…in media; de fapt si prin biserici sau cercuri/adunaturi crestine sau religioase. Cartea profesorului de sociologie Bradley Wright este scrisa din punctul de vedere al unui specialist care analizeaza mituri izvorate din cifrele sau graficele unor sondaje.

WRIGHT-CoverFinal.inddCa unul care am fost atras de sociologie (si in forma ei analitica) cartea profesorului Wright imi confirma si infirma unele idei, perceptii pe care le aveam despre cum este prezentat crestinismul in media.

Faptul ca religia crestina este intr-unul din cele mai crancene momente ale existentei ei, nu trebuie sa mai argumentam. Atacuri multiple venite din partea laicilor, ateilor, adeptilor altor religii; din interior se gasesc mereu doritori sa inventeze o “noua cale” reorganizand versete, disociindu-l pe Isus de Pavel, dand la o parte cutiile hermeneutice ale altora si punand in loc puzzle-urile lor –  sau prin falimente morale si depasirea acestora intr-o maniera dispertuitoare/sfidatoare si pentru bunul simt nu doar pentru principii biblice.

O precizare inainte de a vedea cate ceva din carte. Ma amuz cand ii vad pe diferiti (in)formatori de opinie (zvonitori si raspandaci vorba celor de la Diverits) cum isi dau cu parerea despre ce prin NordAmerica desi nu traiesc aici; ca-i politica, ecologie, religie, ei “le stie” pentru ca “le citeste”… Parerea lor e influentata de vizitele temporare ale acestora sau ale altora (si mai rau pentru ca interepteaza ceva ce nu e de “prima mana”) de materiale / articole / mesaje ce apar prin mediul online sau publicatii tiparite. Sa nu uitam ca e mare diferenta intre a vizita si a locui intr-un spatiu.(ex: unii din misionarii americani popositi prin Romania erau incantati de cat de bine se traieste in aceasta tara pentru ca oriunde mergeau romanii, c’avea sau n-aveau, puneam pe masa ce era mai bun (de obicei sarmalute, o supa buna sau friptura); americanii ziceau e bine sa facem misiune printre oamenii acestia dar nu-si puneam problema daca familiile in care ajungeau, au in mod regulat asa ceva pe masa. De fapt unii “misionari” au venit pentru un “safari religios” si nu pentru o lucrare in slujiba lui Dumnezeu, dar asta-i alt subiect)