Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Vicepreşedintele ne-a minţit
de Laurentiu Balcan

 

Stirea ca Ioan (Nelu) Gurau, vicepresedintele Cultului Penticostal din Romania are angajament de colaborare cu Securitatea cade ca un trasnet peste conservatorii penticostali, care vedeau in pastorul brasovean un penticostal veritabil, cu traditii, cu vederi inguste – asa cum ii place Domnului! – si un potential continuator al adevaratei pocainte.

 

Iata ca s-au inselat!

 

Desi aflasem despre angajamentul domnului Gurau, promisesem discretie si nu am vrut sa scriu despre asta, chiar daca era un subiect “bomba” pe care, de obicei, bloggerii nu il rateaza. Din moment ce stirea este deja publica, gratie pastorului Petrica Lascau si in topul wordpress, cred ca trebuie sa discutam.

horizontal rule

De ce a mai candidat?
de Laurentiu Balcan

O intrebare pe care nu pot sa nu mi-o pun este aceasta: “De ce a mai candidat Nelu Gurau ,daca stia ca trecutul lui este murdar?”

Bun, haideti sa discutam aspecte sensibile ale problemei in cauza. Exista o chestiune pe care nu o putem neglija: faptul ca cineva a colaborat cu Securitatea in trecut, cand era tanar si fara experienta si a semnat un angajament supus unor presiuni, poate fi inteles. Nu se justifica tradarea lor in felul acesta, nu!, nu!, dar pot intelege etapele vietii si lipsa de maturitate a cuiva in slujire. Eu nu sunt asa de dur cu cei care au fost racolati imediat dupa ce si-au terminat studiile si au fost convinsi sa semneze un angajament de colaborare. La 22 de ani un tanar este inca copil. Pot sa inteleg lipsa lor de verticalitate. Pocainta sincera ii exonereaza de orice vina si Biserica ii poate ierta si reabilita.

horizontal rule

Cultura fără cult

de Daniel Branzei

„,Cu adevărat, degeaba s’a pus la lucru pana mincinoasă a cărturarilor. Înţelepţii sînt daţi de ruşine, sînt uimiţi, sînt prinşi; căci au nesocotit Cuvîntul Domnului, şi ce înţelepciune au ei?“ – Ieremia 8:8-9.

În Europa secolului nouăsprezece, termenul „cultură“ avea o rezonanță agricolă. Oamenii „culți“ erau cei care își „cultivau“ terenul sufletului, care erau preocupați de progresul propriu prin ceea ce era îndeobște cunoscut că poate îmbunătății natura umană: muzica clasică, literatura bună, dicursurile despre moralitate și activitățile de filantropie și binefacere. Prin aceasta, termeniul „cult“ a devenit sinonim cu acela de „civilizat“.

Teologul american H. N. Niebur a publicat în 1950 o carte devenită între timp clasică, „Christos și cultura“. Ea ne-a ajutat să conceptualizăm relația în care s-au găsit în trecut creștinismul și cultura (cel puțin în dimensiunea ei „superioară“).

horizontal rule

parlamentul.jpg

Simbolistica Malefica In Cladirea Parlamentului European

Sursa Informatii :http://www.almeea.com/simbolistica-malefica-in-cladirea-parlamentului-european/

Inca de la terminarea sa, pe 14 decembrie 1999, sediul Parlamentului European din Strasbourg a ridicat diverse intrebari cu privire la structura sa. Principala cladire, denumita “Louise Weiss” este una moderna, cu aspect futurist. Atunci, de ce ea apare ca fiind nefinalizata? Promotorii ei spun ca ea ar reflecta “natura nefinalizata a Europei”. Totusi, unele cercetari asupra acestei cladiri dezvaluie un simbolism de natura malefica. Demascarea adevaratei surse de inspiratie care sta in spatele cladirii Louise Weiss presupune si demascarea credintelor esoterice ale societatilor oculte care ne conduc, si a aspiratiilor lor malefice.

parlamentul-ueCladirea actuala a Parlamentului European

Sa trecem direct la subiect. Principala cladire a Parlamentului European e menita sa se asemene cu celebrul “Turn Babel” din tabloul lui Pieter Brueghel cel Batran, pictat in anul 1563. Legenda Turnului Babel arata faptul ca acesta n-a fost niciodata finalizat de catre tiranul rege Nimrod. Asadar, cladirea Parlamentului European vrea sa simbolizeze constructia neterminata a maleficului Nimrod, cel ce a vrut sa construiasca Turnul Babel pentru a-l infrunta pe Dumnezeu? Se pare ca da…In cazul acesta, mai puteti crede ca cladirea se bazeaza pe o sursa “divina” de inspiratie pentru a reprezenta o “institutie atat de democratica”?

 

horizontal rule

Nevoia de Pavel
de Daniel Branzei


(contextul dialogului se găsește la pagina doctrinară)
 

Am scos acest „comentariu pe care l-am facut pe blogul prietenului meu, Petre Lascău (aici) pentru a-i da mai multă vizibilitate. Am mai abordat acest subiect (aici) pentru a răspunde fratelui Iosif Țon și învățăturii despre deosebirile aparente care ar exista între Domnul Isus și Pavel.

Dragă Peter
Iată și înțelepciunea mea de doi bani.
Trebuie să punem această discuție în contextul evenimentelor biblice. Succesiunea lor arată cam așa:

1. Isus a adus evreilor, în învățătura și în persoana Sa, Împaratia pe care ei au refuzat-o. „,Eu nu sînt trimes decît la oile pierdute ale casei lui Israel“ (Mat. 15:24). Din cauză refuzului lor, ea se amana pana la „asezarea din nou a tuturor lucrurilor“:

„Şi acum, fraţilor, ştiu că din neştiinţă aţi făcut aşa, ca şi mai marii voştri. Dar Dumnezeu a împlinit astfel ce vestise mai înainte prin gura tuturor proorocilor Lui: că, adică, Hristosul Său va pătimi. Pocăiţi-vă dar, şi întoarceţi-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se şteargă păcatele, ca să vină dela Domnul vremile de înviorare, şi să trimeată pe Cel ce a fost rînduit mai dinainte pentru voi: pe Isus Hristos, pe care cerul trebuie să -L primească, pînă la vremile aşezării din nou a tuturor lucrurilor: despre aceste vremi a vorbit Dumnezeu prin gura tuturor sfinţilor Săi prooroci din vechime.“ - Fapte 3:18-21

horizontal rule

Din bataia laptelui
de Daniel Branzei


(contextul dialogului se găsește la pagina doctrinară)
 

Râsul este semn de sănătate mentală, spun doctorii. Ironia și autoironia sunt semne de sănătate a smereniei.

Am primit acum căteva minute de la fratele Mihai Cotingă o depeșă frățească plină de u(nu „o“)mor. Sunt glume pe care le fac, între ei, alintații copii ai Celui care ne poartă pe toți în carul Său de biruință.

În ce privește primatul staulului, ceva din sângele meu îmi șoptește mândru că vom fi adunați toți în staulul evreilor credincioși (vezi „Mai am şi alte oi, cari nu sînt din staulul acesta; şi pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, şi va fi o turmă şi un Păstor“- Ioan 10:16).

Iar în ce-l privește pe Brânzei, mai toți profesorii lui i-au spus că este „brânză bună, dar în burduf de câine“.

horizontal rule

Alte lecții pentru păstorii tineri
de Adrian Condrea

Când am ajuns la Seminarul Teologic Baptist din București în 1993 am avut un șoc întâlnindu-mă cu seminariștii din anii 2, 3 și 4. Erau altfel decât mine: majoritatea aveau armata făcută, soții și copii acasă, obișnuiți cu programul de uzină și fabrică. Maturi. “Da” al lor era unul apăsat și rămînea “da” și peste câteva zile. Bibliile lor erau roase deja de atâta predici și înmormântări în ploaie sau ninsoare. Fără mofturi la mâncare. Fără comentarii la curățat cartofii. Îmi amintesc cum fratele Sandi Budimir sau Ilie Tărăbugă ne ajutau să ne trezim dimineața pentru capelă. O făceau nu cum se face la căminul studențesc, ci așa cum o făcea tata când mă trezea să mă duc la școală.

horizontal rule

Protestanţi sau neoprotestanţi? That’s the question!

Otniel Vereş

Îmi amintesc perfect scena. Mă aflam, în urmă cu vreo doi ani, la un curs doctoral în Cluj-Napoca, iar profesorul care ţinea cursul, văzându-mă pentru prima dată, mă chestionează cu privire la subiectul disertaţiei mele. Îi spun că mă ocup de teologul american Carl F. H. Henry. Curios, cum era normal, deoarece nu auzise până atunci de el, întreabă: „Dar ăsta ce e?” Bănuind ce va urma, răspund: „Protestant.” Profesorul continuă investigaţia, iar eu îi spun că este vorba despre un teolog baptist. Moment în care faţa i se luminează, în sfârşit, şi spune cu o nestrămutată siguranţă şi ironie: „Păi da, voi toţi sunteţi protestanţi”, insinuând că lipsa prefixului neo- în faţa cuvântului protestant, când vine vorba de baptişti, este un fel de subterfugiu pentru a scăpa de posibila catalogare sectară prin ancorarea într-o tradiţie mai mare, mai veche şi mai solidă.

Sper că voi fi suficient de clar în rândurile care urmează pentru a nu întări o astfel de prejudecată. Personal, nu mă deranjează să fiu numit oricum, nici baftist, cum se mai poartă prin Bucureşti, nici sectar, nici pocăit, nici eretic. Singura motivaţie este clarificarea unui adevăr istoric, nerespectat în denumirea neoprotestant.

Încercaţi să-i spuneţi unui american sau unui vest-european nefamiliarizat cu realităţile religioase din estul Europei despre neoprotestanţii din România şi se va uita nedumerit la dumneavoastră, din simplul motiv că un astfel de concept nu există în aceste spaţii. În SUA, spre exemplu, tradiţia protestantă cuprinde absolut toate confesiunile care se identifică într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin cu moştenirea dogmatică a Reformei. Şi mai important este faptul că, în identificarea confesională protestantă, criteriul temporal nu joacă niciun rol. Cu alte cuvinte, nu are importanţă când a apărut o anumită denominaţie religioasă protestantă. Prin urmare protestanţi sunt luteranii, prezbiterienii, baptiştii (apăruţi în secolul XVII), metodiştii (secolul XVIII), penticostalii (începutul secolului XX), etc. Având în vedere că proliferarea, adesea frustrant de stufoasă, a mişcărilor religioase, se află în codul genetic al protestantismului, ne întrebăm ce ne-am face dacă am aplica acest criteriu temporal la fiecare nou apărută mişcare. Dacă baptiştii sunt neoprotestanţi, ce sunt atunci penticostalii, apăruţi la trei secole după? Neo-neo-protestanţi? Ca să nu pomenim direcţiile şi mai radicale născute pe filon protestant, cum ar fi aşa-numita Emergent Church (chiar dacă aceasta trece dincolo de graniţele confesionale ale protestantismului).

horizontal rule

Baptiștii nu își au originea în Anabaptism

de Caius ben Obeada

Caius ben ObeadaExistă multă confuzie în ce privește origine istorică a Baptiștilor. Unii au sugerat pe Anabaptiști ca părinți a bisericii Baptiste, alții au fost împotriva acestei asumții. După citirea mai multor cărți și materiale istorice am ajuns să agreez cu ideea că Baptiști nu își au originile în Anabaptiști. Personal nu am să intru în detaliu explicări punctelor de separare între cele două denominații, însă am să las pe alții să o facă prin menționarea la o serie de articole explicative a acestui punct de vedere în limba engleză.   

În primul rând vreau să aduc aminte declarația lui John Murton, unul din fondatorii adunării Baptiste de la Amsterdam din anii 1607, contemporan si tovaraș de credință cu John Smyth. În cartea cu titlul englez ”Objections Answered by Way of Dialogue” publicată în anul 1615, încearcă să se distingă de identitatea și confuzia numelui de Baptist cu cel de Anabaptist. 

horizontal rule

Păstorii și Doctoratele
Caius ben Obeadade Caius ben Obeada

De mulți ani am învățat că biserica este asemănătoare cu chivotul Domnului din Vechiului Testament. Arhitectura chivotului fiind explicată în amănunțime de Dumnezeu, cu instrucții speciale în ce privește materialul de fabricație, folosirea și manipularea. Nu putea fi atins de nimeni, și avea o uzanță deosebită: păstrarea tablelor legii lui Dumnezeu. Biserica este creația lui Dumnezeu care provocă o părtășie a divinității cu umanitatea. Prezența adunării sfinților în numele lui Isus crează prezența Cristosului, a Duhului și în ultimă instanță prezența Dumnezeirii. Când ajungem să vorbim de Biserică, fiecare copil al Domnului ar trebui să aibe rezervații, aducându-și aminte de Uza. Un fapt nobil nu este totodeauna considerat a fi și voia Domnului. Scripturile ne trag atenția că Cristos este Capul biserici, nu un lider simbolic ci efectual, care conduce lucrările adunării sfinților în fiecare zi.

Trăim zile în care am ajuns să cunoaștem mulți specialiști eclesiastici, care ne sugerează ce și cum am trebui să conducem adunările lui Cristos. Datorită unui vacum intelectaul teologic, după revoluție, mulți din pastorii noștri au ajuns să se înscrie în cursuri de masterate și doctorale în teologie, o necesitate efectuală a anilor 1990. Necesitatea unui corp didactic teologic baptist a fost la un nivel acut, aducându-ne aminte că în timpul comunismului aveam dreptul numai la 16-18 seminariști la fiecare doi ani (daca rețin bine). Fratele Țon ne-a demonstrat o lipsă de cunoștință teologică, prea puțini ajungând să recunoască devierele doctrinare a fratelui, abandonând doctrinele Baptiste pentru noua învățătură la care a ajuns să adere.

horizontal rule

Mitraliera cu carti
de Marius Cruceru

 

Books to the ceiling,

Books to the sky,

My pile of books is a mile high.

How I love them! How I need them!

I’ll have a long beard by the time I read them.

- Arnold Lobel

 

De vreo trei ani mă chinuie un proiect care a luat diferite forme pînă acum. În tinereţe, împreună cu prietenul meu Sebastian Thaci visam la o listă de formare culturală. Am început să o urmăm. De fapt acelei perioade îi datorez multe dintre cărţile citite, cărţi “obligatorii”, lecturi neplăcute, dar utile. Ne-am dat seama repede amîndoi că lectura în acest ritm creează un fel de Frankenstein cultural, că lecturile ni se despart pe interese. Eu începusem să devin interesat de filologie-exegeză-teologie, el, de biologie-genetică-medicină (acum este medic).

horizontal rule

Petru – călătorul cu simţurile „aţintite” corect Matei 14:24- 40 – guest post Dorin Frandeş
de Marius Cruceru

Textul propus conţine una dintre cele mai extraordinare şi elocvente demonstraţii pe care a săvârşit-o Isus cu privire la utilizarea corectă a simţurilor cu care Dumnezeu L-a înzestrat pe om. În cazul acesta este vorba despre auz, şi corelarea acestuia cu celelalte simţuri.

„Demonstraţia” s-a petrecut în timpul unei călătorii pe care ucenicii o făceau pe o întindere de apă.

Condiţiile erau mai speciale: vizibilitatea era redusă din cauza faptului că „ziua se îngâna cu noaptea”, iar vântul puternic bătea dintr-o direcţie care nu favoriza înaintarea ambarcaţiunii. Era aproape întuneric şi aproape furtună. Corabia era asaltată de valurile din ce în ce mai mari şi mai agitate, care loveau cu putere şi zgomotos bordajul ambarcaţiuni. Vântul sufla „din potrivă”, iar pânza şi toate parâmele erau solicitate la maximum, gemând tensionate. Luminozitatea era destul de redusă.

horizontal rule

Incendiul de a Ostrovul Corbului – UPDATE .. FOTOGRAFII NOI
de Marius Cruceru

Rîndurile de mai jos sînt din partea pastorului Ioan Maior, preşedintele Comunităţii de Oltenia.
Stimati Credinciosi, Lacasul cultic din Ostrovul Corbului, judetul Mehedinti, a fost mistuit de foc si flacari, duminica 9 ianuarie 2011, orele 15.00, cu o ora inainte de inceperea slujbei de inchinare si cinstire a lui Dumnezeu de catre credinciosii apartinand Bisericii Crestine Baptiste Betania, parte componenta a Cultului Crestin Baptist din Romania in cadrul Comunitatii Oltenia. (pentru foto click pe titlu articolului)

horizontal rule

Ţara lui “Atenţie, cad ţurţuri!”

de E. A. Sarbu

Exista multe anormalitati pe plaiurile mioritice in anotimpul care “nu-i ca vara”, vorba Baselului. Nu contenesc sa ma minunez cum se face mereu ca orice zapada, fie ea cat de anemica si de neamenintatoare, reuseste sa dea peste cap traficul bucurestean, asa cum nu contenesc sa ma minunez de faptul ca, de ceva vreme incoace, prin “deszapezire” se intelege aproape exclusiv deszapezirea arterelor principale, nu si a strazilor secundare pe care si astazi, la zile bune de la ultima ninsoare, inca nu a trecut vreun plug sau vreun utilaj specializat, in ciuda faptului ca nu am vazut in nici un caz ca s-ar fi diminuat sumele platite de primarii firmelor de specialitate, ba chiar dimpotriva, acestea au crescut semnificativ.

Dar nu vreau sa intru acum in aceste detalii, desi sunt cat se poate de anormale si de neacceptat intr-un oras care aduce un procent de aproximativ 85% la intregul PIB (sursa) si cu atat mai mult in sectorul 1, unde activeaza majoritatea firmelor care genereaza aceste venituri. De fapt, daca ar fi sa generalizez putin, mi se par totalmente incompatibile cu ideea de capitala europeana. Subiectul care mi se pare deopotriva hilar si revoltator este acela al afiselor cu “atentie, cad turturi” care au impanzit orasul si care ni se par de acum de-a dreptul normale si binevenite.

horizontal rule

“NU” finantarii campaniilor electorale exclusiv din fonduri de la Buget

de E. A. Sarbu

S-a identificat maaaaarea problema: mita electorala sub forma de galeti, mititei, tricouri, sepci, desfacatoare de sticle, odorizante auto s.a.m.d. Si a aparut domnul Presedinte la televizor, incercand sa para convingator, explicandu-ne ca, daca partidele si/ sau candidatii la diverse functii in Stat si-ar finanta campaniile electorale exclusiv din fonduri de la bugetul de Stat, atunci aceasta problema cu adevarat “importanta” ar fi eliminata. Adica leica Floarea nu va mai primi galeata cu trandafiri si nu va mai vota nu stiu ce partid politic…

Buuuuun. Poate-poate m-oi fi rablagit eu mai devreme decat era cazul, insa nu pricep o serie de aspecte care mi se par esentiale in toata problema:

1. Eliminandu-se finantarea din alte surse – respectiv donatii, sponsorizari etc., implicit, Bugetul de Stat este grevat cu sume suplimentare considerabile. Ori, parca mai ieri domnia sa, impreuna cu mignonul de la Palatul Victoria aparusera in presa si incercau sa convinga si sindicatele, si populatia generala ca “nu sunt bani, ca trebuie sa strangem cureaua, sa strangem din dinti pana iesim din criza”. Si ca din acest motiv a fost nevoie sa se majoreze cota TVA de la 19 la 24%, si ca din acelasi motiv a fost nevoie sa se diminueze salariile bugetarilor in mod samavolnic cu 25% (procent de-a dreptul uluitor, mai cu seama in conditiile in care oricum avem cel mai mic venit per capita dintre toate statele membre UE), ca din acelasi motiv se recalculeaza in minus pensiile, din acelasi motiv se impoziteaza pensiile, ca din acelasi motiv se introduce coplata in sistemul sanitar, ca din acelasi motiv se fac reduceri majore de personal in sistemul public, ca din acelasi motiv se majoreaza o multime de taxe, ca din acelasi motiv s-au “taiat” o multime de drepturi si de privilegii si au crescut numeroase taxe…

horizontal rule

Theofobia Academica

Profesor de filosofie la colegiul Franklin and Marshal din Pennsylvania, Dr. Michael Murray, a sustinut in 2006 o prelegere cu titlul “Cine se teme de religie”, tinta sa fiind mediul academic. Recitindu-i materialul mi-am adus aminte de termenul - pe care l-a instrumentat foarte bine – “theofobie”.

Theofobia – teama sau respingrea religiei in mediul academic.

horizontal rule

Eclipsa de soare ianuarie 4, 2011

de Doru Pope

Luna a mușcat din soare pentru câteva ore. Fenomenul a fost vizibil timp ce circa 3 ore în Europa și Asia.  Am două imagini mai jos.

Sursa: space.com via Gianluca Masi

sursa: Christian Science Monitor via Jon Nazca/Reuter

 

Luna împiedicând lumina soarelui.  Incredibil!  Cam cum se întâmplă și spiritual când noi ne așezăm în dreptul Soarelui Neprihănirii și-i împiedicăm lumina!  Când lumina din noi devine întuneric și sarea noastră și-a pierdut gustul!  Când ne străduim să scoatem paiul din ochii celorlalți și dăm tot pe alături, deoarece nu vedem bine din cauza bârnei din ochiul nostru.

 

O să ilustrez cele de mai sus cu o glumă.  De fapt, mai în glumă, mai în serios.

Se zice că după cel de-al doilea război mondial, doi ofițeri, Hanz din Germania și Tolea din Rusia stau la o bere.  Cu alcoolul urcat la cap, cei doi ajung de la o discuție prietenească la o dispută: care soldat a fost mai bun în timpul războiului: neamțul sau rusul.  Hanz susținea că soldatul german, după ce primește un ordin, mai întâi se gândește, apoi execută.  Tolea spunea că soldatul rus, după ce primește un ordin, îl execută și apoi se gândește.

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate