Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

(click pe titluri pentru articolul complet)

» Câţiva Bărbaţi 

de Doru Pope

Sâmbătă am avut Men’s Breakfast la biserică.  După un mic dejun excelent şi o învăţătură despre ce înseamnă să fim bărbaţi, dacă tot am vorbit despre faptul că bărbatul este puternic, luptător, că îi place vânătoarea, pescuitul, sporturile cu luptători, filmele de război, că bărbaţii aleg meserii ca aceea de şofer de camion, poliţist, pompier, că bărbatul are un spirit aventurier, competitiv şi combativ, că bărbatului îi place să lupte, se bucură de victorie şi admite greu înfrângerea, ne-am gândit să punem în practică ce am învăţat.

Avem în biserică un grup de bărbaţi cărora le place vânătoarea, pescuitul şi în general tot ce ţine de spaţiile libere, sălbatice, la munte, ocean sau râuri, lucruri de care statul nostru nu duce lipsă deloc!  Aşa că, tot vorbind cu unul şi altul despre vânătoare, câţiva băieţi care au arme ne-au invitat pe cei ce vrem să mergem la munte în sălbăticie şi să tragem cu puşca.  Nu am mai tras cu puşca… de o groază de ani!  Şi oricum, am tras cu nişte puşti vechi şi amărâte.  Nu-i vorbă că îşi făceau treaba.

horizontal rule

» Crestinismul Daciei  

de Pastor Daniel Chiu

 

In acest efort evanghelistic si-au dat viata printre altii, Iacov – fratele lui Ioan, apostol proeminent, si Stefan – diacon al Bisericii din Ierusalim (Fapte 7:56-60; 12:1-2). Episoadele amintite arata raspandirea credintei crestine si la grupuri ce nu apartineau strict de lumea iudaica. Asa au fost samaritenii, un grup etnic rezultat din amestecul evreilor cu populatiile colonizate de imperiul asirian in regiunea de la nordul Iudeii dupa cucerirea Samariei si deportarea unei parti din populatia locala (2 Regi 17:7-41).

 

Convertiri izolate

Dupa castigarea la credinta in Isus a samaritenilor, autorul prezinta doua persoane izolate care se convertesc, un etiopean (Fapte 8:26-40) si un roman. Amandoi sunt personalitati cu influenta, primul fiind un fel de ministru de finante (Fapte, cap. 10-11) in regatul Etiopiei, iar al doilea un centurion in cohorta Italiana cantonata in orasul Cezarea. Astfel de convertiri ale unor persoane ce nu apartineau comunitartii iudaice au fost privite cu suspiciune de ucenicii evrei. A fost nevoie de argumentare extinsa din partea lui Petru ca sa fie acceptati ca si credinciosi autentici (Fapte 11:1-12). Desi Isus ceruse ucenicilor Sai sa propovaduiasca Evanghelia la toate Neamurile, ucenicii nici ne se gandeau la asa ceva. E adevarat ca unul din diaconii Bisericii din Ierusalim avusese curajul sa proclame faptul ca mantuirea nu avea nimic de-a face cu Templul si legea lui Moise, dar moartea lui prematura din cauza persecutiilor a insemnat ingroparea acestor idei. Se parea ca noua credinta va fi limitata la castigarea de adepti dintre iudei, sau mai mult, ca va ramane o ramura a iudaismului, dar lucrurile au luat o intorsatura neasteptata prin convertirea unui dusman inversunat al noii credinte.

horizontal rule

» Doru Motz – Iosif Tzon – o reparatie necesara  

de Daniel Branzei

 

…din 1984. Dau curs invitatiei fratelui Tzon de a publica pe blog-ul tau sau site-ul nimerit, daca vei gasi cu cale, urmatareale scrisori:
 

Cu dragoste, in Domnul Isus Cristos, prin mila Domnului, al tau frate si prin alianta, am onoarea sa fiu verisorul tau,
Doru Motz

_________

Scrisoare deschisa fratelui Iosif Tzon (publicata initial pe desculti@yahoogroups.com)

Iubite Iosif Tzon,
Îmi place sa cred ca esti membru al aceluiasi grup de credinciosi Desculti, condus de fratele Florian Guler.

Suntem confruntati cu istoria si pâna a nu ajunge acolo sus, la scaunul de judecata al lui Cristos, am primit îndemnul sa fac si eu o marturisire. De multe ori am dorit sa o fac, dar pâna acum nu am avut curajul.

horizontal rule

» Protest crestin in Pakistan 

de Adrian Emanuel Sarbu

Zilele trecute, cateva sute de musulmani radicali din Pakistan au facut ravagii intr-o suburbie crestina a orasului Gojra, incendiind zeci de case si ucigand astfel nu mai putin de opt urmasi contemporani ai lui Christos. Motivul este cat se poate de pueril: un zvon conform caruia unii crestini ar fi profanat Coranul, cartea sfanta a Islamului.

Desigur, de “gura” si de “ochii” comunitatii internationale, autoritatile s-au intrecut in a lansa comunicate de presa si declaratii oficiale in care afirma ca vor avea loc anchete si ca se va incerca aducerea vinovatilor in fata justitiei. Am fi insa naivi sa credem ca se va si trece efectiv la fapte, intr-o tara predominant musulmana, in care sistemul legislativ a oficiat pedeapsa capitala pentru profanarea Coranului sau pentru actiuni impotriva Islamului si a profetului Mahomed. Sa nu uitam ca in spatele oricarui sistem se afla tot OAMENI. Oameni care, la randul lor, au propriile lor convingeri religioase si care actioneaza potrivit acestora. Iar, intr-o tara in care procentajul crestinilor este mai mic de 3%, este greu de crezut ca se va face dreptate si ca vinovatii, chiar daca ar putea fi identificati, ar fi intr-adevar adusi in fata justitiei pentru a da socoteala pentru actele lor de vandalism si pentru cumplitele crime provocate, repet, de un simplu zvon, dar acutizate de un fanatism feroce.

horizontal rule

» Luther si reforma protestanta – 10  

de Ciprian Musat

Luther a refuzat să admită existenţa celor şapte sacramente acceptate de Biserica Romano-Catolică: (euharistia, botezul, confirmarea, matrimoniul, penitenţa, hirotonisirea, ultima miruire). El argumenta că numai ceva ce îndeplinea simultan condiţiile de a fi prin excelenţă creştin şi instituit de Isus era un sacrament. Astfel numai două din cele şapte taine se potriveau acestor criterii: botezul şi împărtăşania cu pâine şi vin.

În ceea ce priveşte sacramentul botezului, Luther păstrează opinia Bisericii Romane, care susţinea că botezul dă iertare de păcate, izbăveşte de moarte şi de Cel Rău, şi dă fericire veşnică tuturor celor ce cred ceea ce spune şi făgăduieşte Cuvântul lui Dumnezeu

horizontal rule

» Pelicanul prins 

de Daniel Branzei

 

Azi am fost la ocean si am fost eroul unei intamplari neasteptate.  Un pelican (cormoran?) s-a asezat pe balustrada falezei. Oamenii s-au imbulzit sa-l fotografieze, cand, vai, unua din doamnele de fata a observat ca laba dreapta era umflata din cauza ca se prinsese in latul unie foste undite pescaresti. Oh! a gemut glasul colectiv al multimii.

“Daca cineva ar avea destul “curaj” ar prinde pasarea si ar scapa-o de durere.

M-am simtit direct lovit in amorul propriu. Am lasat nepotelul in carut, m-am strecurat pe sub nivelul balustradei si “harsh” am inhatat pasarea de picioare. N-am fost prea priceput si m-am trezit batut cu aripile si cu ciocul lung peste fata si in cap. Am infascat-o cum am putut eu mai repede si am imobilizat-o. Am strigat pescarilor de aproape sa vina sa ma ajute. In cateva minute, piciorul umflat a fost eliberat din latul de plastic. Acul fostei undite se afla si el infipt intr-una din aripi. Dupa “operatie” , am crezut ca este cazul sa dau drumul pasarii si am asezat-o cu grija iar pe balustrada parapetului. Spre surprinderea generala, pasarea n-a zburat, ci si-a intins larg aripile in adierea brizei si a stat asa lasandu-se fotografiata pe indelete. Era ca si cum ar fi fost recunoscatoare pentru binela care i se facuse.

horizontal rule

» Obama la o bere  

de Ambasadorul

 

Președintele Americii a intrat într-un mod penibil într-o dispută rasială. Încercând să dreagă busuiocul, președintele i-a invitat pe cei doi protagoniști ai conflictului la Casa Albă. Bineînțeles că au fost invitați pentru câteva minute și ziariștii și reporterii pentru a vedea tot poporul cât de “normal” este Obama.
Au servit bere.
Un conflict atât de mediatizat și Obama îi invită la o … bere. Era mai americănesc să-i invite la o Coca-Cola sau la un punch!
Cu o bere nu se rezolvă conflicte.
Cu o sticlă de șampanie nu se trăiește mai bine și mai frumos.

Cum ar fi fost dacă Obama i-ar fi chemat la un moment de rugăciune?
Cum ar fi fost dacă Omaba i-ar fi invitat pe cei doi la un studiu biblic?
Cum ar fi fost … ?

Ar fi fost un vis! Știu!

horizontal rule

» Progres? 

de Laurentiu Balcan

Nu prea obisnuiesc sa postez citate din cartile pe care le citesc. Vreau ca blogul meu sa contina lucruri autentice. Dar zilele acestea am dat peste un eseu excelent – autorul este necunoscut – si  m-am gandit sa-l impartasesc cu voi.

“Progres?

Avem cladiri mai inalte, dar ne pierdem cumpatul mai repede; autostrazi mai largi, dar vederi mai inguste; cheltuim mai mult, dar avem mai putin; cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.

horizontal rule

» Ce ar fi avut Michael Jackson dacă n-ar fi avut bani  

de Cristina Olariu

Cei mai multi oameni daca ar avea mai multi bani, ar cumpara confort. Dar limita dintre confort si lux este sensibil greu de definit. Mai toti si-ar alege un proiect caritabil pe care l-ar sustine, cu care si-ar maguli latura altruista.  Si apoi? Ar reinvesti banii intr-o afacere care sa produca mai multi bani. Daca nu ma credeti faceti un sondaj pe cont propriu si va veti convinge.

Ce a facut celebrul star cand a avut „mai multi bani”? si-a cumparat confort - case, masini, lux, proiecte caritabile… si a planificat alte concerte care sa produca mai multi bani. Ceea ce pare surprinzator este ca in ciuda succesului, talentului, banilor sai, nimeni nu si-ar dori sa ii impartaseasca soarta. Cu totii intuim ca bietul star ar fi trait mult mai bine, si poate mai mult, daca ar fi avut mai putini bani. Nu cred ca saracia este garantia fericirii. insa cu siguranta banii pot fi o piedica in calea ei.

horizontal rule

» Cazul Raphael Libardi, sau toleranţa noastră cea de toate zilele 

de Mircea Tipei

 

Phoenix, Arizona. Săptămâna aceasta s-a întâmplat un eveniment, care a ţinut capul de afiş al ştirilor locale pentru o zi şi jumătate. Unul dintre cei doi patroni ai firmei “Aracruz International Granite”, societate importatoare de granit, a fost arestat. Este vorba despre omul de afaceri de origine braziliană, Raphael Libardi. În urma unei reclamaţii telefonice, acesta a fost ridicat de la domiciliu de către oamenii şerifului Joe Arpaio şi reţinut pentru furt de identitate, deoarece se pare că pentru obţinerea dreptului de rezidenţă permanentă în Statele Unite, folosise SSN (social security number) al unei persoane decedate. Deoarece s-a folosit de rezidenţa obţinută în mod fraudulos pentru a-şi achiziţiona două case şi două maşini, i s-au mai adăugat la dosar şi aceste infracţiuni de fraudare a sistemului bancar. Odată cu el, au fost reţinuţi pentru cercetări şi fiica sa, Ive Libardi (25) şi fiul Isac Libardi (20), ambii suspectaţi ca persoane care locuiesc ilegal pe teritoriul Statelor Unite. În acest timp, soţia lui Raphael Libardi se află internată la unul din spitalele din Phoenix, bolnavă de cancer în fază terminală.

horizontal rule

» Esti bogat, dar nu o stii! 

de Emanuel Adrian Sarbu

Nu este nici o gluma! Daca lucrurile stau asa cum au incercat sa demonstreze Steve Henry si David Alberts in cartea lor “You are really rich, you just don’t know it yet”, atunci intr-adevar ne putem considera bogati.

Autorii, ambii cu experienta manageriala in publicitate, au incercat sa calculeze care este valoarea anumitor lucruri sau situatii din viata noastra, pornind de la o teorie care, desi bizara si, e drept, insuficient sustinuta stiintific, are menirea de a ne reaminti ca banii nu sunt cel mai important lucru de care poate dispune un om.

horizontal rule

» Wurmbrand despre Anania, in 1966 

de Danut Manastireanu

       

Textul de mai jos este un fragment din depoziţia prezentată de Richard Wurmbrand în data de 6 mai 1966 în faţa unui subcomitet al Senatului Stetelor Unite, cu privire la persecuţia religioasă în România comunistă.

Ca răspuns la o întrebare legată de încercărle regimului comunist din România de a infiltra comunităţile religioase din lumea liberaă cu agenţi de înluenţă antrenaţi de poliţia secretă comunistă, Wurmbrand menţionează trei nume: Iustin Moisescu, Liviu Stan şi Bartolomeo Anania (transcris Ananaia, după pronunţia numelui în engleză).

horizontal rule

» Punctul pe Y – Criza – pe intelesul tuturor 

de Octavian Andronic

Unii întâmpină dificultăţi în a înţelege mecanismul crizei. Pentru cei mai mulţi aceasta le apare ca ceva extrem de complicat şi cu origini obscure. În fond, este mai simplu decât ne-am putea închipui. Cineva a avut inspiraţia de a sintetiza această stare într-un scenariu cuprins din zece etape.
Iată-l:

1. Ion are o crâşmă. Pentru a-şi spori vânzările, el decide să le ofere clienţilor (majoritatea – beţivani neisprăviţi) băutură pe datorie.

Îşi notează cu grijă datoria fiecărui client, ţinând astfel un bilanţ al creditelor acordate. Pe măsură ce se răspândeşte vorba că Ion te serveşte acum în schimbul promisiunii de a plăti în viitor, numărul clienţilor creşte, iar vânzările de băutură aşijderea. Pe fază, Ion profită de ocazie şi scumpeşte ţuica şi berea ..

horizontal rule

» Întâmplare cu Jack şi Steve 

de Doru Pope

Jack se uită la vitezometru în clipa în care văzu luminila maşinii de poliţie în spatele său: avea 75 mi/h într-o zonă în care viteza era de 55 mi/h.  Va lua o nouă amendă pentru depăşirea vitezei, a patra în tot atâtea luni.  Jack trase pe marginea şoselei şi aşteptă să vină poliţistul lângă el.  Când poliţistuol sosi, la semnul acestuia Jack coborâ geamul.  Ce surpriză!  Poliţistul era Steve, de la biserică!  Steve?  Jack nici nu a ştiut că Steve este poliţist!  O fi ziua lui norocoasă…

- Bună Steve, ce surpriză!   Nu ştiam că eşti poliţist, şi încă la poliţia rutieră!  O fi ziua mea norocoasă…  Şi zicând acestea, Jack se dădu jos din maşină să dea mâna cu Steve.  Dar Steve nu ştia de glumă:

- Jack, mă bucur să te văd, dar te rog să urci imediat înapoi în maşină!  (În SUA nu ai voie să cobori din automobilul oprit de poliţie neinvitat de poliţist).  Steve nu zâmbea.

horizontal rule

» “Poate un creştin să (nu) păcătuiască?” – un exemplu de nota 10 

de Marius Cruceru

Ca la fiecare sfîrşit de sesiune apar discuţii, comentarii, întrebări, nelămuriri. Ştim cu toţii, studenţi şi profesori, că notarea unei lucrări de peste 40 de pagini este o chestiune care implică foarte mult subiectivism. (Mă mir acum cum un profesor spiruharetist poate corecta 9000 de lucrări… ). A propos, anul acesta am mai salvat cîţiva copaci pentru că am primit lucrările în special în format PDF, ceea ce mi-a uşurat şi mie munca de corectare şi comunicare dintre mine şi studenţi a fost mai bună.

Sînt solidar cu cei care au trimis eseurile la exegeză, texte controversate, hermeneutică, limba greacă I şi II, patristică şi retorică. Am tot respectul pentru munca depusă de fiecare student în parte, dar după 15 ani de muncă am căpătat anumite reflexe şi am în minte aproximaţia lui 10, un “potret robot, al unei lucrări de nota 10. Înţeleg nemulţumirile unor studenţi care

Astăzi am terminat de corectat finalmente toate lucrările şi, ca în vremurile bune, am scris un rînd două trei aproape la fiecare lucrare mai lungă.

horizontal rule

» Beniamin Poplaceanu, prietenul meu 

de Daniel Branzei

Pentru cei care s-au intrebat daca il cunosc pe Beniamin Poplaceanu, iata doua lucruri:

1978. Prezenta la nunta mea a fost interzisa colegilor de la Seminar. Acestia sunt “curajosii” care, din prietenie, au calcat legea facuta la Seminar. Al doilea din randul de sus, de la dreapta la stanga este Binu.

**********

Era prin 13 Mai 1995. L-am dus pe Beniamin Poplaceanu, pastor de la Sibiu si fost coleg drag de Seminar, sa-l intalneasca pe fratele Richard la el acasa. Impreuna cu noi a venit si Emil Cristea, un frate din Bellflower, indragostit de carti si pasionat de “zicerile” fratelui Wurmbrand.

“E bine ca-ti plac cartile, dar vreau sa-ti spun ceva”, a zis nenea Richard. “Nu uita ca numai Dumnezeu este Adevarul. Biblia este un adevar despre Adevar. O carte despre Biblie este doar un adevar despre adevar, despre Adevar, iar o predica inspirata de lectura unei carti este un adevar, despre un adevar, despre un adevar, despre Adevar! Nu te multumi doar cu cartile, cauta Realitatea ultima, pe Dumnezeu insusi. Sunt multi oameni care citesc carti, dar altceva este sa-L cunosti pe Dumnezeu; sa umbli cu El.”

horizontal rule

» Beniamin Poplaceanu a colaborat cu Securitatea 

de Daniel Branzei

O initiativa a Uniunii Baptiste de la Bucuresti ?

Securitatea

CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca Doinel Octavian Beniamin Poplacean, presedintele Bordului de conducere al Institutului Teologic Baptist din Bucuresti, a colaborat cu Securitatea.

Actiunea CNSAS a fost introdusa in instanta in aprilie, dupa ce, anterior, Cultul Crestin Baptist din Romania – Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania a solicitat verificarea lui Poplacean in baza Legii 187/1999.

Procesul a inceput, in iunie, la Curtea de Apel Bucuresti si va continua pe 22 septembrie.

Doinel Octavian Beniamin Poplacean a fost presedinte al Comunitatii Baptiste Sibiu in perioada 1989-1997 si vicepresedinte al Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania in perioada 1996 -2000.

De asemenea, este membru fondator si pastor al Bisericii Crestine Baptiste “Betania” din Sibiu, dupa cum se arata pe site-ul institutiei. Incepand cu 1991, este presedintele Bordului de conducere al Institutului Teologic Baptist din Bucuresti.

Din actiunea depusa de CNSAS rezulta ca Poplacean a fost recrutat in calitate de colaborator pe 6 august 1981, “pentru supravegherea informativa in cadrul cultului baptist din Sibiu”. La acea data a semnat angajamentul olograf, preluand numele conspirativ de colaborator “Octavian”.

horizontal rule

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate