Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Paul Dan despre Iosif Ton si Strajerii

Scrisoare deschisa catre comunitatiile Evanghelice din Romania si din afara ei

De curind printre Evanghelicii Romani de pe toate meridianele circula vestea ca pastorul Iosif Ton a aderat la miscarea cu caracter carismatic numita “Strajerii”. Iata dovada din propria lui declaratie: www.strajeri.ro.

Miscarea “Strajerii” sunt in legatura stransa cu un pastor apostat pe nume Chris Oyakhilome. http://www.youtube.com/watch?v=pDsbTbPdaqM

http://www.youtube.com/watch?v=PPWHxI-8_uw .

Ceea ce se intimpla in mod foarte trist cu pastorul Iosif Ton, este continuarea unor evenimente recente petrecute in America.

horizontal rule

Strajerii raspund: Ilie Popa

Ma numesc llie Popa din Bucuresti si slujesc la intalnirile de post si rugaciune impreuna cu fratii Nelu Demeter, Ioan Peia si alti slujitori. Doresc sa-mi exprim multumirea pentru interventiile constructive ce le-ati facut pe cele cateva bloguri care discuta despre aderarea fratelui Iosif Ton la Miscarea Strajerii.

Personal nu-l cunosc pe fratele Ton decat din cartile scrise sau din mesajele audio inregistrate in anii precedenti. Nici el nu ma cunoaste personal. Il apreciez foarte mult. Ma bucur de aderarea lui la aceasta miscare astfel incat echipa de slujire se mareste.

As vrea sa va spun cateva lucruri despre mine deoarece numele meu este pomenit adesea in discutiile pe blog. Primul lucru pe care-l remarc este ca nimeni dintre administratorii blogurilor nu ma cunoaste personal, nu ne-am intalnit niciodata in viata si sunt un necunoscut atat pentru majoritatea cititorilor cat si a celor ce posteaza comentarii cu privire la Miscarea Strajerii. La intalnirile de post si rugaciune vorbesc foarte rar in public, max. 10 minute, apoi ne rugam impreuna cu intreaga adunare atat cat ne ingaduie Domnul sa stam in prezenta Lui in adorare, multumire sau rugaciune de mijlocire, uneori rugaciunea dureaza cel putin o ora sau mai mult. Slujirea mea in cadrul echipei Peia – Demeter – Popa este postul si rugaciunea in viata privata si rugaciunea de mijlocire in public.

horizontal rule

Strajerii raspund: Nelu Peia

Salutari sfinte in Numele Domnului Isus Hristos!

Dorim sa va raspundem la unele din intrebarile adresate celor care fac parte din Miscarea Strajerilor din Romania. Chemarea la post si rugaciune pentru trezire spirituala si transformare a vietilor credinciosilor si a bisericilor locale nu este noua in Romania. In fiecare generatie au fost valuri ale trezirii spirituale asociate in special cu rugaciunea si postul, care au condus la un mesaj radical de renuntare la pacat si intoarcere cu toata inima la Domnul Isus a celor ce se numesc copii ai lui Dumnezeu.

Miscarea Strajerilor a aparut pe fondul unor ani buni de insufletire a dragostei pentru Domnul Isus prin rugaciune, un moment important fiind anul 1998 cand in Biserica Baptista Sfanta Treime din Bucuresti au inceput noptile de veghe. Aceasta lucrare s-a extins in Bucuresti si in tara, multe biserici, la inceput baptiste si apoi cele penticostale si crestine dupa evanghelie, urmand exemplul celor din Bucuresti. Cinci ani de zile am participat constant la aceste nopti de veghe. In anul 2000 au inceput noptile de veghe ale credinciosilor din toate bisericile evanghelice din Bucuresti. Din nou acest exemplu a fost urmat in multe parti din tara si diaspora. Pana in 2005 in fiecare luna au fost nopti de veghe pe Bucuresti, uneori cu participare la Masa Domnului, in Biserica Baptista Sfanta Treime, in Bisericile Penticostale Filadelfia si Betel, aceste adunari avand cladiri mai mari in stare sa cuprinda cei in jur de 800-1000 de participanti constant.

horizontal rule

Strajerii strajerilor – Daniel Branzei

Ca purtatori de cuvant ai romanilor baptisti din Romania si USA, am avut un dialog cu Otniel Bunaciu, presedintele Uniunii de la Bucuresti. Am recunoscut impreuna atacul asupra bisericilor venit din directia “strajerilor”(aici) si ne-am rugat ca Dumnezeu sa ne foloseasca, in nevrednicia noastra, pentru clarificarea invataturilor de credinta aflate in discutie. Ei o vor face in Romania, noi o vom face, la vremea potrivita, in America.

Pentru ca n-am libertatea de a va reda tot dialogul, va redau numai o parte din propunerea mea:

“In ce priveste pozitia (noastra) fata de aceasta grupare, da-mi voie sa-ti sugerez un punct de plecare comun. Ei (strajerii) fac mare caz de Ioan 14:12, facandu-se ca nu mai exista si Ioan 14:13-14

Diferenta este ca ei se pretind imputernicitii care fac, iar noi ne recunaostem neputinciosii prin care lucreaza El. Cu alte cuvinte, nu noi prin Duhul, ci Christos prin noi.

Aceasta este diferenta dintre erezie si ucenicie. Daca facem o lamurire, hai sa o facem sub tema: “Noi prin Duhul, sau Christos prin noi?”

Ereticii sunt singuri cu Duhul. Noi suntem in Christos, prin Duhul. Christos ne insufleteste, Christos ne foloseste, Christos se proslaveste prin noi si prin faptele noastre. Ca madulare, apartinem de un Cap ceresc, care lucreaza in toti, asa cum El voieste.

12 Adevarat, adevarat, va spun, ca cine crede în Mine, va face si el lucrarile pe cari le fac Eu; ba înca va face altele si mai mari decît acestea; pentruca Eu ma duc la Tatal: 13 si ori ce veti cere în Numele Meu, voi face, pentruca Tatal sa fie proslavit în Fiul. 14 Daca veti cere ceva în Numele Meu, voi face. – Ioan 14:13-14

M-as bucura ca, in aceste clipe tulburi, sa fim cei folositi de Dumnezeu pentru clarificarea credintei, date sfintilor o data pentru totdeauna.”

horizontal rule

Cum am ajuns aici? (Străjuiţi de impostori) I – Criza liturgică
de Marius Cruceru

Zilele acestea am discutat cu studenţi şi colegi, cu teologi, pastori baptişti şi penticostali despre această mişcare de adormire a minţii numită “Străjerii”. Conjugarea în aceeaşi frază a “trezirii spirituale” cu această rătăcire este o glumă proastă. Asocierea lui Iosif Ţon cu oameni precum Nelu Demeter este caricaturescă şi pentru unul şi pentru celălalt.

Cineva mă întreba:

Cum pot fi opriţi aceştia?


Nu pot fi opriţi! i-am răspuns. Nici nu merită. Eu mulţumesc lui Dumnezeu pentru această tulburare a apelor, pentru că teologia de calitate s-a făcut, aşa cum ne arată istoria Bisericii în epoca patristică în perioade de mari efervescenţă spirituală provocată de erezii.

 

Partea II aici

horizontal rule

Despre trezire spirituală şi necesitatea ei
de Marius Cruceru

Fenomenele numite “treziri spirituale” trebuie analizate cu mare atenţie. Există la dispoziţia noastră retrospectiva, pentru a putea înţelege perspectiva şi pentru a diagnostica bine o “trezire spirituală”.

Trezirea spirituală este, de fapt, semnul unei patologii disperante, este vîrful de iceberg a unui set de probleme etice şi teologice majore. Atunci cînd trezirea are loc, dacă are loc, are loc la nivel etic şi teologic deopotrivă. O trezire fără teologie este un senzualism de o subiectivitate extremă, o trezire fără reformă morală este o revoluţie intelectuală jalnică.


Aici trebuie discutat serios despre paradigma în virtutea căreia s-a dezvoltat ideea de “treziri spirituale”. De unde vine ideea, care îi este parcursul istoric etc. Există perioade în care Dumnezeu lucrează în mod diferit şi mai intens în sfera publică, dar de aici şi pînă la termenul de “trezire spirituală” este cale lungă.

Dacă Biserica are nevoie de “trezire” asta înseamnă că este în stare de somn în majoritatea timpului Ei? În comă profundă, în somnul frumosei din Pădurea Adormită a lumii pînă cînd Prinţul o sărută din cînd în cînd. Dacă numărăm anii trezirilor spirituale de-a lungul istoriei faţă de anii “normalităţii” somnolente, atunci trăim într-un fel de model care presupune o noapte polară continuă, narniană, cu puţine minute de primăvară şi trevzie.

horizontal rule

O primă observaţie (guest post – Otniel Vereş)

O primă observaţie pe care o fac, după am ce am parcurs comentariile la acest post, priveşte nu în primul rând conţinutul unor comentarii, cât atitudinea celor care le aduc la problema discutată. Ce se poate observa la unii dintre cei mai înflăcăraţi apărători ai lui Iosif Ţon (gen Gamaliel, care după nume – real sau „adoptat” – ar trebui să dea dovadă de mai multă dreaptă cumpănire) este faptul că vorbele dînşilor izvorăsc dintr-un ataşament spiritual-intelectual faţă de persoana lui Iosif Ţon, care atinge în unele cazuri cote aproape patologice. În numele acestui ataşament se trece peste orice argument raţional, iar discuţiile degenerează.


În al doilea rând, atrag atenţia asupra unora dintre cuvintele şi lozincile dispreţuitoare şi batjocoritoare pe care numeroşi cititori le aduc (mai ales cei menţionaţi mai sus) şi le vîntură, cu un potenţial extrem de nociv pentru cititorii mai sensibili, imaturi sau pur şi simplu nesiguri în legătură cu doctrina lor. Repet, avem de-a face cu LOZINCI, cu expresii generalizatoare şi atotcuprinzătoare care nu spun nimic şi vor să spună totul, făcându-le cu atât mai periculoase.

horizontal rule

“Dezamăgire”, numele tău este Iosif Ţon
de Marius Cruceru


Există, spunea cineva, oameni care nu au nevoie de duşmani, îşi sînt lor cei mai grozavi duşmani.

Astăzi primesc o veste care mă aduce de la uimire spre perplexitate.


Este greu de comentat aşa ceva, dar astăzi portretul domnului Iosif Ţon mi s-a rotunjit cu totul. Am încercat, după dezamăgirea cu declaraţiile contradictorii referitoare la colaborarea cu Securitatea, să refac respectul pentru un om în vîrstă şi pentru cineva care a făcut totuşi unele lucruri pentru mişcarea evanghelică din România.

Astăzi la un curs, fără să fi aflat veştile acestea, le spuneam studenţilor că Îl rog pe Dumnezeu să îmi lase mintea întreagă pînă la sfîrşit. Este rugăciunea mea cea mai ardentă. Vreau să sfîrşesc bine, chiar dacă mai devreme, dar să se poată uita copiii şi nepoţii şi fraţii şi urmaşii la sfîrşitul vieţuirii mele, dacă nu cu mîndrie, măcar fără jenă.

horizontal rule

S-a aprins focul trezirii spirituale in Romania

În anul 1974 s-a aprins un foc al trezirii spirituale la Oradea prin Liviu Olah.Am avut privilegiul și binecuvântarea lui Dumnezeu ca, după plecarea lui Liviu Olah, să intru și eu în acea trezire, ca păstor al Bisericii Baptiste din Oradea. Trezirea aceasta, din păcate, s-a stins cândva în anii dinainte de revoluție. Trezirea de la Oradea, deși nu s-a extins la alte Biserici din țară, a avut însă un impact benefic pentru mulți credincioși din toate părțile țării. Când are loc o trezire spirituală, Dumnezeu toarnă belșug de putere peste adunare, oamenii își schimbă viața și Duhul lui Dumnezeu îi umple pe cei treziți cu pasiune pentru rugăciune, pentru răspândirea Evangheliei, pentru o viață sfântă.

Ca unul care am trăit în inima unei asemenea treziri, am dorit mult în ultimii douăzeci de ani să mai văd că Dumnezeu binecuvintează România cu o nouă trezire și m-am rugat cu o pasiune ca o agonie pentru a mai avea harul să mai predic și să mai dau învățătură într-o asemenea trezire.

Tot ca unul care am fost parte dintr-o asemena trezire, pot spune că recunosc când apare o trezire spirituală veritabilă. Mi-a tresăltat inima de bucurie când am înțeles că mișcarea ”Străjerii” este o asemenea trezire veritabilă. Ca toate trezirile spirituale, și aceasta este controversată, contestată și blămată. În orice trezire spirituală există și naivități și excese, iar dușmanii trezirii le văd numai pe acestea și le trâmbițează ca să-i convingă pe credincioși că este o mișcare ”primejdioasă”. Cine are însă cât de cât un discernământ spiritual se uită nu la unele aspecte exterioare stângace, ci se uită la esență, la ceea ce constituie miezul sau conținutul unei treziri spirituale și la roade, la viețile schimbate pe care le produce.

horizontal rule

Ne trezim sau murim?
Un comentar adaugat de Petru Lascău la articolul scris de Dr. Iosif Țon

Anul acesta de Rusalii, am participat la întâlnirea “Măslinului” de la Highişelul de Dobreşti, organizată de Silviu Cuc în satul său de baştină. Inima acestei întruniri a fost ca de obicei, Nuţu Caba de la Oradea. Îmi doream de multă vreme să particip la întâlnirile de rugăciune ale “Rugului Aprins” şi “Măslinului”. Aveam ocazia să fiu prezent la Highişel în mijlocul a peste 2000 participanţi în cortul instalat la marginea satului. Adunarea aceea va rămâne unul din momentele minunate ale vieţii mele. De la cântările cântate cu lacrimi, până la rugăciunile fierbinţi, totul amintea de zilele de odinioară când m-am întors la Dumnezeu. Am venit de acolo cu dorinţa fierbinte să văd o trezire măreaţă între cei din neamul meu. Vestea că fratele Iosif Ţon se alătură mişcării “Străjerii” mi-a atras atenţia supra acestei lucrări pe care Domnul o face între fraţii noştri din România.


Ca oricare altă trezire spirituală din istorie, şi aceasta are şi va avea contestatarii ei. Pentru că de fiecare dată când Duhul Sfânt începe o mişcare în mijlocul unei biserici, oamenii vor reacţiona în trei feluri distincte. În primul rând vor fi oameni plini de entuziasm care vor îmbrăţişa mişcarea şi se vor lăsa duşi de valul ei. A doua categorie de oameni va îndura trezirea, sau o vor tolera cu atitudinea: “Nu-mi place, dar n-am ce face. Doar n-o să mă fac de râs. O să treacă şi valul ăsta”. A treia reacţie va fi o împotrivire pe faţă, făcând comentarii asupra ‘produselor secundare’ ale trezirii, cum ar fi dezordinea, căzutul pe jos (în faţă sau pe spate), tremuratul (de aici ne-au spus ‘tremurici’ nouă penticostalilor), întreaga aceea panoplie de reacţii umane la prezenţa lui Dumnezeu. Reacţia este de fapt împotriva trezirii Duhului, dar pentru că oamenii nu au curajul unei opoziţii pe faţă, comentează asupra reacţiilor oamenilor cercetaţi de Duhul lui Dumnezeu.

horizontal rule

Iosif Țon - De ce sunt carismatic?

Mișcarea carismatică a început pe la anul 1960. Ea se aseamănă foarte mult cu mișcarea penticostală, începută în 1901. Asemănarea fundamentală dintre aceste două mișcări stă în credința că darurile miraculoase ale Duhului Sfânt (profeția, darul minunilor, darul vindecării și vorbirea în limbi) sunt date și astăzi, spre deosebire de cesaționiști, care susțin că ele au încetat odată cu scrierea Noului Testament. Există însă câteva diferențe între ele.


Astfel, mișcarea penticostală susține că vorbirea în limbi este semnul fizic al botezului cu Duhul Sfânt, iar mișcarea carismatică susține că poți să fii botezat cu Duhul Sfânt fără să capeți vorbirea în limbi. De asemenea, mișcarea penticostală s-a constituit în câteva culte noi și independente de celelalte culte creștine, pe când mișcarea carismatică încearcă să rămână în sânul celorlalte culte, dar se constituie în biserici separate numai când sunt scoși din cultul în care s-au născut.

După zece ani trăiți departe de Dumnezeu (1957-1967), la data de 21 ianuarie, 1968 am avut o întâlnire reală cu Domnul Isus, care m-a asigurat că El a murit pentru toate păcatele mele și că sunt iertat și acceptat de El. Câteva zile mai târziu am decis că Cel ce M-a iubit și S-a dat pe Sine pentru mine trebuie să fie totalmente stăpânul vieții mele și să decidă El tot ce se va întâmpla în viața mea de aici înainte. A fost cea mai fundamentală decizie a vieții mele și aceasta stă la baza vieții mele de atunci până astăzi.

Primul lucru pe care mi l-a cerut noul meu Stăpân și Domn a fost să mărturisesc public întoarcerea mea, devenind membru în Biserica baptistă din Cluj-Iris. L-am ascultat, deși știam că voi fi dat afară din învățământ.

horizontal rule

Iosif Țon - De ce nu sunt cesaționist?

Cesaționismul este teoria că darurile miraculoase ale Duhului Sfânt, adică profeția, darul minunilor, darul vindecării și cel al limbilor, au încetat de la data când s-a terminat scrierea Noului Testament. Cuvântul ”cesaționism” vine din limba engleză, unde to cessate înseamnă ”a înceta”.

Ideea de bază a acestei teorii este că la data terminării scrierii Apocalipsei Duhul Sfânt a intrat în tăcere, adică, de atunci încoace El nu mai vorbește nimănui.

Ideea cesaționiștilor este că atunci când Duhul Sfânt vorbește cuiva, El dă revelație și, spune teoria, procesul de revelație s-a încheiat odată cu scrierea ultimei cărți din Noul Testament. Greșeala lor fundamentală este că ei nu fac distincție între revelație și călăuzire. Duhul Sfânt nu vorbește numai ca să dea revelație, ci vorbește credinciosului ca să-i dea călăuzire. Acțiunea de călăuzire a Duhului Sfânt este atât de importantă încât ea face parte din definiția fiilor lui Dumnezeu: ”Căci toți cei ce sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu” (Romani 8:14).

Cesaționiștii spun că în relația noastră cu Dumnezeu, nu trebuie să ne așteptăm ca El să ne vorbească direct, prin voce audibilă, sau în duhul nostru, sau în mintea noastră. Noi avem acum Scriptura, și Dumnezeu nu ne vorbește decât prin Cuvântul Său scris în Scriptură. Duhul Sfânt doar ne iluminează mintea ca să înțelegem Scripturile.

horizontal rule

Iosif Ţon şi Străjerii – comunicat
de Paul Negrut

Aderarea lui Iosif Ţon la mişcarea religioasă Străjerii reprezintă o lepădare de învăţătura şi practica baptistă cu privire la Persoana şi lucrarea Duhului Sfânt al lui Dumnezeu. De fapt, Iosif Ţon îmbrăţişează învăţătura şi practicile carismatice şi, prin urmare, nu mai este un credincios baptist.

Prin harul lui Dumnezeu, credinţa baptistă nu a început şi nu se sfârşeşte cu Iosif Ţon. De la început şi până în prezent, bisericile baptiste din România au fost plantate şi păstorite de oameni ai lui Dumnezeu care au primit mântuirea prin pocăinţă şi credinţa în jertfa Domnului Isus Hristos, au fost născuţi din nou, pecetluiţi, umpluţi şi călăuziţi de Duhul Sfânt în conformitate cu învăţătura Scripturii. Credincioşii baptişti ştiu în Cine cred şi ştiu ce cred! Ei calcă pe urmele înaintaşilor lor care mergând pe urmele Mântuitorului au plătit cu suferinţă şi jertfă credinţa în Domnul Isus şi nu s-au lepădat de credinţa lor până la moarte.

horizontal rule

Străjerii străjerilor
de Daniel Branzei

(post actualizat)

Ca purtatori de cuvant ai romanilor baptisti din Romania si USA, am avut un dialog cu Otniel Bunaciu, presedintele Uniunii de la Bucuresti. Am recunoscut împreună atacul asupra bisericilor venit din directia “străjerilor”(aici) si ne-am rugat ca Dumnezeu sa ne foloseasca, în nevrednicia noastră, pentru clarificarea învățaturilor de credință aflate în discuție. Ei o vor face in Romania, noi o vom face, la vremea potrivită, în America.

Pentru ca n-am libertatea de a va reda tot dialogul, va redau numai o parte din propunerea mea:

“In ce priveste pozitia (noastra) fata de aceasta grupare, da-mi voie sa-ti sugerez un punct de plecare comun. Ei (strajerii) fac mare caz de Ioan 14:12, facandu-se ca nu mai exista si Ioan 14:13-14

Diferenta este ca ei se pretind imputernicitii care fac, iar noi ne recunaostem neputinciosii prin care lucreaza El. Cu alte cuvinte, nu noi prin Duhul, ci Christos prin noi.

horizontal rule

Marea diversitate baptista
de Daniel Branzei

Numele de «baptist» este aplicat generic unei sumedeni de grupari, uneori, cu practici si convingeri deosebite. De fapt, specificul baptistilor a fost si este acela de a nu se lasa „inregimentați“ într-un sistem coercitiv, de a nu accepta „indicații pretioase“ sau restricții de la o «ierarhie» cultică. Independența bisericii locale și completa «autocefalie» (conducere de sine) au ramas garantele acestei atitudini. Este suficient sa rasfoiești Google pentru a-ți da seama de aceasta.

 

horizontal rule

Deosebiri și asemănări
de Daniel Branzei

V-am promis că voi publica, în dragoste frățească, unele asemanări și unele deosebiri dintre învățătura baptiștilor și ce a pentecostalilor sau charismaticilor (știu că nu sunt identice). O fac cu gingașie pentru că am frați și prieteni în ambele grupări.

Interesant este că evoluția recentă a fratelui Iosif Țon, pe care l-am apreciat mult de-a lungul anilor, îl așează alături de un alt prieten al meu din Chicago: mult hulitul Bunian Cocar. Dorința lui Buni de a fi «un baptist charismatic» a fost criticată timp de peste 30 de ani, consistent și categoric, de fratele Iosif Țon, care, asemenea multora, l-au considerat «nici cal, nici măgar» și i-au refuzat părtașia și prietenia. Situația actuală este ironică și cel puțin … interesantă. Cred că fratele Iosif Țon ar trebui să-și ceară scuze de la Buni și să-i caute părtășia și colaborarea … Ar avea foarte multe lucruri de învățat de la el.

horizontal rule

Când apare apostazia?
de Daniel Branzei

„Și aşa, aţi desfiinţat Cuvîntul lui Dumnezeu, prin datina (tradiția) voastră“ (Marcu 7:13). Și astfel, creatură năucă și oarbă și-a răstignit Creatorul.

Prezentarea mea anterioară a părut unora prea blândă și mult prea îngăduitoare din dorința de a fi împăciuitor. Am fost întrebat: Suntem chiar toți la fel sau unii sunt pierduți de la mântuire? Când se transformă «diferențele» în abateri de la credința mântuitoare și se naște apostazia?

Ca sa mă înțelegeți, în simplitatea mea de tehnician metrolog, am nevoie de o reprezentare grafică. Dacă am spune că floarea creștinismului este compusă din mai multe petale legate de un corp comun, mi-ar fi mai ușor să ma fac înțeles.

horizontal rule

„Un profesor al meu, ebraist, stăpânea 40 de limbi”
Civitas Dei
Interviu cu Radu Gheorghiţă realizat de Otniel Vereş (2)

Otniel Vereş: Sunteţi specialist în Epistola către evrei, aţi scris şi o lucrare – rodul studiilor doctorale, The Role of Septuagint in Hebrews, în care argumentaţi că Septuaginta şi-a pus amprenta în mod distinct asupra epistolei, determinând forma şi conţinutul argumentelor teologice, care ar arăta diferit dacă s-ar fi apelat la textul ebraic. Putem spune, de vreme ce Evrei face parte din canonul Scripturii, că, pentru autorul epistolei, o traducere, adică LXX, reprezintă un text inspirat de la Dumnezeu, la fel ca şi cel ebraic. Practic cele două se află pe picior de egalitate. Reprezintă acest fapt o problemă pentru teologii protestanţi pentru care textul ebraic deţine un statut aparte, într-o manieră aproape exclusivă? Din punct de vedere al teologilor evanghelici, pentru care doctrina ineranţei Scripturii este foarte importană, se amplifică problema având în vedere şi numeroasele diferenţe dintre textul masoretic şi cel grecesc?

Radu Gheorghiţă: Întrebarea reflectă foarte fidel punctul de plecare în pelerinajul meu exegetic şi teologic, început odată cu studiile doctorale. Terminasem programul Master of Divinity la Trinity Evangelical Divinity School, una din cele mai renumite instituţii de învăţământ superior din lumea evanghelică americană. În cei aproape patru ani de studiu acolo am fost beneficiarul unui program academic care ia în serios atât premisele doctrinei protestante despre Sfintele Scripturi, Sola Scriptura, cât şi implicaţiile acesteia. Accentul pus pe studiul aprofundat al Sfintelor Scripturi, care pretinde studenţilor o cunoaştere temeinică a limbilor originale, dublată de acapararea unui instrumentar larg de metode şi abordări exegetice, mi s-a lipit de inimă în mod irezistibil. Aveam printre mentorii de atunci generaţia de aur a Facultăţii de teologie, un grup de savanţi ai textului ebraic şi grecesc care nu pot să nu te marcheze pentru o viaţă întreagă. Supervizorul grupei mele a fost Prof. Gleason Archer, un ebraist de clasă care stăpânea cel puţin 40 de limbi. În fiecare zi îşi petrecea timpul devoţional citind Scriptura într-o altă limbă – avea nevoie de mai mult de o lună ca să revină la aceeaşi limbă cu care a început. La catedra de limba greacă îi aveam profesori pe Dr. Murray Harris, un clasicist prin formaţie devenit expert în literatura şi teologia paulină şi pe Dr. D. A. Carson, un adevărat decan al evanghelicilor. Lista ar putea continua uşor şi cu alte nume de rezonanţă. Am învăţat de la ei respectul pentru textul scris şi nevoia de a-ţi însuşi toate uneltele literar-lingvistice, istorice şi teologice cu care textul trebuie examinat şi a deveni un bun mânuitor al lor. Astfel studiul Noului Testament grecesc şi al Vechiului Testament ebraic a devenit nu doar o axiomă profesională, ci şi o pasiune îndrăgită.

horizontal rule

Declaratii, declaratii...
de Alexandru

 

"Anunțarea în biserică a renunțării efectuării botezului în apele Crișului Repede, nu a atras după sine nemulțumirea în rîndul credincioșilor, într-o bună măsură, și datorită explicațiilor date în predică de pastorul ȚON IOSIF din Ploiești, asupra căruia s-a exercitat influență prin rețeaua informativă și care la rîndul lui, a dus „muncă de lămurire” cu pastorul OLAH LIVIU, influențîndu-l să renunțe la idee."

(extras dintr-o nota informativa, Centrul de Istorie si Apologetica, pe wordpress.com)

Către

MINISTERUL DE INTERNE
DIR. I
BUCUREȘTI

Raportăm că prin rețeaua informativă din rîndul cultului neoprotestant baptist am obținut informații, încă în cursul lunii aprilie a.c. , din care rezultă că comunitatea baptistă din Oradea, la inițiativa pastorului baptist OLAH LIVIU, intenționează să organizeze botezarea a peste 70 persoane în rîul Crișul Repede, pe raza municipiului Oradea.

horizontal rule

Baptişti istorici
de Doru Pope

Un bărbat povestea celuilalt bărbat:
- Când nevastă-mea începe o ceartă cu mine, devine întotdeauna istorică!
- Istorică? – întrebă celălalt. “Poate vrei să zici ‘isterică’”.
- Nu, nu: istorică! Pentru că îşi aduce aminte de tot ce am greşit în cei 30 de ani de căsnicie…

Nu credeam că se va ajunge aici. Iosif Ţon este atacat din toate poziţiile. Atacanţii sunt şi istorici şi isterici! Majoritatea atacanţilor sunt baptişti bihoreni. Ei au cântărit în mâinile lor bătătorite de condeiele blogosferei cei mai grei bolovani. Au adus ca suport pe unii care Chiu(iesc) mai abitir de prin America. Daniel Branzai şi un june mai tânăr despre care aflăm că şi el poate să (te)ologească, dau cu pietre mai mici. Unul de la care aşteptăm să vindece, aruncă şi el, cu nisip fin şi înţepător. Şi-n timp ce preoţii Baalilor sunt zdrobiţi pentru incapacitatea lor de a aduce focul sfânt, vă asigur că nici aceşti baptişti nu-s Ilie. Foc din cer nu vor coborâ nici ei; ci deocamdată este doar foc continuu la gura mitralierelor. În loc să adune pietrele de altar, le-au împrăştiat în capul lui Ţon şi al străjerilor.

Zicea cineva că, cu cât mai mare e dragostea, cu atât mai puternic va degenera în ură când iubirea nu va mai fi. De-ar fi fost Isus prezent între aceşti baptişti i-ar fi lăsat El să dea cu pietre? Hmm.

horizontal rule

Strajerii Miscare si Scoala

de Daniel Lucescu

Strajerii au inceput prin a se denumii Miscare de Post si Rugaciune. Este un titlu care prinde si atrage multi crestini din Romania sinceri si sau naivi care uneori sunt obositi de spectacolul care se desfasoara de doua sau trei ori pe saptamana in bisericile locale. Se perinda pe la amvoane oameni care nu au prea multe in comun cu rugaciunea si studiu biblic dar care isi consuma energia toata saptamana in afaceri si politica si apoi doresc sa fie si in biserica cu afacerea si politica.
 

Miscarea de Post si rugaciune suna bine dar cand am auzit ca au si o Scoala de Eliberare si Vindecare am inceput sa fiu suspicios. De cand si pana cand o scoala pentru un asemenea domeniu. “Sunt felurite lucrari dar este acelasi Dumnezeu care lucreaza totul in toti….Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora….de pilda unuia ii este dat prin Duhul …darul tamaduirilor,altuia puterea sa fac mimnuni…etc (1Corinteni 12 )
 

Baptistii s-au dezis de Iosif Ton care a aderat la aceasta miscare . Si eu ma dezic de “Strajeri”, pentru mine nu sunt adevarati penticostali sau carismatici. Nascut si facut penticostal am avut multe de criticat in aceasta organizatie dar am apreciat cum in simplitatea lor fratii au reusit sa aiba discernamant spiritual privind sursa si motivatiile lucrarilor si lucratorilor.

horizontal rule

În casa voastră a fost totusi de multe ori Adunarea lui Dumnezeu…o scrisoare a lui Gusztav Pocsy către Aurel Popescu

Oradea 7 Mai 1981 -
”catre cei chemati care sunt chemati, care sunt iubiti pentru Dumnezeu Tatal si pastrati prin Isus Hristos(nu pentru)”(Iuda 1).

Iubita familie,
Nu stiu cum , dar numai ieri am primit randurile cu reamintirea trimisa de Valerica. Asa este cum scrie. Legatura noastra este vesnica, nu din cauza ca ne-am simpatizat, ci fiindca Hristos ne-a legat.(Ef. 4.15,16); cu toate ca in multe n-am avut aceeasi vedere si va spun inaintea lui Dumnezeu nu doresc sa se adevereasca pe mine Dumnezeul nostru comun, dar doresc sa se adevereasca lucrarea lui. Nu mi-e rusine sa va marturisesc , ca nu mai merg , adica nu mai poposesc in Bucuresti de cand a plecat Ana si Mihai. In diferite organizatii religioase nu am ce cauta caci chiar daca ma solicita, trebuie sa le marturiesesc, sa ii avertizez sa nu ma puna sa marturisesc Cuvantul , caci chiar dupa o singura marturie se face neliniste in biserica. Dupa doua-trei marturisiri se face trezire. Dar, asta dorim si noi spun predicatorii-argatii(numai argatii fug si lasa turma pentru o viata mai usoara, mai libera, mai imbelsugata). Nu. D-stra doriti sa se faca ortodocsi, baptisti, dar daca eu marturisesc Cuvantul , atunci se trezesc cei care sunt deja membrii de adunare si isi dau seama ca sunt inselati, caci ei au devenit numai “membrii de adunre”, fara sa devina si copii lui Dumenzeu.

horizontal rule

Aprecieri si regrete in tematica “Strajerii”

de Claudiu Dobra

 

In ultima timp, am urmarit “discutia” internauta pe tema “dorinta dr.-lui Iosif Ton de a colabora cu Miscarea Strajerii“. Am cautat sa-i citesc si pe unii si pe ceilalti, pentru a le observa argumentele.

Pentru a nu fi foarte negativist la final voi incepe cu regretele.

Regret faptul ca dr. Mariu Cruceru nu s-a lansat mai puternic in analiza video a pastorului Chris, limitandu-se doar la cateva aprecieri pe care unii le-ar fi putut considera “rautacioase”. De asemenea, regret faptul ca dansul, fara sa se explice, a afisat o eticheta pe fruntea dr. Iosifi Ton – profet mincinos. Nu cred ca era atat de necesara aceasta afirmatie din partea lui sau atat de timpurie. Insa in acelasi timp, apreciez faptul ca nu s-a limitiat doar la un material pe aceasta poveste, ci a cautat sa aduca inaintea cititorului mai multe imagini video de la conferintele “Strajerilor”, pentru ca ei insisi sa poata sa-si formeze o parere, diferite opinii exprimate de diversi teologi – unii mai experimentati, altii mai putini -, ca a lasat pe cititor sa-si exprime in mod liber opinia despre acest eveniment. Si, pe langa aprecieri si regrete, am si o asteptare: pozitia lui pe tema manifestarilor Duhului Sfant (nu mai vreau sa folosesc prea mult cuvantul dar, pentru ca in opinia unor confrati acest lucru duce la elementul de posesie si astfel isi atribuie unele lucruri care nu le apartin).

horizontal rule

”Căderea în ritual” și căderea în fabulații
de Mihai Oara

Cartea fostului meu învățător baptist Iosif Țon, Căderea în ritual a fost bine primită de comunitatea evanghelică din România, dovadă câteva recenzii laudative care pot fi găsite pe internet.

Am citit-o și eu recent, cam în același fel în care citeam în adolescență o istorie a României scrisa de istorici staliniști. Conform acelei istorii ”științifice”, românii erau niște barbari primitivi care avuseseră norocul să fie salvați în mai multe rânduri în istorie de un popor mult mai evoluat, culturalizat și civilizat, marele popor rus. Cartea era inutilă pentru un intelectual care cunoștea realitatea, dar poate convingătoare pentru ignoranți.

În prima parte a cărții, Iosif Țon caută să ne convingă că practicile ortodoxe sunt un fel de cădere patetică de la un creștinism curat, lipsit de ritualuri, de esență pur morală. Manifestările fizice, cum ar fi liturghia și tainele, ar reprezenta o magie primitivă prin care oamenii, prostiți de un cler acaparator, încearcă să manipuleze zeii spre satisfacerea dorințelor lor. Către sfârșit, el revine la o temă pe care a atins-o și în alte cărți, acea că poporul român a fost îndobitocit de credința creștină răsăriteană, și că locul nostru sub soare este alături de celelalte surori de gintă latină, în cadrul unei civilizații occidentale superioare, de preferință cu accente neo-protestante.

horizontal rule

Străjerul şi berarul

de Rasvan Cristian


Care este poziţia oficială a cultului baptist referitor la Mişcarea Străjerilor? Asta să ne spună Paul Negruţ, nu poveşti despre Iosif Ţon! De ce Marius Cruceru nu a spus nimic pînă acum, deşi fenomenul este de amploare şi îl are sub nas de ani buni? Ce-mi pasă mie, ca baptist, pe cine dezamăgeşte Iosif Ţon, din moment ce, indirect, am ales cu toţi o conducere care să ne sezizeze la timp mişcări controversate apărute în lumea evanghelică, aşa cum sunt Străjerii? Înţeleg că oile se rătăcesc de ani buni. Acum s-au trezit? I-a trezit Ţon? Înseamnă că tot mai e bun la ceva, chiar şi “eretic”, e mai prezent decît păpuşile de ghips din vitrina de la Bucureşti sau din Oradea.

Dau mai jos elemente de ajutor, de la plecarea unor domni şi doamne în Africa de Sud. Că veni vorba: ţara aia este a doua din lume la numărul de bandiţi pe cap de locuitor. Plină de SIDA şi de tot felul de religii de tip tribal. Ce e drept, a fost şi este o comoară pentru cei care au exploatat-o de aur şi diamante. Acum, şi spiritual.

Nu e ciudat că tot acolo s-a organizat şi conferinţa Lausanne 2010, la care au participat Vasilică Croitor şi Dănuţ Mănăstireanu, printre alţii?
Măi să fie! parcă-i unsă cu miere sărăcia aia de ţară, unde orice ghid turistic te avertizeză că o poţi da în bară chiar şi în camera sigură de hotel- sau mai ales acolo!-.

Tot în zona aia au ţinut concerte tot felul de tipi, din care unul mi-a plăcut din tinereţe: Paul Simon. Ce să mai spun de Celine Dion- şi toţi cu mare grijă pentru ridicarea spirituală a Africii. Lumina vine de la antipozi.

horizontal rule

Minunata mărturie a fratelui Sali Sabri

de Rasvan Cristian

“Fratele Iosif Ţon a avut, şi cred că mai are, o viziune de evanghelizare pentru lumea musulmană.

Fratele Iosif m-a ajutat mult de tot. A investit timp, mult timp, în mine. Spunea, la un moment dat, că nu ştie sigur dacă investiţia în mine va da roade, dar el o făcea prin credinţă.

S-a bucurat mult de unele rezultate, zic unele pentru că mai am o viaţă întreagă ca să dovedesc că investiţia a meritat.

Dumnezeu m-a ajutat prin fratele Iosif.

Sincer, nu ştiu de ce sunt afectat, dar ştiu că sunt.

Să fie din pricina lucrurilor pe care fratele Iosif Ţon le spune în prezent?! Nu ştiu!

Să fie din pricina faptului că unii dintre CEI MAI BUNI prieteni din Oradea sunt cu străjerii?! Nu ştiu!

Să fie din pricina faptului că biserica în care am crescut opt ani de zile, în Oradea, este într-un moment de cumpănă, din pricina mişcării stăjerilor? Nu ştiu!

Sunt om şi, fără să vreau, nu pot să trec pe lîngă evenimente, fără ca ele să-şi pună amprenta asupra mea. Încerc din răsputeri să trec peste ele.

Mulţumesc Domnului că sunt în Medgidia şi nu în Oradea.

Ştiţi ce mă calmează? Domnul! Lucrarea Domnului din Dobrogea, Medgidia şi, în mod special, oamenii din alibaba!

horizontal rule

… şi manipulator

de Rasvan Cristian -  Un răspuns lui Doru Radu

Iosif Ţon a povestit ce s-a petrecut la Viena, înainte de prima întîlnire cu profesorul de la Oxford:

“Cînd am ajuns la el- la omul de la Viena, cel care-i făcuse invitaţia-… am ajuns la concluzia că el era credincios carismatic, foarte carismatic…”

După ce ia contact cu Oxford-ul şi i se promite bursa de studii de 3 ani, se întoarce la Viena, în casa fratelui “carismatic, foarte carismatic”, iar ceea ce se întîmplă acolo am transcris mai jos:

“Un grup de fraţi au început să slujească, să cînte, să se roage. Acolo am simţit că este un mediu sfînt. Şi, dintr-o dată, le-am mărturisit păcatul meu pe care-l consideram cel mai greu, că am colaborat cu securitatea, şi le-am mărturisit, m-am prăbuşit în genunchi, şi ei au pus mîinile peste mine şi eu am început să vorbesc în limbi. Am fost botezat cu Duhul Sfînt…”

După această mărturisire, s-a adresat sălii, punctînd foarte clar pasajul- l-aş numi “ancoră”, pentru întreaga expunere-:

“Nu săriţi în sus? Sunteţi penticostali!!! Ar trebui să ziceţi Aleluia! E de-ai noştri!”

şi, pe fondul binecuvîntărilor venite din sală, a continuat:

“A fost pentru mine o mare eliberare; desigur, a fost o umplere…”

A comentat pe larg noua sa strategie, ca învăţător- şi nu altfel- colaborînd cu Străjerii. Expresia sa “baptist carismatic”, deşi este o struţo-cămilă din punc de vedere dogmatic, lasă un cîmp larg speculaţiilor şi ţine treaz interesul publicului. A fost a doua “ancoră”.

Dragă Doru Radu, ca de obicei, avem momente cînd gîndim la fel .

horizontal rule

Iosif Ţon, fratele meu… carismatic…

de Rasvan Cristian

Iosif Ţon a ţinut o predică în ziua de 18. 11. 2010, într-o adunare penticostală din Timişoara.

Cuvîntarea sa aş împărţi-o în mai multe capitole:

1. mărturisirea păcatelor vechi- colaborarea cu securitatea, etc.- lucruri deja cunoscute, fără noi dezvăluiri;

2. mărturisirea despre botezul cu Duhul Sfînt şi vorbirea în limbi- rugăciunea în limbi-, pe care le-a experimentat după cei 10 ani de rătăcire, după întoarcerea fiului risipitor la Tatăl;

3. experienţa vindecării recente a fiicei sale, prin credincioşii carismatici, afecţiunea fiind intoleranţa la gluten, care l-a hotărît să devină “baptist carismatic” şi să mărturisească afinităţile sale mai vechi, dar nedeclarate, pentru penticostalism;

4. confirmarea sa în misiunea încredinţată de Sus, ca învăţător- şi nu altceva- cu accesul liber, de acum, la amvonul penticostal;

5. o frîntură de predică despre relaţiile în Sfînta Treime, despre care am auzit la domnia sa în ultimii ani;

6. prezentarea unor cărţi, 4 la număr, dintre care două erau ale sale şi se găseau la preţ redus;

7. mici înţepături adresate “unui blogăr” care l-a atacat cu prilejul comunicatului său de adeziune la mişcarea Străjerilor şi cu ocazia afirmaţiilor legate de Cîntarea Cîntărilor-; o referire vagă la o carte în care este, de asemeni, atacat- era vorba despre lucrarea lui Timotei Pop, despre misticism.

horizontal rule

Iosif Ţon în mâinile unor baptişti mânioşi
de Dionis Bodiu

S-a ajuns la lupte de gherilă. Cavalerismul a fost agăţat în cui iar armele onoarei puse înapoi în vitrină; s-a ajuns la dinamitarea vrăşmaşului cu tot ce este al lui, în timp ce nefericiţii din preajma acestuia sunt victime colaterale. Nu mai este onoare, nu se mai apelează la raţiune: duşmanul trebuie ucis cu orice preţ!

Cam aşa văd eu lucrurile în privinţa scrisorii deschise a pastorului Daniel Chiu, cu adrisant necunoscut, şi intitulată exploziv “Iosif Ţon se alătură proorocilor lui Baal”. Mărturisesc că nu am mai auzit de autorul acestei scrisori; pare să ducă în spinare un bagaj de studii respectabil. Consider însă că demersul său este unul josnic şi nedemn de un pastor. Mai trist pentru mine este să văd că se formează o coaliţie mortală în jurul lui Iosif Ţon, cu scopul de a-l termina definitiv. O cruntă şi nemiloasă răzbunare îi va lovi pe cei ce îndrăznesc să-şi ridice în cap toată floarea cea vestită a baptismului balcanic! Aviz amatorilor de teribilisme eclesiale …

Scrisoarea începe cu o lungă omilie despre proorocii lui Baal din vremea lui Ilie. Deja pastila este bine servită; cititorul îi vede acum pe Peia, Demeter şi Ţon descântând deasupra jertfei care, vezi bine, nu vrea să se mistuie şi pace. Ilie în acest caz este mai dificil de conturat; probabil că este Baptistul fundamentalist (necarismatic!) şi care – culmea! – este şi persecutat de aceşti şturlubatici prooroci ai desfrâului …

horizontal rule

“Iosif Ţon se alătură prorocilor lui Baal” – Scrisoare deschisă a pastorului Daniel Chiu (guest post) UPDATE: Scrisoarea lui Aurel Popescu către Iosif Ţon

Pastorul Daniel Chiu, fiul pastorului Pavel Chiu, a studiat filozofia în România, teologia la Trinity, Deerfield, Chicago, şi acum îşi desfăşoară lucrarea în Chicago, Il. USA.

Este cunoscut pentru opiniile sale ferme şi pentru stilul tăios, uneori apropiat de duritatea unui diamant. În acelaşi timp scrie versuri de o sensibilitate remarcabilă. În valul de poziţionări, opinii care mai de care mai nuanţate, cred că merită să ascultăm şi o altfel de voce.

Scrisoare deschisă a păstorului Daniel Chiu
Croiţi cărări drepte cu picioarele voastre, pentru ca cel ce şchiopătează să nu se abată din cale, ci mai degrabă să fie vindecat. Evrei 12:13

Au fost o pacoste pentru poporul Domnului în vechime şi au rămas o pacoste până în zilele noastre. Prorocii lui Baal. Au pretins că sunt proroci autentici, au dezvoltat un sistem de închinare foarte atractiv pentru cei mânaţi de fire, dar pretenţiile lor nu a schimbat realitatea. Ei au rămas aceeaşi. Proroci falşi, înşelându-se pe ei înşişi şi înşelând pe alţii. Se rugau ţipând şi sărind. Aiureau, crezând că sunt inspiraţi de Dumnezeu. Se rugau de dimineaţa până seara. Pe vremea lui Ilie poporul lui Dumnezeu era în mare confuzie. Unii susţineau că Iehova nu are nimic de a face cu aceşti proroci. Alţii, dimpotrivă, susţineau că Baal este tot una cu Iehova, unul şi acelaşi Dumnezeu, numit de populaţiile feniciene Baal – Domnul, iar de evrei Iehova. Cei mai mulţi erau înşelaţi de râvna prorocilor lui Baal, de rugăciunile lor fierbinţi, de închinarea teatrală şi de faptul că Baal „răspundea” rugăciunilor, mai ales celor legate de fertilitate. Ilie, profetul ales de Dumnezeu să demaşte falsitatea sistemului de închinare la Baal, este proscris de Ahab şi Izabela, declarat duşman al poporului Domnului, unul care nenoroceşte pe Israel, şi este determinat să plece în pustie, dezamăgit de lipsa de interes a poporului lui Dumnezeu pentru închinarea autentică.

horizontal rule

Raspuns!
de Demeter Ioana Ligia

 

Preaiubiții mei frați din Consiliul de conducere al Uniunii Baptiste din România:

Cu respect față de voi toți și cu multă dragoste izvorâtă din Domnul Isus și din Duhul Sfânt, vă trimit reacțiile mele imediate la comunicatul dumneavoastră că ați ”decis retragerea ordinarii pentru slujire a fratelui (Iosif Țon) în bisericile baptiste din Uniunea Baptistă din România, până la o vreme de îndreptare și pocăință.”

Mă voi referi întâi la decizia dumneavoastră exprimată în aceste cuvinte:

”Consiliul Uniunii Baptiste din România se delimitează de practicile și învățăturile nebiblice și străine de practica și învățătura bisericilor baptiste promovate de cei care se numesc ”Strajerii” (de exemplu: predicarea evangheliei prosperității, practicarea profețiilor nebiblice, practica condiționării prezenței Duhului Sfânt de vorbirea în limbi, practica vindecărilor la comanda unei persoane, promovarea învățăturilor grupării din Africa condusă de Chris, asocierea cu ”Şcoala de vindecare”).

Vă anunț că și eu mă delimitez de aceste practici, pentru simplu faptul ca practicile mai sus numite nu sunt sustinute de Strajeri, cu exceptia “Scolii de vindecare”, care nu are scopul de a-i învăța pe alții să fie ”vindecători”, ci este o școală în care oamenii învață cum să primească vindecarea.

horizontal rule

Iosif Ţon - Foștilor mei studenți și tineri teologi care se simt șocați, tulburați și chiar ”trădați” de schimbările din teologia mea

Pe de o parte vă înțeleg, deoarece s-a creat impresia că în ultima vreme am făcut transformări radicale și greu de înțeles în teologia mea. Pe de altă parte, sunt surprins că n-ați observat că toate aceste transformări s-au produs treptat și s-au produs sub ochii voștri, la amvoanele voastre, în cursurile mele vorbite și tipărite și în cărțile mele din ultimii 14 ani!

După câte știu eu, doar doi oameni fost cei care au observat aceste schimbări. Unul a fost Timotei Pop de la Portland, care a ieșit la atac virulent și neprincipial împotriva mea în cartea lui ”Misticism sau creștinism autentic.” Celălalt a fost Ghermanov, un fost student al meu de la Oradea, actualmente profesor de teologie la Colegiul Teologic din Chișinău. Prin anul 2006, când am ținut un curs despre Evanghelia după Ioan la Colegiul lui, el m-a tradus în limba rusă. După patru ore de curs, în pauză, mi-a spus: ”Frate Țon, ați făcut o schimbare paradigmatică în teologia dvs.”! M-am uitat la el cu ochi mari, l-am felicitat pentru perspicacitatea lui și i-am spus: ”Te felicit pentru înțelegerea ta profundă. Ești primul teolog care a remarcat această schimbare!”

Este vremea să vă semnalez eu care sunt transformările, când și cum s-au produs ele. Mai întâi, schimbările s-au produs în trei faze: (1) Faza cursurilor de viață spirituală (1996-2006); (2) faza concentrării pe învățătura Domnului Isus și a construirii unei noi teologii creștine bazate pe această învățătură; și (3) faza care a fost declanșată de minunea vindecării fiicei noastre Dora (14 septembrie 2010), printr-o consiliere de trei ore făcută prin telefon de Nelu Demeter.

horizontal rule

Poate un creştin să fie posedat de demoni?
de Daniel Branzei

Multumim lui Valentin pentru acest material pe care l-am scos de la comentarii pentru importanta lui.

Poate un creştin să fie posedat de demoni?

de Brent Grimsley şi Elliot Miller

În unele cercuri creştine ale bisericilor din România au apărut noi aspecte ale “lucrării” creştine. Printre acestea se numără şi “slujbele de eliberare”, termen care într-adevăr uneori pare folosit şi în alte circumstanţe. Premiza de la care se porneşte în aceasta este aceea a posesiunii demonice a creştinilor pentru care nu există altă alternativă decât supunerea lor rugăciunii carismatice, a punerii mâinii predicatorului pe fruntea subiectului şi “plesnirea” de către acesta cu putere până la dezechilibrarea şi căderea pe spate a “pacientului”. Fenomenul “slujbelor de eliberare/izbăvire nu se manifestă doar în cercurile carismatice, ci mai nou şi în unele biserici ortodoxe unde se pare că există preoţi şi călugări specializaţi în scoaterea dracilor din creştinii ortodocşi. Este într-adevăr posibil ca creştinii să fie posedaţi de demoni? Ce spune Biblia despre această controversă?

horizontal rule

Între spiritualitate și spiritism
de Daniel Branzei


(Pagini de jurnal personal. Meditații și clarificări)

Se pare ca vom evolua pentru o vreme intre aceste doua miscari de abordare diferita a relatiilor cu duhurile. Fiecare va trebui sa ne definim sau sa ne redefinim teologia in aceasta privinta.

Ne forțeaza provocarea adusa de „mișcarea străjerilor“.


Ne forțează schimbarea produsă în teologia și practica fratelui Iosif Ton, omul care ne-a influențat mult în înțelegerea și trăirea Scripturilor.


Ne forțează măsura pe care a luat-o asupra acestor realitați Uniunea Bisericilor Baptiste din România pentru că va trebui să o implementăm sau să o refuzăm.

horizontal rule

Comunicat către bisericile baptiste membre ale Uniunii Baptiste din România
14/12/2010

Iubiți frați și surori în Domnul Isus Hristos,

Vă transmitem salutări sfinte și pline de dragoste în numele Domnului Isus Hristos care s-a născut în ieslea din Betleem! Convinși, pe baza Scripturii, că Isus Hristos, Capul Bisericii „este același, ieri și azi și în veci” (Evrei 13:8), vă îndemnăm să sărbătorim nașterea Mântuitorului într-o atitudine de smerenie și de recunoștință pentru Darul lui Dumnezeu nespus de mare pentru toți oamenii. Prin îndurarea lui Dumnezeu, bisericile creștine baptiste s-au bucurat și în anul acesta de harul Său pentru creștere spirituală și pentru mântuirea multora. Suntem mulțumitori lui Dumnezeu pentru libertatea religioasă din țară și pentru dedicarea slujitorilor și a bisericilor noastre în slujirea încredințată și în dorința de a rămâne neclintite lângă Domnul, păstrând curată „credinta care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna” (Iuda 3).

În urma comunicatelor celor care se numesc ”Strajerii” și ale unor păstori baptiști implicați în întâlnirile acestora, Consiliul Uniunii Baptiste întrunit la Arad la data de 08 decembrie 2010, a evaluat luările de poziție făcute de aceștia. În urma discuțiilor avute, și ținând cont de principiile biblice înțelese și practicate de baptiștii din România, am ajuns la convingerea că este necesar să transmitem următoarele precizări:

1. Consiliul Uniunii Baptiste din România se delimitează de practicile și învățăturile nebiblice și străine de practica și învățătura bisericilor baptiste promovate de cei care se numesc ”Strajerii” (de exemplu: predicarea evangheliei prosperității, practicarea profețiilor nebiblice, practica condiționării prezenței Duhului Sfânt de vorbirea în limbi, practica vindecărilor la comanda unei persoane, promovarea învățăturilor grupării din Africa condusă de Chris, asocierea cu ”Şcoala de vindecare”).

2. Datorită modului în care a ales să mediatizeze poziția sa în urma experiențelor personale avute și a exprimării unei atitudini nepotrivite față de viața spirituală a bisericilor baptiste din România, Consiliul Uniunii consideră că fratele Iosif Ţon a părăsit din proprie inițiativă învățătura și practica bisericilor noastre.

3. În urma declarațiilor și a comunicatelor fratelui Iosif Ton prin care recunoaște și afirmă alăturarea sa la gruparea ”Strajerilor”, alegând astfel să iasă din cadrul practicilor și învățăturilor bisericilor baptiste din România, Consiliul Uniunii a decis retragerea ordinarii pentru slujire a fratelui în bisericile baptiste din Uniunea Baptistă din România, până la o vreme de îndreptare și pocăință.

4. Având în vedere discuțiile existente în prezent cu liderii celor care se numesc ”Strajerii”, Consiliul Uniunii recomandă comunităților din Bihor și București să clarifice poziția acestora și a bisericilor care acceptă slujirea lor în raport cu învățătura și practica bisericilor baptiste. Până la clarificarea situației, Consiliul Uniunii a decis suspendarea din slujire ca păstori baptiști a fraților Ioan Peia și Ilie Popa. Comunitatea Bihor a comunicat faptul că fratele Nelu Demeter nu este ordinat ca păstor sau prezbiter în bisericile din Uniunea Baptistă și a solicitat bisericii locale excluderea acestuia până la îndreptarea sa.

Consiliul Uniunii afirmă faptul că baptiștii din România stau în continuare lângă doctrina față de persoana Duhului Sfânt, lucrarea Sa și față de înțelegerea darurilor spirituale așa cum sunt acestea prezentate în Sfânta Scriptură și înțelese în bisericile noastre. Fiecare credincios născut din nou are Duhul Sfânt și trebuie să urmărească permanent plinătatea Duhului Sfânt și umblarea în dragoste divină. Îndemnăm frățietatea la post și rugăciune pentru creștere spirituală și pentru o mai bună mărturie a bisericilor baptiste din România.

În calitate de credincioși suntem chemați la veghere în viața personală, în viața de familie și în viața bisericii. Având în vedere avertizarea Mântuitorului și a apostolilor asupra apariției învățăturilor false și a prorocilor mincinoși (Matei 7, Faptele Apostolilor 20, 1 Ioan 4), chemăm toți credincioșii și toți slujitorii bisericilor sa fie treji, să vestească în puterea Duhului o Evanghelie întreagă și curată.

Membrii Consiliului Uniunii se roagă ca frații mai sus menționați și cei care urmează asemenea practici și învățături să înțeleagă din prezentul comunicat că dorim ca viața bisericilor baptiste din România să fie animată de prezența Duhului Sfânt într-un spirit de unitate și mărturie a Domnului Isus Hristos așa cum ni-l prezintă Sfânta Scriptură.

Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze bisericile baptiste cu părtășie unitate în sezonul în care îngerii au venit cu minunata cântare : "Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuți Lui".


Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România
Arad, 8 decembrie 2010

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate