Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Crize providențiale
de Daniel Branzei

Crize, crize, crize! Toată lumea vorbește despre crize. Chiar și creștinii au ajuns cuprinși de un fel de deznadejde epidemică. Ce-i de făcut sau mai bine spus ce-i de zis?

Vă supun atenției o întamplare. Tocmai mă întorsesem dintr-o călătorie în Israel și familia Wurmbrand m-a chemat să le povestesc cum a fost. Le-am spus că am rămas surprins de dezordinea din politica evreilor și de cearta lor continuă din parlament și presă. „Sunt convins că evreii n-au nevoie de dușmani ca s-o ducă rău. Chiar dacă nu i-ar deranja nimeni, ei tot s-ar certa între ei. Unde sunt doi evrei sunt trei sau patru păreri!“

horizontal rule

Vestiții la Vancouver, 18-22 Iunie 2011
de Daniel BranzeiIntrunirea pastorilor de pe coasta de vest a continentului american ar fi putut sa fie doar o sedinta, dar Dumnezeu ne-a dat altceva, mult mai mult. De obicei ne intalnim de marti pana vineri, doar pastorii. Anul acesta insa Dumnezeu ne-a daruit mult mai mult. Cateodate, in anii trecuti, dupa intrunirile noastre ramineam sambata si duminica sa ne intalnim cu Comitetele si bisericile din localitate. Anul acesta, Dumnezeu ne-a dat cu mult mai mult.

La Vancouver-ul din Canada ne-am adus aminte ca granitele sunt facute ca sa fie trecute spre reuniri intregitoare care daruiesc bogatie, bucurie si binecuvantare. Hotaraseram sa schimbam tiparul intrunirilor noastre si sa petrecem intai un weekend in partasie cu biserica locala si numai dupa aceea sa mergem de luni pana miercuri sa stam de vorba impreuna la Wistler, in singuratatea muntilor.


Sambata 18 Iunie 2011, Florin Filip ne-a cules de la aeroaport pe primii trei pastori musafiri: Nelu Cinteanu, Liviu Tiplea si Daniel Branzai. Seara ni s-a alaturat si Ovidiu Rauca, venit cu masina prin Portland cu masina si familia.

horizontal rule

Buna dispoziție în familie e contagioasă

Christopher Morley a fost cel care a spus că dacă toată lumea ar mai avea încă cinci minute de trăit, fiecare cabină de telefon din lumea asta ar fi ocupată de cineva. Fiecare am trimite ultimele cuvinte de încurajare și de afecțiune.

Dacă chiar în aceste momente în care scriu aceste cuvinte s-ar întâmpla un mare cutremur de pământ, mă întreb ce aș face după ce cutremurul ar trece. Nu m-aș gândi la mașină, la biroul de la biserică, sau la computerul de acasă. Aș suna imediat încercând să văd dacă soția și băieții mei sunt bine! Apoi, încă vreo două telefoane să aflu dspre părinții noștri. Realizăm că în astfel de momente, relațiile sunt cele mai importante.

horizontal rule

Iustin Martirul şi Filozoful
Eseu
Andreea Muraru

Iustin Martirul şi Filozoful este considerat cea mai reprezentativă figură a Bisericii creştine din veacul al II-lea datorită operei sale apologetice şi vieţii tumultuoase, pline de nelinişte sufletească şi căutare neobosită a adevărului. Supranumele de „filozof” şi „martir” (philosophus et martyr) este atribuit lui Iustin de către Tertulian în Adversus Valentinianos.

 

Mărturii ale vieţii sale sunt scrierile ce ni s-au păstrat: cele două Apologii în favoarea creştinilor şi Dialogul cu iudeul Tryfon. El însuşi se prezintă ca fiind ,,Iustin, fiul lui Priscus, nepotul lui Bacchius, născut în Flavia Napolei din Siria Palestinei” (IUSTIN, Apologia întâi în favoarea creştinilor, I.). Moare la Roma, primind cunună mucenicească, în timpul prefectului Iunius Rusticus (163-167); se presupune că filozoful Crescens ,,care se străduia să pună în lumină învăţătura şi tot felul de a vieţui al cinicilor” (Eusebiu de Cezareea, Istoria Bisericească IV, XVI, 1) ar fi uneltit împotriva sa.

horizontal rule

O istorie monumentală a baptiştilor din România
Civitas Dei
Marius David Cruceru

Baptiştii din România se bucură de un mare câştig. Dintre ei, nu mulţi cărturari şi de viţă aleasă, unii totuşi s-au apucat să consemneze în scris evenimente legate de începutul mărturiei baptiste din ţara noastră, atât din timpul vieţii lor, cât şi povestite de părinţi sau înaintaşii acestora prin viu grai. Aceste istorii, împletite cu percepţia personală, adunate între două coperţi, sunt primele istorii ale baptiştilor din România. De-a lungul unui întreg secol, s-au făcut încercări de a recupera 150 de ani de istorie din partea mai multor autori. Tentativele au fost multe şi toate marcate de flăcările pasiunilor nestinse datorită contemporaneităţii dar şi de amatorismul caracteristic oricărui început. Acestea dau o culoare aparte scrierilor noastre istorice. În dreptul fiecăreia dintre aceste producţii pot să apară tot felul de critici, pentru că evenimentele sunt atât de aproape de noi şi pentru că, fie participanţii direcţi, fie urmaşii acestora sunt încă în viaţă şi memoriile vii sau mai şterse sunt încărcate de subiectivitate. Toate aceste scrieri sunt realizate de oameni care au fost în primul rând predicatori, antrenaţi în ceea ce priveşte arta retoricii orale mai degrabă decât în scriitură. Şi aceasta este o marcă specifică a istoriografiei baptiste româneşti. Există acum teoreticieni ai istoriei care ne pot învăţa multe despre cum ar trebui scrisă istoria unei comunităţi cum este cea baptistă şi poate va veni vremea când se va scrie o istorie care să respecte toate canoanele teoretice ale disciplinei în cauză. Până atunci însă, chiar şi cei care vor scrie o nouă istorie, îşi vor fundamenta studiul pornind tot de la mărturiile consemnate până acum.

horizontal rule

Criza limbajului evanghelic: “am avut harul”
de
Marius David

Din cînd în cînd voi posta cîte o scurtă dumirire legată de criza prin care trece limbajul vulgar evanghelic. (A se citi “vulgar” în sens etimologic, adică “limba poporului”).

Din păcate expresia “am avut harul” s-a golit de sens printr-o proastă utilizare.

Spunem “am avut harul” …. să mă nasc într-o familie de credincioşi, să fiu sănătos, să am un profesor bun de matematică, să … găsesc un loc de parcare bun.


Dacă citim cu atenţie epistola Apostolului Pavel către Efeseni, observăm că Harul sau graţia lui Dumnezeu nu este chiar orice ni se întîmplă.

horizontal rule

Experi(m)ente culinare: melci in sos de vin

de E. A. Sarbu

Ideea i-a apartinut socrului meu, trebuie sa recunosc. Desi imi place sa petrec timp in bucatarie si sa improvizez diverse, sa ma “joc” cu aromele, cu plantele, cu condimentele, sa experimentez, desi sunt un gurmand declarat, marturisesc faptul ca am stat departe de melci. Din prejudecata, poate. Sau poate din pricina senzatiei extrem de ciudate pe care o ai atunci cand vezi un melc trecand prin gradina, lasand in urma lui o dara cu aspect mucilaginos…

In fine, mai in gluma, mai in serios, am zis ca merita incercat experimentul. Asa ca Nentu’ m-a procopsit cu aproximativ un kilogram de melci “proaspeti”, pe care voia sa ii pregatim chiar atunci. Fiind o noutate pentru mine, m-am apucat sa cercetez… Si da-i, si lupta, si cauta pe internet retete si patanii ale diversilor, patrunzand timid intr-un taram al impatimitilor culinar, printre fanii uneia dintre cele mai ciudate tipuri de carne pe care mi-a fost dat sa o gust vreodata. Am citit zeci de retete, de modalitati de preparare, pana cand mi-am facut o idee cam ce anume m-ar tenta.

horizontal rule

La o grădiniță din Suedia, copiilor li se vorbește despre girafe-gay și despre egalitatea între fetițe și băieței

Felicia Rotaru

O grădiniță unde albul este negru și negrul a devenit alb, iar copiii deprind aceste lucruri de la 1 la 6 ani. Administrația grădiniței a decis să „anuleze” termenul „han” – (băiat în suedeză) și „hon” (fată în suedeză), acum toți copiii sunt „hen”. Deși acest termen nu este întâlnit în vreun dicționar suedez, el a devenit un jargon în comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transexuali).

Pentru ca copiii „să nu facă stereotipuri bazate pe gen”, ei se joacă împreună și sunt îndemnați să se numească „prieteni”. „Prietenii” împărtășesc împreună atât jucăriile ce țin de bucătărie, cât și cele ce țin de contrucție. Pe lângă toate, copiii au la dispoziție și cărți, unde majoritatea personajelor sunt fie singure, fie formează cupluri de același gen. Bunăoară, un cuplu de girafe de același sex este tare necăjit că nu poate avea copii, până au găsit un ou de crocodil, pe care l-au înfiat.

horizontal rule

MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ 1927


Text complet al mărturisirii, însă având incluse trimiterile biblice doar până la articolul 6!
 

MĂRTURISIREA CREDINŢEI CREŞTINILOR BOTEZAŢI
ÎN GENERAL NUMIŢI BAPTIŞTI PRECUM ŞI CONSTITUIREA COMUNITĂŢILOR BAPTISTE, DOCUMENTATĂ CU CITATE DIN SFT. SCRIPTURĂ

1927

Articolul 1.

Despre Cuvântul lui Dumnezeu

Noi credem şi mărturisim, că Sfintele Scripturi ale Vechiului şi Noului Testament, sunt într-adevăr inspirate de Duhul Sfânt. Ele formează în întregime o revelaţiune (descoperire) dumnezeiască către neamul omenesc, sunt isvorul fără de greş al cunoştinţei de Dumnezeu, precum şi singura regulă şi normă a credinţei şi purtării în viaţa noastră.

Deaceea mulţămim fără încetare lui Dumnezeu că, atunci cînd aţi primit Cuvîntul lui Dumnezeu, auzit dela noi, l-aţi primit nu ca pe cuvîntul oamenilor, ci, aşa cum şi este în adevăr, ca pe Cuvîntul lui Dumnezeu, care lucrează şi în voi cari credeţi. I. Tes. 2, 13

Din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, cari pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mîntuire, prin credinţa în Hristos Isus.Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. II. Tim. 3, 15-17

Şi avem cuvîntul proorociei făcut şi mai tare; la care bine faceţi că luaţi aminte, ca la o lumină care străluceşte într’un loc întunecos, pînă se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre. Fiindcă mai întîi de toate, să ştiţi că nicio proorocie din Scriptură nu se tîlcuieşte singură. Căci nici o proorocie n’a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, mînaţi de Duhul Sfînt. II. Petru 1, 19-21.

horizontal rule

 

Nu-s creştin dar voi veni la adunare…

de Doru Pope

 

Trebuie să recunosc că nu sunt creștin, dar m-am decis în sfârșit să vin la adunarea ta în duminica următoare.  Dare te rog să nu te aștepți la multe din partea mea.  Dacă se ivește altceva s-ar putea să nu vin, dar după cum stau lucrurile acum, mă gândesc să vin.  Simt nevoia de a merge dar nu știu de ce.  Hai să-ți spun câte ceva despre mine, înainte ca să ne întâlnim la adunare.

1. Nu o să înțeleg jargonul sau limbajul religios, și te rog să ții seama de chestia asta când o să conversăm.  Nu înțeleg „uciderea în duhul, Dumnezeu mă te atinge, acoperit cu sânge(le Mielului), trebuie să mor față de mine însumi, doar trebuie să fii în Cuvânt, ai nevoie de o viață nouă, etc.  Dacă o să conversăm în astfel de lozinci religioase, probabil că n-o să înțeleg nici jumătate din cuvinte… și probabil că o să fiu de părerea că sunteți um pic duși cu pluta.

2. Când mă vei întreba ce mai fac, să ştii că nu am încredere în tine.  Probabil am să trag o minciună și o să răspund că fac bine.  Nu ca și cum nu aș vrea să-ți spun; doar că tocmai am avut o dezamăgire și încă nu-s sigur că pot avea încredere în tine.  Ce-ar fi ca să-mi spui tu primul istoria ta?  Dacă o să-mi placi și n-o să am sentimentul că încerci să mă duci cu preșul sau ceva de felul acesta, o să-ți spun și eu povestea mea.

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate