Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 


Articole de la cititori

 


DOCUMENTE CARE STAU LA BAZA ISTORIEI BAPTIŞTILOR DIN ROMÂNIA (cap.I)

Întrucât autorii adevăraţi ai acestor documente sunt uitaţi sau plagiaţi se va publica un serial cu documente primare. Mai întâi se va publica o antologie de texte, compilate cel mai probabil de către Dumitru Baban. Prima parte este o dezvoltare în timp a istoriei timpurii scrisă şi rescrisă de autori germani şi prezentată cu prilejul diferitelor aniversări (decenii de eistenţă) baptiste. Printre cei care au prelucrat materialul se pot identifica (după unele exemplare semnate) germanii Fleischer şi Wabler. Se redă mai jos primul capitol şi în postările următoare vor fi prezentate, succesiv, în aproximativ 24 de episoade, celelalte capitole. Frumosul începe din al doilea episod şi va continua până la sfârşit. Cei prezentaţi în acest serial sunt cu adevărat eroi ai credinţei baptiste. Acum, după ce ne-am scos la lumină putregaiurile, putem să expunem şi diamantele, giuvaierurile. *(Textul a fost uşor editat pentru o înţelegere mai bună!)

SCHIȚĂ ISTORICĂ A BAPTISMULUI DIN ROMÂNIA DE LA ANUL 1856 ȘI PÂNĂ ASTĂZI [1946]

CAPITOLUL I.

Primele începuturi baptiste:

România Veche era compusă în secolul trecut din două țărișoare independente, Muntenia și Moldova, care unindu-se împreună, au ales domn al Principatelor unite pe colonelul Alexandru Ion Cuza, născut la Galați în anul 1820. A domnit din anul 1859 până la 1866 când a fost ales Prințul Carol de Hohenzolern Siegmaringen, ales prin plebiscitul din 8 aprilie 1866 ca domn creditar al principatelor românești. Principele Carol I a intrat în București la 22 (10) mai 1866, a fost recunoscut de către marele Puteri la 12 octombrie, același an, și proclamat Rege al României, prin votul unanim al reprezentanților națiunii, în martie 1867. continuare...

 

horizontal rule

Mă voi simţi vinovat… mereu

de Marius Cruceru

Am ajuns mai devreme la biserică. Am dat mîna cu tinerii din sală şi m-am aşezat cu foile mele în primul rînd aşteptînd începerea programului. În spatele meu a început un dialog:

- Mă bucur că ai venit..

- Da plec,

- Nu pleca, rămîi

- Nu, ştiu eu ce-i aici..

- De data asta va fi altfel, rămîi, dacă nu pentru predică, măcar pentru cîntare… rămîi…Rămîi să ne asculţi.

Şi a rămas. M-am întors, am dat mîna cu el, am încercat să îi zîmbesc, dar … am rămas amîndoi tăcuţi, el lîngă prietenul lui, eu, între două scaune libere.

Tînărul din spatele meu, care s-a lăsat convins cu greu să îşi scoată basca şi apoi să rămînă în sală, a stat atent tot programul.

I-am aflat povestea la sfîrşitul predicii.

Toate acestea se întîmplau în urmă cu o lună de zile. continuare...

horizontal rule

100 de ani de la naşterea lui Richard Wurmbrand

de Mircea Tipei

”A flower,
if you bruise it
under your feet,
rewards you
by giving you
its perfume.”

Richard Wurmbrand


(Fie-mi permisă parafrazarea)

“Floarea,
pe care-o zdrobeşti
sub picior,
te va recompensa,
dăruindu-ţi
parfumul ei.”

Richard Wurmbrand

Aş cum a spus, ca un fin observator al realităţilor înconjurătoare, Richard Wurmbrand a şi trăit la fel, răspândind o mireasmă care s-a răspândit în mai toată lumea. El a fost o floare a cărei zdrobire a dăruit lumii frumuseţi fără de care, mulţi dintre noi, am fi mult mai săraci astăzi.

Richard Wurmbrand a fost omul pe care l-am admirat cel mai mult. Model de curaj şi demnitate, în pofida blândeţei care îl făcea să pară vulnerabil. L-am întâlnit doar de două ori în viaţă şi odată am şi purtat un scurt dialog cu el. M-am simţit mic, în prezenţa lui. Siguranţa, determinarea, calmul şi totodată forţa pe care o emana fără să facă nici cel mai mic efort, toate acestea mă copleşeau. El a rămas întipărit pentru totdeauna în memoria mea ca un apostol al vremurilor moderne, demn de cinste, aici printre noi şi demn de un loc special lângă Domnul pe care l-a slujit cu o credincioşie exemplară.
continuare...

horizontal rule

Omul este bun!

de Marius Cruceru

“Omul este bun!” Argumentaţi şi daţi trei exemple

Aşa ar suna o temă proastă dată de un profesor prost.

La sesiunea de comunicări ştiiţifice de la Universitatea Emanuel, Chipul lui Dumnezeu în om, care a avut loc la sfîrşitul săptămîni trecute, am avut o discuţie foarte interesantă referitoare la cele două şcoli de antropologie şi soteriologie, cea estică şi cea vestică.

Simplificarea este şcolărească şi didactică atunci cînd vorbim de două şcoli care îşi au rădăcinile în perioada patristică: cea orientală, care presupune faptul că omul a pierdut asemănarea, dar şi-a pierdut chipul, creat fiind după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, şi cea occidentală, via Augustin-Calvin, care presupune pierderea completă, degradarea totală a omului, atît în chip cît şi în asemănare. continuare...

horizontal rule

Postmodernismul şi poporul condus de femei si copii

de Paul Negrut

In bisericile din Occident este tot mai pronuntata tendinta de a avea organizatii de copiii, tineret si femei. Aceasta orientare a patruns si in bisericile din Romania dupa Revolutia din 1989.

Motivatia de suprafata a acestei fragmentari a bisericilor ar fi nevoia de a avea programe/studii adecvate nevoilor specifice acestor grupari. Cauzele de profunzime, dupa parerea mea, sunt izvorate dintr-o revolta mai larga a intregii societati impotriva randuielilor stabilite de Dumnezeu in familie, biserica si societate.

Aceasta revolta este clar articulata in asa numitul curent filosofico-cultural, denumit generic Postmodernism. Una dintre trasaturile de baza ale postmodernismului este ruptura totala cu gandirea, institutiile si stilul de viata din trecut. Asa numita deconstructie a trecutului promovata de postmodernism se refera la demolarea totala a oricarei conceptii despre lume si viata (metanaratiune), a oricarei institutii si a oricaror norme morale si sociale ale trecutului.


Numai prin demolarea acestora, individul postmodern este eliberat din orice forma de incorsetare si devine liber: a) in a-si elabora singur filosofia de viata (micronaratiuinea), b) in a se alatura dupa bunul plac oricarei grupari, si c) in a-si alege liber stilul de viata care-i place. continuare...

horizontal rule

Planul Lui Dumnezeu, facut in Sine insusi pentru sfintii si credinciosii in Hristos Isus

de Ioan Pribag

In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti, … dupa planul pe care-L alcatuise in Sine Insusi.” Ef.1.4,9

Scrisoarea epistolei Catre Efeseni, a fost adresata de apostolul Pavel intemnitat in Roma, sfintilor si credinciosilor din Efes. Insa prin continutul ei se adreseaza sfintilor si credinciosilor de pretutindeni.

Prin evidenta locului – Efesul, si a starii de trai si viata – Hristos , Pa vel ne arata caracterul unitar al crestinismului si anume: sfintii si credinciosii in Hristos se identifica a fi in Hristos Domnul, si dintr-o anumita localitate. Caracterul denominational; catolic, ortodox, protestant, noprotestant cu ramurile lor, este o lucrare omeneasca. Sfintii in Hristos nu se regasesc in nici una din denominatiunile religiose crestine ca stare de spirit , ci numai in Dumnezeu Tatal , in Hristos Domnul si in Spiritul Sfant. Ef.4.4-6

Dumnezeu Tatal a facut un plan in Sine insusi, in Hristos Domnul inainte de vesnicii – inainte de a crea vesniciile si lumile lor. Ef.1.9;3.11;Evr.1.2
continuare...

horizontal rule

Piper despre profetia lui Wilkerson

Pe David Wilkerson l-am citit (Crucea si Pumnalul si altele) inainte de a ajunge in Romania si de a sta de vorba in cadrul unei “sezatori” cu pastori si presa in Bucuresti. Sambata, una din persoanele care traduc in limba romana mesajele sale, mi-a semnalat mesajul-avertizare facut public duminca. Textul in engleza este aici iar traducerea lui preluata de pe blogul sau, este mai jos.

Aseara am citit si reactia respectabilului John Piper la profetia lui Wilkerson. Vorbeam ieri cu un alt prieten despre faptul ca in vremurile acestea in care ideea de profetie este supraevaluata pana la ridicol de tot felul de comicarii crestine care apar la TV, e foarte greu de apreciat care e valabila si care nu.
continuare...

horizontal rule

Să chinuim animalele!

de Marius Cruceru

De ce nu? Voi înfiinţa o asociaţie pentru dreptul omului de a chinui şi schingiui animalele în următoarea ordine: ţînţari, gîndaci de bucătărie, şoareci de hambar, şobolani de beci, pisici de casă şi cîini de curte, cai de car şi vaci de lapte.

De ce nu? Omul este liber să îşi chinuie animalele după buna poftă a inimii lui. Cine şi ce treabă are dacă vreau să tai membrele unui animal din scurt, coada la cîine, urechile la pisică sau să produc un avort vacii pentru a obţine o foaie de pergament pentru pus pe masa din sufragerie? Pinguinii, de ce nu? Să vedem dacă este adevărat că au frac.

Este proprietatate mea, la fel ca peştele din acvariu, pe care îl voi sufoca treptat, scoţîndu-l din apă, 1 minut, 3, 5, 7, ca să văd cît rezistă şi cobaiul pe care îl pot diseca de viu, la fel ca broasca de eviscerat, blana de vulpe stă bine în jurul gîtului nevestelor, manşetele de hermelină stau bine pe lîngă curelele de ceas argintat.

Să chinuim animalele! De ce nu? Putem. Este un drept pe care trebuie să-l cîştigăm alături de alte drepturi pe care le-au cîştigat femeile noastre. Şi noi bărbaţii avem dreptul la porţia noastră de adrenalină. În ziua în care voi obţine dreptul de a înfiinţa o asemenea asociaţie voi numi acea zi “Ziua Bărbaţilor cu nervi de fier” şi o vom sărbători prin aruncarea pisicilor de pe blocuri ca să vedem dacă au nouă vieţi. Sigur, la poalele blocului se vor aduna o mulţime de femeiuşti proaborţioniste şi cîteva activiste PETA ca să prindă mîţele cu cearceaful şi ne vom da în judecată de la organizaţie la organizaţie, iar cîţiva transexuali vor leşina spectaculos ca nişte domnişoare de internat de provincie în faţa barbariei. continuare...

 

horizontal rule

VÂRFUL ICEBERGULUI

VÂRFUL ICEBERGULUI informatorilor baptiști

În urma cercetărilor în domeniul istoriei recente a Cultului Creștin Baptist din România, am descoperit în mod inevitabil fenomenul colaborării pastorilor baptiști cu organele de securitate comunistă. În estimările mele între 70-90% dintre păstori au colaborat cu regimul comunist. Aceasta înseamnă că foarte mulți dintre păstorii în funcție și studenții la teologie baptistă au fost racolați ca informatori (cu siguranță câțiva și dintre dintre cei care s-au înscris în Seminar în anul 1989 – promoția 1993). Redau mai jos o listă cu cei identificați, listă care abia atinge vârful problemei. Lista cu cei neidentificați pe nume dar ale căror note informative se regăsesc în dosarele păstorilor și a membrilor activi ai bisericilor din acea vreme este unuitor mai mare. Datorită piedicilor puse in calea cercetării, adică impiedicarea accesului la dosare propusă de actuala conducere a Cultului, nu am mai putut progresa în acest demers, de aceea las ca mărturie lista pe care mi-a îngăduit Dumnezeu să o alcătuiesc. Cred că este o vinovăție și o purtare duplicitară și în atitudinea conducerii actuale, atitudine pentru care Dumnezeu le va cere socoteală. Propășire este numai în adevăr și lumină. Cert este că Dumnezeu i-a cunoscut și îi cunoaște pe cei care sunt cu toată inima ai Săi și pe cei care dintr-un motiv sau altul s-au făcut instrumente în mâna opresivă, diabolică, atee a comunismului. continuare...

horizontal rule

Cât mai rezistăm?

de Ambasadorul

Noi, oamenii am fost creaţi să rezistăm unor incredibile presiuni. Dumnezeu ne-a creat nişte fiinţe destul de rezistente. Putem rezista unor călduri tropicale sau crivăţului nemilos, putem trece prin perioade de boală, crize financiare, dezamăgiri incredibile în căsnicie, şomaj sau moartea celei mai dragi persoane.

Putem trece prin toate acestea…cu o singură condiţie!

Să nu ne pierdem SPERANŢA!

Îndoielile se năpustesc în viaţa noastră precum gândacii de colorado într-o cultură de cartofi. Îndoielile sunt ca nişte omizi hidoase şi greţoase care umblă peste sufletul nostru şi ne mănâncă speranţa. De obicei, ne descurcăm bine la atacurile lor, dar ocazional ne dăm seama că nu mai putem face faţă. Corabia vieţii noastre începe să se descompună chiar sub ochii noştri. În acele momente de întuneric şi ceaţă rece, simţim din plin efectul distrugător al îndoielilor. continuare...

horizontal rule

Am inteles

de Ciprians

La o buna bucata de vreme dupa lansarea blogului personal al celebrului nostru frate in credinta, Paul Negrut,  si dupa consumarea unei mari cantitati de neuroni proprii/autohtoni, dar si de aiurea, in incercarea de a elucida enigma blocarii comentariilor, in sfarsit strig si eu  “e(v)rika!”…adica, am inteles:  fratele Paul Negrut, ca unul cu o experienta personala respectabila si demna de admirat, a  “citit” in ce ape se scalda blogosfera evanghelica,  si - e o speculatie personala -  s-a hotarat sa nu dea prilej nimanui sa pacatuiasca si sa-si lege o piatra de moara de gat.

Am inteles! in ultima perioada sunt doar un calator si un cititor mai detasat  (am reusit sa depasesc fazele impatimite, vulcanice, neostoite, dar nu este meritul meu, viata mi-a umplut desagii responsibilitatilor)   al blogosferei evanghelice si n-am putut sa nu observ ca disputa fina, dialogul constructiv si duelul ideatic elevator,  fie lipsesc cu desavarsire, fie se folosesc de mijloace mult inferioare scopului propus si nici macar intrezarit. continuare...

horizontal rule

Fericirea pe care o vei avea pe pamint si cea din cer,  o cladesti aici !

 

de Marinica Dumitrascu

 

Una dintre cele mai arzatoare dorinti si nazuinti pe care o are omul cit traieste, este sa fie fericit! Si pentruca pina acum nimeni nu a reusit sa recomande o reteta sigura si completa a dobindirii fericirii, nici sa evalueze adevarata greutate si valoare a ei, majoritatea oamenilor alearga, se zbat, cheltuiesc enorm de mult sa ajunga fericiti. Cu absolut tot bagajul si arsenalul ce-l ofera prezicatorii celor interesati sa fie fericiti, omul este tot mai nefericit.

 

Cei mai multi considera ca a avea bani suficienti sau chiar foarte multi, vei ajunge si vei fi fericit. Fie ca banii care ii ai la un moment dat se schimba si vei primi doar o limita din ei, te va dezamagi, ca speranta de fericire prin ei, s-a dus. Poate ca banca unde ii ai depusi, chiar daca este un colos, a falimentat ca exemplul din aceasta toamna de 2008, si tot ce ai strins, economisit si depus o viata pentru a fi fericit prin ei, a esuat, te-a zdrobit amar.

 

Altii se considera fericiti prin faptul de a avea o casa frumoasa, o vila cu un confort deosebit. Dar dupa ce s-a invechit si degradat, iluzia fericirii, trece pe linga tine. Unii si nu putini, se considera fericiti ca au doi copii frumosi, studiosi si cu perspectiva. O alegere gresita facuta pe drumul vietii, prabuseste totul. Multi incearca sa guste din simtomele fericirii prin functia si pozitia sociala care o au. Dar, miine compania da faliment si s-a dus toata speranta.

 

Atunci, ce nadejde mai este? In asa nesiguranta, ce se mai poate face, unde si la ce sa apelam?? Si cum Cuvintul lui Dumnezeu este lasat la urma de tot, tocmai el are solutia si solutia salvatoare. Hai sa ne uitam in trei locuri in Sfinta Scriptura.

 

Intii intilnim in cele 10 porunci, Exod cap 20 versetul 12, "cinsteste pe tatal tau si pe mama ta"...! Nu spune cit, cum si unde, ci exact cum trebuie si cit vor fi in viata. Apoi la Deutoronom cap 5 versetul 16, "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau,ca sa fii fericit"...!

 

Deasemeni, precizarea facuta in Noul Testament la epistola apostolului Pavel catre Efeseni cap 6 versetul 2 si 3, spune clar: "sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta, este cea dintii porunca insotita de o gagaduinta, ca sa fii fericit si sa traiesti multa vreme pe pamint"! Toate acestea au caracter permanent, sunt porunci si nu alegere optionala. Cam atitea exemple din Sfanta Scriptura si sunt suficiente.

 

Aceste adevaruri dumnezeiesti traite, iti inunda fiinta de bucurie si siguranta ca vei fi fericit, daca vei respecta ce Dumnezeu a rinduit si poruncit. Hai sa aratam putin, simplu, care este situatia in lume real. Copii apar in familie, cresc si ajung tineri, majori, cu decizii personale. Ii trateaza apoi pe parinti dupa bunul plac, dupa preferinte, dupa interese si beneficii, dupa diferite considerente. Le intorc spatele cind vor, ii parasesc cind vor, ii jignesc cind si cit vor,fara vre-o remuscare, sfidind orice lege, ramanind motivati ca au facut bine sau cum trebuia.

 

Doamne, cum sunt, cum se simt acesti parinti? Cum le este sufletul si inimile?

 

Jigniti, frinti, rusinati, zdrobiti, indurerati si cel mai cumplit, ca suferinta aceasta este cea mai mare pe pamint si nu se vindeca cu nimic. Dar pentru aceste situatii, Dumnezeu are precizat in Cuvintul Lui pedeapsa. Deaceea, Dumnezeul care a construit si ceeat omul si a stiut mai dinainte confruntarile lui, a stabilit legi si reguli, care sa dea vindecare si altora fericire. Deci voi, noi toti care avem inca parinti in viata, pe baza Cuvintului vesnic si autoritar al lui Dumnezeu, cinstiti si respectati parintii pe pamint in viata lor, ca sa fiti,sa fim fericiti asa cum Dumnezeu ne-a promis si ne-o dorim!

 

Acum, pentru cei descrisi mai sus, cit si pentru orice om de pe pamint, fericirea pe care o vei avea o vesnicie in cer, depinde de modul, cum vei asculta si respecta pe Dumnezeul creator,Tatal Domnului nostru Isus Hristos. Sa fim clari, sinceri cu noi insine, una este sa jignesti sau sa bajocoresti un parinte care este om si alta este sa jignesti si sa bajocoresti pe Dumnezeu! Ne cutremuram, cit de multa lume este in situatia aceasta ranind pe Dumnezeu! Iata doar citeva pasaje din Sfinta Scriptura, in care gasim ce a stabilit Dumnezeu, inca de la inceput si de respectat pina la sfirsit: Deutoronom cap 10 versetele 12 si 13,  Deutoronom cap 28 versetele 1 la 14, apoi atitea cuprinse in Noul Testament.

 

Citind aceste precizari, legi, porunci ale lui Dumnezeu, avem cunostinta clara asupra modului, cum trebuie sa respectam si sa cinstim pe Dumnezeu, pentruca fericirea vesnica de care vom avea parte, o incepem aici, o cladim aici, o consolidam aici si o vom primi ca rasplata in cer! Astfel zis, astfel traind in baza promisiunilor Lui, rasplata ne va fi mare! Glorie si onoare lui Dumnezeu!

sus

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate