Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

» Aceşti sectanţi numiţi atei…”? UPDATE – informare pastor Gigi Cosman

 

de Marius Cruceru

 

Un prieten mi-a sesizat un eveniment organizat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj şi o reacţie cel puţin interesantă a Societăţii Umaniste Române. Reacţia este referitoare laACEASTĂ CONFERINŢĂ.

În semnalarea prietenului meu apare o formulă care mi-a dat de gîndit:

PS:Aceşti sectanţi, numiţi atei, au stat în alte împrejurări similare la
intrarea sălilor de conferinţă, încercând să împiedice oamenii să intre!

Omul este demn de toată credibilitatea. Dacă este adevărat, atunci comportamentul respectivilor este mai agresiv decît al celor mai virulenţi “sectanţi”. De fapt, presupunînd că ateismul este tot o credinţă, acest tip de comportament nu este altceva decît “prozelitism” agresiv de cea mai joasă speţă. Nu?

 

De cînd creaţionismul ca “world view” este taxat alături de vrăjitorie, horoscop, astrologie, alchimie, vrăjitorie? De fapt nu discutăm despre două seturi de presupoziţii despre lume şi viaţă, două seturi de presupoziţii care scapă demonstraţiei ştiinţifice elementare, cu argumente “ştiinţifice” sau “pseudo-ştiinţifice” şi de o parte şi de alta?

 

Puţin respect, domnilor!

 

Sau aşteptăm să se întoarcă Bivolaru în ţară ca să ţină nişte conferinţe pe la Universitatea din Bucureşti din nou, iar “băutul de urină” va fi licenţiat practică medicală, iar horişca yoghină de la Herculane drept administrare de energie cosmică. Acolo nu vor fi reacţii!

 

» De ce scriu cu î din i şi nu cu â din a? (P)

De Marius Crueru

Am fost întrebat şi de studenţi şi de prieteni, corespondenţi, bloggări etc. De ce scriu aşa cum scriu? Mă dau mare? Ca să fiu şi eu ca Humanitasu? Nooo!

 

Explicaţiunea este mult mai simplă.

 

De-aia. C-a fost decizia unei academii de ruşine să se scrie aşa cum se scrie. Au decis că trecerea la î din i a fost o decizie stalinistă şi în încercarea glorioasă de a scăpa de sechelele comuniste au revenit la scrierea înterbelică. Ce bine ar fi să scăpăm aşa de uşor de cicatricile comuniste, schimbînd căciuliţele la litere!

Argumentele cele mai solide se găsesc în cartea domnului Stelian Dumistrăcel Lupta în jurul literei â şi demnitatea Academiei Române. Imperativele integrării culturale a tuturor românilor, Iaşi, autoeditare, 1993. Am avut onoarea să lucrez cu dînsul în practica studenţească din facultate la Institutul de lingvistică. Ştiut om!

 

S-a spus că trecem la scrierea care să arate originile noastre latineşti. Prostii!

 

Dacă ar fi fost aşa atunci rîu trebuie scris cu î din i, pentru că vine de la rivus, iarfântână, cu â din a, pentru că vine de la fontana. Pentru a putea scrie aşa trebuie să ştim carte, adică cel puţin la fel de bine latineşte ca Maiorescu.

» DE CE SUNT BAPTIST INDEPENDENT FUNDAMENTALIST ?

de Ilie Mondoc

1-BAPTIST pentru ca:
Botezul practicat este biblic. Termenul vine de la binecunoscutul verb grecesc baptizo si inseamna a cufunda. Botezul prin cufundare (imersiune) este practicat dupa modelul Mantuitorului ( Matei 3; Coloseni 3:11). Datorita acestui botez, prin imersiune, administrat la varsta discernamantului (numit si ), unii dintre cei ce l-au practicat au avut de suferit pana la martiriu.


Orice alta forma de administrare a botezului nu urmeaza modelul Domnului Hristos si este, in consecinta, nebiblic.

2-INDEPENDENT pentru ca:
Biserica Primara s-a nascut independenta. Mai tarziu, cand Bisericile Locale s-au inmultit, unii au considerat inteleapta asocierea lor in vederea pastrarii partasiei si unitatii doctrinare. Ca urmare, au aparut ierarhiile bisericesti. Congregatiile locale, in loc sa fie slujite s-au vazut silite sa slujeasca acestor ierarhii. Istoria a dovedit ca cele mai bune intentii de infiintare a suprastructurilor bisericesti au degenerat. Primul avertisment impotriva inregimentarii Bisericilor in sisteme il gasim foarte timpuriu in Fapte 4:19 –
 

Independent nu se refera la detasarea de Divinitate, nici cel putin din punct de vedere profan, ci la eliberarea de conducatori umani, de stapani. Biserica depinde de un singur cap –HRISTOS, in rest este independenta.
Problema determina si cui va da Biserica cinste, omului sau lui Dumnezeu.

3-FUNDAMENTALIST pentru ca:
Teologia apostolilor a fost fundamentalista. Fundamental inseamna, conform DEX, de baza, principal, esential. In crestinism, teologia fundamentalista are ca baza si suport principal, unic si esential Sfanta Scriptura. Biblia este autoritatea finala si se interpreteaza literal. Ea este Cuvantul lui Dumnezeu si reprezinta revelatia completa, este infailibil si inerant. Nu trebuie adaugat sau scazut nimic. (1 Corinteni 4:6 ; 2 Corinteni 2:17) Fundamentalistul nu trece peste ce este scris in Biblia crestina.

Pastor Ilie Mondoc
Biserica Baptista Independenta Fundamentalista
FILADELFIA-Rm-Valcea

» Cine este Isus? Părerea ta contează?

Interviul dat de ex-Preşedintele Ion Iliescu lui Alexandru Căutiş, reporter la Kamikaze (vezi aici)se încheia astfel:

Rep.: Ce v-ar plăcea să rămînă pînă la urmă din mandatele dumneavoastră?

I.I.: Că toată viața mea mi-am consacrat-o unui scop, care vizează dezvoltarea țării, să  fie o societate bună, dreptă, pentru toți membrii ei, nu pentru o minoritate de profitori.

Rep.: Asta nici Iisus n-a reușit.

I.I.: Iisus a făcut o mare revoluție în gîndire. A fost un rebel din acest punct de vedere, că și-a permis să spună că toți oamenii sînt egali. E adevărat, în fața lui Dumnezeu. A fost prima idee de echitate, că toți oamenii sînt egali în fața unei forțe supreme, în fața lui Dumnezeu.

Rep.: Credeți în Dumnezeu, măcar acum, la 80 de ani?

I.I.: Nu cred în Dumnezeu, eu cred în forța omului.

Rep.: Dar în Iisus, că-i mai de stînga?

I.I.: Iisus este o figură, din acest punct de vedere, caracteristică pentru o anumită evo luție a gîndirii umane, pentru o societate mai bună, mai dreaptă, benefică tuturor.

Dreptul la opinie este constituţional, nu avem ce să discutăm. Câtă dreptate a avut d-l Iliescu când L-a considerat pe Domnul Isus un rebel pentru faptul că a militat pentru egalitatea tuturor oamenilor înaintea lui Dumnezeu? O fi având dumnealui cunoştinţe de cultură generală, dar cred că Biblia a întâlnit-o doar în informările de partid şi în orele de socialism ştiinţific.

» A trecut un an

 

de Sabrisali

A trecut un an de zile de când ne-am hotărât să venim în Medgidia ca misionari printre musulmanii din Dobrogea. Consacrarea noastră ca misionari a avut loc în Biserica Baptistă Providența din Oradea.Aici puteți vedea o poză de la consacrarea noastră ca misionari.

S-au întâmplat multe lucruri de atunci, foarte multe. Am învățat puține lucruri, puteam să învățăm mai multe. Domnul ne-a arătat că este cu noi, chiar atunci când frații și surorile noastre păreau că au uitat de noi. Cel puțin așa am simțit uneori, ne simțeam singuri. Dar EL niciodată nu ne-a părăsit și asta datorită Bunătății Lui. Domnul ne-a ajutat să ne integrăm și să slujim în biserica baptistă din Medgidia. Frații din comunitatea baptistă din Constanța ne-au adoptat ca fiind misionari ai comunității de aici. Domnul a găsit cu cale să schimbe inimile turcilor din cartierul alibaba din Medgidia. Nu vrem să dăm “număr de inimi” ca să nu pară a laudă, pentru că noi nu avem nici un merit. Tot prin meritul Lui, avem un grup de oameni turci-musulmani cu care ne întâlnim pentru a ne închina Adevăratului Dumnezeu.


» Raspuns posesorului dosarului “Basarab” – 7

 

Interesanta este si relatia cu “tov capitan” despre care domnul Ion Buciuman declara ca nu l-a intalnit niciodata pana in Decembrie 1989. Un detaliu mi se pare nelalocul lui, avand in vedere pozitia domnului Ion Buciuman in cadrul Conferintei Bacau si a faptului ca pasapoartele se eliberau personalului cultic doar prin reprezentantii Departamentului cultelor din acea vreme.

 

In postarea „si totusi” (6 sept 2009) citim: “Am afirmat că nu l-am întâlnit nici odată pe ofițerul care susține în dosar că in diferile locații conpirative i-am oferit diverse note informative scrise sau povestite de mine și consemnate de domnia sa. Și totuși l-am întâlnit odată. Era însă la câteva luni după ce se terminase toată parodia, nebunia… Fusesem transferat la București, dar familia mea locuia încă la Bacău. Era prin martie 1990. Aveam o problemă cu mașina la service și frecventam un anumit service. Mă cunoșteam foarte bine cu inginerul despre care dosarul meu spune că am dat relații (voi reveni cu următoarea postare să lămuresc această chestiune).

 


» 
A case for civility (O pledoarie pentru o atitudine civica)

case-for-civility3

Os Guiness, o voce de seama in cercurile evanghelice (din vest), abordeaza cu mult curaj un subiect important in ultima lui carteThe Case for Civility: And Why Our Future Depends on it (Pledoarie pentru o atitudine civica: si de ce viitorul nostru depinde de aceasta). In carte el face o pledoarie impotriva “spatiului public sacru”, in care unei religii i se da “un loc preferentiat in viata publica” [p. 88] si “spatiul public gol” in care “orice expresie religioasa este cu eficacitate mentinuta in spatiul privat, iar sfera publica mentinuta ca fiind seculara” (p.116). El incheie prin a pleda in favoarea unui “spatiu public civic” pe care il defineste:


    “unul in care cu totii – oameni de orice credinta, fie religioasa, fie naturalista – au egala libertate de a intra si de a se implica in viata publica pe baza credintei lor, ca si chestiune de “exercitiu liber”, dictat de propria lor ratiune si constiinta.” (p. 135)”

Cred cu multa convingere in nevoia unui astfel de spatiu public civic si in a ne feri de cele doua extreme. Salut in privinta aceasta publicarea oportuna a acestei carti. Trebuie insa sa fim atenti si sa ne autoevaluam pe masura ce abordam acest subiect important. Ce anume ne motiveaza sa incurajam un astfel de forum public? Care este atitudinea cu care intram in acest spatiu public? Cum privim pe “celalalt”? Raspunsul la aceste intrebari ne va determina comportamentul public. Sunt oare greselile pe care le-a comis “dreapta religioasa” si impotriva carora Os Guiness vorbeste cu atat vehementa o simpla chestiune de discurs, de tactici rele sau sunt ele o chestiune de mesaj (continut) si de convingeri ce trebuiesc reexaminate? Credem, noi crestinii, ca avem raspunsul la toate lucrurile si ca restul lumii e gresita?

 


» 
Dr. Martin Luther King Jr. – O icoana moderna a reconcilierii

Mi s-a parut potrivit sa scriu astazi (articolul original a fost scris in engleza pe 19 Ianuarie 2009) in spiritul a ceea ce l-a animat pe Dr. Martin Luther King Jr.

In Lunea a treia in fiecare Ianuarie intreaga natiune americana sarbatoresteZiua lui Martin Luther King, Jr.. Aceasta este una din multele cai in care viata acestui tanar a devenit un megafon pentru idealurile lui Dumnezeu de dreptate si reconciliere. Asadar, astazi te chem sa reflectezi la visul lui Dumnezeu de reconciliere, nu cel dintre Dumnezeu si om, ci visul reconcilierii intre oamani.

Avem tendinta sa vedem reconcilierea ca ceva “intre Dumnezeu si noi”, uitand dimensiunea orizontala. Permiteti-mi sa afirm cat de clar si tare posibil ca cele doua fatete ale reconcilierii – relatia noastra cu Dumnezeu si cea cu semenii nostrii – sunt strans legate intr-un tot unitar. Sfintele Scripturi sunt foarte clare in sensul acesta. Isus afirma ca reconcilierea noastra cu Dumnezeu este dependenta de reconcilierea noastra cu semenii nostrii (Mat 5:22-24). Ioan explica logica acestui adevar: daca nu poti iubi (sa fi reconciliat cu) fratele tau, pe care i-l vezi, cum poti iubi (sa fi reconciliat cu) Dumnezeu, pe care nu-L poti vedea (1 John 4:20-21). Mesajul reconcilierii este nucleul Evangheliei.

 


» 
Modele prin care biserica esueaza (1)

 

Unul din lucrurile pe care le-am acceptat, gandit si promovat mereu il constituie “forta grupului”, a comunitatii. In schimbul agatarii de o singura persoana/lider/predicator care are “cheia succesului”, varianta unei echipe care se imbina pentru a duce mai departe functional un mesaj, mi s-a parut mult mai biblica si mai reala. Nu spun asta in detrimentul leadershipului; dar leadershipul nu poate face totul.

Deseori se vede prin biserici lipsa interesului de a voluntaria in proiecte misionare/sociale. Omul din biserica gandeste cam asa “nu-i treaba mea”, ori ”pai n-a vrut el sa fie pastor acum sa faca…” sau “l-am ales pastor, ii dam bani, acum sa faca el…” Si unii tac si inghit galusca asta.

Intr-un astfel de mediu asistam la erodarea unor familii apoi a unor relatii terminand totul in naufragiul personal si colectiv. De ce? Pentru ca biserica si-a insusit o metoda care nu e biblica.

» IOSIF STEFANUTI: Daca nu am facut ceea ce unii din fratii mei au facut, nu sunt mai neprihanit ca ei. E numai mila lui Dumnezeu ca n-am facut aceste lucruri!

De Mihai Ciuca


(Acest interviu a fost publicat iniţial în martie 2008, fiind re-postat acum, în urma decesului pastorului Ştefănuţi, survenit pe 2 mai 2010, la Brăila.)

Iosif Stefanuţi este un cunoscut lider creştin, fiind pastor al Bisericii Baptiste Sfânta Treime din Brăila din 1974 şi până în prezent. A fost unul dintre păstorii baptişti care au opus rezistenţă activă regimului comunist, având de suferit din aceste motive. A fost judecat pentru distribuire de literatură creştină, suferind o condamnare penală din acest motiv. După revoluţie a ocupat diferite funcţii în cadrul Uniunii Baptiste şi al Alianţei Evanghelice. Este căsătorit cu Mia şi are trei copii.

Mersul Vremurilor (MV): În ultima vreme, lumea evanghelică a fost tulburată de problema deconspirării colaborarii cu securitatea a pastorilor. Ce părere aveţi despre acest subiect?

Iosif Ştefănuţi (IS): Este un subiect controversat dar foarte important în acelaşi timp şi, evident că, primul lucru la care trebuie să ne gândim este legat de găsirea unei modalităţi creştineşti pentru abordarea ei. Trebuie să vedem cum putem ajuta, fiindcă nu suntem chemaţi nici să judecăm şi nci să condamnăm.

MV: Să înţeleg că nu sunteţi de acord cu modul în care a fost abordată problema?

IS: Categoric, nu!

MV: Aţi activat ca şi pastor în egală măsură, atât înainte de revoluţie, cât şi după. Care a fost primul contact pe care l-aţi avut cu organele de securitate?

 


» 
Dan Wallace şi echipa CSNTM, finalmente în România
 

Pe profesorul Daniel B. Wallace l-am întânit prima dată la Münster, la un colocviu de critică textuală (sau „critică de text”; „Ziceţi voi cum ştiţi; eu zic cum am apucat”). Venind vorba de manuscrisele greceşti ale Noului Testament deţinute (acesta e termenul corect!) de instituţiile româneşti, i-am promis că voi reprezenta Centrul în relaţia cu acestea din urmă. Nu ştiam la ce mă înham, dar nu regret nicio clipă promisiunea făcută (devii cu adevărat patriot după ce treci proba de foc a dialogului cu funcţionărimea culturală autohtonă – plătită din bani publici – şi încă nu-ţi vine să pleci din România).

Foto: profesorul Dan Wallace, directorul CSNTM, un specialist de vârf în critica textuală, autor al unei gramatici excelente a NT.

Ieri, în timpul potopului care s-a abătut asupra Bucureştilor, inundând mai abitir ca oricând Bulevardul Uverturii şi curtea ITP, m-am dus hotel să-i iau un interviu şi să aflu cum a decurs vizita în România, până acum.

 

 

» Reprezentant al Metropolitan Community Churches: bisericile ar trebui sa sprijine gayfest???

 

de E. A. Sarbu


O femeie-episcop, deci o persoana aflata din start intr-o postura controversata, reprezentanta a Metropolitan Community Churches, o asa-zisa biserica, de asemenea controversata, de fapt extrem de controversata din pricina faptului ca este prima biserica unde se oficiaza casatorii intre persoane de acelasi sex, a facut o descoperire epocala in cadrul unei conferinte de presa: atunci cand vine vorba despre homosexualitate, institutiile cele mai severe sunt bisericile. Wow… si noi, care ne gandeam la cu totul si cu totul alte institutii, care au drept temei de functionare alte scrieri, nu Biblia in care scrie de atatea ori negru pe alb ca homosexualitatea nu este ok…

 

Uuuuups… Stati putin… Sa derulam putin inapoi. Am zis episcop? Am zis reprezentant al bisericii? Ma rog, asta spun unii. Eu unul insa nu imi permit, in lumina intelegerii Scripturii care mi-a fost data, sa scriu cu majuscula nici functia domniei sale, respectiv episcop, si nici denumirea generica a organizatiei pe care o reprezinta, respectiv biserica. Motivul? Biserica este Trupul lui Christos, si ar trebui sa asculte Cuvintele Sale. Iar daca Fiul a fost ascultator de Tatal pana la moarte, si inca moarte pe cruce, cum spune Scriptura, si daca Tatal a decretat cat se poate de clar in numeroase pasaje din Biblie, cartea fundamentala a Bisericii, ca homosexualitatea este pacat, si ca cei care fac aceste “lucruri scarboase” nu vor vedea slava lui Dumnezeu, ba dimpotriva, ca “partea lor este iazul de foc”, consider ca Biserica, cea care pe drept este numita astfel, nu cea care pe nedrept face uz de acest nume, ar trebui sa atraga atentia asupra pericolului teribil la care se expun cei care nesocotesc aceste cuvinte, si in nici un caz sa nu incurajeze acest stil de viata ale carui efecte vor fi devastatoare.

 

 

» Despre vinovatie si justificare

 

de E. A. Sarbu

 

Trecutul ne bantuie uneori atat de puternic incat nu ne lasa nu doar sa ne traim prezentul, ba ne ameninta chiar viitorul. In trecutul fiecaruia dintre noi exista anumite fapte, acte, ganduri regretabile. Din pacate insa, simplul regret nu este suficient pentru a le sterge pur si simplu cu buretele si pentru a putea merge mai departe…

 

Si asa ne trezim ca zilelele, lunile, anii… trec, se scurg… Insa, exact atunci cand iti este lumea mai draga, te pomenesti ca te bantuie din nou fantomele trecutului…

 

Chiar si in calitate de crestin, stiut fiind faptul ca ajungi intr-un moment in care crezi ca pacatele tale ti-au fost iertate de un Creator milos si plin de compasiune, parca uneori iti este teribil de greu sa crezi ca te-ar putea ierta pentru greselile din trecut. Sau, daca totusi accepti la nivel teoretic, parca este si mai greu sa inveti sa te ierti pe tine insuti…

 

Asa se face ca, atunci cand fantomele trecutului iti bat la usa, Indoiala, cainele care sta cu tine in casa, ajunge primul si latra in fata intrarii, speriat, de parca ar vrea sa iti spuna… “esti sigur? Esti sigur ca te-a iertat? Pentru TOATE acele lucruri? Chiar daca tu insuti nu esti capabil sa te ierti?…”

 

» Ascetica

“Nu se ştie cât a înţeles Kazantzakis din măreţia înălţării,
dar sigur a răstignit măreţia păbuşirii, pe calea
de la Isus la Alexis Zorba”

Scrisă în 1923, pe când era în Germania,Ascetica lui Nikos Kazantakis este o carte de mici dimensiuni, însă foarte densă, o veritabilă mărturisire de credinţă a autorului cunoscut cititorilor mai ales datorită romanului (sau filmului!) Zorba grecul. Am avut harul să găsesc această carte în limba română pe când eram student în Cluj, într-o ediţie obscură a unei edituri locale. Pe atunci eram un tânăr care tocmai abandonase ateismul ca şi crez; în faţa ofertelor spirituale care deveneau tot mai diversificate, de la esoterismul oriental la creştinismul ortodox autohton, mă simţeam ca un gurmand plasat în faţa unei mese pline de bunătăţi urmând să mă înfrupt din plin din tot ce vedeam cu ochii. Cartea lui Kazantzakis, împreună cu romanul său Hristos răstignit a doua oară, a avut un rol important în modelarea drumului pe care l-am ales ceva mai târziu, chiar dacă pe acest drum am îmbrăţişat o credinţă aflată în multe privinţe în opoziţie cu gândirea autorului grec.

Rândurile următoare nu se doresc a fi o recenzie a cărţii. Dacă doriţi aşa ceva vă recomand un articol pertinent scris de Vasile Andreica aici. În cele ce urmează voi încerca să argumentez, plecând şi de propria mea experienţă, în ce fel o astfel de carte, pusă la index de unii creştini, poate fi folositoare celor care o citesc urmărind cu atenţie un anume drum spiritual…

 


» Intelepciune de sus pentru crizele de jos

De Daniel Branzei

Legenda spune ca in Evul Mediu un om a fost acuzat pe nedrept ca a omorat o femeie. Adevaratul asasin era un om foarte influent al acelor vremuri, si de aceea se cauta un tap ispasitor pentru a ascunde adevaratul vinovat.

 

Judecatorul, fiind si el complice la toata minciuna, a incercat sa para cat mai corect. I-a spus acuzatului:
 

- se stie despre tine ca esti un om credincios, devotat lui Dumnezeu – sa lasam soarta ta in mainile Lui. Vom scrie pe doua hartii separate cuvintele vinovat si nevinovat, iar tu vei alege una din ele, astfel Dumnezeu iti va decide destinul.

 

Bineinteles, judecatorul corupt scrisese acelasi cuvant, vinovat, pe ambele foi, insa bietul om nevinovat si-a dat seama ca era o capcana. Nu avea scapare. A fost pus sa aleaga una dintre cele doua hartii. Omul si-a inchis ochii si a stat sa se gandeasca pret de cateva momente, iar chiar cand sala incepuse sa-si piarda rabdarea, si-a deschis ochii, a pus un zambet ciudat pe fata, si a ales una dintre cele doua foi, pe care a bagat-o in gura si a inghitit-o repede.

 

Surprinsi si indignati, cei prezenti au vociferat:
 

- cum, ce e asta? acum cum vom putea sti verdictul?

 

Barbatul le-a raspuns:
 

- foarte simplu – citim foaia care a ramas si vom sti ce scria pe cea pe care am ales-o eu.

 

Judecatorul si ceilalti oameni care au incercat sa-l gaseasca vinovat au fost nevoiti sa-l lase liber, si nu l-au mai deranjat niciodata.

» Ochi de vazut si urechi de auzit

de Gelu

Se spune că un om avea trei fii. Dorind să le încerce abilitatea de a discerne între bine și rău, tatăl i-a  supus la un mic test. În acest scop a oferit fiecăruia dintre ei câte un măr atins de un început de putregai. Apoi i-a observat cu atenție, urmărind reacțiile fiecăruia.

Primul dintre fii a mâncat mărul cu totul, inclusiv partea putredă, fără a se sinchisi măcar a cerceta fructul, înainte de a mușca din el. Al doilea, un tip fastidios, văzând că-i puțin stricat, a aruncat mărul întreg, fără să-l atingă. Al treilea fiu a cercetat cu atenție fructul, întorcându-l în mână, a curățit cu grijă ce era putred și a mâncat apoi partea sănătoasă a mărului.

Trei abordări diferite în această pildă a unei situații ipotetice, dar cu care este de așteptat să ne confruntăm și noi, aproape zilnic. Puține sunt situațiile care nu ridică o dilemă, care nu ne pun în fața unei alegeri și nu pretind o decizie. În același timp, însă, astfel de circumstanțe oferă de obicei și soluția dilemei omului deprins a le cântări cu realism și a le aborda cu discernământ. Situațiile care fac excepție sunt cele guvernate de răspunsuri automate la împrejurări devenite familiare prin repetarea lor, pe care le abordăm pe bază de obiceiuri create în timp și prin virtuțile rutinei. Pe cărările bătătorite ale vieții de zi cu zi călătorim cu ochii închiși; nu mai reacționăm la întâlnirea cu situațiile prea bine cunoscute, ci navigăm conectați la pilotul automat …

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate