Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Articole
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 


Articole

 

 

Articolele din acest număr:

 

Biserica īntre Ghetto si Venetia - Carbunii Eulaliei 8 - de Marius Cruceru [pagina 1]

[click aici...]

"Sindromul SIDA" la cultele religioase - de Daniel Mitrofan [pagina 1]

[click aici...]

Iosif Stefanuti - de Mihai Ciuca [pagina 2]

[click aici...]

Un baptist, o metodista, si un protestant - de Caius Obeada [pagina 2] [click aici...]
Ce spune Biblia despre fecundarea artificiala "in vitro"? - de Preot Vasile Filat [pagina 3] [click aici...]
Nobletea unei femei - de Elena Danaila [pagina 3] [click aici...]
Cui ii este frica de Isus? - de Ciprian S [pagina 4] [click aici...]
Dumitru Baban - un muzician plecat la Domnul - de Caius Obeada [pagina 4] [click aici...]

horizontal rule

Cui ii este frica de ISUS ?

de Ciprian S

Nu trebuie sa caut prea departe pt a intelege ca ceva "e putred in" lumea evanghelica. Blogosfera nu face decat sa etaleze, sa ridice cortina, sa scoata la rampa lipsa de maturitate, de echilibru, de caracter - chiar, de scop, de numitor comun al evanghelicilor. Faceti un tur al blogurilor protestante si va veti convinge, daca n-ati facut-o deja. De ce se scrie, pana la urma? Patratosu' - emblema a blogosferei evanghelice - cu intuitie si clarviziune si-a definit si trasat in termeni clari, motivatiile emanatiilor blogosferice. Putini sunt cei care scriu constructiv; cei mai multi scriem ca sa ne expunem, ca sa ne lansam, ca sa fim cititi si apreciati, si de ce nu, efectiv ca sa ne aflam in treaba.

Dar ce nu prea pot intelege de unde vin atacurile la persoana, sub diferite forme. Cica ironia este apanajul omului inteligent. Patratosu tocmai are o postare despre asta si deja s-au starnit valuri. Dar e atat de usor sa fim rau intelesi si sa ranimi in spatiul virtual, chiar cand nu dorim asta. Cu cat mai mult cand avem dorinti razboinice sau lasam loc, cu sarcasm, pt interpretari dureroase.

Am mai pus intrebarea aceasta: este DUMNEZEU stapan si peste lumea virtuala? Imparatia LUI inglobeaza si blogosfera? Exista o conduita prestabilita a crestinului in lumea virtuala? Sau este un spatiu de necontrolat si virtualul poate masca sau cozmetiza defularile crestinilor frustrati sau impaunati? N-ar trebui ca ceea ce credem si praticam in viata de zi cu zi sa ne dicteze si tonul si cuvintele lansate in acest spatiu in care avem impresia ca sub un nickname putem lovi miseleste, in stilul lui Toma Alimos? Sau tocmai aici e problema: ca in practica cotidiana, tinem sus stindardul de ochii lumii...dar in blogosfera, ne putem permite sa ne porcaim, sa-i mai zicem unuia "de mama", sa ne dam arama pe fata. Ar trebui sa existe un cod al comportamentului crestin in blogosfera? sau el exista deja, incrustat in inima...sau doar suflat, deci usor de sters?

Blogosfera degradeaza sau rafineaza perceptia pe care o avem unii despre altii? Bloguri crestine de bun-simt, constructive abia au cateva intrari pe zi, iar altele care-si fac un scop din scandaluri si can-can-uri, au cresteri vertiginoase in topuri. Am putea spune ca tot noi suntem de vina, avand afinitati crescute pt scandal, pt barfa, pt mahala. Tuturor ne place sa ne scaldam in ape tulburi, sa radem amuzati in multime cand cineva cu renume este atacat si murdarit in public; ce placeri grotesti avem, nu-i asa? Ar trebui sa ne cenzuram intrarile, sa instituim blocade... dar e mai usor sa dam un click si sa ne amuzam.

Cui ii este frica de ISUS? intrebarea care are un raspuns simplu si prompt: tuturor!!! dar cui ii este frica, cu adevarat, de ISUS in spatiul virtual? chiar daca avem nickname-uri, EL ne stie tuturor atat IP-ul, cat si intentiile si motivatiile cuvintelor aruncate in valtoarea ideilor sau faptelor dezbatute. Nimic nu este fara repercursiuni, fara urmari, nici macar in blogosfera. Toti vom da socoteala atat pt ce am spus, cat si pt ce nu am spus.

E bine, spunea apostolul Pavel, sa existe partide ca sa iasa adevarul la suprafata . E bine, constructiv sa existe dezbateri, discutii, framantari, frecusuri, dar toate sub auspiciile conduitei si crezului crestin. Sub patronajul dragostei, sub egida temerii sfinte.

"Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămāne īn dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu, şi rămān īn dragostea Lui. V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămānă īn voi, şi bucuria voastră să fie deplină. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu." - stiti cu totii pasajul din Evanghelia lui Ioan.

Nu cred ca trebuie sa trecem in revista divergentele si scandalurile care au umplut zilele noastre blogosferice. Nu este cazul sa ne amintim jignirile si invinuirile pe care le-am lansat de pe diferite pozitii in blogosfera. Le stim cu totii... am impresia ca nu mai stim Cine este ISUS-ul la care ne raportam. Si parca nu mai stim daca trebuie sa construim sau sa distrugem in viata aceasta pt a aduna comori in cer...

Cui ii este frica de ISUS?

Articol apărut pe Blogul Ciprian's Weblog (http://ciprians.wordpress.com )

sus

horizontal rule

Dumitru Baban - un muzician plecat la Domnul

de Caius Obeada

Īn lumea muzicală avem mai multe personaje care fac posibil zborul notelor, pentru gādilarea urechi, satisfacerea sufletului, sau pentru ataşarea spituală īn concertul divinităţii. Īntre aceşti oameni ai muzicii se pot enumera compozitorii, dirijorii şi artiştii. Fratele Dumitru Baban s-a numărat īn ordinul dirijorilor, a celora care cu măiestrie au reuşit să ne aducă cāt de aproape de notele cerului, de interpretările care au reuşit să acapareze mintea şi sufletul unui muritor īn prezenţa Māntuitorului Său.

Vremurile trecute ale Constanţei a cunoscut doua familii care īmputernicite de Domnul au dus vestea Evangheliei nu numai īn Constanţa dar şi pe meleagurile Dobrogei. Doua familii care au intrat īn istoria baptiştilor, a pionerilor secolului trecut, a enumerat familiile fratele Baban şi Dumitru Haralambie. Doua familii care şi-au dat tot ce au avut pentru īmplinirea chemării primite din partea Domnului. Autorul acestor rānduri este un descendent a familiei Dumitru, īmpărtăşind amintiri cu descendenţii familiei Baban.

Fratele Dumitru Baban era un tinerel al bisericii, pe cānd tatăl său era slujitorul Domnului frăţietăţii oraşului şi īmprejurimilor Constanţei. Mama īmi povestea de darul muzicii pe care acest tinerel o avea, de timpurile cānd Dumitru era un tānar activ al bisericii, de timpurile petrecute la Babadac, la plaja cu tineri, repetiţiile de cor, timpuri pe care tinerii bisericilor noastre se bucură şi ajung să crească spre slava Sa.

Eram un copil cīnd am ajuns să cunosc pe fratele Dumitru. Defapt Tavi Baban, baiatul cel mai mare a fratelui Dumitru, Eugen Călimărea, cel mai mic băiat a fostului frate pastor Călimărea, erau tovarăşii mei de joacă, toţi trei de aceaşi vārstă, toţi trei descendenţi a lucrătorilor pe care biserica din Constanţa i-a cunoscut. Strada bisericii, sau curtea erau locurile preferate unde ne jucam şi unde de multe ori l-am văzut pe fratele Dumitru. Ore īnşir le petrecea la biserică unde scria partiturile corului sau orchestrei, unde avea grijă să schimbe corzile mandolinelor sau chitărilor.

Cīntam la trompetă pe cānd Tavi la acordeon, Laura (sora lui Tavi mai mică) la mandolină, Gabi Olaru la chitara şi restul orchestrei aliniaţi īn faţa bisericii sub bagheta dirijorului Dumitru Baban. Nu am cuvinte să explic sau să pot apropia cititorul de acele clipe īn care sub bagheta dirijorului am ajuns să simţim slava cerului pogorāndu-se peste biserica noastră. Erau momentele īn care orchestra şi corul sub īnspiraţia fratelui Dumitru aduceau slava prin cāntarea „Mărire Ţie", cānd nici pastorul bisericii din acele timpuri, fratele Dăduică, nu putea să stea jos ci ridica biserica īn picioare īn prezenţa nevăzută a divinităţii. Părul ţi se făcea „măciucă" (era vorba timpurilor), pelea se făcea ca de găină, transpirat şi de parcă ai fi aşteptat să apară ceva la orice secundă. Īn acele timpuri de extaz, bagheta maestrului era ridicată aducīnd laudă Māntuitorului nostru.

Īmi aduc aminte de timpurile cānd biserica din Constanţa a fost binecuvāntată cu doua harmonice. Nu ştiu exact dacă acesta era numele acestor instrumente, īnsă harmoniu era un fel de pian combinat cu sistemul acordeonului. La picioare aveai doua pedale pe care trebuie să le folosesti ca să umpli burduful care la rāndul lui producea destul aer ca să poţi auzi notele. Fratele Dumitru făcea gimnastică īn fiecare vineri seara şi duminică la biserică, trebuind să acompanieze biserica īn cāntare, picioarele pedalānd din răsputeri să poată ţine ritmul şi pasul cu glasul bisericii īn laudă. Prea puţini au ajuns să aprecieze eforturile fizice a fratelui meu.

Istoria bisericii din Constanţa nu poate să treacă cu vederea sārguinţa acestui frate care nu numai că a fost un dirijor dar şi un īnvăţător al instrumentelor muzicale. Cu dibăcie, răbdare şi pasiune a ajutat pe mulţi să īnveţe să cānte la instrumente muzicale. Acordeonul, chitara, vioara, mandolina, orga, erau instrumente pe care le puteai īnvăţa cu uşurinţa de la fratele meu. Īn fiecare marţi seara īmi aduc aminte de repetiţiile de orchestra iar miercurea la repetiţiile de cor, biserica devenise a doua casă pentru dānsul. Dacă nu īl găseai acasă, cu siguranţă că era la biserică.

Fratele Dumitru a lăsat īn urma sa un exemplu al sacrificiului şi dedicării. Un urmaş a pionerului credinţei īn Constanţa, fratele a lăsat ştafeta credinţei copiilor Săi, prietenul meu din copilărie moştenind darul bunicului său, Tavi lucrānd ca pastor şi profesor la Universitatea Baptistă de la Bucureşti, ştafeta credinţei fiind purtată pe noi umeri.

Despărţirile sunt dureroase, soţia fratelui Dumitru pe care am apreciat-o foarte mult din copilărie, rămāne īn singuratatea casei, dar īn prezenţa memoriilor şi a aşteptării venirii Domnului nostru pentru acea unire a veşniciei. Tradiţia evreiască ne spune că un om care moare din caza unei boli de abdomen, moare īn binecuvāntare din cauză că mulţi dintre cei drepţi more din această boală (Keth.103b). Fratele meu a plecat la Domnul la rindul cetei lui, lăsānd amintirile unui lucrător care pānă la ultimile clipe, cāntarea şi lauda au fost pe buzele lui.

Timpul ne separă, īnsă veşnicia o să ne unească īn prezenţa slavei Sale. Condoleanţe familiei şi a tuturor care l-au cunoscut pe fratele meu Dumitru Baban.

Coram Deo!

ps. mesaj din partea lui Catalin Baban 

Din motive necunoscute unele link-uri cu video-urile despre tata de pe youtube si-au schimbat adresa. Recomand cautare pe youtube.com cu keywords "dumitru baban constanta romania" sau update-ul urmator:

Dumitru Baban - The Last Days Of 2008 http://www.youtube.com/watch?v=aJAm5trhGsE

Dumitru Baban - Cantand La Chitara - Septembrie 2007 http://www.youtube.com/watch?v=rye6sqbiqoY  (inclusiv melodia lui "Un Timp De O zi..")

Dumitru Baban - Cantec Pentru Tata http://www.youtube.com/watch?v=78s_4HsTKHk

Celelalte link-uri au ramas aceleasi:

Unchiu Dumitru - In Memoriam: http://www.youtube.com/watch?v=jD9qcEEf5No
Priveghiul : http://www.youtube.com/watch?v=IiBz9b2Nt8g
Inmormantarea:
http://www.youtube.com/watch?v=L2kva54JHhY

horizontal rule

Īnapoi

sus

 

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea romānă.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum īntr-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei īntr-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate īn acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să īţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfānt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre māntuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfārşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Arhiva | Contact | Despre noi | Colaboratori
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate