Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Apologetica
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 


Pagina de Apologetică

 

 

Articolele din acest număr:

 

Marcionismul [pagina 1]

[click aici...]

Marcion, canonul, Legea şi istoricul Isus [pagina 1]

[click aici...]

Elita Globală - Cine sunt ei? (1) [pagina 2]

[click aici...]

Elita Globală - Cine sunt ei? (2) [pagina 2]

[click aici...]

“Sectantii” si mentalitatea de handicapat - de Emanuel Adrian Sarbu [pagina 3]

[click aici...]

Demonizarea Baptistilor - de Aurel Mateescu [pagina 3]

[click aici...]

horizontal rule

“Sectantii” si mentalitatea de handicapat

de Emanuel Adrian Sarbu

"Sectant"... Iar am auzit cuvantul acesta, si iar am luat foc... Daca, in perioada de dinainte de ‘89, era numele generic pentru toti cei "ne-ortodocsi" (ma rog, mai scapau din unele clasificari catolicii... romano-... nu si greco-...), asa cum astazi este cel de "evanghelici" (catolicii scapand de "stigmat"), daca pana si dictionarele il consfinteau, in mod aberant, daca sociologia (cea romaneasca, evident...) treneaza inca in reinnoirea definitiilor oficiale, ca dealtfel si Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan, editorul DEx-ului, care, paradoxal, are pentru atat de multi romani caracter normativ... (o alta aberatie, dar deh... e mai comod sa apelezi la DEx decat la indreptare...), lucrul acesta a avut o serie de efecte nefaste asupra tuturor celor care nu se declara "ortodocsi".

Indiferent daca respecti sau nu posturile, cultul sfintilor, daca te impartasesti sau nu, daca ai un duhovnic, daca te spovedesti sau nu, daca incerci sa respecti preceptele Bisericii Ortodoxe Romane, asa cum sunt ele stipulate in Marturisirea de Credinta si in canoanele bisericesti, in indreptarele de spovedanie... atata timp cat te declari ortodox, totul este ok... Ma rog, pentru unii... Chiar, ati avut curiozitatea sa rasfoiti vreunul din aceste documente? Mie unul mi-a picat in mana Indreptarul pentru spovedanie scris de IPS Calinic... si m-am ingrozit... Daca as fi fost ortodox si ar fi trebuit sa marturisesc toate acele lucruri "groaznice" pe care le-am facut, de exemplu, sa ma rog impreuna cu "papistasii" (catolicii), cu sectantii (recte protestantii, neo-protestantii etc.), sa "mananc pasca jidoveasca" (pe asta chiar n-am inteles-o... unde este... vina?) s.a.m.d., m-as simti teribil... Si, normal, ma refer doar la lucrurile care m-au frapat, nu la cele despre care se stie limpede ca nu sunt ok... Sincer, nu as mai fi avut curajul sa spun ca sunt ortodox...

Dar, dupa cum spuneam, nu e nici o problema, atata timp cat tu insuti nu esti... "sectant"... sau, ma rog, cata vreme esti roman si... ortodox...

Ei, este posibil ca unele lucruri sa se fi schimbat... Chiar si in Indreptarul pentru spovedanie al IPS Calinic... Nu de alta, dar ar fi ciudat sa pastreze fraza cu "m-am rugat cu papistasii" pe lista de pacate care trebuie marturisite la spovedanie, in contextul in care raposatul PF Parinte Patriarh Teoctist s-a intalnit si chiar... s-a rugat... nu cu un papistas, ci cu Papa insusi... Sau, mai nou, in cadrul recentelor intalniri ecumenice (cum a fost cazul celei de la Sibiu), Patriarhul s-a intalnit si s-a rugat si cu alti "sectanti"...

De fapt, daca stam sa judecam "la rece", si ne cramponam in sensul pur - si strict - sociologic al termenului, crestinismul insusi, in ansamblul sau, este... o "secta"... Da, o secta, despinsa din sanul unei miscari religioase multimilenare cunoscuta azi sub numele de iudaism... Dealtfel, Pavel insusi vorbeste despre "calea, pe care unii o numesc <>" (sau "secta", cum am spune noi azi...). Apoi, de-a lungul istoriei sale, crestinismul s-a faramitat in mai multe grupari (una dintre cele mai cunoscute este cea a armenilor, care au fondat si primul stat crestin al lumii, apoi marea Schisma de la 1054, in urma careia se poate vorbi despre Catolicism si Ortodoxie, apoi Reforma cu numeroasele sale miscari din secolele 15-17, protestantismul radical sau neo-protestantismul, cum ii spunem pe aici... s.a.m.d..). Iaca deci ca, dintr-un punct de vedere, suntem TOTI... "sectanti" sau, dimpotriva, denominatiuni crestine...

Am aflat cu stupoare, in timpul studentiei, faptul ca la facultatile de teologie ortodoxa exista chiar o disciplina intitulata... Sectologie... Cred ca nu mai e nevoie sa va spun ce culte (crestine, apropo, nu doar pseudo-crestine, gen mormonii sau martorii lui Iehova) erau descrise in manualul universitar... Acum, mai nou, cursul si-a schimbat denumirea in Misiune si orientare spre misiune (sau, ma rog, ceva in genul acesta...).

Surpriza cea mai mare vine insa nu din partea ignorantilor, de la care nu ai ce sa pretinzi, ci din partea "sectantilor"... Daca nu esti ortodox in tara asta, traiesti cu o mentalitate de handicapat... Cati dintre cei care nu sunt ortodocsi spun cu aceeasi mandrie cu care o afirma un "ne-sectant" "Sunt baptist!" sau "Sunt catolic!" sau "sunt evanghelic (lutheran)!" ?

Lucrul acesta se datoreaza, probabil, si datorita presiunilor si modului in care erau priviti pana nu demult cei care erau "altfel" decat majoritatea (si, prin altfel, nu inteleg ceva rau, ci pur si simplu diferit...), dar si faptului ca nu ne cunoastem istoria, inaintasii, lucrurile care ar trebui sa ne ajute sa fim mandri ca suntem ceea ce suntem, asa cum ar trebui sa fim mandri, bunaoara, pentru ca suntem romani, europeni sau, la scara mai mica, parinti, soti, bunici...

Ma rog, lucrurile s-au mai schimbat putin in ultima perioada, dar continuam sa avem mentalitate de handicapat... Spunem asa, mai in soapta, mai cu jumatate de gura, mai a eschivare - doar-doar sa nu se stie exact... Si nu inteleg de ce? Sincer. Nu pricep de ce...

Daca Europa s-a dezvoltat atat de mult - si ma refer la Europa occidentala, vestica, s-a dezvoltat si datorita protestantismului si mentalitatii protestante, care a incurajat spiritul liber, gandirea critica, ratiunea, raspandirea tiparului, traducerea Bibliei si slujbele religioase in limbile nationale s.a.m.d..

La urma - urmei, este optiunea mea, am aceleasi drepturi si libertati ca orice alt individ, confesiunea mea religioasa este recunoscuta de lege si protejata... De ce as avea motive sa am acea mentalitate de handicapat??? NU AM, sa fie clar, odata pentru totdeauna! Am drepturi, si vreau sa fac uz de ele atunci cand trebuie. Am libertatea de a spune ca sunt crestin protestant, ca sunt baptist, si sunt mandru de asta! E limpede?

A, si sa nu uit! Sunt mandru si de faptul ca sunt roman, si indraznesc sa o spun inclusiv in contextul international nefavorabil, in care unii (fosti) conationali ne-au facut, chipurile, "de ras"... (de fapt, s-au facut de ras pe ei insisi, nu pe noi, si in nici un caz nu pe mine...).

Articol apărut pe blogul lui Emanuel - Adrian SARBU (http://addsalu.wordpress.com/about/)

 

horizontal rule

Demonizarea baptistilor

de Aurel Mateescu

Cand crezi ca anumite reflexe, caracterizate uneori ca apartinand unui intunecat ev mediu, au apus, iata ca ele apar din diferite cotloane ale sufletului omenesc. Biserica ortodoxa, in lipsa argumentelor si a unei practici sociale si misionare efective, revine la atitudini nu numai degradabile din punct de vedere spiritual, dar si detestabile din punct de vedere democratic.

As vrea sa dau doua exemple concrete. Unul este, daca pot sa spun asa, luat din lumea academica, iar altul din lumea pastorala, cu alte cuvinte situatia de pe teren.

Pe blogul sau Pr Dorin, doctorand, nu ezita sa diavolizeze credinciosii baptisti. Citez "...M-a invitat un baptist la casa lor de rugăciune ca să-i văd cum se roagă şi cum primesc mesaje de la Dumnezeu. Însă în el vedeam un duh răutăcios, duhul, demonul invidiei şi al înşelării...". Inteleg ca pot exista diferente teologice, inteleg ca uneori pot fi chiar erori fatale , cu consecinte vesnice in teologia cuiva, dar de aici pana la a nu mai fi capabil sa distingi esentialul de neimportant sau secundar, mi se pare o cale lunga.
Mai mult, baptisti sunt pusi in aceeasi categorie cu demonizatii , satanistii , prostituatele si orice va mai puteti imagina.

Consecinta logica a unui astfel de rationament este inchizitia si slujbele de exorcizare pentru bietii rataciti, oricine ar fi ei...

O astfel de gandire , sa nu credeti ca este izolata in biroul unui doctorand sau pe blogul inofensiv al unui preot. O astfel de gandire , isi are radacinile intr-un astfel de context si intr-o traditie mai larga, de la imparatul Teodosie incoace. Roadele ei le putem vedea pe teren. Si aici vin cu al doielea exemplu..(citit despre el aici ).

Vreau insa sa redau doar similitudinea de idei intre cele doua pozitii : "si intr-una din bisericile ortodoxe din comuna, prin preotul JIANU IONEL, s-a pornit o campanie de denigrare si instigare a oamenilor impotriva baptistilor. In slujbele publice, preotul ii numea pe cei 14 baptisti din comuna, rataciti, soli ai satanei, secta pagana, sectanti platiti de americani, tradatori de neam etc". "prin preotul JIANU IONEL care timp de 15 minute s-a lansat intr-o tirada de acuzatii dintre care cele mai grave au fost ca:

-baptistii sunt o secta pagana care nu are de a face cu credinta si cu Dumnezeu si care trebuie impiedicata cu orice pret sa intre in comuna ;
- locul unde baptistii vor sa-si construiasca biserica este ales strategic (intre o gradinita si o scoala), pt a fura sufletele copiilor,de aceea toti parintii sa lupte prin toate mijloacele si sa impiedice aparitia acestei biserici.
-baptistii din comuna sunt niste tradatori care si-au vandut sufletul pt dolarii americanilor." ..."

Duminica care a urmat, in repetate randuri, in timpul slujbei, preotul Jianu Ionel a instigat oamenii sa intre pe proprietatea noastra sa surpe temelia si sa dea foc la materiale, pentru ca aceasta este biserica satanei."

Care sa fie raspunsul nostru?

1. Apararea drepturilor libertatii de constiinta pentru fiecare persoana

2. Sustinerea celor care promoveaza democratia,

3. Inconjurarea cu dragoste ale celor care fac astfel de portrete credinciosilor baptisti. Rugaciune pentru ei

4. Predicarea Cuvantului

sus

 

Înapoi

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Arhiva | Contact | Despre noi | Colaboratori
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate