Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Proiectul Betania
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

Artă creştină

 

Fundaţia Osana, Constanţa

Fundaţia Osana, Constanţa

 

 


Misiunea Betania

 

 

Ana Gabriela Olaru

Pagina Proiectului Betania este realizată de

 

Ana Gabriela Olaru

Coordonatoare Proiect Betania

horizontal rule

Centru de zi Betania

 

În trecut persoanele în vârstă erau foarte respectate. În această privinţă, poetul latin Ovidiu scria: "Mare era odinioară respectul faţă de capul cărunt". Cu câteva secole mai înainte, poetul grec Focilides dădea îndemnul: "Respectă părul alb: oferă-i bătrânului înţelept acele omagii pe care i le acorzi tatălui tău".

 

Dar astăzi? Constatăm că la puţine popoare bătrâneţea este stimată şi pusă în valoare; în schimb, la altele este marginalizată din cauza unei mentalităţi care pune pe primul loc folosul imediat şi productivitatea omului. Datorită acestei atitudini, aşa-numita vârstă a treia sau a patra, este adesea subapreciată, iar bătrânii înşişi sunt determinaţi să se întrebe dacă existenţa lor mai este încă utilă.

Bătrâneţea este, firesc, vârsta la care se pune cel mai adesea problema îngrijirilor. Uneori, bătrâneţea în sine este o boală. Nevoia de a asigura îngrijiri demne pentru această categorie este absolut evidentă şi va fi mai pregnantă în viitorul apropiat, căci se estimează că peste jumătate din populaţia ţării va fi reprezentată de vârstnici. Cât suntem de pregătiti să facem faţă valului de nevoi privind aceste îngrijiri, inclusiv îngrijirile paleative, ale pacientului vârstnic?

Venim în intâmpinarea nevoilor seniorilor şi dorim înfiinţarea unui Centru de zi şi a unui Cămin Rezidenţial.

Opinii referitoare la deschiderea Centrului de zi/ Centru Rezidenţial:

Laudabila initiativa cu centru de zi! Imi place la Betania.M-am bucurat mult de cate ori am putut sa particip la intalaniri”(f.n.)

“...cei care se simt singuri au nevoie de incurajare, au nevoie sa li se dovedeasca ca mai sunt de folos societatii ,sa aiba unele indeletniciri placute si neobositoare”(voluntara 82 ani)

“Se pot asocia grupuri programate pentru lucrari de intretinere a spatiului inconjurator centrului” (beneficiara-79 ani)

“Persoanele in varsta au nevoie de multa dragste si comunicare”(L. 43 ani)
“..le vom cunoaste nevoile mai usor..”(f.n.)

”Si aici văd pe litoral autobuze cu persoane în vârstă şi cu lucrători sociali care îi ajută să coboare din autobuz, le face loc la mese şi le cumpără peşte şi cartofi, şi apoi le ia câte o îngheţată şi stau puţin la ocean şi apoi urcă ar în autobuz şi.. acasă! Asta se întâmpăa o dată pe săptămână sau poate chiar la 2 săptămâni” (S.- Australia)

“Numai Dumnezeu a facut ca să vă scoată în calea mea. Aşa de bine mă simt...mă culc noaptea şi nu îmi mai este frică. Am fost plimbată şi am participat la întâlnirile celor de vârsta mea,mi-am făcut prieteni noi. Acum am început să simt că trăiesc cu adevarat, şi sunt fericită!”(C.V.-80 ani)

Partenera programului, respectiv, B.C.B “Sfanta Treime” Constanta va continua colaborarea şi va pune la dispoziţie pastori şi voluntari pentru derularea activităţilor.

Se intentioneaza incheierea de parteneriate si colaborari in comunitate.

horizontal rule

SCRISOARE DE INTENTIE

 

Scrisoarea în format .doc o puteti descărca de aici.

 

Fundaţia OSANA este o organizaţie bazată pe principii creştine, care a luat fiinţă în anul 1996 cu scopul de a oferi servicii şi practici profesionale în asistenţă socială in cadrul si cu ajutorul comunitatii. Una din activitatile noastre, desfasurate prin proiectul Betania, are ca beneficiari un grup de 60 persoanele varstnice. In neputintele specifice varstei, persoanele varstnice  au nevoie de servicii de îngrijire, socializare, suport în familie si comunitate în vederea îmbunătătirii calitătii vietii.

Misiunea noastra este de a oferi persoanelor varstnice confort si un mediu adecvat pentru imbunatatirea si cresterea calitatii vietii, si prin implicarea comunitatii locale.

 

Bătrâneţea este marcată de intrarea în perioada de pensionare a individului, un moment care produce o puternică criză de identitate. Un alt aspect este văduvia. Văduvia este cu precădere considerată ca una din tranziţiile majore ale îmbătrânirii; este vârsta când apar cele mai multe probleme de sănătate, probleme care, pentru a putea fi combătute necesită medicamente şi de aici cheltuirea unei sume importante din veniturile persoanelor vârstnice, care şi aşa sunt, în mare parte, insuficiente

 

O data cu aparitia posibilitatilor de finantare a serviciilor sociale, prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007-2013, confruntandu-se cu nevoia de ajutor a batranilor în cadrul comunităţii prin proiectul Betania, Fundatia OSANA doreste sa-si continue activitatea în beneficiul acestei categorii sociale dezavantajate, prin extindrea Centrului de zi cu o suprafata de 100 mp si infiintarea unui Centru Rezidential Betania, constructie in suprafata 600 mp.

 

Serviciile oferite de fundatie au ca obiectiv respectarea Standardelor de calitate conform Ord. nr 246/27 martie 2006, emis de Ministerul Muncii ,Solidaritatii Sociale si Familiei.

 

Obiectivul general pentru Centru de zi:

“Extinderea, modernizarea si echiparea Centrului de servicii de asistenta pentru persoane varstnice, prin infiintarea unor ateliere de lucru

 

Obiectivele Centrului de zi Betania:

 

Ř  Oferirea de informatii specifice varstei,

Ř  Îmbunătătirea conditiei psihice si sociale a persoanei, a calitătii vietii

acesteia,

Ř  Distribuirea de materiale de îngrijire – în limita donatiilor si a resurselor existente,

Ř  Implicarea persoanelor varstnice in viata comunitătii,

Ř  Instruirea si sprijinirea persoanelor varstnice in vederea obtinerii drepturilor legale care li se cuvin.

 

Ne propunem:

 

ü  asigurarea accesibilitătii persoanei la Centrul de zi, prin transport de la domiciliu la Centru si invers,

ü  asigurarea unor activitati recreative pe perioada cât se găseste la Centru,

ü  supravegherea stării generale si asigurarea administrării eventualelor tratamente medicamentoase orale si parenterale,

ü  îndrumarea si însotinerea persoanei la consultatii de specialitate,

ü  participarea la un program individualizat pentru reintegrare socială, consiliere,

ü  furnizarea de informatii legate de sanatate,

ü  infiintarea unei biblioteci cu carti si materiale specifice unui centru de zi.

 

Servicii acordate la centru de zi:

consiliere psihologică si psihoterapie,

ü  activităti recreative si de socializare,

ü  asistentă medicală primara in centru si la domiciliu.

 

Principalele tipuri de activităţi/servicii:

ü  activităti instructiv-educative, de dezvoltare a abilitătilor si disponibilitătilor cognitive, psihomotorii, afectiv-relationale si social-adaptative, conform planului de interventie individualizat;se va pune accent pe stimularea autonomiei personale si pe dezvoltarea încrederii în sine a beneficiarilor,

ü  activităti recreative si de socializare,

ü  asistentă medicală primara si îngrijire,

ü  asigurarea unei gustari (ceai,cafea,lapte, fructe, biscuiti,fursecuri simple) in perioada de timp petrecuta in Centrul de zi.

 

Obiectivul general pentru Centru Rezidential este:

„Modernizarea si dotarea centrului de servicii pentru persoane varstnice, prin infiintarea unui nou centru social - Centru Rezidential pentru persoane varstnice”

 

Scopul extinderii, modernizarii si echiparii acestui Centru este de a oferi conditii optime de socializare, ingrijire si gazduire adecvata, promovand posibilitatea ca fiecare beneficiar sa isi poate creste  nivelul de calitate al vietii atat in plan personal cat si al familiei din care provine, in cazul in care aceasta exista, intr-un mediu adaptat nevoilor acestora. 

 

Aceste obiective nu se pot realiza fara un STUDIU DE FEZABILITATE, intocmit de specialisti,si care este parte din aceste proiecte. In cadrul acestui studiu sunt prevazute in amanunt toate aspectele  tehnice, legate de constructii, dotare,modernizare,echipare, bugete, obiective,perspective si sustinabilitate.

Contravaloarea acestui STUDIU este inclusa in devizul proictului si este deductibila.

 

Fundaţia Osana vă solicită sprijin financiar, în vederea întocmirii documentaţiei pentru obţinerea Cerificatului de Urbanism, a Autorizaţiei de Construcţie şi a Studiului de Fezabilitate, costuri estimate la peste 10.000 Euro, precum şi pentru derularea proiectului în sine. Dorim să încheiem contracte de sponsorizare sau parteneriate cu persoane fizice şi juridice, care sunt sensibile la nevoile acute ale persoanelor încadrate în aceasta categorie de vârstă.  ACUM avem nevoie de acest sprijin important pentru derularea şi îmbunătăţirea activităţii cu persoanele vârstnice în cadrul proiectului Betania.

 

În Sfanta Scriptura, respectul faţă de cel bătrân se transformă în porunca: "Înaintea celui cu părul alb, să te ridici.."(Lev 19:32) / "Cinsteşte-l pe tatăl tău şi pe mama ta" (Deut 5:16). Trebuie să ne străduim să inlaturam tendinţa de a-i ignora pe cei bătrâni, sau de a-i marginaliza... tinerii, adulţii şi bătrânii avem nevoie unii de alţii!

 

Vă mulţumim!

 

Ana-Gabriela Olaru
Coordonator Program Betania
Fundatia OSANA
www.osana.ro

e-mail anaolaru@datanet.ro

www.voxdeibaptist.com

sus

horizontal rule

Betania este proiectul Fundaţiei Creştine Osana din Constanţa

cu care colaborează Misiunea Vox Dei.

Pentru mai multe detalii despre Fundaţia Osana, puteţi vizita site-ul www.osana.ro

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate