Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Lumina(?) profesorului Ioan Bunaciu
de Laurentiu Balcan
 

Prin ’95 cred, l-am avut pe Ioan Bunaciu profesor pentru prima data. Ne-a predat “Doctrine Biblice controversate”. Prima afirmatie transanta pe care a facut-o la curs a fost aceasta (citez din amintire): “lumina baptista este cea mai mare lumina si eu sunt aici sa va luminez.” Atitudinea aceasta a facut aproape imposibil un dialog civilizat cu profesorul Bunaciu, mai ales pe teme controversate, unde, bineinteles, dumnealui avea lumina. A fost o experienta interesanta si motivatoare. Am invatat cum nu trebuie sa fiu. Am invatat ca nu trebuie sa-i tratez de sus pe ceilalti si sa nu pretind ca eu am lumina (!) ci, in smerenie sa recunosc ca eu vad lumina prin ochii mintii mele limitate si afectate de pacat  si ca mai este loc de multa  lumina in capul meu.

horizontal rule

Predicarea in vremuri grele
de Laurentiu Balcan

Dupa cum ne explica unii cercetatori (AICI) , se pare ca sfarsitul lumii nu mai vine in 2012, ci in 2116. Daca ar fi s-o luam in calcul si pe “baba Vanga” sfarsitul mai are putin de asteptat.Prin 3000 si ceva a prezis baba ca va veni sfaritul. Cum e de asteptat, nu exista concordanta intre prevestitori, cum nu exista concordanta nici intre asa zisii profeti care vestesc sfarsitul lumii.

 

Toti sunt dornici sa afle cand va fi sfarsitul si pe aceasta tema se duc inca lupte incrancenate. Nu trebuie sa ne miram ca predicatorii isi vor adapta predicile dupa evenimentele actuale. Inevitabil, temele eshatologice vor fi mult mai accentuate si mai nuantate decat in anii precedenti si asta poate fi bine pentru Biserica. Poate fi bine pentru ca va starni un sentiment de urgenta spirituala si de responsabilitate personala, materializat intr-o forma sau alta de trezire spirituala. Nu mai putem dormi linistiti in bancile noastre cand lumea se prabuseste in haos. Astfel de vremuri au determinat Biserica sa-si asume mult mai serios rolul de sare si de lumina a lumii.

horizontal rule

Pareri, poziții, partide, paralizii

de Daniel Branzei
 

(contextul articolului se găsește la pagina doctrinară)

Lista termenilor din titlu ar putea continua …
Este un lanț logic (1, 3, 5, 7, x) al cărui desfășurare nu este greu de înțeles. Sunt sigur că marea majoritate ați intuit „regula“ acestui „șir logic“.

 

Să mă explic:

În textul Bibliei există două seturi de informații, unul despre ceea ce face Dumnezeu, independent și indiferent de părerea sau contribuția noastră și un altul despre lucrurile pe care ni le-a poruncit El să le facem noi, lucrurile care depind de noi și pentru care vom fi judecați de Dumnezeu.

horizontal rule

de Daniel Branzei
 

Cînd cineva a predicat în biserica de la Phoenix despre vindecări, păstorul local, Cornel Avram a simțit lipsa de balans Scriptural și a ținut să facă o completare, corectare înțeleaptă. Vorbitorul prabușise biserica țn timp, ducând-o înapoi spre secolele Evului Mediu superstițios de dinainte de descoperirea microbilor și a … penicilinei. Ca unul care veghează asupra turmei, n-a vrut ca oamenii să fie expuși doar la exagerări spectaculoase și șocante despre duhuri de neputință și stăpâniri demonice. Iată ce a spus atunci dânsul:

„ … nu toate bolile sunt urmare directă a păcatului personal … unele au fost lăsate să se vadă în ele slava lui Dumnezeu, … altele au fost lăsate ca să ne țină Domnul mai aproape de El, … altele au fost lăsate ca să ne întărească în credință, să ne încerce, …“.

horizontal rule

Bărbaţii şi mânia
de Adrian Condrea


Blândețea voastră să fie cunoscută de toți oamenii – Filipeni 4:5

Blândețea este unul din cuvintele grecești cele mai greu de tradus.

Ce înseamnă “blândețea”?

Înseamnă răbdare? Modestie? Umilință? Moderație? Curtoazie? Sau toate la un loc? Cineva explica că blândețea înseamnă puterea de a te supune. Este imaginea unui armăsar tânăr, plin de energie și de nestăvilit. Nimeni nu l-a călărit. Cineva trebuie să-l “îmblânzească”.

Ce nu este blândețea?

Nu este slăbiciune sau moliciune. Faptul că cineva vorbește șoptit și nu are nici o părere nu înseamnă că este un om blând. Faptul că cineva nu are nici o părere și este de acord cu tot, nu înseamnă că este o persoană blândă.

horizontal rule

De unde vine boala?
de Adrian Condrea

 

Ellen White spunea că atunci când o persoană se îmbolnăvește, s-a încălcat o lege a sănătății. Ca să se facă bine, ea trebuie să coopereze cu aceeași lege.

 

Punem câteva întrebări:

 

- care lege a încălcat?

 

- copilul care a moștenit o boală, ce lege a încălcat? Oare ce lege a încălcat Naomi ( fetița unui coleg de seminar ) care suferă de sindromul Rett.

 

- dacă boala este întotdeauna cauzată de păcat, atunci este întotdeauna contrară voii lui Dumnezeu. Corect?

 

- orice boală poate fi atribuită diavolului?

 

Apostolul Pavel în 2 Corinteni 12:7 ne spune ccă suferă de o boală pentru care s-a rugat de trei ori. Nu știm despre ce maladie este vorba dar știm câteva lucruri:

 

- Acest “țepus” i-a fost pus. De cine?

horizontal rule

Caut urgent înțelepciune!
de Adrian Condrea

Înțelepciunea este o mare valoare. Și o importantă temă a Bibliei. Poți dobândi știință, cunoștință, diplome, facultăți, mastere și doctorate. Dar de unde îți faci rost de … înțelepciune?

Dobândește înțelepciune, dobândește pricepere; nu uita cuvintele gurii mele și nu te abate de la ele. (Prov. 4:5)

Deci, de unde ne procurăm înțelepciunea? De la Dumnezeu – creatorul înțelepciunii. El vrea să ne-o dea dar trebuie să o căutăm. Iată cum ne învață Biblia să dobândim înțelepciunea:

…dacă o vei căuta ca argintul și vei umbla după ea ca după o comoară. ( Prov. 2:4 )

Împăratul Solomon a fost unul din cei mai înțelepți pământeni. Dar Solomon a cerut din partea Domnului înțelepciune și nimic altceva. Și noi avem nevoie de înțelepciune să știm să decidem, în căsniciile noastre, la școală, în biserică, la serviciu, în relații, și în orice.

horizontal rule

Raspuns la acuzatiile aduse pe internet la adresa mea

de Paul Negrut
 

Raspuns la acuzatiile aduse pe internet la adresa mea

In ultima vreme au aparut pe internet mai multe acuzatii la adresa mea. La insistenta unor credinciosi din bisericile baptiste din Romania si diaspora, am acceptat sa fac urmatoarele precizari pentru oamenii care doresc cu sinceritate sa afle adevarul.

I. Cateva precizari in legatura cu natura acuzatiilor

1) Acuzatiile sunt false si au ca scop denigrarea

Biblia afirma ca nu este nimic nou sub soare (Ecclesiastul 1:9). Prin urmare, vorbirea de rau, calomnia si acuzele false nu sunt inventii de data recenta. Ele fac parte din arsenalul de ura al oamenilor care vor sa distruga reputatia si lucrarea altora.

horizontal rule

O vie, doi araci, o speranta reinviata…

de E. A. Sarbu

An de an, ea este acolo. Isi asteapta stapanii si infrunta vicisitudinile si vandalii, fie ei bipezi, amatori de fiare vechi sau de lemne de foc, ori patrupezi care se incurca printre sarmele menite a-i tine coardele in sus, spre lumina si soare… Stie ca, orice ar fi, ei, stapanii, ajung sa ii taie ramurile de prisos, mladitele neroditoare, sa ii lase seva sa le hraneasca doar pe cele care poarta pe ele boabele dulci si aromate ale strugurilor autohtoni… Sa o lege apoi cu grija, sa ii inlocuiasca butucii care nu au rezistat peste iarna, aracii care nu au scapat de hotii de ocazie, sa ii inlocuiasca sau sa ii innoade sarmele rupte de vreo vaca incurcata in ele in cautarea unei ierbi mai gustoase… Apoi sa o sape cu grija, sa-i pliveasca buruienile care i-ar putea afecta procesul de rodire…

In timp, a observat un lucru ciudat: stapanii se bucura sa o vada chiar si atunci cand nu rodeste cat ar fi putut; parca ar sti ca ea s-a straduit sa faca tot ce a putut, in ciuda manei care a lovit-o necrutator, a inghetului care i-a afectat floarea cand se astepta mai putin, a arsitei si a secetei de peste an… O legatura ciudata s-a creat intre ei si isi asteapta reintalnirea, an de an, reinnoindu-si speranta odata cu inceperea unui nou ciclu de viata si de speranta.

horizontal rule

M-am saturat de wikileaks!
de E. A. Sarbu

Ei, da, o spun cat se poate de clar si de raspicat: m-am saturat de Wikileaks! Nu exista canal de stiri, nu exista ziar, nu exista televiziune la care sa nu auzi si ceva de… Wikileaks.

Inteleg, intentia poate ca a fost una nobila – sa dea in vileag anumite ilegalitati, sa striveasca tentaculele caracatitei cu multe brate a politicii de la nivel inalt… Insa tot ce am citit pana acum suna a barfe ieftine de la fumoarele institutiilor publice sau de la colturile de strada, dintre spargatorii de seminte de floarea-soarelui si scuipatorii cojilor pe caldaram.

Poate ca nu inteleg eu lucrurile cum trebuie, insa chiar mi se pare aberanta amploarea luata de aceasta organizatie. De ce ar trebui sa o consider demna de incredere? Pentru ca, la urma-urmei, daca stau sa ma gandesc bine, sunt doar niste “EI” care au actionat in afara legii, au spart niste servere, niste baze de date, au furat niste informatii, niste stenograme, care pot fi adevarate sau nu in egala masura, si le-au dat publicitatii fara nici un fel de probleme. Nu ca as avea simpatii prea multe pentru politicienii implicati in astfel de scandaluri, insa trebuie sa recunosc ca, pana in acest moment, am avut ambitia prosteasca de a crede ca, in definitiv si la urma-urmei, o societate civilizata are nevoie de mai mult decat de niste cuvinte atribuite UNORA de catre ALTII pentru a-i incrimina sau acuza de diverse ticalosii, pâre, şuşanele şi mişculaţii ori de complot cu “americanii”.

horizontal rule

“O meserie rea este mai rea decît o nevastă rea”
de Marius Cruceru

 

Nu, nu susţin acest lucru. Am soţie minunată, nu nevastă, I hate this word, iar în domeniul profesional toată ziua împlinesc ceea ce am visat şi … coool-mea, mai sînt şi plătit pentru asta. Alţii ar da ei bani ca să facă ce fac eu.

Da, recunosc, pentru aceste două lucruri pot fi invidiat, dar … nu pentru mult timp. Viaţa ne este mîncată de lacomul Cronos, mariajul nostru va fi distrus de moarte, iar din profesie voi ieşi cu pensia…probabil…

dar … să revenim…

Am auzit vorba asta în urmă cu vreo 26 de ani. Cel care vorbea era frustrat şi de nevastă şi de carieră.

horizontal rule

Cu Irisul larg … deschis (Oraşul nebunilor)
de Marius Cruceru
 

Pe vremea cînd mergeam la Iris am păţit ceea ce poate reprezenta coşmarul oricărui predicator. Întîmplarea este descrisă aici. Continuarea este aici. Nu l-am uitat pe Iacov şi am continuat să îmi ţin promisiunea. M-am rugat pentru tineri aflaţi în situaţia lui în general, pentru cei din Cluj, în special şi m-am rugat ca Dumnezeu să îmi ridice povara şi să îmi dea din mîngîierile lui, răscumpărînd suflete şi zmulgîndu-le din braţele clovnului cel mare.

Anul acesta Dumnezeu mi-a răspuns. În urmă cu ceva luni am primit un email cu trei poeme care trădau un talent scriitoricesc ieşit din comun, apoi nişte fragmente dintr-un roman, cîteva gînduri ale unui căutător de Dumnezeu. Dialogurile noastre au continuat în vremea din urmă prin facebook şi email cu tînjirea de a ne vedea cîndva. Mai jos este povestea lui Dorin Mureşan, despre care aş putea spune că are deja buletin de scriitor după realizările sale pe tărîm literar. Acum lucrează la un nou roman pe care îl va scoate, aşa cum spunea el… după intrarea în apă. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru minunat, îi mulţumesc soţiei lui Dorin, lui Beni, lui Filip pentru timpul investit şi tinerilor din Iris pentru plasa întinsă spre pescuire de oameni.

horizontal rule

Oare va dispărea religia din 9 țări ale lumii?

de Felicia Rotaru

După ce au analizat rezultatele recensământului efectuat în 9 țări în decursul mai multor ani, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că, religia în aceste state este sortită dispariției.

Analiza statisticilor din ultimii 100 ani obținute în Australia, Austria, Irlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Finlanda, Cehia și Elveția a arătat că numărul persoanelor care nu aparțin de nicio religie este în continuă creștere (spre exemplu, 40% în Olanda și 60% în Cehia). Concluziile cercetărilor au dus la aceea că, mai devreme sau mai târziu, în aceste țări nu vor mai rămâne persoane religioase.

 

La analiza datelor oferite de recensământ, Daniel Adams, de la Universitatea Northwestern din Illinois a utilizat metoda analizei dinamicii neliniare, similară celei folosite în anul 2003, care l-a ajutat să prezică dispariția limbilor puțin vorbite.

horizontal rule

Anunț pascal interzis pentru menționarea Numelui lui Isus

de Felicia Rotaru

 

În statul american California, districtul Orange, a fost interzisă afișarea informației despre un serviciu divin organizat cu prilejul Sărbătorii de Paști, pentru că în anunț era menționat Numele lui Isus Hristos. Biserica locală din orașul Aliso Viejo (California) a fost, astfel, nevoită să renunțe la acea reclamă video de 30 secunde, destinată pentru 45 cinematografe din zonă.

Prin intermediul acestei reclame video toți vizitatorii cinematografelor erau invitați la serviciul pascal din Aliso Viejo și, de asemenea, motiva oamenii să se gândească la următoarele întrebări: ”Ce s-a întâmplat cu Domnul Isus Hristos 2000 ani în urmă?”, ”De ce credem în învierea morților?”. S-a propus difuzarea acestui video publicitar începând cu 1 aprilie 2011 timp de 3 săptămâni, dar, în ultima clipă, video a fost interzis, pentru că are „conținut controversat” și, în special, pentru că este menționat Numele „Isus”. Agenția teatrală a anunțat că un astfel de material video poate supăra vizitatorii cinematografelor.

”Ni s-a spus că video este splendid, dar trebuie neapărat să omitem din el menționarea numelui „Isus”,” – a explicat pastorul bisericii locale. „Dar pentru noi, Paștele nu este doar un motiv de bucurie de primăvară. Este cel mai important eveniment din istoria omenirii și nu putem renunța să spunem, acest lucru. Ne pare rău că, fundamentul pe care a fost creeat țara noastră devine „prea controversat”,” a adăugat pastorul.

horizontal rule

odihna(punct)

“…romanul s-a nascut obosit…”(Mircea Dinescu)

Odihna. Un concept din ce in ce mai strain pentru multi oameni. De fapt cred ca traim sub blestemul “timpului ocupat”(suntem blestemati s-avem tot timpul ocupat – unii considera asta binecuvantare). Apare o varsta in existenta noastra cand noi ne credem indispensabili (sau doar ne temem ca nu cumva sa fim dati la o parte) si in cotextul acesta odihna apare ca ceva necesar, de recomandat.

Daca te intrebi “De ce odihna?”, iti propun un exercitiu; priveste acum spre oamenii din jurul tau. Ce vezi? Oameni obositi, cosumati, storsi de resurse, suferind de stress si superaglomerati? Nu-i asa ca atunci cand vorbesti cu un prieten sau o cunostinta, oboseala, suprasolicitarea este unul din subiecte?

horizontal rule

ce sa caute Dumnezeu la o expozitie erotica?

In ultima perioada am observat in oras multe fetze noi; un val nou de emigranti care cauta o zona de acomodare. La scoala copiilor am avut ocazia sa ma intalnesc cu cativa nou-veniti, familii din Africa de Sud. Da, sunt albi(descendenti din olandezi, irlandezi, scotieni) si au plecat de acolo din motive de siguranta; ei stiu si vorbesc despre o realitate nepromovata nici in cadrul Campionatului Mondial de Fotbal si nici la Conferinta Lausanne 2010; de ce se ignora si aceasta fatzeta a vietii in Africa de Sud este o alta poveste.

Stiati ca unul din evenimentele foarte asteptate in Africa de Sud sunt expozitiile erotice? Sexul vinde si se vinde. Peste 50 000 de vizitatori pe parcursul a 4 zile asta inseamna o alfuenta considerabila; va putei inchipui ca fiecare merge acolo cu ceva ganduri si dorinte…

horizontal rule

go green St. Patrick! green and high!

 

Se poate auzi frecvent “…tara aia este crestina” sau “teritoriul acela este crestin”. Se spune asta despre America, despre Romania si azi am auzit-o de cateva ori spunandu-se despre Irlanda. Ca doar e St.Patrick Day si-s mult irlandezi in Vancouver. Am un coleg irlandez, e un baiat de isprava, colaboram bine, suntem veseli cand ne vedem si nu uitam sa glumim pe seama Europei.

Pentru a marca evenimentul irlandezii se vor strange prin pub-uri si vor canta. Altii, neirlandezi, ii vor urma cu simpatie. Ca doar nu daca-i ziua Sfantului, s-o sfintim cum se cuvine…

La fel ca teritoriile mentionate mai sus, Irlanda nu este o tara prea crestina. Si aici sa nu-l invinuiti pe St. Patrick.

horizontal rule

Constantin Adorian - fragment autobiografic

 

La anul 1902 am luat primul contact cu Comunitatea Baptistă Germană din Bucureşti, strada Popa Rusu, Nr. 28.

Aici am găsit pe Mântuitorul meu şi am păşit cu credinţă în actul botezului în aprilie, la Paşte, în anul 1903.

Prima activitate a fost ca corist unde am activat timp de mai mulţi ani.

A doua activitate a fost împărţirea de tractate la clienţii care vorbeau limba germană şi care veneau la Droguerie unde eram în serviciu.

A treia activitate era că învăţam poezii din revista germană „Wahrheitszeuge” (Martorul adevărului).

A patra activitate era că predicatorul fr. Johann Hammerschmidt mă punea adesea să vorbesc la tineret, bineînţeles o făceam cu greutate.

Anii au trecut repede, gândul era mereu ca să facem ceva ca să vestim Evanghelia la români. Fraţii germani erau cam temători, deoarece au promis faţă de autorităţi că nu vor face adepţi decât numai printre germani, astfel se punea problema, chiar la botezul meu, ca să fiu trimis la Constanţa ca acolo să fiu botezat, de teamă să nu aibă neplăceri. Eu şi alţii am insistat să fiu botezat aci, întâmplă-se orice. Neuitată îmi va fi hotărârea tinerimii de a suferi consecinţele.

horizontal rule

Crâmpeie din viaţa de păstor a fratelui Samuel Chibici

 

L-am cunoscut pe fratele Samuel Chibici din copilărie şi întotdeauna l-am perceput ca un om duhovnicesc, plin de blândeţe şi bun. Viaţa sa nu a fost uşoară, dar a trăit-o biruitor. Născut în 1926 şi-a încheiat alergarea anul acesta, 2011, pe data de 23 ianuarie. Fratele Chibici Samuel este unul dintre cei puţini care NU s-au compromis cu Securitatea comunistă. Se redau mai jos doar câteva crâmpeie din viaţa dânsului.

Într-o vreme, pe fratele Chibici Samuel îl dureau tare picioarele şi ar fi trebuit să meargă la biserica din Ilişeşti. Fiica dânsului îl întreabă:

“Cum vrei tată să te duci aşa şchiop? “ La care dânsul răspunde:

“Dar pentru mine cum umblu aşa şchiop şi să nu umblu şi pentru Dumnezeu?”

horizontal rule

Calvinism contra arminianism – controversă nătângă

 

Cuvântul lui Dumnezeu este viu, de fapt este Dumnezeu, se mişcă (dacă poţi înţelege). El nu poate fi împietrit, fosilizat, înrămat în paradigme şi concepte teologice. El este ca un ţipar care lunecă, ca un leu care se repede, ca un olar la masa lui, este Creator şi totuşi de nezdruncinat şi imuabil. Cuvântul lui Dumnezeu purcede şi lucrurile iau fiinţă. Deci orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat şi desăvârşit. Dumnezeu care ne spune că vom da socoteală de orice cuvânt nefolositor nu foloseşte cuvintele fără folos şi nici aiurea. El trebuie să vorbească tuturor şi în orice, şi în fiecare situaţie omenească. Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să dea răspunsuri, să ridice întrebări, să provoace, trebuie să călăuzească milioane şi milioane de oameni, de-a lungul a mii de ani şi miriade de instanţe. El trebuie în acelaşi timp să mângâie, să mustre, să îmbărbăteze, să dărâme, să zidească, să omoare, să dea viaţă, să clarifice, să separe, să călăuzească, să orbească, să pedepsească, să răsplătească, să înveţe sau să neghiobească ş.a.m.d. Pentru unii este pricină de poticnire, pentru alţii este înţelepciune şi drumul cel sigur şi drept. Oh, om cu mintea limitată, vrei ca să-L “rezolvi” şi pe Cuvântul lui Dumnezeu ca pe o problemă de aritmetică, să-L încastrezi în teologii de piatră, să-L faci pe Dumnezeu un idol, El să fie creaţia ta, să-L pui într-un loc fix de unde nu are voie să se mişte. Să-L faci un dumnezeu de lemn, de piatră sau de dogmă. Uiţi că Dumnezeu este Cel care defineşte lucrurile, El este Cel care se revelează şi nu tu eşti cel care Îl clarifică pe Dumnezeu…

horizontal rule

Patriarhia Română propune un Consiliu Consultativ al Cultelor din România

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a declarat astăzi, 4 aprilie, cu prilejul vizitei absolvenţilor promoţiei 2010-2011, ai Colegiului Naţional de Apărare, la Palatul Patriarhiei, în Sala Europa Christiana, că în viitorul apropiat, la propunerea Patriarhiei Române, se va înfiinţa Consiliul Consultativ al Cultelor din România. În cadrul acestui consiliu reprezentanţii cultelor din ţara noastră vor coopera în prevenirea conflictelor interreligioase şi interconfesionale.

În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat: „În curând vom încerca să înfiinţăm în această clădire Consiliul consultativ al cultelor din România pentru a avea o structură, o bază de consultare, de cooperare, de prevenire a conflictelor interreligioase şi interconfesionale, dar şi pentru a avea o consultare în ceea ce priveşte problemele comune ale societăţii şi în acelaşi timp să arătăm solidaritate şi cooperare între diferite culte din România”, după cum informează Radio TRINITAS.

 

horizontal rule

Cum este finanţată Biserica în alte state europene

 

În contextul agitaţiei care s-a creat în legătură cu finanţarea Bisericii şi a cultelor religioase din România de către stat, trebuie să spunem că acest lucru nu este nicidecum unic în Europa. Vom prezenta situaţia privitoare la ajutorul financiar al statului către cultele religioase în ţări europene, unele chiar foste membre ale blocului comunist.

În funcţie de evoluţia istorică a finanţării sau subvenţionării Bisericii de către stat, s-au format diverse modalităţi pentru realizarea acestui lucru, care diferă de la stat la stat.

O primă formă este finanţarea Bisericii prin intermediul direct al statului, cum este cazul Belgiei, Luxemburgului sau Greciei. O a doua formă este finanţarea Bisericii direct de către credincioşi, sub diverse forme: prin donaţii sau colecte, cum se întâmplă în Franţa, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Olanda; prin taxă (cotizaţie) pentru Biserică (Kirchenbeitrag), cum este cazul în Austria; prin impozitul pentru Biserică (Kirchensteuer), în Elveţia, Germania şi Ţările Scandinave; prin alte modalităţi de impozitare, în Italia şi Spania.

horizontal rule

De ce Domnul Isus nu și-a cumpărat măgar?

…sau măcar un măgăruș?
Poate din același motiv pentru care n-a vrut să devină nici investitor imobiliar, chiar smerit, n-a vrut nici să facă, nici să i se facă 3 colibi.
Nici măcar una.
N-a avut nici barcă, nici fântână, nici sinagogă, nici mormânt. La urmă i-au luat hainele și cămașa. Iar mirul pregătit pentru îmbălsămare a rămas și acela nefolosit, oricum trupul îi fusese uns dinainte de Maria(și ea criticată pentru investiție greșită). Așa de uns, ca trupul Lui să fie ca Sfânta Sfintelor, mai întâi uns cu untdelemn mirositor și apoi stropit cu sânge. (Acolo scrie: ”în vederea îngropării mele” nu a îmbălsămării.)
De ce să nu gândim că Domnul ar fi trebuit să știe mai dinainte că va intra pe un măgăruș în Ierusalim?

horizontal rule

Cuvinte pe care nu le găsesc în Biblia mea:

 

1. Prezența lui Dumnezeu

O expresie folosită abuziv, e necesară descrierii acelui tip nou de creștinism mistic, al unor stări extatice, fără câștigarea minții, fără rodul ei. Face parte din limba de lemn ”evanghelică”, alături de alte expresii uzate, nerumegate, nejudecate în oglinda scripturii, dar extrem de necesare pentru marcarea căii superficială a noului val, a noilor emoții.

Am avut aseară o discuție aprinsă cu un misionar din Nordul Europei pe acest subiect. L-am testat un pic, nu-i cunoșteam exact poziția, știam că o mare parte din Adunările Frățești din Nordul Europei s-au prăbușit în mlaștina carismatică. Am fost în unele. Acest frate nu este carismatic declarat, dar în inima lui este. Inconștient. Nu poate fi altceva.
I-am spus fratelui că nu am găsit în noul testament nici una din practicile carismatice de azi. Mi-a răspuns că nu scrie dar el crede că așa au fost.L-am dus cu gândul la Troa, când Eutih a adormit, o atmosferă de dialog, de cercetare.

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate