Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

 


Articole de la cititori

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

» Fenomenele şi consecinţele homosexualităţii în lume

 

De Doina Bejenaru 

Ce este homosexualitatea? De ce tot mai multe ştiri, evenimente, situaţii în care această categorie de persoane sunt în centrul atenţiei? Indiferent de cultură şi religie, oamenii privesc acest fenomen ca ceva anormal. Totuşi mişcarea homosexualilor ia o amploare neaşteptată în întreaga lume. Tot mai multe plângeri pentru că sunt discriminaţi, cer drepturi egale în Biserică, şi tot mai multe cazuri de hărţuire sexuală a copiilor în care sunt implicaţi cei ce se numesc – homosexuali. Cel mai straniu este faptul că legislatorii, Guvernele statelor mici şi mari sunt de partea lor. Oare de ce? Cum se face că statele ce se numesc creştine, au în fruntea lor oameni ce promovează contrariul a ceea ce sunt ei ca identitate? La ultimele reuniuni ale ONU şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei România şi Republica Moldova au votat pentru adoptarea a două rezoluţii care admit legalizarea avortului şi homosexualităţii. Când au încetat Republica Moldova şi România să fie ţări creştine? Sau mai bine zis au fost ele vreodată ţări creştine???Mai nou prin decizia Parlamentului Unional, protejarea homosexualilor este una din condiţiile pentru integrarea în UE. Cerinţa se adresează Croaţiei, Macedoniei şi Turciei în calitate de ţări cadidate la UE şi care deseori au fost certate că nu fac destul pentru a-i proteja pe homosexuali.


» 
Trupul lui Cristos nu s-a schimbat

 

De Veronica Bucur

Pastorul, episcopul, conducătorul asociaţiilor creştine – cine este el în primul rând: un administrator sau un mentor spiritual? Despre acest subiect aflăm mai multe de la vice-preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Federaţia Rusă şi primul pastor al Bisericii Baptiste Centrale din Moscova – Zolotarevskii Sergei Nikolaevich, scrie Protestant.ru “Cred că, este aşa cum îi scrie Apostolul Pavel lui Timotei,” cine doreste să fie episcop-doreşte un lucru bun” . În capitolul 3, de la 1 Timotei, este o listă ce cuprinde toate acele calităţi pe care trebuie să le aibă un pastor: “Adevărat este cuvântul acesta: Dacă râvneşte cineva săf ie episcop, doreşte un lucru bun. Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii. Să nu fie nici beţiv, nici bătăuş, nici doritor de câştig mârşav, ci să fie blând, nu gâlcevitor, nu iubitor de bani; să-şi chivernisească bine casa, şi să-şi ţină copii în supunere cu toate cuviinţa. Căci dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu?”. Să nu fie întors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe şi să cadă în osânda diavolului.”Din păcate, putem vedea că nu întotdeauna în biserică, slujitorii trăiesc după aceste principii. După acele principii care ne permit să fim liberi şi să venim cu îndrăzneală în faţa lui Dumnezeu şi în faţa Bisericii sau a fraţilor. Conducătorul trebuie să aibă, mai presus de toate, înafară de educaţie şi cunoştinţe vaste, frică de Dumnezeu, vocaţie, şi să corespundă principiilor biblice. Acesta trebuie să fie, înainte de toate un lider spiritual, iar de restul Dumnezeu va avea grijă. Episcopul trebuie să aibă vocaţie spirituală şi responsabilitate pentru lucrarea lui Dumnezeu, şi apoi abilităţ i administrative. Dar acum, dimpotrivă, priorităţile s-au schimbat, dar acest lucru contravine principiilor lui Dumnezeu.

 


» 
Dezbatere despre harisme la Uniunea Bibliştilor din România (I)

 

Anul acesta, referatele prezentate şi dezbătute la întâlnirea Uniunii Bibliştilor din România au avut în centru harismele (şi, implicit, persoană şi activitatea Duhului Sfânt). Nefiind încă doctor, nu sunt membru al acestei asociaţii, dar am participat destul de consecvent la întrunirile din ultimii ani. Primele referate susţinute (cele la VT) au fost prezentate de pr. prof. Ioan Chirilă (Cluj-Napoca), monseniorul Vladimir Petercă (Iaşi) şi pr. conf. Constantin Oancea (Cluj-Napoca).

Despre harisme din perspectiva Noului Testament au vorbit pr. prof. Stelian Tofană (Cluj-Napoca), presb. lect. Ciprian Terinte (Bucureşti) şi pr. prep. Marian Vild (Bucureşti). Semnalez în mod deosebit referatul prof. Stelian Tofană, care a pus în discuţie relevanţa şi utilitatea glosolaliei astăzi. Eu şi ceilalţi colegi de la ITP (Corneliu Constantineanu, Ioan Brie, Romulus Ganea) am urmărit cu mare interes referatul părintelui Tofană, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai”. Pe mine prezentarea m-a interesat cu atât mai mult cu cât publicasem în săptămâna precedentă un articol care făcea referire tocmai la această temă. Nu am pretenţia că pot reda foarte exact rezumatul prof. Tofană, de aceea voi aminti doar câteva idei: harismele nu sunt recompense, nu conferă vreun merit celui care le exercită, sunt menite pentru zidirea Bisericii şi au caracter temporar. În înţelegerea pr. Tofană, profeţia se suprapune în bună măsură cu propovăduirea. Concluzia referatului a fost că glosolalia nu mai este necesară astăzi. Un argument interesant a fost preluat din Sf. Ioan Gură de Aur (De sancta pentecoste / Eis ten hagian pentekosten). Fiindcă am găsit textul şi pe internet, citez in extenso din el.

 


» 
Religii bogate

 

Unii devin adeptii unor credinte sau religii doar datorita elementului material/financiar. Ei cred ca drumul spre Dumnezeu trece pe la Cesar. Este cea mai mare pacaleala sa crezi ca-ti poti cumpara sufletul cu bani sau sa crezi ca banii iti pot linisti sufletul. Cat despre imbogatitii de pe urma unor religii sau secte, sunt sarlatanii evalviosi care dau Cerul pe tarana.

Bogatia unei credinte nu sta niciodata in ceea ce poseda material.

Cu toate aceste nu se poate spune ca unele biserici sau asezaminte religioase nu sunt mai bogate material decat altele. Toata lumea susoteste despre conturile Vaticanului sau petro-dolarii islamismului. Religiile catalogte pe baza bogatiei pamantesti a fost tinta unui nou material grafo-statistic a fost realizat de GOOD si Column Five Media folosind date puse la dispozitie de Pew Forum.

 


» 
Viorel Clintoc jr a fost ordinat la Austin

 

Viorel Samuel Clintoc a fost ordinat in data de 8 Noiembrie, 2009 de catre biserica Hyde-Park Baptist Church din Austin, Texas si de catre Asociata Bisericilor Baptiste Romane din USA si Canada.

La ordinare au participat pastori din partea bisericii locale, din partea Asociatiei Baptiste Americane din Austin, si din partea Asociatie Baptiste Romane din SUA si Canada.

Programul de ordinare a fost inceput printr-un cuvant de bun venit si de recomandare adus de catre Dr. Kie Bowman, pastorul senior al bisericii Hyde-Park Baptist Church. In urma unui program muzical au fost prezentate recomandarile de ordinare aduse de la cele doua comisii de examinare din cadrul Asociatiei Bisericilor Romane si din cadrul bisericii Americane. Cuvantul lui Dumnezeu a fost vestit in prima parte de catre Dr. David Smith, directorul Asociatiei Baptiste din Austin ce cuprinde 165 de biserici locale, iar in a doua parte de catre pastorul Daniel Branzei, presedintele Asocietiei Baptiste Romane din SUA si Canada.

 


» 
Dumnezeu vs. ştiinţă

 

De Robert

Citiţi următoarea poveste adevărată

Într-o sală de clasă a unui colegiu, un profesor ţine cursul de filozofie…

- Să vă explic care e conflictul între ştiinţă şi religie… Profesorul ateu face o pauză şi apoi îi cere unuia dintre noii săi studenţi să se ridice în picioare. 

- Eşti creştin, nu-i aşa, fiule?


» 
Intalnirea din Florida

 

Organizata in conditii impecabile de cele trei biserici din localitate, Conferinta aceasta anuala pusa la dspozitia pastorilor a fost o reusita binecuvantata.
Invitatul special a fost fratele Ionica Moldovan care a tinut un curs despre Evanghelizare.
Poze de la intalnirea-conferinta din Florida:

Mai multe fotografii aici.

 


» 
Interviu - Isus nu este o legenda. Isus este Fiul lui Dumnezeu – Romeo Bistreanu

 

De ROMEO BISTREANU

Mi-am dat seama atunci ca nu este o legenda, ca Isus este intr-adevar, Fiul lui Dumnezeu si ca trebuie sa ma raportez cumva la El. Mi-am dat seama ca si eu sunt pacatos.

Cum de esti tu gata sa te lepezi de credinta ta stramoseasca si sa treci la alta religie? Cum de nu te gandesti ca lucrul acesta e un pacat, iti renegi biserica in care te-ai nascut, biserica in care ai fost botezat?

Am invatat ca inainte de toate trebuie sa-mi iubesc sotia si sa o slujesc cat pot mai bine, iar ea incearca, de asemenea sa-mi fie un ajutor potrivit. Ce-ar face Isus in locul meu?

Vesnicia este mai importanta decat clipa.


» 
Sarbatoare la Los Angeles

 

Profitand de o vizita a fratelui Paul Negrut la o biserica americana din zona si de prezenta unor pastori din RBA, Liviu Tiplea a organizat sambata 20 Februarie 20109 un seminar pentru familie si un mini-congres duminica. Au participat bisericile din zona Los Angeles.

De la stanga la dreapta: Octavian Dobos (Phoenix), Dan Paul (Cleveland), Liviu Tiplea, Radu Shtir (Los Angeles), Paul Negut (Oradea), Daniel Branzai (Los Angeles), George Dancea (Chicago). George Dancea care a planuit evenimentul inca de la intrunirea pastorilor in Florida.

Corurile de tineret ale bisericilor Betania si Bethel.

Mai multe fotografii aici.

 

» Cum fac evreii afaceri de succes

 

de Daniel Brânzei 

Morris ii spune fiului sau: “Vreau sa te casatoresti cu o fata pe care o aleg eu.”
Fiul raspunde:”Imi pare rau, dar imi voi alege singur mireasa.”

Morris:”Bine, cum vrei, dar ma gandisem la fiica lui Bill Gates.”
Fiul: “Ok atunci, raspunsul meu este da.”

Morris se duce apoi la Bill Gates si-i spune: “Am gasit un sot pentru fiica ta.”

Bill Gates:” Fiica mea este prea tanara pentru a se casatori.”
Morris: “Pacat. Tanarul este vicepresedinte la World Bank.”
Bill Gates: “Ok atunci, raspunsul meu este da.”

In final, Morris se duce la presedintele World bank si-i spune:
“Cunosc un tanar pe care-l recomand ca vicepresedinte al bancii.”
Presedintele: “Dar sunt deja mai multi vicepresedinti decat este necesar.”
Morris: “Da, dar acest tanar este ginerele lui Bill Gates.”
Presedintele: “Ok atunci, raspunsul meu este da.”

Astfel au evreii succes in afaceri.


» 
Mucenicii, intre deliciu si factor motivator pentru contemporani

de Emanuel Adrian Sârbu

 Pentru unii, ziua de 9 martie inseamna mucenici… sau macinici… Si adevarul este ca aroma de scortisoara, rom, nuca… intr-o combinatie reusita… fac din aceasta zi una deosebita… Eu unul marturisesc ca sunt topit dupa acest sortiment culinar deosebit care, desi se poate prepara oricand, parca nu are savoarea cu pricina decat pe 9 martie… Stiu, este la mijloc factorul subiectiv…

Desigur, nu se poate sa nu iti aduci aminte, fie si doar ca titlu informativ, de cei 40 de mucenici din Sevastia, care au fost gata sa isi apere credinta chiar si cu pretul vietii, acceptand bucurosi suferinte greu de imaginat: lovituri cu pietre peste gurile care nu voiau sa se lepede de Christos si peste fetele care se incapatanau sa ramana senine in ciuda bolovanilor care le insangerau, apoi faptul ca au fost obligati  sa isi petreaca noaptea de iarna in apa inghetata a unui lac si, in fine, zdrobirea fluierelor picioarelor… Exemplul si darzenia lor sunt laudabile si parca ies in evidenta si mai mult acum, cand crestinatatea nu doar ca poate ca ar sta pe ganduri daca sa isi dea viata ori ba pentru Christos, ba parca sta pe ganduri si mai mult daca sa traiasca pentru Christos au ba…


» 
Subventiile de la Stat si doctrina despre Biserica II

de Paul NegrutPaul Negrut

In meditatia trecuta am precizat cadrul conceptual al paradigmei  protestant-evanghelice revelatia biblica-doctrina-practica in care abordez aceasta tema. Aceasta abordare se deosebeste fundamental de paradigma practica-doctrina-revelatie specifica altor traditii ecclesiale.  Prin urmare, in paradigma protestant-evanghelica, relatia Biserica-Stat este evaluata din perspectiva doctrinei care afirma ca biserica se deosebeste fundamental de orice alta comunitate, institutie sau organizatie umana.

In acest sens, Edmund Clowney afirma ca:

Biserica, dupa Scripturi, nu este un club religios, o asociatie voluntara a unor credinciosi care gandesc la fel, cultiva prietenia si se implica in proiecte comune. Dimpotriva, Biserica este instituita de Hristos si de Duhul, zidita prin puterea Lui si condusa (guvernata) de Cuvantul Lui.[1]

In conformitate cu invatatura biblica, Biserica nu este o simpla institutie omeneasca a carei existenta se manifesta numai la nivelul relatiilor orizontale ca si in cazul breslelor mestesugaresti, asociatiilor si fundatiilor, firmelor sau corporatiilor. Biserica este Trupul lui Hristos si Hristos Domnul este Capul Bisericii.  Bisericile Baptiste din Romania au imbratisat, aparat si practicat aceasta invatatura de la infiintare  pana in prezent.

 

 

» Aşa ceva nu s-a întîmplat… (P)

De Marius Cruceru

Este fotografiat, sînt dovezi, dar …. nu s-a întîmplat. Cei care mă ştiu mai de departe mă ştiu ca un tip lipsit de zîmbet spre tristeţe, destul de sceptic spre pesimism şi prea ironic, uneori spre cinism.

De vreo cîţiva ani mă tratez de aceste boli, mai ales cu primăvară. Mă tratez cu privirile copiilor, cu cititul Bibliei, cu flori, cu alte cărţi, cu scris, cu jurnal, mai exorcizez cîteva porniri spre cinism cu blogul.

Am început să cred în oameni după o vreme. Am început să mă uit după “fondul lor bun”, după “chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”, după bunătatea-rămăşiţă în adîncul sufletului.


» 
Negarea Holocaustului (P)

De Marius Cruceru

Am mai spus-o. Românii sînt al doilea neam din istorie, probabil, în topul celor care au omorît evrei.

Ieşenilor trebuie să le fie ruşine pînă vor recunoaşte public şi îşi vor cere iertare pentru Pogromul care a rămas în istorie ca Pogromul de la Iaşi.

Concurs fără premii pentru ieşeni: Recunoaşteţi strada?

Prietenul meu, Sderbach, îmi spune: “Omule, cum să nu negi Holocaustul, eu neg holocaustul pentru că aşa ceva nu se poate, însăşi dovada vizibilă este dovada ca nu se poate aşa ceva!

Nu se poate! Aşa ceva nu există! Văd, dar nu există! Omul este mai bun de-atît!”


» Iosif Ton si pelagianismul  

 

Numele predicatorului Iosif Ţon este unul cu o rezonanţă deosebită pentru marea
parte a credincioşilor baptişti (şi penticostali) din România. Ne-am obişnuit să privim la
dumnealui ca la un om care a umblat aproape cu Dumnezeu, un om pe care Dumnezeu l-a
folosit, atât în ţara noastră, cât şi în Statele Unite, pentru înaintarea Împărăţiei lui
Dumnezeu. Predicile dumnealui - pe casete, pe CD-uri sau DVD-uri- au probabil cea mai
mare audienţă, cărţile dumnealui sunt retipărite şi citite, conferinţele dumnealui atrag
mulţi oameni, iar prezenţa dumnealui într-o biserică locală dintr-un oraş duce la umplerea
acelui locaş de închinare. De ani de zile, mai toţi baptiştii (şi penticostalii) au privit la
predicatorul Iosif Ţon ca la un om înţelept de la care ai întotdeauna ce învăţa. Fără doar şi
poate, majoritatea dintre noi l-am socotit înălţat pe un soclu înalt înaintea ochilor noştri.

 

Restul documentului il puteti accesa aici in format PDF

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate