Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Copyright in Teologie?

M-a intalnit deunazi un prieten pe care nu-l cunosteam. A venit la mine cu un zambet mare pe buze si mi-a spus: Dumnezeu sa va binecuvinteze, frate Daniel. Mi-a placut tare mult ce ati scris pe Internet in problema aceea cu “plagiatul”. Am tiparit-o si am pus-o la “pastrare”. Am trimis-o la mai toti cunoscutii mei.” I-am multumit pentru apreciere. Despre ce era vorba?

 

Prin Martie 2007, pe Internet au inceput sa circule niste scrisori inveninate care cautau sa arunce cu noroi in cei care se straduiau sa intocmeasca un sistem de invatamant teologic in Romania. “nvinuirea era cu precadere de “plagiat”, dar ea se dovedea a fi doar un prilej pentru achitarea unor polite de dusmanie personala sau de grup.

 

Botez la Brad

După ani de zile de secetă spirituală, iată că la Brad lucrarea Duhului și a Cuvântului a adus naștere din nou în viața a trei persoane. Am fost bucuros și onorat să fiu alături de fratele păstor Cristi la bucuria lui și a bisericii pe care o păstorește.

 

Mult har frate Cristi și Domnul să fie cu tine în slujirea pe care o faci!

 

 

 

 

 

 

 

Lacrimi în ceruri îs

Posted on  by Adrian Condrea

Avem o cântare care spune:

 

Lacrimi în ceruri nu-s,

Căci le purtase sfântul Miel.

 

Dar poate vor fi ceva lacrimi acolo. Lacrimi care vor fi șterse de Mântuitorul. Dar vor apuca să ne ude obrajii. Oare?

Iată ce spune Scriptura:

 

De aceea ne și silim să-I fim plăcuți, fie că rămânem acasă, fie că suntem departe de casă. Căci toți trebuie să ne înfățișăm înaintea scaunului de judecată a lui Cristos, pentru ca fiecare să-și primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup. ( 1 Cor.5:9,10 )

 

Apostolul Pavel ne spune că “se silește” să trăiască într-un mod plăcut înaintea Domnului. De ce are el această ambiție? Nu ca să intre în cer. Nu ca să fie mântuit! Aceasta se capătă  prin har și prin credință, nu prin fapte. Dar de ce să trăim frumos?

 

 

„Nimeni pe lumea asta nu se naşte creştin. Cu toţii ne naştem oameni păcătoşi.”

 

Esenţial

Interviu cu teologul Corneliu Simuţ realizat de Otniel Vereş

Corneliu Simuţ este conferenţiar în teologie dogmatică şi istorică la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Emanuel, Oradea. După finalizarea studiilor de teologie la Universitatea Emanuel, în 1998, a continuat cercetarea teologică în străinătate obţinând două doctorate de specialitate. Astfel, în 2003 obţine titlul de doctor în teologie la Facultatea de Istorie, Teologie şi Filozofie a Universităţii din Aberdeen, Scoţia, UK, iar în 2005 primeşte doctoratul în teologie la Facultatea de Teologie a Universităţii din Tilburg, Olanda. Autor a nouă cărţi, dintre care cinci publicate la edituri internaţionale prestigioase, Corneliu Simuţ este unul dintre cei mai profilaţi teologi evanghelici din România. Dintre lucrările sale amintim:Richard Hooker and his Early Doctrine of Justification. A Study of His A Learned Discourse of Justification (Aldershot: Ashgate Publishers, 2005); The Doctrine of Salvation in the Sermons of Richard Hooker (Berlin: Walter de Gruyter Verlag, 2005); The Ontology of the Church in Hans Küng (Oxford: Peter Lang, 2007); A Critical Study of Hans Küng’s Ecclesiology. From Traditionalism to Modernism (New York, NY: Palgrave Macmillan, 2008); Critical Essays on Edward Schillebeeckx’s Theology. From Theological Radicalism to Philosophical Non-Realism (Eugene, OR: Resource Publications/Wipf and Stock Publishers, 2010); Doctrina mântuirii în teologia lui Philipp Melanchthon, ediţie bilingvă româno-maghiară realizată în colaborare cu Facultatea de Teologie Reformată a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, trad. Peter István (Cluj-Napoca: Editura Risoprint; Oradea: Editura Universităţii Emanuel, 2007).

 

 

Peştera lui Platon în-clay-iată

Sînt retori care amintesc de Platon şi Aristotel, Kant, Hegel şi Heidegger, de parcă i-ar fi frecventat din reavăna şi aburita adolescenţă. Numele sînt aruncate peste pupitru cu o uşurinţă învecinată cu incontinenţa. Talentul dramatic poate ascunde bine golurile din liceu, vocea şi debitul verbal pot acoperi lacune din formarea presupus universitară. Citatele exacte lipsesc, referinţele sînt inexistente, dar dă bine la public să mînjim hîrtia cu nume “grele” şi să vînturăm în aer consoanele unor autori pe care s-a construit temelia culturii europene.

 

Predicatori care abia şi-au terminat liceul vorbesc despre homosexualitatea lui Platon şi Socrate, unii, mai călătoriţi, nu neapărat mai culţi, vorbesc despre felul în care sînt reprezentaţi pe una dintre mănăstirile din Nordul Moldovei, iar alţii vorbesc despre “Mitul Peşterei” şi “Simpozion” ca şi cum ar fi văzut textul în original. Tot este bine, mai bine decît să ni se spună: “Domnul nu s-a ocupat cu filozofia, nici Apostolul, toate sînt deşertăciune, n-ai auzit că multă învăţătură oboseşte…. “. Trupul, nu mintea. Aşa este şi în Biblie. Trupul.

 

 


CEDO a decis: casatoriile intre gay nu sunt un drept fundamental al omului!
 

de E. A. Sarbu


Imi aduc aminte de un banc in care un nene, pe aeroport, este abordat de un reporter care il intreaba de ce vrea sa emigreze. Respectivul nene, vadit ingrijorat, ii raspunde cu o sinceritate dezarmanta: pai e simplu. Inainte de 89, homosexualitatea era pedepsita cu inchisoarea. Dupa aceea, a fost dezincriminata. Apoi au urmat marsurile homosexualilor prin toate capitalele europene. Asa ca m-am gandit sa plec inainte ca homosexualitatea sa devina obligatorie…

Banc-banc, insa… fie vorba intre noi, parca agenda militantilor gay din toata lumea devine din ce in ce mai agresiva si, daca initial s-a dorit dezincriminarea homosexualitatii, lucru cu care am fost de acord, din punct de vedere uman, acum se incearca obtinerea a din ce in ce mai multor drepturi, inclusiv acela de a se casatori si de a adopta copii, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este nici normal, nici acceptabil.

 


Placerile de o clipa ale pacatului
 

de Alexandru


Despre Moise ni se pune ca a fost fiul fiicei lui Faraon. Desi un nou nascut gasit pe ape si adoptat, Moise a fost crescut in Egipt, a invatat rigorile familiei lui Faraon si a fost educat la nivelul de atunci. In acelasi timp, statutul ii permitea sa mearga la orice club, sa participe la orice petrecere. In plus, placerile erau usor de satisfacut: a vrea, a cere, a avea. Simplu si eficient.

Pun o intrebare pe care ar fi bine sa o iei in serios si sa te gandesti la ea. Daca Moise care era fiul lui Faraon a refuzat placerea de o clipa a pacatului, cum ar trebui sa ma port eu si cum ar trebui sa te porti tu, fii ai lui Dumnezeu?

Apoi, ce alege Moise in schimb? Sa sufere impreuna cu poporul lui Dumnezeu ceea ce Scriptura numeste "ocara lui Cristos". Nu doar ca sunt puse in opozitie definitiva acestea doua (placerea pacatului si ocara lui Cristos), dar un pret platesti in amblele situatii si o placere gasesti in fiecare.

 


Un gest simplu face mai mult.

 

de Ciprians

Mai mult decat ce?   Depinde….mai mult decat un cuvant compus, mai mult decat o imagine, mai mult decat orice considerati domniile voastre.

 

In cazul meu, un gest simplu a cantarit mai mult decat un medicament. Sa ma explic:

Azi-noapte fusei de garda la Salvare pe ploaie si pe vant, fiind solicitat la un moment dat sa vad o pacienta la domiciliu. O doamna intoarsa din SUA dupa vreo 30 de ani, pedanta, curata si intelectuala pe deasupra. O pacienta inversunata, de-a dreptul uracioasa in prima faza, pana ce am reusit sa o fac sa vorbeasca, cam prea usor, tinand cont de cat era de “pornita”. Si am aflat de ce:

 

A mai fost “calcata” in acea zi de un echipaj al Ambulantei care s-a comportat obraznic, superior si necivilizat, reusind nu numai sa nu-i estompeze simptomatologia, ci din contra, sa i le accentueze, ceea ce a provocat vizita mea la cateva ore distanta – desfasurata “aprioric” pe un teren dusmanos.

 


Cerul, fotbalul şi cetăţenia

de Doru Pope

Filipeni 3:20 Dar cetăţenia noastră este în ceruri.

Acum cu campionatul de fotbal, (nu-s prea mare microbist, dar astfel de evenimente stârnesc în mine interesul pentru spectacol şi performanţă) m-am uitat peste grupe, căutând România.  Nu am găsit-o.  M-am uitat din nou.  Nu, era clar că nu era acolo.  Ce s-o fi întâmplat?

Unii dintre voi deja strigaţi „Booooo!”  Ce fel de „român” sunt eu şi să nu fi aflat când, cum, de ce şi cine a eliminat echipa României?  Şi acum, nici măcar nu mă interesează să fac cercetări?  Să-i huiduiesc pe vinovaţi (dacă au ajuns la Campionat), să le doresc să le cadă crampoanele de la ghete, să i se pună antrenorului gumă de mestecat pe scaun şi să-şi strice costumul de două mii de dolari, să le doresc să piardă fiecare meci, etc.  Să mă implic într-un fel în procesul de nemulţumire şi răzbunare!

Aşa că, nefiind interesat în cele de mai sus, mi-am căutat o echipă „preferată”.  SUA e acolo, într-una din grupe, dar nu-s prea sigur că-s un suporter al echipei de soccer a SUA.  Nici nu ştiu cine joacă, nici nu simt nici o furnicătură în piept când ei joacă, nu-s nici emoţionat, ba chiar sunt indiferent.  Prefer să susţin Brazilia, de exemplu!  Unii ţin cu Mexicul, dar acum câteva zile am fost la o benzinărie unde patron era un mexican şi nevastă-sa şi am folosit toaleta… şi mi s-a făcut rău de mexicani!  Experienţa aceea de câteva minute a fost suficientă să zic un răsunător „huuoooo!” echipei mexicane.

Galateni in Anglia

Pacea Domnului Isus !

Un grup de frati si surori din Galati stabiliti in UK, Scotia si Italia s-au intalnit si au organizat la Biserica Baptista "Mount Pleasant" din Northampton-UK o seara traditionala cu bucate romanesti, prezentari de artizanat si costume populare. Mai multe detalii in Comentariu si in pozele atasate ! Comentariul a fost scris pentru ziarul Viata Libera din Galati (daca reportera la care l-am trimis o sa doreasca sa il publice !!!!)

Dorim ca Domnul nostru Isus sa ne ajute sa ne implicam in actiunile fratilor nostri in credinta din Romania si in acelasi timp sa promovam, peste hotare, valorile Romaniei ori de cate ori este posibil.

In numele celor 10 romani galateni : dorim ca Domnul sa-i binecuvanteze pe romani indiferent in ce parte a globului s-ar afla.

Daniela Staicu

 


Cleveland cu alte poze

 

 

(pentru mai multe poze, click pe titlu)

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate