Istoria noastra trebuie rescrisa
de Laurentiu Balcan
Vasilica Croitor face “furori” cu blogul lui de curand lansat. Pe langa numarul mare de accesari – as zice extraordinar pentru un blogger incepator – informatiile pe care le prezinta pur si simplu ne rascolesc.
Fenomenul colaborarii cu Securitatea comunista a fost asa de generalizat incat ne intrebam astazi, dupa mai bine de 20 de ani, “cine nu a colaborat cu Securitatea?” Vasilica are material cat pentru zece carti, dar oare vom avea suficient material pentru a scrie o carte despre cei care NU au colaborat?
Dezvaluirile lui socheaza mediul penticostal romanesc. Fostii colaboratori vor ataca si se vor folosi de toate resursele disponibile pentru a denigra “profetul” si pentru a stinge mesajul. Prin demersul sau, Vasilica nu doar ca si-a castigat simpatizanti – desi nu cred ca avea nevoie de asa ceva – dar a starnit o dorinta de reforma care ii va energiza pe multi. Fatarnicia nu mai poate fi tolerata. Biserica lui Hristos are nevoie de Adevar. Doar Adevarul ne va elibera.
de Daniel Branzei
Nu intotdeauna simpatizat de mine, acest om a scris ceva care a atins o coarda sensibila in mine:
David Wilkerson
Ati auzit de Fortele Speciale ale Armatei Statelor Unite – o extrem de antrenată armată-in-interiorul-unei-armate – o unitate de elită compusă din soldati dedicati. Fortele Speciale sunt constituite în întregime din voluntari, luptători care au fost observati si alesi de către superiorii lor.
Înaintea războiului din Afghanistan, Osama Bin Laden a afirmat despre soldatii americani că sunt slabi, lasi, neantrenati pentru războiul la munte. El a prezis ca talibanii aveau să expedieze trupele Statelor Unite inapoi acasă acoperite de rusine, dar el nu pusese la socoteala Fortele Speciale americane. Această unitate neînfricată a invadat Afganistanul cu vreo 2000
de soldati numai. În cateva zile, unitatea a localizat toate fortăretele inamice.
de Daniel Branzei
Sunt acasa de doua zile. Incet, incet, impresiile din Moldova devin mai clare. Detasarea ajuta. Observ insa ceva interesant. Ma indragostesc iar de America. Oare de ce ni se pare America asa de frumoasa dupa o vizita in Europa?
Profitand de intreruperea de opt ore in Frankfurt, am plecat impreuna cu Leo sa vedem orasul. Am lasat bagajele la aeroport. Am luat trenul subteran (sau metroul) si am plecat spre centru. Ii vorbisem asa de frumos despre Germania experientelor mele anterioare …
Vara, orasul este plin de turisti. Surprinzator, centrul a fost suspect de murdar, oamenii cu totul neremarcabili. La usa masiva a uneia din uriasele cladiri de biserici medievale, un rom-roman cersea. Era imbracat in costum, gata parca sa cante ca lautar la o nunta. Sta cu mana intinsa si cerea bani de la fiecare om care trecea pragul bisericii. Vorbea in germana. Cand am ajuns suficient de aproape, i-am spus in limba romana: “Buna ziua”.
de Daniel Branzei
Sir William Osler medic creștin (1848-1919).Este uimitor cât de necitiți sunt unii din cei ce practică teologia, dar nu este uimitor cât de prost o practică.
Să predici fără sa citești carți este ca și cum ai pleca pe mare fără hărți și compas. Să predici numai ceea ce ai citit în cărți este ca și cum nu te-ai desprinde niciodată de la țărm.
Bunul simț este din ce în ce mai rar printre păstorii sufletești, de obicei el există în cantitate invers proporțională cu educația scolastică.
Nimic nu te va susține mai mult în rutina zilnică, oricât de plictisitoare ar fi ea, ca abilitatea de a vedea adevărata poezie a vieții – poezia lucrurilor obișnuite, a oamenilor de rând, a femeii și a bărbatului nebăgați în seamă de nimeni, cu bucuriile și cu iubirile lor, cu necazurile și cu durerile lor.
de Adrian Condrea
Mark Dever face o invitație la sinceritate tututor celor ce citesc cartea “9 semne ale unei biserici sănătoase”.
El descrie situația unei biserici americane obișnuite în felul următor:
5% dintre ei nu există
10% nu pot fi găsiți
25% nu frecventează biserica
50% apar doar duminica
75% nu merg la ora de rugăciune
90% nu au părtășie în familie
95% nu au împărtășit niciodată Evanghelia altor persoane.
Oare cum arată o biserică obișnuită românească?
Cu ceva vreme în urmă am găzduit la “Betleem” Hațeg olimpiada biblică faza pe comunitate. A fost o onoare și o mare bucurie pentru mine să am ocazia să cunosc și să petrec o zi alături de aproape 60 de copii și tinerii care au decis să se îndrepte spre Cuvântul lui Dumnezeu. Copiii și tinerii care strâng cuvântul în inima lor sunt de mare preț înaintea noastră și a Domnului. Am avut onoarea să ofer din partea comunității noaste premiile și medaliile celor care au realizat un punctaj maxim. Cred că toți au fost deja câștigători și câștigați. Bucuria mea a fost intensă pentru că mulți din cei premiați au fost copii și tineri din biserica în care slujesc. Pentru mine este o mare încurajare și mă rog ca acest Cuvânt să fie strâns și trăit în viață.
de Adrian Condrea
Nu sunteți decât un abur, care se arată puțintel, și apoi piere. (Iacov 4:14b )
Statisticile spun că media de vârstă este de 75 de ani. Aceleași statistici spun și despre ce facem în decursul acestor ani. Dacă am trăi 75 de ani, atunci am cheltuit:
3 ani studiind și învățând
7 ani mâncând
14 ani, zi & noapte lucrând
5 ani călătorind
5 ani vorbind unii cu alții
1 an bolnav și tratându-ne
24 ani dormind
3 ani citind cărți, reviste și ziare
12 ani amuzându-ne cu Tv, internet, sport.
Dacă timp de 75 de ani am venit la biserică în fiecare duminică atunci am acumulat doar 5 luni de biserică! Dacă am venit și Joia seară, atunci avem 11 luni! Și cu toate acestea, nu mulți se plâng că dormim prea mult sau că mâncăm prea mult.
De la bisericile cu mandoline la bisericile cu mese de tenis (P)
de Marius Cruceru
De vreo cinci ani de zile se observă un fenomen demn de discutat şi de analizat.
Baptiştii au tradiţiile lor, deşi sînt tinerei în istorie.
Bisericile noastre sînt împotriva tradiţiilor, dar bucuroase să păstreze “Predania cea de la început”.
Semne distinctive, ethos particular am avut întotdeauna.
Cînd era o înmormîntare la baptişti răsunau văile de fanfare (care cîntau mai bine sau mai rău).
Sărbătorile ne erau împodobite de orchestrele de mandoline. Majoritatea celor care sînt acum peste 36-40 de ani au crescut “în biserică”, la repetiţiile de orchestră sau fanfară.
Taxarea (impozitarea) cultelor religioase in contextul crizei, ceruta in mediul online
de E. A. Sarbu
Un articol aparut in Cotidianul afirma faptul ca internautii cu conturi pe Facebook au demarat o adevarata campanie pein care se solicita taxarea cultelor religioase din Romania, in mod special a Bisericii Ortodoxe Romane, care beneficiaza de un tratament preferential in relatia cu Statul. Masura ar fi una benefica, in opinia initiatorilor, si ar contribui la iesirea din criza economica, din mai multe motive:
- Biserica Ortodoxă Română are o relaţie privilegiată cu statul, ceea ce este anti-constituţional
- Salariile clericilor sunt plătite de stat
- Într-un stat democratic trebuie să existe separarea dintre stat şi biserică spre beneficiul amândurora
- BOR deţine o avere de aproximativ 3 miliarde de euro
- BOR deţine 22% din pădurile din Suceava
- Bisericile fac evaziune fiscală
- Bisericile nu produc nimic şi nu contribuie economic, consumând fonduri substanţiale. Bisericile, deşi scutite de taxe, sunt finanţate aproape integral de stat
- BOR face prozelitism religios prin intermediul orelor de religie printr-un parteneriat anti-constituţional cu statul
Trebuia sa apara cineva sa zica ceva despre mania lui Dumnezeu si in contextul conductei BP sparte in Golful Mexicului. De aceasta data cel care are microfonul nu mai este Jerry Falwell (care la momentul 9/11 a zis ca este mania lui Dumnezeu la homosexualitatea americana) si nici Pat Robertson (care a facut legatura intre paganismul voodoo local si cutremurul din Haiti) ci nimeni altul decat tovarasul Jim Wallis. “Dumnezeu este intristat si suparat” zice d’mnealui, unul din liderii spirituali prezenti in armada religioasa pe care Presedintele Obama a trimis-o in Golf pentru a arata plurireligiozitatea picaturilor de petrol. E drept ca Wallis nu-I atribuie lui Dumnezeu dezastrul ci doar supararea pe situatie. Oricum, cat de echilibrata s-a dorit exprimarea sa, tot rezoneaza cu rugaciunile langa pompele de benzina facute in timpul recentei crize economice (cand pastori si enoriasi se rugau sa scada pretul la combustibili)
arata ca religiosul lider are probleme cu intelegerea suveranitatii lui Dumnezeu peste tot ce se intampla pe pamant. Dar nu-i nimic; ne-am obisnuit cu aceata maniera de abordare din partea lui si a tovarasilor de cauza/criza. (adica o epistemologie bazata pe o hermeneutica de tip deductiv)
Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries