Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

(click pe titluri pentru articolul complet)

» Protectia sociala in varianta romaneasca 

de Emanuel Adrian Sarbu

Am auzit cu totii de oameni care merg sa isi ia ajutorul social de la Primarie coborand din tot felul de limuzine luxoase. Sau de indivizi care primesc ajutoare pentru caldura in conditiile in care dispun de autoturisme “de fite”, se imbraca in haine de firma si fumeaza tigari scumpe. Sau de indivizi care dau “spaga” pentru a primi acele certificate de handicap care sa le asigure un venit. Mic, dar sigur. Si fara sa fie nevoie sa munceasca.

In acest context, parca nu mai mira pe nimeni spusele Baselului, care a constatat ca “riscam sa devenim un popor de asistati social”. De fapt, indraznesc sa afirm, realitatea este alta. Nu riscam sa devenim, ci SUNTEM un popor de asistati social. Un popor in care munca onesta este parca descurajata prin salarii de prost gust, iar lenea si statutul de intretinut al Statului este privit ca un lucru de dorit.

 

» Pledoarie pentru predicare 2 
 

de Cosmin Pascu

Nadajduiesc ca (inainte de a citi acest articol) ati trecut peste primul articol scris pe bisericata.com despre importanta predicarii in contextul bisericii locale. In acest articol doresc sa continui discutia inceputa in articolul `Pleadoarie pentru Predicare 1`, insa cu o focalizare specifica asupra Creatorului (si nu ne-aparat a predicatorului). Sper ca prin acest articol, cei care sunt predicatori (sau cei care vor fi) vor imprima imaginea acestei lucrari importante, si anume predicarea, atat in gandirea acestora, cat si in practica pe care o vor aplica in contextul de vietuire si de responsabilitate inaintea Bisericii lui Cristos.

 

» Religiozitatea românilor: cruci, cristoşi şi candele, anafură, antimis şi nivranghilă 
 

de Marius Cruceru

Am mai spus şi altă dată că sîntem un popor religios. Foarte. Păi nu avem noi înjurături cu cristoşi, cruci şi candele, morţi şi vii (adică locul unde se aprind lumînările la intrarea în biserică), pînă şi gardul Bisericii este înjurat. Se pare că românii au aflat mai demult că înjurăturile calmează durerea.

Un coleg de-al meu de la liceul de filologie din Iaşi a încercat o inventariere a înjurăturilor religioase. Am citit cu greu materialul, neterminat nici în ziua de azi cred, l-am citit printre plîns şi rîs cu amar. Cred că sîntem unici, după ştiinţa mea, în ceea ce priveşte amestecul sexualităţii cu obiecte bisericeşti, dar românul este o fiinţă religioasă foarte.

 

» Tătucul sau Mămuca? 

 

Este foarte ușor să te aliniezi în spatele unui “lider” și să execuți la indigo mai toate mișcările lui. Asta e ușor.
Mai greu este să explici de ce le faci.
Când ești copil, imitarea este ok. Dar când ești adult, imitarea poate fi un sigur și bine meritat ko.

Mărturisesc că la începutul pastoralei mele am încercat și “jocul” acesta. La scurt timp, am obosit însă și m-am hotărât să fiu EU. Să predic folosindu-mi vocea mea, să îmi formez propriul stil. Să fiu mulțumit de felul cum m-a creat Dumnezeu și să “înflăcărez darul” pe care L-a pus în mine. Fiecare cu darul lui.

 

» Minunile de la Aiud 
 

de Claudiu Tarziu

Putine inchisori comuniste au exersat arta fizica a torturii asa cum s-a intamplat la Aiud. Au murit sub chin mii de oameni, aruncati apoi, precum cainii, la margini de drum. Dar Dumnezeu a vrut altfel! Osemintele martirilor au fost transformate in moaste sfinte, facatoare de mari minuni. Zeci de manastiri din tara si de la Muntele Athos au luat particele din ramasitele fostilor detinuti politici de la Aiud, care astazi vindeca boli incurabile si izvorasc mir. Moartea si suferinta au fost transformate in nadejde si in viata

 

» Michael Jackson, sucit ca un Cănuţă 

Dacă ar fi trăit Caragiale în vremea noastră, ceea ce a scris el în „Cănuţă, om sucit” ar fi fost cert inspirat de acest personaj tragic numit Michael Jackson. Fireşte, fără un ultim detaliu care, deocamdată este imposibil de demonstrat, dar perfect posibil în viitor.

În „Le Figaro”, Yann Moix descoperă, în stilul lui nenea Iancu, cîteva similitudini cu prototipul balcanic al lui „toate-ţi merg de-a-ndoaselea”, privind retrospectiv viaţa lui Michael.

Matur din copilărie, cînd a fost maltratat de tatăl său, devine copil în ultima parte a vieţii. În acest sens, acuza de pedofilie este mai degrabă de reformulat: de gerontofilie, dacă ar fi avut loc, în mod real. Ultimii ani i-a petrecut cu copii de vîrsta lui. Michael şi-a sfîrşit viaţa într-o stare de totală infantilitate.

 

» Mari ineptii spuse de-a lungul istoriei 
 

Sa auzi idiotenii din gura unor nespecialisti e ceva obisnuit. Dar cand respectivele idiotenii vin din partea unor persoane cu greutate, adevarati profesionisti in domeniul lor de activitate, situatia e cel putin ciudata. Iata doar cateva mostre:

 “Cred ca exista piata pentru cel mult vreo cinci computere.”
Thomas Watson, presedinte IBM, 1943

 “Sa forezi pentru petrol? Adica sa gauresti pamantul ca sa gasesti petrol? Esti nebun.”
Presedintele unei companii miniere catre Edwin L. Drake, cand acesta i-a expus proiectul sau, 1859

 

» Anabaptiștii și carismaticii (2) 
 

A existat şi un grup de anabaptişti extremişti care credeau că darurile din biserica primară au fost reactivate ca şi un semn pentru vremurile din urmă. Felix Mantz a avut în închisoare câteva vise şi viziuni cu epistolele pauline.

Chiar dacă alţi anabaptişti, precum Grebel sau Blaurock nu au pretins astfel de viziuni, ei nu au exclus posibilitatea de a primi astfel de manifestări.

Sattler avertizează asupra pericolului folosiri acestor revelaţii subiective şi a pericolului mândriei ca rezultat al acestor manifestări. Dar nici el, nu le condamnă total. Aceşti anabaptişti, considerau că aceste minuni nu fac decât să confirme Cuvântul.

 

» Sfaturi cu privire la bani 
 

de Doru Pope

Mulţumesc, DF!

Iată aici în situl original sfaturile postate mai jos.  Câteva le-am tradus, cele ce mi s-au părut mie mai interesante.  Cu italice…

writealvaro: Don’t invest in what you don’t understand.  Nu investi în ceva ce nu înţelegi.
mmmeg: I only need one word! ASK! 
Nu am nevoie decât de un singur cuvânt: ÎNTREABĂ!

The_Weakonomist: index emergency fund to unemployment. 9% = 9 months.
MichaelBRubin: Spend more time, less money.  Cheltuieşte bani mai puţini şi timp mai mult.
fiscalgeek: The secret to money management is learning to be content.  Secretul unei mai bune administrări a banilor este în a învăţa să fii mulţumit.
pearbudget: Know what really matters. Don’t spend money on other stuff.  Află ceea ce contează cu adevărat.  Nu-ţi cheltui banii pe restul lucrurilor.
creditgoddess: Don’t borrow more than you can repay.  Nu împrumuta mai mult decât poţi rambursa.
 

» Am aflat de ce mor barbatii mai repede decat femeile 
 

de Emanuel – Adrian SARBU

Si probabil ca multi dintre voi mi-ati accesat blogul ca sa aflati la randul vostru. Acum ar fi frumos sa va spun ca am glumit… ca am vrut doar sa imi asigur traficul… :-) Dar deja ma stiti de om serios, si nu vreau sa imi alterez imaginea pe care voi insiva mi-ati creat-o… :-)

Da, stiu, sunt putin cam glumet pe ziua de astazi. Cred ca de la temperatura de afara mi se trage. Sau de la faptul ca mi-am terminat examenele si sunt LIBEEEEER… Cel putin teoretic. Pentru ca dom’ profesor m-a intrebat, retoric, daca stiu cand incepe pregatirea pentru urmatorul examen. Chiar cand ma pregateam sa ii raspund ca, fireste, incepe doar inainte de urmatoarea sesiune, mi-a luat piuitul cu vestea ca, de fapt, incepe chiar din ziua in care s-a finalizat examenul pe care tocmai il trecusem.

 

» Despre vocaţia studiilor patristice şi reperele formării teologice (I) 
 

Dialog între Mihail Neamţu, eseist, şi Bogdan Gabriel Bucur, profesor de teologie la Duquesne University

Bogdan G. Bucur s-a născut in 1976 la Bucureşti, unde a urmat şcoala şi liceul german, iar apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă. Între 2000 şi 2007 a obţinut titlurile de master în Teologie şi doctor în Studii Religioase la Marquette University, în Statele Unite. Din 2007 este assistant professor of theology la Duquesne University în Pittsburgh. Cercetările sale aflate la intersecţia studiilor biblice şi patristice s-au concretizat într-o serie de articole publicate în reviste din Europa şi Statele Unite. Are în pregătire un volum despre creştinismul primar, la prestigioasa editură academică „Brill”. În luna septembrie (a.c.) am înregistrat acest dialog pe continentul nord-american, vorbind despre vocaţia studiilor teologice în secolul XXI.

 

» Michael, Emanuel, Informaţia de Vest şi Paul Negruţ 
 

de Marius Cruceru

Spuneam zilele trecute că blogul este un fel de “doctorat în natura umană”. Tot timpul învăţăm cîte ceva.

După o serie de articole pe care pastorul Paul Negruţ le-a publicat pe blogul său, un comentator, sub pseudonimul Michael, a scris cîteva comentarii destul de acide referitoare la Biserica Emanuel pe acest blog.

Pînă aici nimic nou în ce priveşte blogurile, deşi am încercat pe cît mi-a stat în putinţă de această dată să descurajez comentariile agresive, mai ales cele anonime, la adresa unor persoane şi instituţii (am şters în ultimele două luni peste 200 de comentarii referitoare la persoane publice sau instituţii, indiferent de apartenenţa persoanelor şi natura şi locaţia instituţiilor. Ultimele incidente au fost legate de persoana lui Ben-Oni Ardelean. ) unele mi-au mai scăpat sau n-am crezut că sînt atît de virulente sau agresive (poate că sensibilitatea mea s-a tocit, şi asta este o chestiune).

 

» Crestinismul Daciei 
 

de Pastor Daniel Chiu

Crestinisnul primar la romani
Crestinismul a aparut pe teritoriul Romaniei in perioada cand regiuni ale tarii noastre se aflau integrate in imperiul roman. Raspandirea credintei crestine in aceste teritorii a avut loc in acelasi fel in care ea s-a raspandit in celelalte provincii ale imperiului. Se cuvine astfel sa aruncam o privire succinta la modul in care credinta crestina a fost raspandita in alte teritorii ale imperiului, regiuni despre care avem cunostiinta din informatiile aflate in Noul Testament. Vom analiza intai felul in care crestinii primului secol si-au facut datoria de a raspandi credinta crestina in imperiul roman.

 

» Duminica 21 iunie – Confirmarea mea in Biserica Anglicana 

Biserica Anglicană a Învierii Bucureşti

de Danut Manastireanu

Se poate ca unii dintre cititorii acestui blog să se fi întrebat care este scopul seriei de mesaje din ultima vreme legate de despre ritul anglican al confirmării.

Cei care au urmărit evoluţia mea teologică de-a lungul anilor, pe care am descris-o din când în când şi pe acest blog (vezi de exemplu AICI) ştiu deja că în ultimii ani am migrat sub raport teologic dinspre baptism către anglicanism.

Aşa cum spuneam şi altădată, studiile mele de teologie m-au condus la o înţelegere mai liturgică şi mai sacramentală a vieţii creştine decât cea pe care am întâlnit-o în Biserica baptistă. Aceste lucruri, alături de o serie de alte experienţe personale au condus la despărţirea mea de acea biserică în urmă cu circa trei ani, deşi continui să păstrez relaţii cordiale cu mulţi dintre prietenii mei de acolo.

 

» Poveste despre un lustragiu si o profetie implinita   

 

de Daniel Branzei

A fost odata ca niciodata un biet lustragiu care isi castiga existenta, da, ati ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru.

Niciodata nu stiuse exact ce cladire este aceea in fata careia lucra de ani de zile, poate era o banca, poate era o bursa, poate vreun minister important, insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.

Lustragiul nostru era priceput in ceea ce facea, folosea numai crema de pantofi de cea mai buna calitate si era vesel si optimist.

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate