Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

(click pe titluri pentru articolul complet)

» A dat cu o mână, şi ia cu două!

de Doru Pope

Socialismul înaintează cu paşi repezi în SUA.  Ieri Casa Albă a dat dispoziţie ca celor din conducerea acelor firme care au beneficiat de ajutor de la guvern să le se taie salariile şi alte compensaţii.  Liderii organizaţiilor ajutate (Bank of America, AIG, GM, Chrysler, GMAC şi Citigroup) vor pierde până la 90% din salariile şi compensaţiile lor.  De asemenea, mare parte din ceea ce vor primi va fi în acţiuni la firmele conduse de ei, pentru a fi astfel cointeresaţi în performanţa acestora.

Firmele de mai sus sunt privite cu ochi răi de către americanul obişnuit.  Ele au fost acuzate de situaţia economică jalnică a SUA.  Astfel, nimeni nu va murmura împotriva măsurii de tăiere a salariilor, deoarece omul de pe stardă gândeşte că aşa le trebuie, o merită!    Dar oamenii nu-şi dau seama că acesta este doar începutul.  După ce se va crea precedentul, cât va mai dura până când guvernul va stabili cât poate fi plătit orice angajat al oricărei firme?

horizontal rule

» Biserica Ortodoxa – un dumnezeu epuizat?

de Cosmin Pascu

Urmatoarele luni vor scoate la suprafata diferite subiecte in ceea ce priveste practica si etica preotilor ortodoxi. Daca in ultimii ani am marturisit, in ograda acestor fiinte, lucruri greu de imaginat, aceasta imaginatie se descopera inaintea publicului roman ca a fiind o situatie reala si greu de inghitit. Fiecare am observat, in diferite conjucturi, baronismul si privilegile pe care le primesc preoti si care, ca urmare, au ales sa manipuleze masele pentru un castig propriu. Zilele negre vor napastui peste cei care au transferat aceasta institutie intr-o societate comerciala sau un mall al parodiilor catastrofale. Pentru majoritatea clericilor, Dumnezeu este real doar daca afacerea acestora merge inainte. Totusi, in conditia palpabila sub care se gaseste aceasta institutie, observam, cel putin, o clasa religioasa care inca nu s-a trezit la realitate.

horizontal rule

» “Profeţii despre trecut”: Baptiştii din România după 400 de ani…

de Marius Cruceru

Ce se va întîmpla cu mişcarea baptistă după încă 250 de ani de aici înainte? Ne pasă? Am uneori impresia că, fiind preocupaţi de următoarele alegeri la comunităţi şi de pregătirea următorului Congres, judecînd după planul cincinal, în tradiţia lăsată brazdă pe mintea noastră de mentalitatea comunistă, pierdem din vedere perspectiva transgeneraţională: ce lăsăm în urma noastră după ce vom fi “oale şi ulcele pe pămîntul ţării mele”, cum spune cîntecul pioneriesc.

Iată o temă de meditaţie, mai ales în lumina hipercelebrantului site de care aminteam într-o altă postare.

horizontal rule

» Ce ne aşteaptă după 150 de ani de baptism în România?

de Marius Cruceru

Tocmai am văzut un site interesant. După părerea şi gusturile mele … prea triumfalist. Ce ne aşteaptă oare după 400 de ani de baptism? Ce este prin Europa de Vest am văzut. Nu-i încurajator şi nici tentant. Unde vom fi noi, baptiştii români, peste 400 de ani, dacă mergem în continuare pe calea pe care am apucat-o? Este o temă la care putem încerca să medităm, chiar dacă perioada ne depăşeşte leatul.

La deschiderea anului universitar, rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, Paul Negruţ, a făcut cîteva observaţii interesante.

Pornind de la cartea Judecătorilor, unde Sfînta Scriptură descrie decăderea morală periodică urmată de perioade de revigorare spirituală, pastorul Negruţ spune ceva de genul următor:

În timpul primului război mondial s-au convertit mulţi bărbaţi, care au venit cu Evanghelia în satele lor. Pînă în jurul anilor 1920 a avut loc o trezire spirituală deosebită. În perioada interbelică însă, cînd starea economică a satelor din România s-a îmbunătăţit, baptiştii au început să decadă, bisericile să întîmpine probleme. Cînd a venit al doilea război mondial, din nou trezire, din nou convertiri pe front, din nou sate în care s-au închis cîrciumile. După anul 1950, după ce au venit comuniştii, am avut turnători, vînzători de fraţi, baptiştii au început din nou să decadă. Înainte de venirea fratelui Liviu Olah oamenilor din lume le era scîrbă şi ruşine de păcatele pe care le făceau pocăiţii. În anii 70-80 a început din nou o trezire spirituală, sub cea mai mare presiune pe care Securitatea a exercitat-o vreodată. Acea decadă a fost cea mai dură în ceea ce priveşte persecuţia din partea statului comunist. După anul 1980, cînd lucrurile s-au mai relaxat, baptiştii au început din nou să decadă, pînă după anul 1989-1990. Anii care au urmat, primul cincinal după 1990 a fost o perioadă de înviorare spirituală, dar nu de mişcări spirituale semnificative.

Am stat să fac socotelile

1920

1950

1980

Cîte 30 de ani!

Dacă sinusoida merge liniştit după acelaşi tipar, oare ce ne aşteaptă după încă 30 de ani? Adică din 2010?

Se pare că anul 2010 este un an în care ne aflăm la intersecţie de drumuri ca mişcare religioasă în România. Va urma ori o mare decădere, consecinţă a trendului din ultimii ani mai ales în unele dintre bisericile aflate în mediul urban, ori o perioadă de mare trezire spirituală.

Poate că Dumnezeu are milă de noi şi nu ne lasă să atingem adîncimile păcatului şi împiedică mînjirea unei noi generaţii. Ispitele sînt în aparenţă diferte faţă de ispitele anilor 20, 50, 80. De fapt nu este nimic nou sub soare.

Un alt lucru care mă îngrijorează este tiparul pe care îl văd în mişcarea fariseilor, dar despre asta într-o postare ulterioară.

horizontal rule

» Privind la posibilităţi

de Doru Pope

Privind împrejurările vieţii, ne urmăreşte mereu gândul că nu mai există nimic dincolo de ceea ce se vede.  Nu că nu ar exista „cerul” după viaţa aceasta, ci că viaţa aceasta nu ne mai oferă nimic!  O astfel de perspectivă ne ţine închişi în cuşca disperării, a cinismului şi a deprimării.  Ne secătuieşte de energie şi de entuziasm.  Nu mai anticipezi nimic.  Nu poţi repeta împreună cu psalmistul, Mă bucur când mi se zice, haidem la Casa Domnului!” Picioarele tale se opresc mereu în faţa unui zid.  Negru.  Înalt. Eşti în închisoare.  Eşti plin de amărăciune, şi nu mai crezi că există nici un viitor.

Isus a trăit cu o perspectivă diferită de cea a oamenilor din vremea Sa, şi din orice vreme, de altfel!  Evanghelia adusă de El ne îndeamnă mereu să ne vedem pe noi şi pe ceilalţi prin perspectiva iubirii lui Dumnezeu, a dreptăţii şi puterii Sale.  Isus a fost în stare să vadă dincolo de ceea ce se vedea cu ochiul liber, dincolo de posibilităţile evidente doar muritorilor.  Dincolo de crucea Sa vedea învierea, dincolo de ruşine vedea slava, dincolo de suferinţă, bucuria.  Dincolo de un ticălos care se leapădă de El a văzut pe un curajos ce va vesti fără frică, dincolo de doi ce se certau pentru putere pe doi care se vor iubi cu putere, dincolo de doi deznădăjduiţi pe doi cu inimile aprinse.  El a văzut mereu în oameni potenţialul, ceea ce puteau deveni şi ceea ce vor deveni în mâinile lui Dumnezeu.  Un vameş a devenit prieten, ucenic şi scriitor de evanghelie.  Un fariseu plin de ură şi de mânie devine mesagerul lui Isus către neamuri.  Cel mort înviază, cel orb vede, cel mut vorbeşte, cel olog sare de bucurie, cel demonizat şade liniştit şi ascultă Evanghelia.

horizontal rule

» Rugaciuni pentru vindecare, pe bani!

de A. E. Sarbu

An de an, cozile celor care se inghesuie sa participe la diversele sarbatori ortodoxe devin din ce in ce mai mari. Oamenii stau ore in sir in gerul napraznic, in ploi, in soarele fierbinte samd. Toate acestea pentru a atinge, pentru a saruta, pentru a se apropia ori a vedea moastele anumitor sfinti, icoane mai mult sau mai putin facatoare de minuni si altele de felul acesta.

Paradoxal, dar in loc sa descurajeze un tip de manifestari care tind sa bata in idolatrie chiar si dupa cele mai relaxate standarde ori principii crestine, prelatii par a-si freca mainile bucurosi, cu ochii atat la numarul mare de “credinciosi” care le calca pragurile, cat si la castigurile materiale considerabile din vanzarea diferitelor produse de cult – de la lumanari si tamaie la icoane sau chiar… rugaciuni. Da, rugaciuni pe bani. Pe banii acelorasi oameni care afirma ca fac lucrul acesta din credinta pe care o au in puterea bunului Dumnezeu, dar care nu se dau in laturi sa le zica vreo doua, ba chiar sa ii si altoiasca in cel mai “pur” spirit crestin pe cei care ar indrazni sa se bage inaintea lor la coada care-i desparte de atingerea celor pe care le considera sfinte si facatoare de minuni si pe care, spuneam, ajung aproape sa le idolatrizeze, in dauna Celui in care afirma ca ar crede si ca si-ar pune speranta.

horizontal rule

» Despre trafic, clasamente si scandaluri

de Danut Manastireanu

În cele ce urmează, aş vrea să pun înaintea cititorilor acestui blog câteva reflecţii asupra blogosferei evanghelice româneşti, mai ales din perspectiva obsesiei performanţelor cantitative, aşa cum sunt ele reflectate de căutarea, mai mult sau mai puţin obsesivă, a creşterii traficului.

Mâine plec într-o călătorie mai lungă şi începând de mâine după-amiază nu voi avea acces la computer timp de vreo două zile (aviz comentatorilor; răbdare, deci). De asemenea, am văzut astăzi că Manu Conţac şi-a propus o săptămână de “post de blog“. Acestea, şi câteva ginduri care nu-mi dau pace de o vreme, m-au făcut să scriu cele de mai jos. Nu mi-am făcut un “plan de bătaie” şi nici nu ştiu unde voi ajunge cu cele pe care le scriu. Să vedem ce va ieşi.

Mai întâi, aş vrea să dau laoparte mitul făţarnic al lipsei noastre de interes faţă de cifrele de trafic şi de poziţia în clasamente (nu vreau să dau exemple; sunt prea dureroase). Haideţi să fim sinceri. Aş vrea să-i întreb pe cei care bloggăresc zilnic: Cam de câte ori pe săptămână (sau să întreb de câte ori pe zi?) faceti click pe statisticile din Dashboard? Poate să sunt prezumţios. Şi  atunci vorbesc doar despre mine. Vă mărturisesc faptul că atunci când am acces la internet mă uit de multe ori pe zi la statistici (n-am numărat niciodată de câte ori; poate de frica adevărului).

horizontal rule

» RAPORTUL DINTRE CRIZE- eseu

de Liviu Vidican Manci

Nu putem urmări un jurnal de ştiri sau să citim un cotidian, fie el cât de banal şi colorat politic, fără să întâlnim cuvântul criză. Este atât de frecvent folosit, - în special în sensul de criză financiară, - încât ajungi să te întrebi, într-o manieră cât se poate de legitimă, ce o fi vrând să spună, sau dacă defineşte obiectiv ceea ce îţi proiectezi în minte că ar putea fi.

Ce este o criză? Este ea, oare, doar un moment de gravă tensiune socială sau fizică, sau este mai mult decât atât. Definiţiile sunt nenumărate, dar coborârea la orginile acestui cuvânt va fi singura care ne va lămuri curiozitatea. În conformitate cu DEX-ul, criza este: 1. manifestare a unor dificultăţi (economice, politice, sociale etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate; lipsă acută (de mărfuri, de timp, de forţă de muncă); 2. Moment critic, culminant, în evoluţia care precedă vindecarea sau agravarea unei boli (...). Originea cuvântului este indicată ca fiind latinescul crisis (DEX, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1998, p. 241). E adevărat, cuvântul a intrat în tezaurul limbii române pe filieră franceză – la crise – care l-a moştenit din latină – crisis. În franceză are acelaşi sens ca în limba română cu un accent mai pronunţat pe partea somatică, păstrând în fapt moştenirea latină unde sensul este exclusiv de criză de sănătate (Félix Gaffiot, Le Grand Gaffiot, Dictionnaire Latin-Français, Ed. Hachette, Paris, 2000, p. 448). Originea cuvântului este, însă, în limba greacă. Cuvântul κρισις, εως (ή) are mai multe sensuri, printre care pe acela de distingere, diferenţiere, judecată, acţiune de a alege, fază decisivă a unei boli (Antoine Bailly, Le Grand Bailly, Dictionnaire Grec-Français Ed. Hachette, Paris, 2000, p. 1137). Pornind de la sensul grecesc al cuvântului, voi încerca să dau o definţie proprie crizei: moment sau etapă din viaţa unei persoane sau a unui grup de persoane în care se acutizează conflictul dintre elementele profund materiale cu cele spirituale, creând un vid existenţial şi care închide sau deschide – cu accentul pe deschide - perspectiva unei noi vieţi. Pare extrem de sterilă şi fără sens această definiţie, dar cred că la finalul eseului veţi înţelege ce am vrut să spun prin ea.

horizontal rule

» Ce-ți trece prin minte?

Cum să fac să nu mai am gânduri murdare?

Aceasta este întrebarea pe care mi-a pus-o cineva zilele trecute. În primul rând, am fost încântat de interesul și frământarea pe acest subiect. Cine s-ar mai zbate pentru așa ceva? Oricum nu se vede ce am în minte! Am încercat o diagnosticare, întrebând, ce înseamnă “gânduri murdare”.

De exemplu, înjurături care vin în minte – a venit răspunsul sincer.

Nu suntem imuni la ispită. Ispita vine împachetă în multe culori, mărimi și forme. S-a întâmplat să stai liniștit ( poate în timpul rugăciunii )  și dintr-o dată să-ți răsune în minte  o înjurătură pe care ai auzit-o din întâmplare?

Păcatul începe în minte. Unii se amăgesc crezând că dacă gândul nu a fost pus în practic atunci nu-i păcat.

horizontal rule

» LEGE privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1. – (1) Statul român respecta si garanteaza dreptul fundamental la libertate de gândire, de constiinta si religioasa al oricarei persoane de pe teritoriul României, potrivit Constitutiei si tratatelor internationale la care România este parte.

(2) Nimeni nu poate fi împiedicat sa dobândeasca si sa exercite drepturi recunoscute prin lege si nici nu poate fi constrâns, urmarit sau pus într-o situatie de inferioritate pentru credinta sau apartenenta sa la o grupare, asociatie religioasa sau cult ori pentru exercitarea, în conditiile prevazute de lege, a libertatii religioase.

Art. 2. – (1) Libertatea religioasa include libertatea oricarei persoane de a îsi manifesta credinta religioasa în mod individual sau în colectiv, în public sau în particular, prin cult, învatamânt, practici si îndeplinirea ritualurilor, precum si libertatea de a îsi schimba credinta religioasa.

horizontal rule

» In sfarsit, ne vom intelege cu moldovenii !

de Daniel Branzei

(Nu stiu de cine este “filat” presedintele Moldovei, dar ce aflam ne face placere …)

Limba română va deveni limba oficială în Republica Moldova

Guvernul de la Chişinău analizează posibilitatea acordării limbii române, statut de limbă oficială în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de premierul moldovean, Vlad Filat, în faţa deputaţilor Parlamentului European.

Şeful guvernului moldovean a fost întrebat de europarlamentarul român Traian Ungureanu dacă noua guvernare de la Chişinău are un proiect de reglementare a situaţiei limbii de stat în Republica Moldova.

“Faptul că în Constituţia Republicii Moldova este specificată o anumită denumire a limbii pe care o vorbim nu înseamnă, cel puţin pentru noi… a fost o conjunctură de moment, noi suntem oameni care spun lucrurilor pe nume. Şi, la fel cum vorbesc americanii limba engleză, aşa şi cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română. Acest lucru cu certitudine urmează a fi reglementat în timp şi sub aspectul normei juridice”, a fost răspunsul premierului, Vlad Filat, potrivit Jurnal de Chişinău.

Premierul a menţionat că există posibilitatea ca acest lucru să fie reglementat şi sub aspectul normei juridice, iar limba moldovenească să fie redenumită, în limba română.

Agenţia “RosBusinessConsulting” menţionează că, în Republica Moldova, limba oficială este moldoveneasca şi are la bază grafia latină. În Transnistria, s-a păstrat alfabetul chirilic.

horizontal rule

» Suferinta in documente

de Claudiu Tarziu

Uzina mortii - penitenciarul AiudMartiriul credintei, din fata si din profil

Tinerii istorici dr. George Enache si Adrian Nicolae Petcu, cercetatori la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), au initiat publicarea unei enciclopedii in fascicule, intitulata "Biserica Ortodoxa in dosarele Securitatii". Deja se afla in lucru 30 de astfel de fascicule, a cate 120 de pagini. Fiecare volum cuprinde un studiu consistent, o anexa cu documente din dosarele Securitatii, fotografii necunoscute, bibliografie si indice de nume. Cu sprijinul editurii "Partener" din Galati, au fost scoase pana acum, in conditii grafice excelente, primele patru volume: "Monahis mul ortodox si puterea comunista in anii '50", "Parintele Arsenie Boca in atentia puterii politice din Romania", "Patriarhul Justinian si Biserica Ortodoxa Romana in perioada 1948-1964" si "Despre curajul de a rosti: episcopul Nicolae Popovici al Oradiei".

horizontal rule

» Fiecare cu noua lui ordine mondială

de Bogdan Patrascu

Mi-aduc aminte că până la revoluţia din decembrie 89, Ceauşescu ne stresa, solicitând cu mânie proletară, o nouă ordine mondială. Nu ştiu dacă cineva se uita în gura lui şi ţinea seama de elucubraţiile care se revărsau făre contenire, de la un discurs la altul.

Tot aşa îmi aduc aminte de tot felul de teorii ale conspiraţiei care se propagau ciclic, ba de inspiraţie francmasonică, ba de inspiraţie adventistă, prevestind iminenţa unui guvern mondial, apocaliptic. Mărturisesc că genul acesta de informaţie m-a lăsat întotdeauna rece.

Nu mică mi-a fost surpriza când am citit recent despre faptul că liderii G20, întruniţi la Pittsburgh în SUA, au luat decizia alcătuirii unui guvern mondial, numit “consiliul de guvernare economică”. Acesta va gestiona pârghiile de control ale economiei mondiale, plecând de la bunele intenţii de a se evita pe viitor apariţia vreunei crize financiare de proporţiile celei prin care tocmai trece planeta. În contextul formării acestui consiliu, aud că premierul britanic Gordon Brown spune sus şi tare că avem nevoie de o nouă ordine mondială. Nu ştiu ce vede Brown în sintagma asta dar cert este că mie mi s-a făcut iar pielea de găină, fiind alergic de mult la chestiile astea.

horizontal rule

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate