Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Apologetica
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

Watch videos at Vodpod and more of my videos

 


Pagina de Apologetică

 

 

Octavian C. Obeada

Pagina de Apologetică este realizată de

 

Octavian C. Obeada

Preşedintele Misiunii Vox Dei

Apologet Baptist

 

În acest număr:

 

Bogomilii (continuare)

 

SECȚIUNEA XI - MARTIRIUL LUI BASIL.—BISERICILE BOGOMILE ÎMPUTERNICITE DE PAULICIENII ARMENI, SUB ÎMPĂRATUL JOHN ZIMISCES.

 

Ni se aduce înainte una din marile scene din istoria martirilor credinței. acest om bătrân cu barba lungă și părul alb, trădat de un complot imperial ticălos, realizând că martirajul îi este soarta, nu reproșează nimic persecutorului său, ci privește cu credință spre cer și declară că va fi dus acasă de îngerii lui Dumnezeu.

 

Ne vedem obligați să privim cu silă la paginile prințesei care ne povestește: aș vrea să spun mai multe despre această erezie blestemată, dar modestia mă oprește, cum frumosul Sappho spune undeva, deși sunt istoric, sunt femeie și copilul lui Alexius. Satisfăcându-și vanitatea, descrie apoi detaliat arderea pe rug a gloriosului martir și a fraților capturați de Alexius, liderul ierarhic grec. Nu vom descrie cititorilor detaliat și cu așa bucurie ca ea pregătirile holocaustului din hipodrom—trosnetul focului, topirea corpurilor umane, slăbite de post, dar puternice în credința în Salvatorul15.

 

Poate o femeie de rang și cultă – care se numește creștină – să se bucure de tortura unui martir?

 

Bogomilii bulgari au fost mai dualiști în doctrine decât cei din Bosnia, Serbia și Herțegovina. Sunt motive să credem că ei aveau ceea ce vechii teologi numeau teoria fantasmagorică a întrupării lui Hristos – trupul Lui pe pământ a fost o fantasmă, nu o realitate. Aceasta se datora mai multor cauze. Bogomilii, paulicienii sau creștinii din Bulgaria au fost înmulțiți de migrația și transplantări din Armenia și Caucaz, unde doctrina celor 2 principii a avut o formă aproape aliată cu cea a lui Zendavesta. La finele sec. 10, împăratul John Zimisces a adus mulți armeni din țara nativă și i-a plantat în Roumelia și Tracia16. Disprețul lor față de slujitorii altarelor bisericii grecești i-a determinat să păstreze cu tenacitate doctrinele părinților lorîn sec. 12numai părți ale scripturii fuseseră traduse în armeană sau bulgară, iar persecuțiile din partea bisericii grecești i-a determinat să nu se încreadă în greci, chiar dacă vorbeau limba scripturii existente. Copiile manuscrisului Bibliei în armeană și bulgară erau puține și la închinare erau înlocuite adesea de evanghelia lui Ioan.

horizontal rule

SECȚIUNEA XII - PURITATEA VIEȚII BOGOMILILOR – DOCTRINELE ȘI PRACTICA LOR – ASCETICISMUL LOR.

 

Este remarcabil, în ciuda erorilor de care au fost acuzați, că credința lor creștină și practica erau sănătoase. Numele de creștin nu era importat pentru ei: era o reverență față de Dumnezeu și o adorare pentru El ca Tatăl Sursei binelui, o încredere supusă în Isus Fiul lui Dumnezeu – ființă divină care a făcut ispășire pentru păcatele lor, unicul prin care salvarea este posibilă - și DS, Mângâietorul, care învață, conduce pe calea adevărului. Nu se rugau la îngeri sau sfinț, la fecioară, ci doar la Isus – pentru putere și călăuzire, veghere, putere în ispite, aveau vieți sfinte, se supuneau poruncilor lui Dumnezeu, păstrau ziua Domnului, cele 10 porunci, pe scurt: teologia lor poate nu era corectă în unele puncte, dar creștinismul lor era fără pată, erau epistole ale lui Hristos, citite de toți oamenii.

 

Am văzut dogmele bisericilor greacă și latină pe care ei le negau, prezbiterul Cosmas—preot grec de la finele sec. 10, dușman al lor – ne oferă alte informații despre ne-închinarea lor la fecioară, că nu se rugau la sfinți, la icoane. Că nu foloseau crucifixuri, cruci, clopote, tămâie, haine preoțești, nimic ceremonios și pompos. Nu credeau în transsubstanțiere și consubstanțiere, negau semnificația mistică a Cinei. Ei spuneau că Cina este o amintire a morții Salvatorului. Nu admiteau ideea de purgatoriu ci credeau că cei ce mor în Hristos intră în odihnă – o stare binecuvântată, nu fericirea pe care o vor obține numai după înviere. Denunțau preoții păcătoșiși demnitarii bisericii care aveau vieți impure și ne-sfinte în contrast cu bătrânii asceți lepădați de sine. Aveau o puternică tendință spre ascetism, așa cum sunt adesea cei persecutați, spre vegetarianism și pește, spre lipsa proprietăților. Bătrânii lor nu aveau case, soții, copii. În cazuri ca cel al lui Basil, se susțineau financiar prin muncă, alteori, misionarii erau susținuți de frați, credincioșii care nu intraseră în starea de Perfecti. Viața aceasta ascetică și de abstinență era diferită de postul, auto-flagelarea, expunerea la intemperii, izolarea sau viața în deșert a călugărilor ordinelor stricte din bisericile romană și greacă. Femeile devotate care intrau în această viață de lepădare de sine erau susținute de contribuțiile credincioșilor. Erau puține – una-două la 1000 de credincioși - și nu aveau nevoi multe. Nu era o sărăcire aici, nu era privită nici ca milostenie, nici de către cei care dădeau, nici de către cei care primeau.[17]

horizontal rule

SECȚIUNEA XIII - SPIRITUL MISIONAR ȘI LUCRAREA BĂTRÂNILOR ȘI A PERFECTI – ABSENȚA TOTALĂ A IERARHIEI.

 

Spiritul de propagandă – sau spiritul misionar – era activ la ei. Misionarilor bulgari li se datorează răspândirea bisericii Romei mai mult decât bosniacilor. Albigensii – numiți astfel de la provincia unde au apărut prima dată - și Patarenii – după numele unei suburbii a Milanului – erau descendenții spirituali ai bogomililor bulgari și primele roade ale zelului lor misionar. Alte lucrări misionare au avut loc în Croatia, Wallachia, Moldavia, și în provinciile cunoscute acum ca sudul Rusiei în Europa. În multe cazuri, congregația stabilită de ei s-a afiliat ulterior la cele stabilite de bogomilii bosniaci. Ei nu aveau ierarhii organizate. Când se înmulțeau, bătrânul cel mai respectat în provincie numea 12 apostoli sau mesageri, care plecau doi câte doi, egali ca drepturi și privilegii cu bătrânul, și dacă era necesar mai chema alți 70. Aceștia erau dintre Perfecti, dar între credincioși erau adesea cei care  se devotau plini de zel religios muncii creștine. La final, majoritatea primeau punerea mâinilor, care îi introducea în corpul oficial.18

 

Această organizație simplă era luată de la cea civilă a triburilor slavone. Patriarhul, care era tatăl și domnitorul caselor, devenea – odată ce influența sa creștea, voluntar selectat de egalii săi - zupan, ori bătrân al unei comunități și un zupan, prin alegerea celorlalți zupani, devenea mare zupan al tribului sau al provinciei, cu șansa de a fi numit ban, prinț sau țar, ceea ce însemna rege. Dar la bogomili nu era nimic analog cu latinul arhiepiscop sau papă sau cu grecescul arhimandrit, patriarh sau metropolitan. În sec. 13, când în vestul Europei erau 13 provincii de credincioși, cu originea la bogomilii din Bosnia și Bulgaria, cu milioane de credincioși, toți afiliați cu frații din acele țări, deși bătrânul șef bosniac poate fi privit ca un înțelept între ei, el nu avea o autoritatea ecleziastică mai mare decât cel mai tânăr bătrân din provincia cea mai îndepărtată.19

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate