Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Apologetica
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

Watch videos at Vodpod and more of my videos

 


Pagina de Apologetică

 

 

Octavian C. Obeada

Pagina de Apologetică este realizată de

 

Octavian C. Obeada

Preşedintele Misiunii Vox Dei

Apologet Baptist

 

În acest număr:

 

Bogomilii (continuare)

 

SECȚIUNEA Vlll - DOCTRINELE BOGOMILEȘI PRACTICILE – CREDENTES ȘI PERFECTI – ERAU CREDENTES BOTEZAȚI?

 

Care era viața zilnică a acestor oameni și care erau relațiile lor unul cu altul și cu comunitățile în care trăiau? Răspunsul este mărturia dușmanilor lor – care putem fi siguri nu le este prea favorabilă.

 

Aveau numele de creștini – urmași ai lui Hristos11. Onorau ei numele mai mult decât membrii ortodocși ai bisericilor greacă și latină? Să vedem dovezile.

 

Toți scriitorii sunt de acord că membrii erau împărțiți în 2 clase: Perfecti, ori purii și Credentes, ori credincioșii. Perfecti nu erau numeroși. în 1240, când doctrina bogomilă era în toată Europa, un număr de credincioși, Credentes, erau 2.5 milioane, poate 3 milioane, atunci Reinero Sacconi, ori cum Hallam și alți scriitori englezi îl numesc, Regnier, inchizitorul, cel mai informat dușman al lor, care fusese membru al sectei, estima numărul Perfecti la 4000.[12] Aceștia erau liderii lor, bătrânii și femeile devotate. Ei mergeau în doi să învețe, ca cei 70 trimiși de Hristos. Trebuiau să stea celibatari și nu aveau proprietăți, pentru a se asigura de dedicarea lor. Ideea că ei vedea mariajul și proprietatea ca păcate mortale este o ficțiune a dușmanilor lor. Predarea proprietății de către Perfecti era văzută ca împlinirea poruncii lui Hristos pentru tânărul bogat (Mat. xix. 21): „Dacă vrei să fii desăvârşit” i-a zis Isus „du-te de vinde ce ai, dă la săraci, şi vei avea o comoară în cer! Apoi vino, şi urmează-Mă.”. ei erau asceți, vegetarieni, mâncau pește, posteau perioade din an. Se recunoșteau prin semne particulare și erau sprijiniți de credincioși, Credentes. Aveau titlul de bătrâni și pe lângă datoria de predicatori sau pastori ai congregației și misiune, aveau puterea de a administra consolamentum, ori ritualul de inițiere în rândul Perfecti. Aceasta se făcea prin punerea mâinilor peste bătrâni, prin care ei credeau că DS coboară peste aceștia și deveneau misionari. Ritualul prin care bătrânii erau primiți în rândul Credentes nu sunt specificate de adversarii lor, dar e sigur că botezul prin imersiune – bisericile orientale nu aveau alt concept decât imersiunea – era cel principal. Iată motivele acestei concluzii: era un legământ în care se intra de către credincioși prin primirea consolamentum la apropierea morții, și sunt dovezi multe de celebrarea Cinei – fără semnificație mistică – în fiecare Zi a Domnului. Femeile erau admise în rândul Perfecti, dar erau celibatare și vegetariene, nu predicau, dar luau parte la închinarea publică. Cu 600 de ani înainte, înainte de orice suroritate analogă cu Surorile carității din biserica romană, aceste femei, diaconițele bisericilor bogomile aveau grijă de bolnavi, ajutau săracii, învățau tinerii în credință – stabileau primele școli duminicale – administrau cazuri extreme de consolamentum muribunzilor, învățau ignoranții, fetele tinere, bazele salvării. Ca frații din Perfecti, mergeau în cupluri. Credentes, ori credincioșii au fost 4 secole comercianții, agricultorii, nobilii și oficialii Bulgariei și Bosniei.

 

Chestiunea botezului membrilor bisericii bogomile sau pauliciene Credentes a fost aprig discutată de scriitorii ecleziastici. Credem că se administra pentru că:

 

1.repudiau universal botezul copiilor. Declarațiile adesea citate că Credentes cuprind pe cei cu credință personală în Hristos ca Salvator, care mărturisesc public, nu prin punerea mâinilor, ca la Perfecti, ori discipoli celibatari, ci era o consacrare personală la o lucrarea specifică. Această mărturie de credință este condiția participării la Cină.

 

2.omiterea mențiunii despre aceasta de către prezbiterul Cosmas, Zygabenus, și alții nu este un argument împotrivă, deoarece ei, ca ecleziastici ai bisericii grecești, recunoșteau botezul doar ca triplă imersiune a copilului, cu ungere, numirea după un sfânt și invocarea sfinților și a fecioarei. Toate acestea erau repudiate de creștini, deci natural declarau că nu practică botezul. Dar, per contra, Harmenopoulos, preot grec al sec. 12, declară expres că practicau unica imersiune, dar fără ungere, etc. a adulților, pe baza mărturiei de credință. nu îi atribuiau virtuți mântuitoare.

 

3.Reinero, inchizitorul care fusese unul din ei, spune: ei spun că un om este mai întâi botezat când este primit în comunitate și spun că botezul nu folosește copiilor, deoarece ei nu cred.

 

4.istoriile lui Jirecek și Hilferding fac numeroase aluzii la botezul persoanelor de rang înalt, ca banul Culin Tvartko III, regele Stephen Thomas, ducele de St. Sava, etc., care nu au trecurt de gradul de Credentes, dar care au fost botezați în credința bogomilă. În perioada marilor persecuții, porunca se administra secret, noaptea, dar nu era omisă sau înlocuită. Acest lucru este imposibil într-o biserică orientală13.

horizontal rule

SECȚIUNEA IX - ORTODOXIA BISERICILOR GREACĂ ȘI ROMANĂ ERA TEOLOGICĂ MAI MULT DECÂT PRACTICĂ – CĂDEREA IMPERIULUI BULGAR

 

Era o perioadă în care se accentua foarte mult doctrina pe care o credea un om decât viața pe care o avea. Întrebarea care se punea nu era: este omul cast? Este sincer? Este cinstit? Își iubește aproapele ca pe sine?  Are motive pure pentru faptele sale bune? Crede că fecioara este divină și merită închinarea? Se roagă la sfinți? are icoane cu sfinți și fecioara în casă și în biserică? Crede că sus a avut o natură sau două? O voință sau două? Crede că natura divină a lui Isus era similară sau identică cu a Tatălui? Există purgatoriu? Poate preotul să scoată din purgatoriu, prin slujba sa?

Bogomilii nu puteau și nu răspundeau la aceste întrebări de dogmă și erau denunțați ca fiind demoni și cine îi ucidea făcea un favor lui Dumnezeu. Unul din persecutorii lor a recunoscut că aveau vieți pure și caste, că erau cinstiți, buni cu vecini, etici și morali.

 

Dacă ortodocșii noștri ar fi jumătate ca ei, spune unul din dușmanii lor. Dar acestea nu erau importante , deoarece erau considerați eretici. Brațul persecuției era împotriva lor când regi sau împărați o permiteau. Sub domnia prinților nativi, Bogomilii din Bulgaria au suferit puțin. Țarii Bulgariei erau umani și miloși și deși biserica bulgară fondată de Cyrillus și Methodius, era o copie a celei bizantine, totuși alți țari pe lângă Samuel au părăsit ritualurile grecești pentru închinarea simplă și ferventă a bisericilor creștine.

 

După o existență independentă de peste 150 de ani, în care a fost în război continuu cu imperiul bizantin, și a dus teroarea adesea la porțile Constantinopolului, regatul bulgar a căzut la începutul sec. 11, înainte de Basilius II, împărat al dinastiei macedonene și a fost anexat la imperiul bizantin, ca provincie. De la anexarea sa, edictele de persecuție s-au dat împotriva nevinovaților bogomili, dar revoluțiile și contra revoluțiile următorilor 7o de ani din imperiul estic, timp în care 15 împărați au urcat pe tron, au lăsat puțin timp eforturilor active de a-i dărâma.

horizontal rule

SECȚIUNEA X - ÎMPĂRATUL ALEXIUS COMNENUS ȘI BOGOMILUL BASIL.—"ALEXIADA" PRINȚESEI ANNA COMNENA.

 

În A.D. 1081, Alexius Comnenus I.—nu primul din dinastia Comnenus, dar primul care a luat acest nume – s-a urcat pe tron și timp de 37 de ani a persecutat pe toți pe care îi vedea eretici, fără scrupule sau decență. Alexius avea o fată, prințesa Anna Comnena, care cu vanitate era la fel de crudă și rea ca tatăl ei. după moartea lui și înfrângerea conspirației ei de a prelua tronul, ea s-a întors spre literatură și a scris Alexiada, o istorie a domniei tatălui ei, care a fost păstrată, ca musca în chihlimbar, și ne dă o idee despre evenimentele vremii. Ea povestește și persecuțiile bogomililor.

 

Liderul sectei în acea vreme era venerabilul doctor Basil, care avea o viață pură și era elocvent în expunerea doctrinei și influent Bulgaria. Era un ascet, celibatar, fără proprietăți, trăia din medicină. Prințesa Anna povestește fără jenă cum tatăl ei a întins o cursă să momească pe Basil, invitându-l la masa imperială, pentru a-și expune doctrinele, ca și când dorește să îmbrățișeze vederile lor. A avut o discuție lungă cu el – la care ea a fost martoră – în care a extras de la el idei despre vederile lor și secretele sectei, apoi a descoperit scribul care luase notițe și a chemat soldații să îl pună pe oaspete în lanțuri.

 

Delicata prințesă nu găsește nici o vină în caracterul, viața, purtarea apostolului bogomililor, care a fost demn și curajos. Dar îi ridiculizează apariția personală – deși bogomilii aveau familii de rang înalt - și își toarnă veninul peste doctrinele și declarațiile lui pe care nu le-a înțeles prea bine. Ea spune: Basil însușii era un om înalt, cu o barbă rară, slab. Urmașii lui erau un amestec de manecheni și massaliani. Puțini știau doctrina lui Manes. Ea spune de părul nepieptănat, de originea de jos, de fețele lungi, de hainele călugărești, de rugăciunile spuse sub nas. Le denunță doctrinele explicate de Basil, ca fiind eretice și blasfemiatoare, deși nu le-a înțeles, dar cel mai șocant, el a numit bisericile sacre, demoni. Când s-a văzut înșelat de împărat, a declarat: că va fi salvat de la moarte de îngeri și demoni. Aceasta este poate o pervertire a pasajului (Fapte xxvii. 23, 24) unde Pavel în pericol spune: noaptea aceasta a stat lângă mine îngerul Domnului, pe care îl slujesc și mi-a spus: nu te teme Pavel, trebuie să ajungi înaintea cezarului, sau pasajul din psalmi, citat de Domnul: el va da îngerilor porunca să te grijească, și te vor purta pe mâini, ca să nu îți lovești piciorul de vreo piatră, sau pilda bogatului și a lui Lazăr, în care Domnul ne spune că Lazăr a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate