Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Colaboratori
Arhiva
Caută în site
Despre noi
Contact

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Cand ţanţarul devine armăsar
de Laurentiu Balcan
 

Nu cred ca exista grupare organizata pe pamantul acesta care sa transforme un tantar in armasar mai repede decat o fac pocaitii. La noi “tantarul” creste miraculos, ca doar credem in minuni si avem o credinta mare … cat un tantar.

 

Tantarul poate fi o cruce, de exemplu, ca in cazul lui Pustan, sau poate fi orice altceva ce ni se pare noua ca nu se conformeaza radicalismului pe care il adoptam. Printr-o magie doar de noi stiuta  transformam “tantarii” in absoluturi evidente si urlam ca navalesc armasarii liberalismului peste noi. Ne este teama sa capitulam si sa renuntam la dependenta de a controla mediul care ne inconjoara. Eu cred in Absolut, dar nu in tantarii care galopeaza si se dau drept armasari.

 

Exageram pentru ca suntem rai. Divagam pentru ca suntem fatarnici. Dam cu bota’n balta pentru ca ne face placere sa provocam suferinta. Si toti trebuie sa suportam consecintele tortionarilor neprihaniti. E culpa noastra comuna!

horizontal rule

“Noi” si “ei”, dupa Cristian Ionescu 
de Laurentiu Balcan
 

Cristian Ionescu (AICI) desparte lumea evanghelica in doua: “NOI”, referindu-se la cei care apara adevarata credinta si adevaratele principii ale vietii neprihanite – sau cel putin asa cred dansii – si “EI”, adica restul, toti ceilalti: liberalii, penielistii, modernistii, postmodernistii, ofensatii, urmasii lui Balaam,  ecumenistii, crucitii,  barbosii, ereticii si asa mai departe.

 

Ca ii desparte pe unii de altii, treaba lui, fiecare da ce are. Complexul Mesia de care – asa se pare – sufera din plin, printre altele, implica si o despartire a oilor de capre si o biciuire a talharilor din Templu si primirea unor osanale si laude mesianice si descoperirea lui Iuda si impresia ca Hristos a venit sa judece pamantul inainte de vreme. Cristian Ionescu a uitat ca Singurul Mesia a venit pe pamant ca sa-i caute si sa-i mantuiasca pe cei pacatosi, adica pe golanii de cartier, pe drogatii din baruri, pe fiii risipitori care parasesc biserica si se arunca in bratele lumii, adica tocmai pe cei pe care Cristian Ionescu ii dispretuieste (AICI).

horizontal rule

Spiritual sau social ?
de Daniel Branzei
 

Sărbătoarea „Christmas“ trezește iar dezbateri cu privire la plasarea simbolurilor creștine în spațiile publice. Bătălia aceasta va continua și nu cred că noi vom avea ultimul cuvânt.

 

Mult mai important pentru mine este răspunsul pe care-l dăm fiecare dintre noi la întrebarea: Ce caracter are evenimentul pe care-l sărbătorim?

 

Pentru majoritatea dintre noi, mai mult sau mai puțin creștini, mai mult sau mai puțin evanghelici, majoritatea preocupărilor din aceste zile sunt legate de cumpărături, murături și mese îmbelșugate.

 

Trebuie să ne oprim puțin și să ne întrebăm care este caracterul predominant al sărbătoririi: cel spiritual sau cel social?

 

Dacă ceea ce anticipăm cu emoție este doar întâlnirea cu cei dragi, mesele îmbelșugate, cadourile spectaculoase, călătoriile exotice și concediile de odihnă, sărbătoarea noastră este socială, nu spirituală.

 

Chiar și atunci când anticiparea noastră este subjugată repetițiilor extenuante, emoțiilor din timpul concertelor, preocupării cu confortul musafirilor și decorării speciale ale sălilor de adunări creștine, sărbătoarea ne este tot socială, nu spirituală.

horizontal rule

Mister Goe

de Daniel Branzei

Să fi avut doar vreo nouă-zece anișori … Se pare însă că obrăznicia și orgoliul privilegiilor vine împachetat și în ambalaje foarte mici. Tocmai pășisem în avionul care trebuia să mă ducă de la Austin la Houston, Texas, în numai treizeci de minute.

Puștiul era împreună cu mama lui și cu încă doi frățiori mai mici. Acum era îmbufnat și refuza încăpățânat să se așeze pe unul din scaunele din primul rând de la clasa I-a.

“Clasa I-a înseamnă „personal TV“ la fiecare scaun și eu nu văd nici un „personal TV“ aici. Mi-ai promis că voi avea „personal TV“ !”

Era rotofei, cu o claie de păr blond sub care ochii ardeau amenințând parcă să dea foc paielor de deasupra, iar gura-i era răsturnata disprețuitor, ca o troacă de porci dată peste cap. Mărturisesc că mi-a fost greu să găsesc un bob de simpatie pentru istericalele lui de copil alintat peste măsură și obișnuit cu prea plinul bogățiilor venite pe de-a gata. La vârsta lui, eu mă mai jucam încă cu cercul prin băltoacele rămase dupa ploaie, în periferia Bucureștiului. La vârsta lui, sute de mii de copii ai lumii …. nici nu visează să se urce vreodată într-un avion, mulțumindu-se doar să-l privească, printre genele strânse ochean, cum alunecă printre minunățiile norilor de pe cer.

horizontal rule

Pocnit de Duhul Sfânt
 

Sper că aţi avut o duminică frumoasă şi binecuvântată.

 

E luni şi vă împărtăşesc o ştire pe care am citit-o recent. http://www.foxnews.com/story/0,2933,379881,00.html

 

Matt Lincoln a dat biserica Lakewind în judecată cerând despăgubiri de 2.5 milioane dolari.

 

Ce s-a întâmplat? L-a lovit Duhul Sfânt! :)

 

A primit Duhul Sfânt şi a căzut pe spate, dar nu au fost cei care trebuiau să-l prindă (catchers). În bisericile carismatice sunt câţiva bărbaţi care stau în spatele tău gata să te prindă când “le loveşte” Duhul.

horizontal rule

Cinci mituri ale masculinitatii
 

Pentru ca mi-a placut mesajul lui Jim Burns si consider ca poate fi de folos, am hotarat sa traduc (in masura in care am timp si direct proportional cu putinţele mele de traducator) din cand in cand cate un articol preluat – cu permisiunea lor -  de pe siteul HomeWord.

 

The 5 Myths of Masculinity/ Cinci mituri ale masculinitatii

bullet

Sunday, June 12th, 2011

bullet

Author: Jim Burns, Ph.D.                                                                                                                                                        

 

Nu este nimic surprinzator in faptul ca barbatii si femeile sunt diferiti. Cercetarile stiintifice demonstreaza ca creierul barbatului functioneaza diferit fata de cel al femeii. Barbatii proceseaza informatia diferit. Barbatii au tendinta de a fi mai concentrati. Femeile sunt distributive, capabile sa faca mai multe in acelasi timp. Partial datorita acestor diferente, baietii cresc invatand o perspectiva distorsionata a masculinitatii. Aceste distorsiuni sunt intarite de cultura si adesea sunt transmise de catre tati. Recent, am avut ocazia sa-i iau un interviu lui Gary Oliver, autorul lucrarii Raising Sons and Loving It (alaturi de sotia sa, Carrie Oliver). Gary a identificat cinci mituri ale masculinitatii pe care doresc sa vi le transmit.

 

Mitul #1: Barbatul adevarat este masiv, curajos si puternic.

In mod clasic, barbatii sunt recunoscuti ca fiind masivi si duri. Sunt crescuti sa fie competitivi. Valoarea  consta in capacitatea barbatului de a invinge, de a fi curajos, de a fi mai mare si mai puternic. In general, fetele nu sunt educate  avand astfel de prioritati.

Adevarul: adevarata putere are putin de-a face cu fizicul. Forta fizica isi are locul ei, dar a fi barbat inseamna mai mult decat atat, cum ar fi cultivarea de trasaturi mentale, emotionale, spirituale si relationale puternice  Cam asta inseamna sa fii barbat adevarat.

horizontal rule

Craciun ?!?

Nimeni si nimic nu are monopol peste nimic din ceea ce a fost creat de Dumnezeu, cu atit mai mult asupra zilelor. Cred cu tot din adinsul ca nenumaratele citate biblice care spun “sa se pastreze ca ducere aminte” o cutare zi, sau un cutare loc, sau un cutare obicei,- nu marginalizeaza de loc sau nu pune punct la numarul zilelor de sarbatoare sau lucrurilor sfinte care-L arata si-L slavesc pe Dumnezeu Creatorul Slavei si al sufletelor noastre. Nu cred ca oricine sarbatoreste aceasta sarbatoare este demn de iad sau va fi condamnat la iad, si nu e locul meu sau a niciunuia dintre muritori sa pronunte judecata peste nimic. Cred totusi ca Satan s-a folosit de dorinta noastra de individualitate, de nevoia noastra de satisfacere trupeasca, respectiv de cele trei imbolduri launtrice ale fiecarui om : ” pofta firii, pofta ochilor si laudarosenia vietii” – ca sa inflienteze putin cite putin -in ORICE facem noi (fie Craciun sau Pasti sau orice altceva) -cite o ideie, cite o iota , cite o farama de indulgenta fireasca personala, pina la punctul la care orice facem noi si in orice, ne gasim desfatarea vietii devine despre noi si pentru noi, si pentru ca ne face sa ne simtim importanti i-L vom inabusi pe Dumnezeu afara din viata noastra, avind doar o forma de inchinare formala de o ipocrizie crasa in care “vezi Doamne” ai facem un favor lui Dumnezeu daca ai dam un ban la colecta dumineca … S.a.m.d.

horizontal rule

“Ca nişte dobitoace …”

de Marius Cruceru

Urmăriţi clipul de mai jos

 

 

Apoi citiţi textul care urmează. Parcă este scris ieri. L-am citit împreună cu familia. Aici sîntem cu lectura biblică.

2 Petru 2:1-22  În norod s’au ridicat şi prooroci mincinoşi, cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, cari vor strecura pe furiş erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpînul, care i-a răscumpărat, şi vor face să cadă asupra lor o pierzare năpraznică.  (2)  Mulţi îi vor urma în destrăbălările lor. Şi, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău.  (3)  În lăcomia lor vor căuta ca, prin cuvîntări înşelătoare, să aibă un cîştig dela voi. Dar osînda îi paşte de multă vreme, şi pierzarea lor nu dormitează.  (4)  Căci dacă n’a cruţat Dumnezeu pe îngerii cari au păcătuit, ci i-a aruncat în Adînc, unde stau înconjuraţi de întunerec, legaţi cu lanţuri şi păstraţi pentru judecată;  (5)  dacă n’a cruţat El lumea veche, ci a scăpat pe Noe, acest propovăduitor al neprihănirii, împreună cu alţi şapte inşi, cînd a trimes potopul peste o lume de nelegiuiţi;  (6)  dacă a osîndit El la peire şi a prefăcut în cenuşă cetăţile Sodoma şi Gomora, ca să slujească de pildă celor ce vor trăi în nelegiuire,  (7)  şi dacă a scăpat pe neprihănitul Lot, care era foarte întristat de viaţa destrăbălată a acestor stricaţi;  (8)  (căci neprihănitul acesta, care locuia în mijlocul lor, îşi chinuia în toate zilele sufletul lui neprihănit, din pricina celor ce vedea şi auzea din faptele lor nelegiuite;)  (9)  însemnează că Domnul ştie să izbăvească din încercare pe oamenii cucernici, şi să păstreze pe cei nelegiuiţi, ca să fie pedepsiţi în ziua judecăţii:  (10)  mai ales pe ceice, în pofta lor necurată, umblă poftind trupul altuia, şi dispreţuiesc stăpînirea.  (11)  pe cînd îngerii, cari sînt mai mari în tărie şi putere, nu aduc înaintea Domnului nicio judecată batjocoritoare împotriva lor.  (12)  Dar aceştia, ca nişte dobitoace fără minte, din fire sortite să fie prinse şi nimicite, batjocorind ce nu cunosc, vor pieri în însăş stricăciunea lor,  (13)  şi îşi vor lua astfel plata cuvenită pentru nelegiuirea lor. Fericirea lor este să trăiască în plăceri ziua nameaza mare. Ca nişte întinaţi şi spurcaţi, se pun pe chefuit la mesele lor de dragoste, cînd ospătează împreună cu voi.  (14)  Le scapără ochii de preacurvie, şi nu se satură de păcătuit. Momesc sufletele nestatornice, au inima deprinsă la lăcomie, sînt nişte blestemaţi!  (15)  După ce au părăsit calea cea dreaptă, au rătăcit, şi au urmat calea lui Balaam, fiul lui Bosor, care a iubit plata fărădelegii.  (16)  Dar a fost mustrat aspru pentru călcarea lui de lege: o măgăriţă necuvîntătoare, care a început să vorbească cu glas omenesc, a pus frîu nebuniei proorocului.  (17)  Oamenii aceştia sînt nişte fîntîni fără apă, nişte nori, alungaţi de furtună: lor le este păstrată negura întunerecului.  (18)  Ei vorbesc cu trufie lucruri de nimic, momesc, cu poftele cărnii şi cu desfrînări, pe cei ce de abia au scăpat de cei ce trăiesc în rătăcire.  (19)  Le făgăduiesc slobozenia, în timp ce ei înşişi sînt robi ai stricăciunii. Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit.  (20)  În adevăr, dacă, dupăce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos, se încurcă iarăş şi sînt biruiţi de ele, starea lor de pe urmă se face mai rea decît cea dintîi.  (21)  Ar fi fost mai bine pentru ei să nu fi cunoscut calea neprihănirii, decît, dupăce au cunoscut-o, să se întoarcă dela porunca sfîntă, care le fusese dată.  (22)  Cu ei s’a întîmplat ce spune zicala adevărată: „Cînele s’a întors la ce vărsase”, şi „scroafa spălată s’a întors să se tăvălească iarăş în mocirlă.

horizontal rule

Cele 10 porunci
 

După ce Şi-a scos poporul din robia Egiptului şi mai înainte ca să-i ducă în ţara făgăduită, Dumnezeu i-a aşezat pe evrei sub autoritatea „teocratici", dîndu-le la Sinai, Constituţia neamului: „cele 10 porunci" (Exod 20:1-17).

Niciodată nu au fost scrise principii mai valabile pentru sănătatea spirituală şi socială a oamenilor ca acestea. Cele 10 porunci au fost aşezate în piatră de însuşi degetul lui Dumnezeu (Exod 31:18).

„Decalogul" (cele zece cuvinte" - în limba greacă) se împarte în două seturi de porunci. Primele patru reglementează relaţia noastră pe verticala transcendentală, cu Dumnezeu, iar următoarele şase reglementează comportamentul nostru pe orizontală, în relaţiile interumane. Iată cum poate fi rezumat conţinutul celor zece porunci:

1. Crede şi încrede-te numai în Dumnezeu (Exod 20:3, 4).

2. Închină-te numai lui Dumnezeu (Exod 20:5, 6).

3. Nu folosi numele lui Dumnezeu cu uşurătate, ci dă-l toată cinstea (Exod 20:7).

4. Odihneşte-te în ziua de Sabat şi gîndeşte-te la Dumnezeu (Exod 20:8-11).

5. Respectă-ţi şi ascultă-ţi părinţii (Exod 20:12).

6. Să nu ucizi (Exod 20:13).

7. Fii credincios bărbatului sau soţiei tale (Exod 20:14).

8. Nu-ţi însuşi ceea ce aparţine altuia (Exod 20:15).

9. Nu minţi (Exod 20:16).

10. Fii mulţumit cu ceea ce ai (Exod 20:17).

Toate codurile legale ale lumii „civilizate" au fost aşezate pe temelia principiilor exprimate în cele 10 porunci. Cine le-a respectat, L-a respectat intuitiv pe Dumnezeu şi s-a respectat pe sine. Cine le-a călcat, s-a călcat pe sine în picioare şi a distrus climatul sănătos al societăţii.

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate