Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Apologetica
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Poşta Redacţiei

Watch videos at Vodpod and more of my videos

 


Pagina de Apologetică

 

 

Octavian C. Obeada

Pagina de Apologetică este realizată de

 

Octavian C. Obeada

Preşedintele Misiunii Vox Dei

Apologet Baptist

 

În acest număr:

 

Ce este Oştirea lui Isus?  [pagina 1]

Alcătuirea oştirii lui Isus  [pagina 1]

Joolz înfruntă Oştirea lui Isus  [pagina 1]

În interiorul cultului lui Isus [pagina 2]

Soldaţi creştini [pagina 2]

 

Ce este Oştirea lui Isus?

Există diverse asociaţii şi organizaţii caritabile în cadrul grupării “Jesus Fellowship Church” (“Biserica Frăţia lui Isus”).

De-a lungul anilor şi a extinderii din rădăcinile timpurii ale Bisericii Frăţiei lui Isus, diverse denumiri au fost date diferitor părţi organizaţionale ale Frăţiei.

Nume Scop
Biserica Frăţia lui Isus* Biserica din spatele grupării
Jesus Army – Oştirea lui Isus Cei din prima linie
Modern Jesus Army – Oştirea modernă a lui Isus (mJa *) O variaţiune des folosită
Multiply Christian Network – Reţeaua de Extindere Creştină Reţeaua bisericii, creată de grupare
Multiply International Christian Network– Reţeaua de Extindere Internaţională Creştină Reţeaua bisericii de extindere internaţională
Jesus People – Oamenii lui Isus Nume generic (folosit până la jumătatea anilor ‘80)
Jesus People, Loving People – Oamenii lui Isus, Oamenii iubirii Nume generice
Jesus Fellowship Church Baptist – Biserica Baptistă a Frăţiei lui Isus Denumirea veche (când erau încă membri ai Bisericii Baptiste)
Jesus Lives Crusaders – Cruciaţii lui Isus cel Viu Supranume din perioada de început
New Creation Christian Community – Comunitatea Creştină a Noii Creaţii (NCCC) Nume obişnuit pentru locuitorii comunităţii

 

 

Organizaţii caritabile Scop
Jesus Army Charitable Trust (JACT) – Trustul Caritabil Oştirea lui Isus Centrele de caritate ale Oştirii lui Isus
Heartcry (Compassion in Action) – Glasul inimii (Compasiunea în fapte) Numele de lucru al JACT
Jesus Fellowship Community Trust – Trustul Comunitar Frăţia lui Isus Cel care deţine terenuri, clădiri, vehicule, afaceri etc.
Jesus Fellowship Housing Association Ltd – Asociaţia imobiliară Frăţia lui Isus SRL Numele formal al organizaţiei imobiliare/caritabile

 

 

Altele Scop
House of Goodness – Casa Mărinimiei Compania mamă care cuprinde majoritatea afacerilor frăţiei
New Creation Christian Enterprises Ltd – Întreprinderea Creştină Noua Creaţie SRL Oportunităţi de afaceri (pasivă)
Jesus Fellowship Limited – Frăţia lui Isus SRL (pasivă)
Jesus Army Limited – Oştirea lui Isus SRL (pasivă)
Jesus Fellowship Pre-School – Preşcolarii Frăţiei lui Isus Începerea de la cei mai mici !

* NOTĂ: 'Jesus Fellowship Church' (Biserica Frăţiei lui Isus) menţionată aici nu are vreo legătură cu "Jesus Fellowship Church" din America. Ele sunt organizaţii complet independente reciproc.
'mJa' menţionat aici nu are vreo legătură cu 'MJA', 'Messianic Jewish Alliance' – “Alianţa Mesianică a Evreilor”.

 

Alcătuirea oştirii lui Isus

Noel Stanton s-a născut în ziua de Crăciun, 1926, în Bedfordshire, Anglia.

A lucrat la o bancă, fiind apoi recrutat în Royal Navy – Marina Regală. Mai târziu a devenit funcţionar contabil, iar apoi director al unei companii de ilustrate şi felicitări, predicând în timpul liber pentru National Young Life Campaign – Campania Naţională pentru Viaţa Tinerilor. În 1957, în calitate de predicator laic, I s-a atribuit o sarcină pastorală în congregaţia de la Biserica Baptistă Bugbrooke din Northamptonshire.

Bugbrooke Baptist Chapel

Capela Baptistă Bugbrooke.

În decursul anului 1969, el a început să vorbească în limbi străine şi a trăit “botezul întru Sfântul Duh”. A început să preschimbe biserica, concentrându-se pe atragerea enoriaşilor mai tineri. Curând, ca o izbucnire a mişcării penticostale, s-a format "Frăţia lui Isus", ca comunitate creştină şi membră a  trunchiului Bisericii Baptiste şi Evanghelice.

În decursul a doar câţiva ani, s-a dezvoltat ideea traiului comunitar. Membrii şi-au încredinţat banii unui “Fond Comunitar al Iubirii'. În 1974 a fost achiziţionat  Bugbrooke Hall. Redenumită “New Creation Hall” (“Sala Noii Creaţii), avea să devină prima casă comunitară a frăţiei. Câţiva membri s-au mutat în ea. Cei mai mulţi au început să doneze bani în fondul comunităţii.

Ei au cumpărat apoi o fermă, redenumită “Ferma Noii Creaţii”. Intrată în lucru, ferma a devenit nu doar locuinţa, ci şi locul de muncă al multor membri ai comunităţii care lua amploare.

Atraşi de revigorarea şi vioiciunea slujbelor, tinerii creştini au venit în număr tot mai mare la Bugbrooke, pentru a se aşeza în noile comune apărute în regiune. În aceste comune, adepţii trăiau precum o singură mare familie. Fraţilor şi surorilor” li s-au dat “nume de cinstire” şi ei şi-au donat economiile  şi toate bunurile Bisericii.

În anii care au urmat, gruparea a crescut şi s-a extins în multe alte târguşoare. Au apărut noi afaceri în care au fost angajaţi membrii. Mulţi s-au grupat sub stindardul "House of Goodness" (“Casa Mărinimiei”).

În 1986, din pricina stilului izolat de trai al frăţiei, presei tot mai defavorabile care a fost generată de un număr de morţi misterioase ale unor membri şi de  criticile vehemente publice ale unor foşti membrii şi ale altor contestatari, Bisericile Baptiste şi Evanghelice i-au îndepărtat pe cei din Frăţia lui Isus din cadrul alianţei.

Nu la mult timp după aceea, pe 18 aprilie 1987, Noel Stanton a lansat "Jesus Army" (“Oştirea lui Isus”) ca braţ de misiune şi evanghelism al frăţiei.

Noul nume, “Oştirea lui Isus”, a adus frăţiei o imagine publică nouă. Jachete de camuflaj şi cruci roşii fluorescente au devenit o uniformă pentru membrii care se ocupau de evanghelizare. Au fost achiziţionate autobuze cu etaj, nou nouţe, vopsite în culorile noii Oştiri a lui Isus. Au luat amploare tacticile de recrutare; dependenţii de droguri şi cei fără adăpost au fost ţintele convertirii şi a recrutării în cadrul organizaţiei.

Oştirea lui Isus a continuat să se dezvolte. Se achiziţionează în continuare noi proprietăţi şi imobile care sunt transformate în case ale frăţiei. Se pun bazele unor noi afaceri pentru a furniza locuri de muncă pentru membri, precum şi venituri pentru gruparea aflată în expansiune. Parcul auto de autobuze continuă să se mărească, asigurând transportul membrilor şi deplasarea către locurile de muncă.

Oştirea lui Isus s-a extins acum în multe oraşe, comune şi sate din ţară. Evenimente regulate şi întruniri sunt organizate pentru miile de membri şi adepţi. În anul 1999, 'Multiply Christian Network' – “Reţeaua de multiplicare creştină” (o reţea a bisericii creată şi condusă de Frăţia lui Isus) s-a realăturat  Alianţei Evanghelice. Centrul Isus, care va fi curând terminat în centrul oraşului Northampton, va deveni probabil un punct important de focalizare a mişcării.

Noel Stanton, îndeobşte privit ca fiind fondatorul mişcării, încă predică la evenimente, dar este văzut rareori în public. A refuzat deseori să fie intervievat şi se spune că îşi petrece mult timp rugându-se singur.

Joolz înfruntă Oştirea lui Isus

Joolz Denby

Era mijlocul anilor optzeci. Partenerul meu şi cu mine ne-am mutat din Bradford la Londra pentru că el cânta într-o trupă rock care semnase de curând cu o casă de discuri importantă, iar eu eram – şi sunt încă - scriitoare. Nu ne-a plăcut prea mult, eram obişnuiţi cu oameni care discută pe stradă, iar depersonalizarea epatantă a Londrei, care masca realitatea aspră, nu prea curată, era o povară pentru spiritele noastre.

Într-o seară, pentru a ne binedispune, am hotărât să mergem la cinematograf: un film nou, anunţat cu surle şi trâmbiţe şi cu critici diverse, având o coloană sonoră de excepţie. Se numea 'Near Dark' (“Aproape întuneric”). Îmbrăcată într-un stil gotic, cu părul roşcat închis şi strălucitor lung până în talie, am plecat de la cinematograf în seara respectivă plină de energie, simţindu-mă mai bine decât în ultimele zile. Discutam entuziasmaţi despre film în timp ce treceam prin zona Leicester Square. Am observat că o mică scenă temporară fusese ridicată – în acel ceas din noapte – iar o mulţime de oameni asculta un discurs al cuiva. Curioşi, ne-am dus să vedem despre ce este vorba, până la urmă nici nu aveam altceva de făcut . . .

Un bărbat cu părul argintiu predica - oh, mi-am dat seama destul de repede că era un miting creştin – unii dintre cei adunaţi având haine asemănătoare celor de luptă, ca şi cum ar fi fost uniforme.

Am fost din totdeauna interesată de religie, de credinţă, ca şi tatăl meu; tata, scolasticul-soldat, căutând mereu adevărul. Am studiat religia de ceva ani, şi încă o studiez, în toate formele ei, însă atunci eram tânără şi nu ştiam ceea ce ştiu astăzi. . . Pe măsură ce îl ascultam pe acel om vorbind despre cum poate să tămăduiască boala, să vindece de cancer, să îi scape pe dependenţii de droguri şi alcool punându-şi pur şi simplu mâinile pe ei, am simţit o furie crescândă din cauza minciunilor lui.

Poate că eram tulburată de la film. Poate că m-a indignat lipsa lui de conştiinţă sau tonul lui mieros, de laudă de sine să mă fi stârnit.

”Nemernic mincinos” am urlat eu, “cum poţi să spui astfel de lucruri? Să vindeci cancerul? Să îţi fie ruşine . . .”

Înainte de a apuca să închid gura, am fost înconjurată de oamenii în haine de genul celor militare.

Am fost apucată de braţe, am fost cotonogită, mă luptam cu loviturile primite la coaste, date cu grijă, pentru ca ei să nu poată fi văzuţi. Furioasă, am lovit şi eu în cine era mai aproape, strigând la prietenul meu, dar el nu putea ajunge la mine deoarece oamenii erau îngrămădiţi în jurul meu într-o masă compactă.

Ei mă ţineau în timp ce eu plesneam în jurul meu şi atunci unul dintre ei, un tânăr palid, cu acnee şi ochelari cu ramă neagră, groasă, şi-a pus mâna cleioasă şi rece (dacă îmi amintesc bine, cred că era mai speriat decât mine, eu eram deja lividă la faţă) pe fruntea mea. Am încercat să îl muşc, dar el mă ţinea la o depărtare de lungimea braţului, în timp ce ceilalţi continua să mă lovească  şi să mă cotonogească, însă mereu, mereu, în afara razei de vedere a trecătorilor celorlalţi.

Băiatul cel palid a tuşit. “Demoni”, a spus el cu un glas molâu şi nazal, “Demoni, ieşiţi din această femeie…”

Un cor de “Lăudat fie Domnul” s-a auzit de la cei care erau în jurul meu.

Am încetat să mă zbat pentru o clipă, fascinată.

”Ce?” am spus eu.

”Demoni, ieşiţi din această…”


”Stai puţin… Demoni? Vorbeşti serios? Tu crezi că eu - adică – tu chiar crezi că eu sunt posedată?'

”Păi… eşti”, a băiguit el.

”Nu sunt.”

”Eşti… Eşti, ei spun că eşti şi…”  

”Aiurea. Nu sunt. Aş ştii, dacă aş fi, nu? Cred că aş avea cel puţin o afurisită de vagă idee dacă aş fi posedată de demoni, nu-i aşa? A? Mi-aş învârti capul de jur împrejur sau ceva de gen şi aş face spume la gură – hai, las-o baltă . . .'

”Păi…” Tânărul avea uşoare îndoieli.

”Hai termină, e caraghios - demoni! Sincer, la ce te gândeşti? Eşti englez, pentru numele lui Dumnezeu, dacă faci în public o scenă de asta, ce o să creadă maică-ta, ă? Ei?'

Şi-a luat mâna de pe mine şi a părut stânjenit; şuturile şi ghiounturile s-au dublat. Mai târziu, am stat în baie şi am plâns, cu dureri la coastele contuzionate şi cu vânătăi dureroase. Dar pe moment, simţeam doar vechea furie.

Apoi un individ masiv şi bărbos a păşit înainte şi i-a tras o scatoalcă peste cap băiatului palid cu palma lui enormă, aproape doborându-l la pământ şi strâmbându-i poziţia ochelarilor.

”Demoni!” A urlat el cu un glas baritonal… “Demoni! Ieşiţi din fratele nostru – ştim că aţi intrat în el din această femeie! Ieşiţi, demonilor!'

Oamenii în haine de camuflaj m-au lăsat ca pe o cărămidă fierbinte şi s-au îngrămădit în jurul băiatului palid precum muştele la magiun. Feţele le erau inexpresive, vocile ca de roboţi. Privirile le erau goale, precum cele ale rechinilor. Pentru prima dată, am simţit un fior de frică – şi repulsie. Prietenul meu m-a apucat şi am luat-o la fugă.

Am privit în urmă şi l-am văzut pe predicatorul cu păr alb privindu-mă, pe faţa sa nu se putea citi nimic în acea Londră strălucind de luminile neoanelor; apoi, glasul său s-a auzit iar, repetând aceleaşi minciuni ca mai înainte.

Deodată, am simţit o mână pe braţul meu. M-am întors rapid, gata de luptă – dar era doar un cuplu în vârstă.

”Îmi pare rău, domnişoară…”, a spus domnul în etate cu voce blândă, îngrijorată. “Am văzut ce s-a petrecut, amândoi am văzut, nu-i aşa, dragă? . . . Eu - noi – ei bine, ne-am fi dorit să avem curajul de a spune ceva. Şi noi suntem creştini, vedeţi, dar acel ins şi oamenii lui sunt netrebnici, nu sunt cinstiţi. Vă mulţumesc pentru ce aţi făcut . . .'

Nu am reuşit să găsesc nimic de spus. Cuplul de bătrânei mi-a zâmbit şi s-a îndepărtat încetişor. Am început să tremur, iar prietenul meu se îngrijorase pentru mine. Şi-a pus braţul în jurul meu şi am plecat. M-am sprijinit de umărul lui, cu mintea răvăşită.

”Ticăloşii aceia”, a spus el, ai văzut ce imitaţii de haine militare aveau? Am cules de pe jos un fluturaş, ei îşi spun Oştirea lui Isus – nebuni, mulţi dintre ei . . .'

Oştirea lui Isus.

Asta a fost prima mea întâlnire cu Noel Stanton şi cinstiţii lui credincioşi, dar nu şi ultima. Sper că Stanton îşi aminteşte noaptea aceea; că îşi aminteşte de femeia cu păr stacojiu îmbrăcată stil gotic, pe care fraţii lui creştini au bătut-o.

Pentru că în ziua de azi, părul meu e cărunt şi nu mai sunt gotică, dar eu nu l-am uitat - o, nu . . .

Pentru mai multe informaţii despre munca lui Joolz  şi detalii despre lecturile ei cu public din ţară, vizitaţi-i site-ul oficial:
http://www.joolz.net

horizontal rule

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate