Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

(click pe titluri pentru articolul complet)

» Amintirile neplacute pot fi “editate”!

de E. A. Sarbu

Cu totii avem si amintiri neplacute. In majoritatea cazurilor, acestea nu sunt insa decat simple amintiri neplacute si atat. Poate si putin dureroase, insa nu neaparat traumatizante. Exista insa oameni – si din pacate numarul acestora nu este foarte mic – pentru care amintirile neplacute au reprezentat o piatra de hotar, un punct in care viata lor s-a schimbat in mod dramatic si a luat o turnura care uneori are dimensiunile unei adevarate catastrofe. Datorita unui astfel de moment traumatizant, acestia au dezvoltat fie diverse fobii, fie variante severe ale unor tulburari anxioase, cum ar fi P.T.S.D. (stresul post-traumatic, “Post Traumatic Stress Disorder”, cum il denumeste DSM IV). Pentru oamenii aflati in astfel de circumstante, viata fara tratament de specialitate si, in majoritatea cazurilor, fara o medicatie adecvata, nu reprezinta altceva decat un calvar cu care trebuie sa se confrunte zilnic. Ba, din pacate, chiar si cu aceste adjuvante, recuperarea este deseori destul de dificila si poate dura luni, ani sau chiar… toata viata.

Ei bine, date fiind aceste lucruri si mai ales daca v-ati afla intr-una din situatiile delicate de care am amintit in treacat, ce ati spune daca ar exista posibilitatea ca, intr-un fel sau altul, cineva sa poata interveni si sa poata pur si simplu “edita” acele amintiri traumatizante, ca si cum ai avea posibilitatea ca, atunci cand vezi un film care contine si anumite scene pe care nu vrei sa le mai vezi, le-ai putea scoate si ai putea lasa pe pelicula doar partile sale care nu iti provoaca disconfort?

» Ateii cred în viaţa veşnică şi în extratereştri!

de Mihai Ciuca

Aşa cum am anunţat de ieri pe blog, Michael Shermer, prezentat de HotNews drept “una dintre cele mai importante personalităţi ale vieţii intelectuale americane”, s-a aflat în redacţia HotNews pentru a discuta online cu cititorii despre Darwin, evoluţie şi argumentele împotriva “designului inteligent”. Shermer care este editorul revistei Skeptic Magazine, licenţiat în psihologie, masterand în psihologie experimentală şi doctor în Istoria Ştiinţei, publică săptămânal pentru Scientific American şi este profesor adjunct la Claremont University.

Evident, dialogul a fost unidirecţional, durerea lui Shermer fiind prezenţa religiei în şcolile din România. Ca un laitmotiv, tot a repetat chestia asta, citez: “Dacă vreţi religie, MERGEŢI LA BISERICĂ. Daca vreţi educaţie, MERGEŢI LA ŞCOALĂ. (sublinierile îi aparţin) Nu amestecaţi şcoala şi biserica. Nu amestecaţi religia şi educaţia.” Dacă ar fi să mă iau după raţionamentul lui, ar trebui ca noi să îi spunem în faţă, dar mă tem că ar suna ca nepoliticos: “Noi, românii suntem creştini (măcar nominal). Dacă vii la noi, respectă credinţa noastră şi nu ne dicta tu cum să ne educăm copiii. Dacă nu, calea bună Mr.Shermer! Nu amesteca creştinii cu scepticii şi ateii!”

 

» Mi-ai luat vorba din gură

de Daniel Branzei

Există minuni cotidiene pe care nu le mai băgăm în seamă și sunt … minuni care ne iau piuitul. Seara asta, la studiul de vineri seara, am trăit una din categoria celor „de confirmare“.

Suntem in preajma sarbătorilor și eram hotărât să continui seria mea de studii intitulată: „Christosul profețiilor“. Înainte de a intra în clădirea bisericii am dat cu ochii în curte de un frate musafir, Traian Chilau, un bun slujitor al Evangheliei. Era din România și mai fusese în urmă cu două săptămâni pe la noi.

„Am venit doar să ascult. Vreau să aud și eu un studiu bun în seara asta“.

„Lasă lasă, vorbim amândoi“, i-am răspuns, „Vorbește dumneata 20 de minute și spun și eu ceva la urmă“. În timp ce vorbeam mă gândeam deja cum să scurtez studiul, ce să spun și ce să las pe dinafară.

» “Ne-am luat din dragoste grozavă”
 

Sora Mali și fratele Fănel. Născuți în aceași zi din an: 28 noiembrie. Fratele a împlinit 85 de ani, sora Mali 80 de ani. Sunt căsătoriți de 63 de ani.

Se miscă încet din cauza bătrâneții și a bolilor. Dar prospețimea dialogului și a povestirilor ne-a făcut să uităm măsura timpului. Împreună cu Cora și Elisei i-am vizitat și ne-am desfătat povestind, cântînd și rugându-ne împreună.

Vă împărtășesc doar câteva momente din timpul petrecut împreună cu ei.

» La Mulţi Ani, România!
Amintirile mele despre România fără comunism sunt puţine.  Nu am petrecut suficient timp în ţară după căderea lui Ceauşescu şi am îndoieli serioase cu privire la dispariţia totală a comunismului.  Oricum, acesta nu va dispare cu una cu două, aşa că va trebui probabil să treacă generaţia mea, pentru ca generaţia viitoare să nu aibă tarele comunismului.  În timp ce urez la mulţi ani ţării mamă, nu am putut să nu-mi amintesc de cele 7 minuni ale comunismului, aşa cum le-am trăit şi eu vreme de aproape 40 de ani!

Cele 7 minuni ale comunismului :

1. Toţi aveau de lucru
2. Deşi toţi aveau de lucru, nimeni nu muncea
3. Deşi nimeni nu muncea, planul se făcea
4. Deşi planul se făcea, nimic nu se găsea
5. Deşi nimic nu se găsea, toţi aveau
6. Deşi aveau, toţi furau
7. Desi toţi furau… nimic nu lipsea !

 

» Cât de mult nu e deajuns?

Tiger Woods a recunoscut intr-o declaratie survenita saptamana aceasta ca a facut ceva impotriva familei sale. Desigur ca mai toata lumea stie despre ce e vorba. Multe femei sunt cuprinse probabil in aceasta afirmatie.

Pare nimic nou(si destul de acceptabil pentru societatea contemporana care gaseste scuzabil orice comportament) si cu toate astea nu pot sa nu-mi exprim intrebarea: “Cat de mult nu e de ajuns?” Sa ai sotie frumoasa, copii destepti, multiple avantaje financiare, sa fii unul din cei mai buni sprotivi ai lumii, usi deshise peste tot si cu toate astea sa-ti permiti sa risti foarte mult din cauza unui comportament imoral. Ce l-a facut sa riste asa de mult?

 

» Controversatul personaj Melhisedec
Evr.6.20;7.1-10

In acest an (2009) la ora biblica s-a studiat si Epistola catre Evrei. Cand s-a ajuns la controverstul personaj Melhisedec, parerile unanime au fost ca este un personaj necunoscut care putea sa fi fost o fiinta umana, una din capeteniile ingeresti. Iata concluzia la care s-a ajuns pe baza materialului existent in comentariile asupra N.T. cat si cele de pe internet : ‚, El nu a fost Fiul Lui Dumnezeu, dar a fost asemanat cu Fiul Lui Dumnezeu’’ Aceasta ideea se pare a se impune si prin afirmatia :,, ... a fost asemant cu Fiul Lui Dumnezeu, ... ’’ Evr.7.3

Concluzia la care am ajuns luminat de Duhul este: ,, Melhisedec este acelas personaj ca Fiul Lui Dumnezeu, dar in ipostaze diferite.’’

Insusirile Lui Melhisedec sunt identice cu ale Fiului Lui Dumnezeu, si sunt numai ale Fiului Lui Dumnezeu.:

-               .Avraam ii da zeciuala. Zeciuiala a fost poruncita si era inchinata numai Domnului. Lev.27.30,32,34          

-               Imparat al dreptatii si al pacii. Is.9.6,7;51.5,6

-               Imparat al Salemului. Salemul este identificat, interpretaat ca asezarea antica a Ierusalimului. (Dictionarul Bilic – Cartea Crestina,Oradea ; Dictionarul Biblic Stephanus) Ierusalimul pamantesc nu a fost niciodata un oras al pacii. Ceea ce da atributul pacii unei cetati nu sunt zidurile, ci oamenii. Ierusalimul Imparatului Pacii, este Ierusalimul sfintilor din V.T. si din N.T., Ierusalimul Cel de Sus care este liber; Gal.4.26;Ap.21..2. Sfintii V.T. au fost mutati in Ierusalimul ceresc cand s.a rupt catapiteasma templului, ce semifica, sfasierea Lui Hristos in trup. Mat.27.50-53;Evr.10.19.20 Deasemenea in Ierusalimul ceresc sunt mutati toti sfintii N.T. cand sfarsesc alergarea si lupta credintei. El este zidit pe muntele Sionului – Domnul Hristos Dumnezeu – temelia si piatra unghiulara ce uneste cele doua ziduri ale sfintilor dinaintea Lui Hristos si dupa Hristos, sfintii dintre evrei si neamuri.

-               ,, fara tata, fara mama, fara spita de neam, neavand nici inceput al zilelor, nici sfarsit al vietii, ...  ‚’’ Aceste sunt atribute apartinand Fiului Lui Dumnezu in exclusivite

-               ,, ... ramane preot in veac ... ‚’’ Cel ce este preot in veac este numai Fiul Lui Dumnezeu. Evr.7.21,24. Expresia ,,veac” are in vedere natura Dumnezeirii. ,,El este preot in veac”, adica din planul Lui Dumnezeu dinaintea vesniciilor.

-               ,, ... asemanat cu Fiul Lui Dumnezeu ,... ‚’’ Evr.7.3b Aceasta expresie creaza confuzia. Totul ar fi clar daca se spunea: ,, este Fiul Lui Dumnezeu’’

In ipostaza ( situatia,starea) V.T. Domnul Isus Hristos s-a vizualizat ca ,,Ingerul Domnului’’, dar este numit  Domnul. Gen.18.1,2,13,14,16,17. Deasemenea s-a vizualizat in persoana Preotului Melhisedec. Gen.14.17-20

In cartea prorocului Isaia Domnul Hristos este numit Robul Domnului. Is.42;Is.52; Is.53. Si in Daniel 7.13 se spune:,,... ca un fiu al omului, ....’’ (tot in asemanare cu Evr.7.3b) desi in versetul urmator 14, este foarte evident ca este vorba de Fiul Lui Dumnezeu..

Potrivit V.T. care este umbra lucrurilor viitoare a N.T., Hristos Domnul nu putea fi declarat ca Fiul Lui Dumnezeu, doar dupa ce El devine prin intrupare si Fiu al Omului. Acum Dumnezeu Tatal Il declara la botez si pe muntele schimbarii la fata, Fiul Lui Dumnezeu. Ca Fiu al Omului, Fiul Lui Dumnezeu, in ipostaaza vechi testamentala de Imparat al Salemului, Preotul Melhisedec si Rob al Domnului, dobandeste calitatea UNICA de Imparat, Preot si Proroc. prin realizarea lucrarilor Tatalui

Desi era Fiul al Lui Dumnezeu din totdeauna, Hristos n-a acceptat a se declara asa decat prin meritul dobandirii acestui titlu ,,Fiul al Lui Dumnezeu’’ in implinire lucrarilor Tatalui ca Fiu al Omului. In.5.19,30 El s-a dezbracat de Sine pentru a-si dovedi calitatea de Fiu al Lui Dumnezeu. Fil.2.5-11

In ipostaza V.T. Hristos Domnul a fost asemanat cu Fiul Lui Dumnezeu, in ipostaza N.T. Hristos Domnul isi dovedeste calitatea de Fiu al Lui Dumnezeu. Dumnezeu niciodata nu se declara a fi ceea ce nu isi demonstraza a fi. ,, Sunt ce sunt, sau ceea ce sunt devin..’’ ii spune Dumnezeu lui Moise. Ex.3.14

Cum dobandim si noi calitatea de fii al Lui Dumnezeu ?

In acelas fel ca si Fiul Lui Dumnezeu:,, Sa aveti in voi gandul acesta, care era si in Hristos Isus.’’ (Fil.2.5) sa ne dezbracam de noi – sa ne pierdem viata, (lepadam de noi) sa ne luam crucea si sa-l urmam – sa murim impreuna cu Hristos in rastignirea omului vechi si sa inviem in Hristos ca om nou. Mat.16.24,25;Gal.2.20;2Tim.2.11.

In 1Petru.2.9 se spune ca ,,suntem o preotie imparateasca’’ Realizand ;;gandul acesta care era si in Hristos Domnul’’, Duhul Sfant prin sfintirea lucrata in noi ne face preoti ai Domnului Hristos.1Petr.1.2. Sa nu cautam a ne identifica preotia in Hristos cu posibilitatea de a realiza o slujba preoteasca clericala. Putem vesti puterile minunate ale Celui ce ne-a chemat din intunerec la lumina Sa minunata, declarandu-L pe Hristos Domnul: Imparat, Preot si Proroc in asa fel, incat cei ce cred sa aiba parte de binecuvantarea Preotului Melhisedec Hristos, asemenea lui Avraam.

 

» Relaţia Stat-Biserică în vremuri de criză       

de Nistor Ion

“...Voi zidi BISERICA MEA şi porţile locuinţei morţii nu o vor birui!”
Isus Hristos
Fie că se vrea a se recunoaşte sau nu, Biserica a pătruns în toate sectoarele vieţii sociale. În aceeaşi măsură, şi puterea politică s-a amestecat în toate chestiunile vieţii sociale, chiar şi ale Bisericii.
Demersul meu este acela de a marca amestecul Statului, prin mijloacele sale avute la dispoziţie, în viaţa Bisericii.
Desigur, nu am făcut o prezentare exhaustivă a elementelor care definesc relaţia Statului cu Biserica în prezent ci am surprins doar unele aspecte ce pot constitui o bază pentru un studiu mai amănunţit care să exprime mai clar modul în care Statul s-a străduit să-şi impună punctul vedere în faţa Bisericii.

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate