Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Licitație
După cum am anunțat încă de anul trecut, am încercat să deschidem în Oradea o nouă şcoală de chitară clasică (cursurile s-au desfăşurat în cadrul Universității ca modul opțional de chitară clasică pentru studenţii acestei instituţii, dar a fost deschis şi pentru alte persoane din afara instituţiei). Se pare că va trebui să continuăm. Anul trecut a fost un adevărat succes. Punctul culminant a fost școala de vară la care au participat și cei care au învățat pe parcursul anului secretele instrumentului de la prof. Ioan Sabău, alături de studenții de la pedagogie muzicală.

S-a întîmplat ca cel mai bun dintre chitariști să fie chiar unul dintre cei care au luat lecții în afara modului.

Împreună cu un prieten, pe care îl voi deconspira la vremea potrivită, am hotărît să oferim un fel de bursă pentru cel care va dovedi cea mai mare sîrguință în studierea chitarei în acest an 2010-2011, chiar dacă acesta sau aceasta nu este din cadrul universității Emanuel.

Profesorul Ioan Sabau va hotărî cine și felul în care va fi administrată această bursă privată.

Dar de unde fonduri?

În 1994, cînd m-am mutat în Oradea am venit cu o remorcă de Dacie plină de lucruri. Erau toate lucrurile noastre. Am venit inițial pentru un an.
 

horizontal rule

Cîte feluri de baptişti sînt în România? (P)
Cam două feluri, poate chiar trei, dar împărţirile (independenţi, fundamentalişti etc. ) sînt artificiale.

Ultimele două fracţiuni sînt destul de puţin reprezentate.

Întrebarea de mai sus s-a ridicat în urmă cu vreun an de zile cînd Universitatea Emanuel a organizat o conferinţă a “baptiştilor conservatori”.

Discuţiile s-au încins. Imediat cei care n-au participat la conferinţa cu pricina s-au simţit etichetaţi “baptişti liberali”.

Greşit!

Toţi baptiştii care fac parte din Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România au o direcţie de vieţuire şi doctrină care s-ar putea numi fără prea multă acribie “conservatoare”. Termenul este destul de generos şi definiţiile largi şi cuprinzătoare.

horizontal rule

Tuţerii

Mi-am dorit de multe ori să fac o teză de doctorat cu tema: aflarea în treabă ca metodă de lucru la români.

Petre Ţuţea

Mulţi dintre noi am trăit anii 90 fascinaţi de Ţuţea, Petre Ţuţea. Fermecător personaj! Mare minte! La Oxford, în 1999, am cunoscut un medic care a renunţat la carieră, s-a dedicat studiului operei lui Ţuţea şi îşi dădea un doctorat pe textele filozofului cu fes. De la acela am aflat cîţi falşi ucenici mişunau pe urmele lui Ţuţea şi cum îi preluau doar anecdotele şi vorbele de duh, unele foarte reuşite, dar fără a cunoaşte nici persoana şi nici ansamblul operei.

Mi-aduc aminte:

- Domnule profesor, ce părere aveţi despre liberii cugetători? în întreabă Ioan Alexandru

- Domle, diferenţa dintre un liber cugetător şi un bivol stă în faptul (aici ridica un pic tonul şi făcea o pauză retorică) că primul are limbaj articulat.

După această perioadă au apărut antologii de citate (nimeni nu-i citeşte tratatul de antropologie), mici şmechereli verbale, unele de dînşii inventate… adică de ţuţeri.

horizontal rule

Ce cerem şi ce pierdem pe facebook?
Friendeţea, asta cerem şi asta pierdem.

Aud: am 2000 de prieteni pe facebook! Doamne păzeşte! Cine îşi face mulţi prieteni spre nenorocirea lui şi-i face.

Proverbe 18:24 Cine îşi face mulţi prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate.

Nu, pe facebook nu cîştigăm prieteni şi nici nu pierdem prieteni. Prietenia este cu totul altceva, dar nu avem încă un cuvînt care să acopere chestia asta care se întîmplă pe facebook. Pe facebook nu se întîmplă relaţii, distrugem termenii dacă numim prietenie şi relaţie ce se întîmplă acolo, nu, pe facebook ne dă cineva friendeţe şi acolo ne socializăm.

Este ca o îngrămădire veselă într-un autobuz care pleacă cu studenţi şi elevi în practica de toamnă la cules struguri. Vă mai amintiţi, generaţie de decreţei, ce păţeam la vremea asta? Glume, informaţii, tipuri, ponturi, poante, glume, bancuri, chicoteli.

 

horizontal rule

Aventurile lu DEX – Dex-ul pleonastic

A great many people think they are thinking when they are really rearranging their prejudices.
– William James

Mi-am manifestat de mai multe ori scepticismul față de ce a fost investit cu o autoritate abuzivă și abuzată de sistemul de educație comunist în care am crescut cu toții: DEX-ul, unicul, redudabilul, inextricabilul, acest mic idolaș al snobului neologizant, această astartee a liceeanului pseudoculturalizat și a semiculturnicului telectualizat prin lecturi proprii și autodidacte, ce să mai spun de unii blogornici care, suspendați din lipsă de argumente și creativitate, stil și știință, apelează de urgență la enciclopedia de serviciu, Wikipedia și la instalatorul de concepte, DEX-ul.

DEX-ul are o grămăzime de probleme și problemuțe și de metodologie, chestiune care este cunoscută de cunoscători în ale lexicografiei și lexicologiei, dar și probleme de conținut, nu disctutăm acum chestiunile disputabile de genul intrărilor care produc sensibilități ideologice, religioase, ce să mai spun de chestiuni mai specializate, care țin chiar de profesiunea filologească (etimologii false, surse de împrumut greșite – ni se indică unele cuvinte ca provenind din latină sau greacă cînd, de fapt, sînt trecute prin franceză etc.).

horizontal rule

Impresii după Congres
La sfîrșitul săptămînii trecute a avut loc la Detroit Congresul Asociației Bisericilor Creștine Baptiste Române din Statele Unite și Canada.

L-am așteptat cu nerăbdare. Am revăzut prieteni vechi, tineri, acum tați și mame, care au trecut prin misiunile Countryside din 1998 încoace, pastori pe care i-am cunoscut în țară, prieteni pe care i-am cunoscut aici în urmă cu ani de zile și mi-am făcut prieteni noi sau am re-cunoscut prieteni care mi-au stat în față prin ferestre opace (windows :) ).

Cineva a venit la mine și mi-a spus doar atît: Bartimeu (porecla pe care o folosește scriind pe acest blog). Am auzit des fraze de genul: și eu vă citesc blogul sau acum vă văd în carne și oase (mai mult carne :) )

Am întîlnit oameni despre care auzisem demult sau deja corespondasem cu ani înainte. A meritat fiecare clipă petrecută între prieteni și neprieteni. Mi-am întîlnit rude pe care nu le văzusem niciodată, ne-am revăzut cu cei dragi.

horizontal rule

Istoria umanitatii (pe scurt)

(primita prin E_Mail)

1. Femeia nu mai accepta sa locuiasca in copac. Si plange. Barbatul descopera pestera.

2. In pestera e frig. Femeia plange. Barbatul descopera focul.

3. Copiii tipa de foame. Femeia plange. Barbatul descopera toporul, arcul si bata si pleaca la vanatoare.

4. De la atata carne, Copilul se imbolnaveste de scorbut si beri-beri. Femeia plange. Barbatul descopera agricultura.

5. Deoarece mamutul se lasa cu greu ucis, Barbatul lipseste prea mult de acasa. Femeia plange. Barbatul incepe sa creasca animale domestice: vaca, oaie, porc, gaina, etc.

6. Femeia s-a saturat de friptura facuta la tepusa cu garnitura de boabe verzi fierte mancata de pe o frunza. Si plange. Barbatul descopera olaritul.

7. In pestera e curent si umezeala si din cauza asta copiii racesc, fac pneumonie si mor. Femeia plange. Barbatul construieste mai intai un bordei apoi o casa din lemn si piatra.

8. A venit iarna si e frig. Femeia plange. Barbatul descopera ca pielea si blana animalelor moarte se poate prelucra si confectioneaza haine.

9. Hainele din piele precum si alea din blana put. Femeia plange. Barbatul descopera pe rand hainele din lana (care sunt aspre si zgarie – Femeia plange), hainele din in (care tot aspre sunt – Femeia suspina) si intr-un final hainele de matase (care par a fi multumitoare – Femeia zambeste). Mai tarziu, Barbatul rezolva si problema mirosurilor emanate de pieile si blanurile mentionate mai sus.

10. Diverse treburi lipsite de importanta cum ar fi protectia turmelor de animale si starpirea potentialilor pradatori tin Barbatul departe de casa. Femeia plange. Barbatul domesticeste cainele si pisica.

11. Femeia observa ca seamana prea mult cu semenele ei. Si incepe sa planga. Barbatul inventeaza fardurile si bijuteriile.

12. Femeia se plictiseste de atata stat in casa si vrea sa-si largeasca orizontul. Normal.incepe sa planga. Barbatul inventeaza roata, domesticeste calul si descopera barca pentru ca femeia e fragila si oboseste repede. In plus de asta nimeni n-ar vrea sa o auda iar plangand… peste ani …

n. Femeia simte nevoia de a “evada” din cotidian. Nu are timp, bani sau dispozitia pentru excursii in strainatate, cu prietenele s-ar plictisi, la TV nu e nimic de vazut, afara e vreme urata. Capac peste toate, ca de obicei, Barbatul nu e acasa si oricum nici el n-ar intelege mare lucru. Femeia ar avea, asaaaaa . un fel de chef de a scrie ceva care sa-i aduca complimentele unor necunoscuti si sa fie o chestie care sa pastreze anonimatul si absolut totul trebuie sa fie sub control si. Pentru a nu stiu cata oara in istorie, Femeia incepe sa planga. Barbatul inventeaza blog-ul.

Morala: Cand femeile plang, umanitatea evolueaza.

Alta morala: Fara femei am fi trait si acum in copac.

horizontal rule

Copiii noștri sunt prețioși

 

Azi dimineață am avut onoarea să-i salut pe copiii și părinții care au venit pentru începerea unui nou an la Grădinița Creștină “Betleem” Hațeg. Văzând atâția copii adunați pentru începerea grădiniței, m-am gândit la cât de mare este responsabilitatea noastră ca și părinți.

Știu că fiecare părinte își vede copilul în culori superbe. Și uneori în realitate culorile nu sunt așa de superbe. Dar știu sigur un lucru: copiii noștri sunt prețioși înaintea lui Dumnezeu și Dumnezeu are planuri mărețe pentru ei. Nu a știut tatăl lui Ilie Tișbitul ce va deveni fiul lui. Nu a știut tatăl și mama lui Moise, pentru cine și-au pus viața în pericol. Dar ce bucurie au avut!

horizontal rule

Penticostalii români aleg grâul de neghină
Număr de afişări: 156
Semnal
Emanuel Conţac   
Duminică, 26 Septembrie 2010 00:00

Răscumpărarea memoriei. Cultul Penticostal în perioada comunistă (Medgidia, Succeed Publishing, xxiv + 437 p.) este titlul unei cărţi scrise de pastorul Vasilică Croitor, care prezintă, în premieră pentru spaţiul confesional evanghelic românesc, relaţiile Bisericii Penticostale din România cu regimul comunist din perioada 1945–1990. Blogul omonim (http://rascumparareamemoriei.wordpress.com), lansat de autor cu mai bine de o lună înainte de apariţia cărţii, a stârnit numeroase curiozităţi şi pasiuni, menţinând interesul cititorilor la cote înalte pe toată perioada premergătoare apariţiei cărţii (primele exemplare au ieşit din tipografie la începutul lui august 2010). Veştile despre lansarea oficială a Răscumpărării (7 septembrie) şi dezbaterile încinse din blogosferă pe marginea ei au făcut ca primul tiraj (1000 exemplare) să se epuizeze în timp record, circa două săptămâni. Pe 12 septembrie, autorul trimitea din nou cartea la tipar.
Dat fiind că în România puţine cărţi de istorie se pot lăuda cu performanţa lucrării amintite e firesc să ne întrebăm ce anume face ca o carte despre comunism să suscite atâta atenţie.
Răspunsul îl regăsim parţial într-una dintre referinţele critice de la începutul cărţii: „Pentru prima dată un autor descrie dintr-o perspectivă amplă modul în care un cult oficial din România, în speţă Cultul Penticostal, a fost controlat şi persecutat de puterea comunistă” (dr. Valeriu Andreiescu). Cartea se deschide cu prezentarea contextului care a dus la instalarea comunismului (cap. 1 „România comunistă”), respectiv recunoaşterea oficială a penticostalismului, persecutat intermitent în anii interbelici (cap. 2 „Păcatul originar”). Autorul expune mijloacele şi instrumentele folosite de partid pentru a  controla cultul (cap. 3 „Un Nou Faraon – Departamentul Cultelor”; cap. 4 „Securitatea”; cap. 5 „Informatorii”) şi exemplifică lucrarea acestora din urmă în cap. 6 („Slugă la doi stăpâni?”), probabil cel mai citit şi comentat din toată cartea.
Cap. 7 („Dizidenţii – un nou tip de samariteni”) analizează fenomenul dizidenţei în rândul penticostalilor români, iar cap. 8 şi 9 („Psalmi de biruinţă”, respectiv „Biruitori până la moarte”) prezintă acţiunile şi personalităţile prin care Biserica Penticostală s-a opus încercărilor statului de a alinia viaţa religioasă a credincioşilor ei la politica oficială. Fără sprijinul unor personalităţi şi organizaţii din Occident (prezentate în cap. 10 „Străinătatea”), probabil rezistenţa penticostalilor din România ar fi avut ecouri mult mai slabe dincolo de graniţele ţării. Din nefericire, în anumite situaţii organizaţii influente din Occident au fost transformate (fără voia lor?) în portavoce ale propagandei comuniste: de ex., vizita lui Billy Graham în 1985, elogiile sale privind libertatea religioasă din România şi albumul vizitei, tipărit ulterior, au fost o bună lovitură de imagine pentru opresivul regim al lui Ceauşescu.
 

horizontal rule

Daca Epistola catre Galateni ar fi fost lansata anul acesta…

saritura in-naltime September 28th, 2010

…in Christianity Today, s-ar fi putut sa existe urmatoarele reactii de la cititori:

(ceea ce veti citi in continuare are legatura cu cele doua postari de ieri; o exprimare sugubeata a respingerii Inerantei Scripturii in cheie umoristica; textul apartine celor  de la “Sacred Sandwich” eu neincercand decat sa-l “coafez” pre romaneste…)

MESAJE CATRE REDACTIE

Draga Christianity Today:

Ca raspuns la articolului scris de Apostolul Pavel in numarul din Ianuarie despre biserica din Galatia, vreau sa-mi exprim consternarea fata de tonul necrestin folosit de autor. De ce atat negativism/ochi rau? A vizitat el recent biserica din Galatia? Se intampla sa stiu cativa oameni de acolo si ei sunt cei mai iubitori si saritori oameni pe care i-am intalnit.

Phyllis Snodgrass; Ann Arbor, MI

————————————————————————

Draga Editor:

Ce aroganta a Domnului Apostol sa creada ca are dreptul sa-i judece si categoriseasca pe acesti oameni si sa-i blesteme. Nu-i asta treaba lui Dumnezeu? Legat de problema circumciziei, acesti galateni cred in Dumnezeu la fel de mult ca si el; cred ca este foarte fariseic sa-i acuzi doar pentru ca ei cred altfel intr-o problema secundara. Personal nu vreau sa intzep pe nimeni si nu cred ca am dreptul sa judec pe alticineva care-l urmeaza pe Christos. Nu putem sa ne axam doar pe lucrurile comune care privesc imparatia viitoare a lui Christos, in loc sa punem la pamant, din considerente doctrinare, pe alti frati de-ai nostri?

Ed Bilgeway; Tonganoxie, KS

horizontal rule

Criza economică (1)

de Doru Pope

Câteva dintre sectoarele americane de producție și servicii vor fi afectate pe termen lung de actuala criză economică.  De unele îmi pare rău că-s afectate (cele de producție și anumite servicii necesare), altele aș dori să fie afectate (domeniul porno, al distracțiilor cum ar fi filmele, al jocurilor de noroc, baruri, etc) iar altele îmi rămân indiferente (cu rezerva că-mi pare rău de cei ce rămân fără locuri de muncă). continuare aici

| Partea 2 aici | Partea 3 aici |

horizontal rule

… noastră, cea de toate zilele…

de Doru Pope

Nu, nu pâinea, ci cafeaua!

Gustoasa, aromata, nemaipomenita cafea.

Aceea fără de care parcă nici povestitul cu un prieten şi nici cititul unei cărţi sau al unui ziar nu mai este acelaşi lucru.

Aceea care ne ajută să ne trezim şi să stăm trezi, care ne ajută să ne încălzim şi să fim „cool”, cu care ne sculăm şi ne culcăm.

Lângă o cană cu cafea s-au legat şi destrămat prietenii, s-au împărtăşit dureri şi bucurii, s-au depănat amintiri şi s-au făurit visuri, s-a stat de vorbă despre extraordinar sau despre… nimic.

„Bem o cafea împreună?”, sau „mergem la o cafea?”, sau „ce-ai zice de-o cafea?” sau aşa mi-ar trebui o cafea!”, sau „hai la noi la o cafea” sunt fraze pe care le întâlnim zilnic cel puţin o dată.  Cafeaua a devenit nu doar o necesitate (pentru unii) ci şi un punct şi un mijloc de socializare.  E şi o modă şi un moft.

Merg două-trei dimineţi pe săptămână la Starbucks.  Cei de acolo mă cunosc: mă întreabă cu un zâmbet, după ce-mi zic bună-ziua: dopio or quad today? adică, dublă sau cuadruplă astăzi (referindu-se la espresso, desigur!).  Că asta depinde de faptul dacă am băut cafea acasă sau nu.  Dacă am băut un dopio, atunci nu mai merge decât încă unul.  Dar dacă mai devreme nu am băut cafea, merge un quad.  Câteodată sunt cu un prieten, dar merg şi singur.  Depinde dacă am avut timp să citesc Biblia acasă sau nu.

horizontal rule

De ce sunt (încă) evanghelic
septembrie 23, 2010 | de Dyo
Quantcast

Cei ce au fost interesaţi în mă cunoaşte, atât în spaţiul blogosferic cât şi în viaţa “reală”, au constatat că mă prezint drept creştin evanghelic, fără să menţionez o denominaţiune concretă. Am ales să fac acest lucru pentru că realmente credinţa mea nu este încadrabilă într-o direcţie rigidă precum cea, să zicem, a unei Mărturisiri de Credinţă Baptiste; în acelaşi timp, sunt membru într-o biserică baptistă, unde, cu o anume regularitate, slujesc în cadrul timpului de studiu biblic de duminică dimineaţa. Consider că sintagma “evanghelic” are un spectru de acoperire mai larg, la nivel de credinţă asumată şi trăită, deşi este şi aceasta perfectibilă în privinţa unor înţelesuri ale termenului.

horizontal rule

Teologia si stiinta
Deputatul Silviu Prigoana vrea sa impoziteze veniturile cultelor religioase

De Laurentiu Balcan

Deputatul Silviu Prigoana, din partea PD-L, își propune sa abroge legea prin care cultele religioase din România primesc bani de la bugetul de stat și sa impoziteze toate veniturile cultelor religioase AICI.

Aseară, la Realitatea TV, Silviu Prigoana afirma,  fără a cunoaște situația reala,  ca toate cultele neoprotestante primesc zece la suta din veniturile credincioșilor și ca, în consecința, venitul obținut de către neoprotestanți, în urma “zeciuielilor” ar trebui impozitat.

Domnul Silviu Prigoana este rău informat pentru ca, cel puțin la penticostali, “zeciuiala” nu este obligatorie, deci nu toate cultele neoprotestante primesc 10% din venitul membrilor. La noi  se vorbește mai mult despre un concept – conceptul dărniciei – nu despre o practica. Nu se poate vorbi de venituri financiare impozabile în cazul unor comunități religioase care folosesc banii din donații (partea Domnului!) pentru a se autointretine (plata facturilor etc.) sau pentru a ajuta săracii si persoanele aflate în nevoi. Este absurd sa impozitam dărnicia! Ar trebui sa impozitam și leul pe care-l primește cerșetorul de pe strada? Dupa Domnul Prigoana, da. Cerșetorul ar trebui sa declare cât profit a obținut și sa plătească impozit. Ar trebui sa impozitam și banii de medicamente pe care ii primește un amărât ce plânge cu rețeta în mana ca nu-și permite sa cumpere medicamentele?

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate