Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 


Articole de la cititori

 

Articole din acest număr:
Publicatia electronica “voxdeibaptist”, implineste cinci ani de activitate - de Ioan Pribag [pagina 1]

5 ani de la apariţia Publicaţiei de Apologetică - de Laurentiu Nica [pagina 1]

Amintiri cu sfintii - Ioan Falcusanu [pagina 2]

Patratosu - El Fenomeno [pagina 2]

Un manifest evanghelic - partea 1 [pagina 3]

Un manifest evanghelic - partea 2 [pagina 3]

„Tu eşti Petru" - de Caius Obeada [pagina 3]

Liviu Olah - marturia lui Paul Ghitea [pagina 4]

Liviu Olah - Învingătorul morţii, câştigătorul veşniciei - de Caius Obeada [pagina 4]

Liviu Olah – obituary - de Octavian Baban [pagina 4]

horizontal rule

Publicatia electronica “voxdeibaptist”, implineste cinci ani de activitate

de Ioan Pribag


“Pamantul va fi plin de cunostinta Domnului, ca fundul marii de apele care il acopar.” Is.11.9

Galaxia Gutenberg.
Acest adevar a inceput sa se implineasca odata cu aparitia Galaxiei Gutenberg – descoperirea tiparului de catre Gutenberg. Fara tipar era imposibil sa se implineasca acest lucru. Prima carte ce a tiparit-o Gutenberg a fost Biblia. Imparatul Constantin de abia a putut sa comande 66 de biblii, scrise in vremea sa. Noi dispunem astazi de un avantaj extraordinar, prin faptul ca avem fiecare in mod personal biblia tiparita. Cat de vaduvita ar fi comunicarea dintre Dumnezeu si noi fara Cuvantul Sau. Nici nu ne putem gandi la asa ceva. Acest fapt ne obliga enorm pe noi fata de cei dinaintea Galaxiei Gutenberg.

Reforma religioasa nu era posibila fara acesta galaxie. Crestinii reformei au profitat de aceasta galaxie si au evanghelizat lumea, indeplinindu-si mandatul Hristic.

Situatia bisericii
Desi aparitia calculatorului si mijloacelor moderne de comunicare sunt de o importanta putin mai mica ca si Galaxia Gutenberg, ce a facut posibila comunicare moderna, astazi nu putem realiza o comunicare eficienta si completa intre crestini fara publicatia electronica.

Biserica crestina are un mod de manifestare local si universal. Astazi caracterul universal al manifestarii crestine este preponderent (ca importanta).

In timpul comunismului, dinamica unei biserici locale era data de grupele bisericilor familiale, unde era un interes mai mare pentru Cuvantul Domnului si partasie ca in bisericile oficiale. Dupa revolutie din cauza economiei de piata, a libertatii industriei de consum si placeri, a dispersiei fortei de munca intretinuta de persoane tinere, familii tinere si mature spre occident, au disparut bisericile familiale, si odata cu ele si interesul pentru Cuvant si partasie. Ori viata vesnica este data de cunoasterea Dumnezeirii, materializata in partasia Cuvantului Scripturii.In.5.39;17.3 Cuvantul este Dumnezeirea in continut; astazi bisericile se golesc de continut:

- bisericile locale sunt definite prin pastori, preoti, lideri, o cladire, enoriasi si doctrina:
- pastorii sunt obositi de ei insusi si sistem.
- preotii bisericilor ortodoxe si catolice realizeaza slujbele unui sistem mort, ce nu mai definesc biserica prin pocainta si credinta. Mc.1.15;Fap.2.38
- cladirile sunt cavouri frumoase, carora li se da adesea mai multa importanta ca si Templului Hristic compus din pietre umane.
- doctrina in biserici este denominationala, nimicind comuniunea unitatii in Duh.

Pana in Apocalipsa 4 se vorbeste de biserica, cu cele sapte caracteristici. Dupa aceea numele de biserica nu mai apare; chiar din timpul lui Pavel, biserica este numita o casa mare cu vase de cinste si ocara, o turma de oi si lupi, o turma mica. 2Tim.2.19-21;Fap.20.29,30;Iuda.4;Lc.12.32. In schimb sunt prezenti sfintii, dispersati in denominatiunile religioase, sau in afara lor, ce nu se raporteaza la doctrinele denominationale, ci a unitatii in acelas Duh, ce au criteriul de adevar Cuvantul Scripturii incheiat si canonizat. Ap.22.11,18,19.

Sfintii sunt prezenti din Ap.4, pana la sfarsitul Apocalipsei – a istoriei umane: ei lupta cu Fiara (1) careia i se da putere sa-i biruiasca pe sfinti, insa sfintii o biruiesc. Ap.13.7;12.11. Deasemenea sfintii au de luptat cu Fiara cu doua coarne ca a unui miel – capetenia demonica din inchisoarea pamantului lansata in istoria umana in timpul imperiului Roman – biserica apuseana si rasariteana a imperiului.

Publicatia electronica voxdeibaptist, voxvocis.

Sa urmarim cateva lucrari ce le pot realiza sfintii - crestinii de azi prin intermediul publicatiei electronice:
- trebuie sa grabeasca venirea Lui Hristos Domnul in cei ce cred in El, si venirea Domnului dupa credinciosii sfinti. (2)
- venirea Domnului pentru a incheia istoria umana, prin faptul ca: “Evanghelia este vestita in toata lumea spre marturie” Mat.24.14;2Pet.3.9-12.
- sa tina vie ravna pentru Domnul prin marturia Cuvantului si interpretarea Lui potrivit principiului “Biblia este propriul ei interpret” intr-un singur Duh.
- sa realizeze unitate in Duh a Sfintilor in spatiul global al planetei, ceea ce nu pot face bisericile in spatiul lor local.
- bisericile locale sunt asemenea pildei celor zece fecioare - toate fecioarele adorm - situatia actuala a bisericilor in cea mai mare parte a globului. Publicatia electronica voxdei este activa cu mandatul ei, si isi poate intari mandatul strigatului “ Trezeste-te tu care dormi. Iata Mirele, iesiti-I in intampinare !”
- si ceva foarte important : Fiara religioasa cu doua coarne de miel, pe tot parcursul istoriei a lucrat in puterea politica (icoana Fiarei dintai.Ap.13.14) a Fiarei dintai deoarece sunt in duhul si puterea Balaurului Satan. Dar in criza socio-politica energetica a ultimului timp al istoriei umane isi va intensifica activitatea pecetluind omenirea cu semnul 666 - trei grupe de silnicie si pacat ce au in vedere lucrarile Diavolului, (stapanul spiritului acestei lumi. In.12.31) a Fiarei dintai (puterea politica) si Prorocului mincinos (puterea religioasa, fiara cu doua coarne de miel).

Numai o publicatie electronica globala va facilita comuniunea in unitate a sfintilor pentru lupta cu manifestarea Fiarei cu asemanare de miel.

Fiara cu cele doua coarne de miel mai poate fi prefigurata si in religia puterii cu nume crestin si religia cu nume pagan. (islamica, budista, …)
Frate Caius ! …Domnul sa-ti dea Duh Sfant sa-ti indeplinesti mandatul chemarii Hristice, ca fiu si al poporului lui Iacov.

Multi au inceput publicatii electonice crestine, au facut lucruri bune, dar raman pe picioare doar cei alesi.

Fii binecuvantat in Domnul nostru scump Isus Hristos, Dumnezeul Adevarat !

Nelu Pribac

1. Capeteniile vazduhului ce au fost prezente in imperiile fiarelor din Daniel, comasate intr-o singura fiara in Ap.13.1 – sistemele politico-imperiale, statale, religioase pagane, lagare.
2. De doua mii de ani Domnul vine in cei ce cred in El, pentru ca ei, sa moara in Hristos ca om vechi, si sa invie in Hristos ca om nou, iar la sfarsitul alergarii si luptei credintei sunt mutati acasa la Domnul. In.14.18-23;14.3
Hristos Domnul se coboara de 2000 de ani cu Strigatul de pe cruce,(strigatul nasterii unei lumi noi. Is.42.14 si strigatul poruncii la pocainta, Fap.17.30), cu glas de Arhanghel (cel mai inalt grad de slujire; Mat.20.28) si cu Trimbita Lui Dumnezeu (glasul Domnului Hristos – Evanghelia. In.5.25;2Tim.1.10). Intai inviaza cei ce mor in Hristos, (nu in trupul de carne 2Tim.2.11;Rom.6.5) si cine ramane viu pana la sfarsitul alergarii si luptei credintei, dupa ce se dezbraca de vasul de lut, este mutat acasa la Domnul. 1Tes.4.13-18 Povestea cu Rapirea bisericii, este o poveste ce n-o gasim in Biblie.

 

horizontal rule


5 ani de la apariţia Publicaţiei de Apologetică

mărturie Laurenţiu Nica

 

Au trecut 5 ani de la apariţia aceste Publicaţii şi simt că ar fi trecut 20, când mă uit în urmă. L-am cunoscut pe fratele Caius imediat după ce m-am căsătorit cu cea care este şi va fi soţia mea, Luminiţa (apropo, anul acesta am serbat şi noi 5 ani de la căsătoria noastră, da, mulţumesc de felicitări!). Un verişor de al meu din Oradea mi-a spus prima data de site-ul de Apologetică şi pe atunci nu aveam computer. Am reuşit să împrumut un Pentium 2, de la tatăl meu, un „jaf” de computer (cum am spune noi acum după trend-ul tehnologiei actuale) şi m-am înscris în programul de traduceri.

 

Deşi eram absolvent al unei şcoli de profil teologic, nu am avut posibilitatea să citesc şi să studiez materialele care le-am descoperit prin intermediul Publicaţiei de Apologetică. Poate şi din pricina programei slabe de la şcoala de unde am absolvit eu. Mereu învăţam ceva nou şi interesant.

 

Faptul că Publicaţia era de natură Baptistă nu m-a făcut să mă stânjenesc sau să mă dau înapoi, deşi eu provin dintr-un mediu penticostal. Am avut întotdeauna în inima mea perspectiva unei singure credinţe în Dumnezeu, un singur Domn, un singur botez, şi pentru mine noţiunile denominaţionale sunt doar nişte invenţii omeneşti – oricât de multe bariere ar forma oamenii în acest domeniu, pentru mine totul a fost ca un orizont nou, un câmp deschis unde am găsit sute de resurse şi am cunoscut o serie de fraţi şi surori implicaţi în această lucrare.

 

Pe parcurs au început să crească numărul de responsabilităţi şi fratele Caius mi-a încredinţat coordonarea traducătorilor, apoi am preluat lucrarea de aranjare şi prelucrare a textelor, ulterior şi Publicaţia de Apologetică. A fost o perioadă când am decis împreună să facem ceva mai diversificat, să cuprindem mai mulţi, să iniţiem dialoguri, cooperări, şi aşa a apărut noul format al Publicaţiei. Mai târziu am lansat Forumul de discuţii, unde au început şi se desfăşoară şi acum o serie de discuţii pe teme teologice, apologetice, diverse.

 

Se poate lucra cu oamenii – important este să fim deschişi, să acceptăm provocarea şi să vrem să fim responsabili. Cei care s-au retras din lucrarea de faţă au făcut-o din motive „puerile”, mie personal mi s-au părut a fi influenţe ale firii pământeşti, care mereu cere mai mult. Am învăţat în decursul anilor, şi prin ajutorul care mi l-a dat Dumnezeu, să fiu mulţumitor pentru toate lucrurile, chiar şi atunci când sunt în lipsuri, chiar şi atunci când eram în nevoi.

 

Îmi amintesc că a fost o perioadă când am vrut să renunţ – nu mai reţin din ce cauză. Soţia mea a fost cea care a fost alături de mine şi m-a încurajat şi m-a ajutat de multe ori în perioada cât am fost implicat în lucrarea Misiunii Vox Dei. Aşa am reuşit încet, încet să ne strângem ceva bani şi am reuşit să ne luam un computer mai performant pentru a putea face faţă multelor responsabilităţi.

 

Dumnezeu nu ne-a abandonat şi nici Misiunea Vox Dei nu a rămas „în paragină”. Primeam mereu pe email mesaje de la oameni ce criticau şi ne vorbeau de rău. Nu am primit suport din partea prea multor fraţi, atunci când le-am cerut să se implice şi ei prin scrierea de articole sau prin a fi corespondenţi. Fratele Caius spunea mereu o vorbă care mi s-a întipărit şi mie – dacă este lucrarea Domnului ea va merge mai departe, fie că sunt sau nu o să mai fiu eu sau ceilalţi din cadrul Misiunii. Şi aşa a şi fost. Fiecare din noi, din cadrul Misiunii, am trecut la diferite faze din viaţa noastră din punct de vedere al vocaţiei şi eram cât pe ce să facem „restructurări”. Nu ştiu cum s-a întâmplat dar în loc la restructurare a mai apărut o publicaţie nouă – Vox Vocis – Mapamond Creştin Baptist, unde deja avem participarea a mai multor persoane care nu sunt deloc din denominaţiunea Baptistă. Au acceptat provocarea de a fi aducători de veşti pentru creştinătatea română din întreaga lume, şi şi-au asumat riscul de a face o lucrare pentru Domnul, chiar dacă din punct de vedere financiar şi fizic însemna un efort. Domnul să le răsplătească şi să transmită şi la alţii acelaşi spirit!

 

Mă rog acum, la împlinirea acestui cincinal, ca Domnul să ne dea izbândă în continuare în lucrarea care o desfăşurăm împreună în cadrul acestei Misiuni, şi facă Domnul ca prin cunoştinţa şi prin informaţiile oferite prin site-urile Misiunii, cât mai mulţi să fie binecuvântaţi, să ajungă la un nivel de cunoaştere a lucrurilor de bază din creştinism, să facă diferenţa dintre credinţa adevărată şi erezie, să caute pe Domnul şi să îl găsească în mod personal, nu denominaţional.

 

Fiţi binecuvântaţi de Domnul! Domnul să vă dea înţelepciune în cunoaşterea voii Lui şi să vă desăvârşească în împlinirea ei. Amin!

 

Cu dragoste în Hristos,

 

Laurentiu Nica

Misiunea Vox Dei

sus

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate