Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Cum poate sa vina Duhul Sfant peste tine, daca El este deja in tine?
de Laurentiu Balcan

” O alta maladie a teologiei harismatice- si aceasta foarte molipsitoare- consta în credinta ca Dummnezeu vorbeste si astazi prin proroci, adica ofera revelatie noua. Nu este greu sa demonstram ca o astfel de pretentie este total lipsita de fundament scriptural. Iosif Ton a ajuns si el bântuit de naluca revelatiilor noi, extrem de ispititoare.” Daniel Chiu

Domnul Daniel Chiu se afla intr-o confuzie evidenta cand vine vorba de lucrarea profetica, chiar daca dumnealui ii considera pe harismatici “iliterati in ale Scripturii“. Afirmatiile pe care le face, care lovesc direct in miscarea penticostala si carismatica, sunt in mod intentionat lansate pentru a denatura perceptia cititorilor cu privire la manifestarile profetice. Ma indoiesc ca domnul Daniel Chiu nu ar sti ca prorocia, in perceptie penticostala cel putin – si am aici in vedere marturisirea de credinta penticostala, nu practicile abuzive ale unor falsi proroci – nu aduce revelatie noua, cum sugereaza dumnealui, ci este o vorbire supranaturala pentru “zidire, sfatuire si mangaiere”. Faptul ca Dumnezeu vorbeste si astazi prin proroci nu inseamna ca prorocii aduc o revelatie noua.

horizontal rule

Tam-tam si excluderi rapide
de Laurentiu Balcan

Ca l-au dat afara pe Iosif Ton si pe liderii strajerilor nu ar fi o asa mare mirare – functia sistemelor religioase e sa taie in carne vie, nu sa inlesneasca treziri – dar ca nu au argumentat decent decizia lor este strigator la cer. Pana la urma, de ce i-au “exmatriculat” cand Iosif Ton si ceilalti s-au delimitat de practicile exagerate ale carismaticilor? Li s-a imputat “strajerilor” ca practica invataturi nebiblice (mie mi-a placut formularea “practicarea profetiilor nebiblice”) si ca nu se conformeaza invataturilor baptiste, dar cum au probat acuzatia, cand insusi Iosif Ton spune, imediat dupa comunicat, ca si el se delimiteaza de aceste invataturi care li s-au imputat? Realitatea este ca nu mai stii ce sa crezi.

horizontal rule

Vino, Duhule Sfant!
de Laurentiu Balcan

In ultima perioada de timp, subiectul “Iosif Ton – carismatic” a ocupat locurile fruntase in clasamentul wordpress. Pocaitii au reusit sa fie in top, in topul topurilor. Dar cu ce pret? De la afirmatii contondente de genul “s-a aliat cu proorocii lui Baal”, s-a ajuns ca marii teologi ai blogosferei sa-l bage pe Duhul Sfant in corzi si, in ravna lor nebuna de a infiera exagerarile, au ajuns sa dispretuiasca manifestarile supranaturale ale Duhului Sfant.

Intotdeauna formalismul religios l-a incorsetat pe Dumnezeu si i-a impus limite. Am transformat religia noastra in propriul idol si zilnic ne aruncam la picioarele idolului nostru, sarutandu-l cu multa pasiune. Eu inteleg din Scriptura ca Dumnezeu este un Dumnezeu al imprevizibilului si al supranaturalului. Trebuie sa las loc in viata mea pentru imprevizibil si supranatural. Nu ele sunt regula dupa care ma ghidez, nu caut manifestari supranaturale, nu caut sa fac minuni, dar trebuie sa fiu pregatit pentru ele. Cine sunt eu sa-i spun Olarului cum sa-si modeleze lutul? Nesimtirea nu este o calitatea a ucenicilor Domnului Isus. Modestia si smerenia, da!

horizontal rule

Ce învățăm din experiența fraților din America?

 

(contextul dialogului se găsește la pagina doctrinară)

În urma evenimentelor dela sfârșitul anului trecut, preocupările baptiștilor din Romania trebuie să acopere și studierea unor precedente din experiența fraților lor din alte țări. Iată o foarte interesantă relatare despre relațiile baptiștilor (din Southern Baptist Convention, cu care se aseamănă și asociază foarte mult baptiștii români) cu bisericile pentecostale și charismatice din USA. Citiți și foarte intersantele comentarii și mărturii personale dela sfârșitul articolului.

 

horizontal rule

Fratele Iosif încearcă să se explice
de Daniel Branzei


(contextul dialogului se găsește la pagina doctrinară)

A aparut primul eseu in care fratele Iosif Țon caută să-si justifice deruta teologica in care se afla.
Este suficient sa va spun ca Scot McKnight este unul din promotorii miscarii aiurite „emergent Church“, care sustine ca Biblia este o istorie despre adevar, dar nu Adevarul … pe acesta trebuind să-L căutăm și să-L găsim fiecare dintre noi în parte, prin specificul experienței noastre personale. Deși spune că nu împărtășește învățătura acestui McKnight, dânsul pleacă de la o premiză care-l caracterizează pe acest om și care caracterizează mișcarea emergentă, premiză neîmpărtășită de crezurile evanghelice de până acum.


Așa cum v-am spus deja, o controversă cu fratele Iosif Țon este o ocazie de a învăța lucruri noi, chiar dacă nu suntem de aceeași părere. Profităm de ocazie pentru a învăța câte ceva și despre această înșelare modernă (sau post-modernă).

horizontal rule

Răspuns la “Cine a spus aceste lucruri?”. Exerciţiu de hermeneutică
de Marius Cruceru

Motto: Orice text scos din context…

S-ar putea să vă suprindă răspunsul: Richard Wurmbrand, dar iată un bun exerciţiu de hermeneutică generală şi o posibilă provocare la a ne răspunde onest următoarelor întrebări:

Cum citim?

Contează, nu-i aşa, cine spune ce?

Contează în ce context au fost scrise? Ce educaţie şi ce formare spirituală are cel care a spus ce a spus?

Contează ce tradiţie a suferinţei are şi ce vizibilitate şi credibilitate?

Contează contextul mai larg în care este strecurată o afirmaţie care este, fără discuţii, şocantă la prima lectură?

horizontal rule

În virtutea dreptului la replică… Emanuel Contac despre scrisoarea pastorului Mateas
de Marius Cruceru

 

Cred că este onest, deşi aşteptările mi-au fost înşelate în privinţa acestui tip de postare, să prezint reacţiile dr. Emanuel Contac faţă de scrisoarea pastorului Mateaş de Bratca.

Prezint legăturile spre textului dr. Contac şi din pricina disclaimerului din faţă. Cred că este onest ca ambele tipuri de texte (cel “submediocru” al pastorului Mateaş) şi textul dr. Contac, care, după părerea mea, face risipă de academism şi timp vrednic de cauze mai bune şi ratează tocmai esenţa “nemulţumirilor lui Mateaş”, să se bucure de acelaşi tip de vizibilitate. Dar … ce să spun… a fost o încercare din care cred că avem de învăţat cu toţii.

Disclaimer: Nu aş fi răspuns scrisorii pastorului Adrian-Mihai Mateaş dacă (1) autorul ei n-ar fi făcut în mod generos referire la mişcarea penticostală (văzută ca sursa celei „mai active şi mai masive erezii actuale – mişcarea carismatică”), dacă (2) autorul ei n-ar fi fost licenţiat şi dacă (3) scrisoarea n-ar fi beneficiat de „timp de antenă” pe unul dintre cele mai citite bloguri evanghelice. Am mulţi prieteni între baptişti şi sper ca prietenia cu ei să reziste în ciuda momentului dificil creat de această scrisoare. Severitatea intervenţiei mele este cerută atât de multele nonsensurile răspândite pe cele douăsprezece pagini, cât şi de atitudinea care stă în spatele ei.

horizontal rule

Dosarul “Predicatorul” din seria “şi lucruri bune” (P)

de Marius Cruceru

 

Dosarul Predicatorul aparţine unui om de care sînt foarte mîndru.

Are acum 88 de ani. Luna trecută şi-a ridicat volumele din dosar de la CNCSIS.

Iată AICI.

Sînt peste 400 de pagini în total din cele 488. 30 dintre pagini sînt securizate, fiind “de importanţă strategică”. În traducere liberă? Conţin date despre informatori în viaţă şi activi.

Subiectul acestui dosar a fost prins predicînd Evanghelia, a fost luat, bătut, ameninţat, ţinut 9 ore cu pistolul la tîmplă, trimis în puşcărie.

Fratele lui a cedat, el a rămas în picioare.

Este fratele tatălui meu, Florea Cruceru, un om extraordinar.

horizontal rule

Păstorii ….. nişte “chiulangii”! (P)
de Marius Cruceru

Datoria lor era să stea la turme şi gata. Erau în tură de noapte şi ar fi trebuit să stea cuminţi la post.

Ce i-a apucat?

Au avut “o vedenie” şi în urma unei “vedenii” (colective, admitem) au plecat, şi-au părăsit turmele (temporar, admitem şi asta, n-a fost chiar o tragedie… dacă erau operatori la o centrală atomică???) şi s-au dus să vadă …. o lăuză cu un prunc????!!!!

Cetăţeni iresponsabili! “Creştinii nu trebuie să fie aşa! Ei trebuie să fie serioşi, muncitori, sîrguincioşi, să vină primii la servici şi să plece ultimii!”

horizontal rule

2011, anul in care Romania va avea cea mai inalta statuie a Mantuitorului?

de E. A. Sarbu

Se stie deja apetenta noastra, ca natie, pentru superlative… Cel mai mare mall, cea mai mare si mai grea cladire administrativa din lume, cel mai lung carnat, cel mai mare pod hobanat… si lista poate continua lejer cu numeroase alte exemple. Exista insa un record care, desi momentan se afla doar la nivel de intentie (anuntata, ce-i drept), merita cel putin mentionat: acela de a ridica, in tara pe nedrept cunoscuta obsesiv doar ca fiind a lui Dracula, cea mai inalta statuie a Mantuitorului.

 

“În primele luni ale anului 2011 voi face demersurile necesare pentru a găsi suport comunitar în vederea unui proiect grandios: intenţionez să ridic o impunătoare statuie a Mântuitorului Isus Christos în Transilvania românească, mai exact în zona Braşov. Ea va fi mai înaltă decît cele similare din Brazilia, Portugalia şi Polonia, având 40 de metri, iar la bază va exista o biserică unde vor fi oficiate căsătorii, botezuri, slujbe religioase închinate marilor sărbători ale Creştinătăţii. În negura viitorului, noi vom răzbate şi vom învinge numai sub semnul luminos al Crucii Creştine”, susţine preşedintele PRM.

Vadim Tudor a făcut acest anunţ într-o declaraţie în plenul PE unde a propus ca Marcă a Patrimoniului European Peştera Sfântului Andrei, din Dobrogea” (sursa: http://www.realitatea.net/c-v-tudor-vrea-o-statuie-de-40-de-metri-a-lui-isus-in-brasov_783642.html )

horizontal rule

minunea din plosca
de Emil Pavel

discutand ieri cu un catolic, acesta mi-a adus aminte de o spumoasa parabola:

Sora Mary Ann dintr-o manastire catolica, colabora cu un centru de ingrijire al bolnavilor. In timpul unei vizite de rutina pe la casele celor aflati in suferinta, masina i s-a oprit. Ingrijorata, dar nu disperata, s-a uitat la bord. Nu mai avea benzina. Lucrul bun era faptul ca masina se oprise la cativa zeci de metri de o statie de combustibili.

“Bun – zise Mary Ann – am sa merg pana acolo pe jos sa imprumut o canistra si sa cumpar niste benzina; apoi imi voi continua calatoria”.

Vanzatorul de la benzinarie i-a spus ca nu are nici o canistra sau vre-un alt recipient disponibil pentru a-i pune combustibil in el. O poate ajuta, ii da benzina dar sa vina cu un vas ceva. Pusa in incurcatura, sora Mary Ann s-a intors la masina aducandu-si aminte ca avea in portbagaj, langa trusa de prim ajutor si o plosca. A luat-o, s-a dus inapoi la benzinarie si a umplut-o cu combustibil.

horizontal rule

Aslan nu vorbeste crestineste
de Emil Pavel

Apreciatul actor Liam Neeson ii da glas leului Aslan in noua productie Hollywood-iana – The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader – produsa dupa scrierile lui C.S. Lewis. Urmarind varii critici despre film am vazut ca in The Hollywood Reporter Liam Neeson apare a spune celor de la “London Telegraph” ca personajul sau, nu-l reprezinta neaparat pe Isus Christos.

Asta poate nu suna ciudat pentru urechile celor obisnuiti cu mesajul dulce-apos al crestinismul progresist dar cu singuranta l-a deranja pe Lewis, care inaine de moartea sa a declarat exact invers.

“Aslan poate fi vazut precum o figura chrisica dar la fel de bine el simbolizeaza pentru mine pe Mohammed, Buddha ori alti lideri spirituali sau profeti” – zice Neeson.

“Intreaga poveste a Narniei este despre Christos,” scrie C.S. Lewis. In alta parte declara ca l-a portretizat pe El ca un “Leu” pentru ca leul este regele animalelor si Isus este numit in Biblie drept “Leul din semintia lui Iuda”.

horizontal rule

Nevoia anului 2010
de
Doru Pope

 

Psalms 85:6 Nu ne vei înviora iarasi, ca sa se bucure poporul Tau în Tine?

Bilanţ, socoteli, tragerea liniei ca apoi să ne uităm dincolo de 12 bătăi ale ceasului spre anul 2011. Fiecare dintre noi ne luptăm cu propriile probleme. Care-s „evenimentele anului 2010” pentru fiecare dintre noi? Sunt bune sau rele. O boală nou descoperită, o puternică lovitură economică, un faliment financiar, mutarea într-un nou loc de muncă, într-un oraş nou, intrarea în pensie sau începerea muncii după lungii ani de şcoală? Adăugarea unui nou copil la familia noastră, plecarea unei fiinţe dragi la cele veşnice?

În cele mai multe sensuri, anul 2011 nu va aduce nimic nou ci va fi doar o continuare a ceea ce a fost anul 2010. Nu spun ca nu vor fi rezoluţii, dar acestea nu vor fi „noi” ci doar niste rezoluţii reciclate de-a lungul anilor la fiecare început de an nou. În doi timpi şi trei mişcări le vom uita sau abandona ca fiind ireale şi irealizabile. Eu de obicei scotocesc prin lada cu rezoluţii precedente si le cântaresc pe unele dintre ele… ca să văd dacă mă pot ajuta la o cântarire mai uşoară a propriei greutăţi dupa câteva luni. De obicei, nu mă ţine prea mult. Cred că ştiu de ce: este o „cură” şi de regulă, cura are un termen limitat, după care totul trebuie să revină la normal, nu-i aşa?

horizontal rule

Trezirea si Desteptarea
de Daniel Lucescu

In aceasta biserica se vorbeste de mai multi ani despre trezire dar s-ar parea ca este nevoie ca cineva sa dea desteptarea duminica dimineata.

Atat de mult se vorbeste in ultimii ani despre trezire incat ma intreb “Chiar exista asa ceva cu denumire asta in istoria crestinismului? Despre momentele marcate in istorie ca si “treziri” pot spun ca au fost cosmetizate in asa fel incat sa apara numai aspectele triumfaliste fara sa se spuna despre erori, excesele umane, falsurile.


Am descoperit ca din 2008 s-a infiintat o alianta, Alianta pentru Trezirea Americii (“The Awakening America Alliance”) care si-a propus sa faca trezirea cu ajutorul internetului .
 

Se declara ca fiind urmatoarea miscare (organizatie) pe linia istorica a trezirilor din America. Prezentarea lor pe pagina cu istoria trezirilor in America se face in doua cuvinte “Vine imediat”(“Coming soon”). Oare se poate organiza “Trezirea Spirituala” ? Nu este o lucrare a Duhului dupa cum voieste El sa imparta darurile sale ? Este asa dupa cum cei de la Trezirea Americii un tipar al lui Dumnezeu in Biblie si istorie dupa care se produc trezirile ?

horizontal rule

Episodul 28
de Claudiu Dobra

Mult timp am amanat sa scriu despre o persoana din diferite motive. Unul dintre ele a fost nevoia mea de timp ca sa pot sa inteleg cat mai bine raporturile emotive dintre noi – mai ales dupa o discutie (in spaniola cuvantul “discutir” are o nota peiorativa, semnificand mai degraba cearta sau un schimb de vorbe) pe email, pe care o avusesem cu ani in urma. Iar pe de alta parte, dorinta mea de a intelege un om mai ales cand contactele intre noi au fost foarte limitate in perioada studentiei.

Cand te gandesti sa vorbeste despre dr. Marius Cruceru, ca despre un profesor care nu ti-a fost foarte apropiat, cum a fost spre exemplu dr. Silviu Tatu, sau foarte drag, cum a fost spre exemplu dr. Radu Gheorghita sau dr. Emil Bartos, atunci elementul de echidistanta ar trebui sa predomine.

horizontal rule

Unele lamuriri pentru “o scrisoare pierduta”
de Claudiu Dobra

As fi dorit foarte mult ca epistola dlui Mateas, care mi-a parvenit pe email, sa o consider mai mult decat o “scrisoare pierduta” sau ratacita pe internet. Insa cu tot respectul, nu poate fi calificata altfel. Poate cel mai bine pentru dansul ar fi fost sa scrie o scrisoare particulara si nu deschisa. O epistola adresata unui cerc mai restrans decat noua internautilor sau “corbilor” (o denumire data penticostalilor de un istoric roman baptist).

1) Consider ca ar fi trebui sa-si clarifice inainte de toate pozitia dansului in raport cu dr. Iosif Ton. Daca il considera eretic, atunci de ce il mai numeste frate? Daca il considera frate, atunci de ce-l mai prezinta ca un schismatic? Ar fi fost mult mai bine sa foloseasca titulaturile oficiale si nu fraternale, daca tot voia sa trasmita publicului o opinie.

horizontal rule

Un răspuns pastorului Adrian-Mihai Mateaş (1)
de Vaisamar

Disclaimer: Nu aş fi răspuns scrisorii pastorului Adrian-Mihai Mateaş dacă (1) autorul ei n-ar fi făcut în mod generos referire la mişcarea penticostală (văzută ca sursa celei „mai active şi mai masive erezii actuale – mişcarea carismatică”), dacă (2) autorul ei n-ar fi fost licenţiat şi dacă (3) scrisoarea n-ar fi beneficiat de „timp de antenă” pe unul dintre cele mai citite bloguri evanghelice. Am mulţi prieteni între baptişti şi sper ca prietenia cu ei să reziste în ciuda momentului dificil creat de această scrisoare. Severitatea intervenţiei mele este cerută atât de multele nonsensurile răspândite pe cele douăsprezece pagini, cât şi de atitudinea care stă în spatele ei.

Într-un comentariu, Marius Cruceru îmi scria: „Îmi pare rău că mergi în continuare pe linia acestui pseudo-conflict, penticostalo-baptist sau invers, cum vrei.” Din păcate, cele trei pagini virulent antipenticostale din scrisoare demonstrează că „pseudo-conflictul” nu e chiar atât de pseudo. Autorul ei trădează zvâcnirile unei traume istorice pe care o credeam vindecată. Dar se pare că nu e.
(pentru continuare click pe titlu)

 

Partea 2 aici

horizontal rule

Iosif Ţon în Ţara Minunilor
de Vaisamar


S-ar spune că de când a trecut la carismatici Iosif Ţon a intrat cu adevărat în Ţara Minunilor.

Se încheie un an. N-am reuşit să fac retrospectiva lui, aşa cum mi-aş fi dorit. Îmi rămâne ca sarcină pentru începutul celui viitor.

Afacerea „Iosif Ţon şi Străjerii” încă vremuieşte în blogosferă. Şi asta în principal din cauza lipsei unor lucruri care mi se par de bun simţ: comunicate oficiale judicios argumentate şi corect scrise.

Cei care mi-au urmărit blogul ştiu că am luat în trecut poziţii critice faţă de Iosif Ţon. Dacă scriu acum despre acest caz nu o fac fiindcă sunt îndrăgostit isteric de Iosif Ţon şi de teologia lui, ci fiindcă aşa îmi dictează principiile. Iosif Ţon nu este penticostal, deci nu scriu din solidaritate confesională. Nu e suficient de exact în ce scrie (iar lipsa acribiei mi se pare extrem de gravă), dar asta nu are importanţă aici.

Modul în care a fost tratat nu arată bine şi nici nu miroase bine. Toată situaţia îmi aduce aminte de un episod din Alice în Ţara Minunilor. Abuzivul rege de cupă vrea să o dea pe Alice afară din sala procesului, fiindcă aceasta e mai mare decât se cuvine. Altfel spus, nu are micimea corespunzătoare pentru sala în care e chemată ca martor. Neavând nicio regulă de care să se prevaleze, regele inventează una pe loc.

Citiţi şi cred că veţi fi de-acord cu mine că episodul ilustrează din plin ce s-a întâmplat în cazul “Iosif Ţon”.

horizontal rule

De ce cred că nici Cultul Baptist, nici AGA RVE n-au fost suficient de „inchizitoriali” cu Iosif Ţon
de Vaisamar

Am început de curând să audiez un curs audio despre inchiziţie. Ceea ce poate multă lume nu ştie este că numele temutei inchiziţii vine de la latinescul inquisitio, care înseamnă „cercetare”, „investigare”, „examinare”. Inchiziţia le oferea oamenilor şansa de a avea parte de un proces în care se puteau apăra.

În sens etimologic, aş spune că nici Cultul Baptist şi nici AGA RVE n-au fost suficient de inchizitoriali cu Iosif Ţon. Inchizitoriali au fost prezbiterienii din ani ’70 de care vorbeam recent într-o postare.

Prietenul meu Marius Cruceru crede că reacţiile blogosferei la acţiunea AGA RVE au fost exagerate. Am fost unul dintre cei care s-a „inflamat” faţă de decizia AGA RVE. Rămân la aceeaşi opinie şi adaug următoarele:


1. Nu ştiu ca RVE sau AGA RVE să fi redactat de la bun început o politică editorială sau o cartă a instituţiei în care se stipulează care sunt limitele doctrinare între care se poartă discuţiile. În vară am fost invitat la RVE Bucureşti şi am vorbit despre o carte a anglicanului C.S. Lewis şi despre o carte a luteranului Dietrich Bonhoeffer. C.S. Lewis sau Bonhoeffer n-au fost baptişti, creştini după evanghelie sau penticostali. Trebuie deci puşi la index, fiindcă teologia lor nu cadrează perfect cu ce spune establishmentu-ul reprezentat de AGA RVE? Dacă RVE ar fi avut o cartă la care să ne raportăm, aş fi spus: poftim, Iosif Ţon nu mai cadrează cu principiile respective, nu va mai apărea pe unde.

horizontal rule

Iosif Ţon a fost dat afara si de la Societatea Misionară Română!

După ce i s-a retras ordinarea de către Uniunea Baptistă din Romania şi a fost interzis la Radio Vocea Evangheliei, Iosif Ţon a fost “eliberat de orice responsabilitate” şi de la Societatea Misionară Română. Iată mai jos comunicatul SMR:

 

horizontal rule

Primul “eseu” explicativ al teologiei lui Iosif Ton

Incepand de astazi, Iosif Ton ne promite ca va scrie din doua in doua zile un mic articol prin care va incerca sa-si justifice (re)orientarea teologica. Iata-l pe primul.
 

1.Evanghelia Domnului Isus

horizontal rule

01. Evanghelia Domnului Isus

de Iosif Ton

Iubiți frați și prieteni,

În ultimele două luni s-a pornit o furtună neașteptat de puternică în jurul teologiei mele. Constat cu durere că pentru mulți această furtună este devastatoare. Unii mă consideră și mă prezintă ca pe un căzut de la credință. Alții mă declară eretic. Mulți dintre cei care s-au hrănit ani de zile cu predicile, cu cursurile și cu cărțile mele nu mai știu ce să creadă: Să le arunce la coș? Și ce să facă cu atâtea învățături prin care și-au format credința și gândirea? Unii chiar și-au exprimat teama că vor cădea de la credință.

Sunt obligat față de toți cei ce mă iubesc, sau nu mă iubesc dar sunt interesați de ce se întâmplă cu gândirea mea, să dau socoteală de ce cred și de ce gândesc și, de asemenea, să le spun la toți ce planuri am de viitor în urma atâtor acțiuni care s-au făcut împotriva mea.

horizontal rule

Ipocrizia si invidia isi dau mana atunci cand e vorba de a nedreptati un mentor crestin
de Mihai Barbu | Bruxelles Mission

Iosif Ton si-a schimbat religia dar nu si-a schimbat Dumnezeul!

In pofida atacurilor meschine din partea unor lideri religiosi duplicitari, pastorul Iosif Ton a fost si ramane un punct de referinta nu doar in istoria evanghelicilor, ci si a tuturor romanilor. Incercarile disperate ale unor lideri baptisti dornici de publicitate de a-l scoate pe doctorul Iosif Ton din spatiul mediatic au esuat lamentabil. Desigur, pentru multi baptisti, singura modalitate prin care Dumnezeu inalta sau coboara un om este pozitia pe care acesta o are in cadrul Uniunii Baptiste din Romania. Traind in cercul lor stramt, ei nu pot sa vada dincolo de aceasta organizatie religioasa efemera. In urma deciziei arbitrare a acestei organizatii, de a-i retrage hirotonirea domnului Iosif Ton, mai multi lideri baptisti marunti s-au grabit sa solidarizeze cu pastorul Paul Negrut, initiatorul si artizanul acestui atac suburban la adresa lui Iosif Ton si a polistilor crestini din Romania. Baptistii fundamentalisti l-au acuzat pe Iosif Ton ca nu este fidel doctrinei baptiste si prin urmare, se face vinovat de "erezie". Marul discordiei a fost dat de afilierea lui Iosif Ton la asociatia polistilor crestini din Romania, o grupare cu o doctrina apropiata de cea penticostala. Delimitarea liderilor baptisti de crezul penticostal si aversiunea lor impotriva baptistilor care imbratiseaza aceasta doctrina este una vehementa, insa nu a fost niciodata exprimata atat de deschis ca si acum. De regula, cand un teolog baptist inclina spre crezul penticostal, aparatorii inversunati ai religiei baptiste incercau alte metode de aplanare a acestei "treziri", prin discreditarea acelei persoane. Dintr-odata, ieseau la iveala acuzatii grele, pacate de moarte, erezii distrugatoare, de parca in sanul Uniunii Baptiste din Romania nu ar exista destui pastori care ar putea face obiectul disciplinarii bisericesti. Un exemplu relevant in acest sens este arhi-cunoscutul caz de plagiatura al unui rector universitar baptist, care si-a pus numele lui pe un curs de etica crestina tradus din limba engleza, din cartea “Moral Choices” de Scott Rae. (Corect ar fi fost sa mentioneze sursa, numele cartii si al autorului). In mod paradoxal, acel rector a luat masuri severe impotriva unor studenti vinovati de "pacate" extrem de similare. Potrivit Sfintelor Scripturi, carora baptistii fundamentalisti pretind ca le sunt extrem de fideli, aceasta intra la categoria "ipocrizie". In momentul in care pedepsesti pe cineva de pacate pe care si tu le comiti este o dovada clara de ipocrizie. Desi acest caz a fost semnalat in presa, Uniunea Bisericilor Baptiste din Romania nu a luat nici o masura impotriva pastorului plagiator, iar acesta nu si-a recunoscut niciodata public vina (cum le cere el altora sa o faca). In mod paradoxal insa, masurile arbitrare luate impotriva pastorului Iosif Ton au fost facute publice pe siteul Uniunii Baptiste. Si atunci ne punem intrebarea, este vorba doar de ipocrizie la mijloc sau si de ipocrizie si de invidie? Dupa cum se stie, erezia cea mai mare si pacatul cel mai grav pe care le-a condamnat Isus Hristos au fost ipocrizia si invidia. Faptul ca Uniunea Baptista nu s-a sesizat atunci, dar riposteaza vehement acum, este o dovada clara ca in sanul acestei organizatii se strecoara tantarul si se inghite camila. Mai mult decat atat, principalul "moralist" care il ataca acum pe Iosif Ton este nimeni altul decat rectorul plagiator. Este ridicol cati pastori baptisti s-au aliniat acestei meschinarii si dau curs acestei persecutii religioase impotriva pastorului Iosif Ton.

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate