Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pagina de Apologetică
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


 

Pagina de Apologetică

 

 

Octavian C. Obeada

Pagina de Apologetică este realizată de

 

Octavian C. Obeada

Preşedintele Misiunii Vox Dei

Apologet Baptist

 

 

În acest număr:

 

Scientologia

 

Este scientologia creștină sau este o sectă? [pagina 1]
Este scientologia un cult? Este Paul Haggis următorul Luther? [pagina 1]

Scientologia – Un cult periculos ajunge în centrul atenției [pagina 2]

Credințe și practici scientologice [pagina 2]

horizontal rule

Scientologia – Un cult periculos ajunge în centrul atenției

de Richard Behar

 

După toate aparențele, Noah Lottick din Kingston, PA., era doar un tânăr de24 de ani, normal, care își căuta locul în lume. Apoi a descoperit biserica scientologiei. În mai puțin de un an a plătit peste cinci mii de dolari grupării. Comportamentul i-a devenit ciudat. A spus părinților că mentorii lui scientologi pot citi mințile oamenilor. Când tatăl lui a suferit un atac de cord, Noah a insistat că este doar psihosomatic. Într-o zi a intrat în casa părintească și a întrebat de ce ei răspândesc vești false despre el – o înșelare ce l-a determinat pe tatăl lui să cheme un psihiatru.

 

Era prea târziu. După ieșirea avută, Noah a dispărut. Apoi după câteva zile, tânărul student a sărit de la etajul zece al unui hotel din New York City pe o limuzină. Când a sosit poliția, degetele lui strângeau 171 de dolari, ultimii bani pe care nu îi dăduse scientologilor.

 

Părinții lui, îndurerați, au încercat să reconstruiască ultimele zile ale lui Noah. Un lider scientolog îi spusese d-nei. Lottick că Noah era la biserică cu câteva ore înainte de dispariție. Dar după ce trupul a fost identificat, scientologii au declarat că nu au înregistrat nici o vizită de-a lui. Le-au spus părinților că 3000 de dolari fuseseră donați de Noah, nu plătiți pentru niște servicii pe care nu le-a folosit niciodată.

 

Biserica scientologiei, începută de scriitorul de SF L. Ron Hubbard pentru a elibera oamenii de nefericire, se descrie ca fiind o religie. În realitatea, biserica este o afacere globală ce supraviețuiește prin intimidarea membrilor și critici gen mafia.

 

Uneori, în ultima decadă, descoperiri în media și condamnări împotriva scientologiei au părut că-i opresc amenințarea. Dar acum grupul amenință să devină insidios și mai pătrunzător ca oricând. În Hollywood, Scientologia a adunat mai multe staruri, inclusiv John Travolta, Kirstie Ally, și Sonny Bono.

 

Conform Cultului Conștientizării, care monitorizează peste 200 de culte ce controlează mintea oamenilor, nici un grup nu are mai multe telefoane ce cer ajutorul decât scientologia. Cynthia Kisser, directorul executiv a spus că scientologia este cultul cel mai dur, terorist și lucrativ pe care țara l-a văzut vreodată.

 

Este o organizație criminală, toată ziua și toată noaptea", spune Vicki Aznaram, care a fost unul din cei șase lideri ai scientologiei, până în 1987, când a ieșit.

 

"ENGRAME" și "THETANI." Fondatorul întreprinderii care a murit în 1986 a fost un povestitor și un om de film. Născut în Nebraska în 1911, Hubbard s-a descris fals în broșurile bisericii ca fiind decorat din Războiul mondial II, erou ologit și orbit în acțiune, de două ori declarat mort și vindecat miraculos prin scientologie. Doctoratul lui de la "Sequoia University" era o diplomă falsă.

 

Până în 1950, Hubbard era un scriitor SF cu un succes moderat. Apoi a creat unul din textele sacre ale scientologiei, DIANETICA: ȘTIINȚA MODERNĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE. În ea a introdus o tehnică psihoterapeută numită audiere. A susținut că nefericirea vine din aberațiile mentale sau engramele cauzate de traume anterioare. A creat un detector de minciuni simplu numit "E-meter" pentru a măsura schimbările electrice în pielea subiecților în timp ce aceștia discutau detalii intime ale trecutului lor. Ședințe de consiliere cu E-meter-ul ștergeau engramele, vindecau orbirea și îmbunătățeau aparența și inteligența unei persoane, așa susținea el.

 

 Hubbard a continuat să adauge pași, unul mai costisitor decât celălalt pentru adepții săi. În anii 1960, guru a decretat că oamenii sunt formați din grupuri de spirite sau tetani, care au fost aruncați pe pământ cu 75 de milioane de ani în urmă de un conducător galactic rău, numit Xenu. Evident acei tetani trebuiau audiați.

 

"Asigurați-vă că foarte multe trupuri se mișcă prin magazin," implora Hubbard oficialii, într-unul din buletinele sale. În altul scria: "Faceți bani. Faceți bani. Faceți pe ceilalți să producă ani. Oricum și pentru orice motiv i-ați obține, face-ți-o."

 

Când o curte federală a decis în 1971 că pretențiile medicale ale lui Hubbard sunt false, acesta a căutat protecția Primului Amendament pentru ritualurile ciudate ale scientologiei. Consilierii lui purtau gulere clerice. S-au construit capele, francizele au devenit misiuni și cosmologia de carte comică a lui Hubbard a devenit scriptură sfântă.

 

La începutul anilor 1970, IRS-ul a dovedit că Hubbard lua milioane de dolari de la biserică, spălând banii prin corporații false din Panama și depozitându-i în bănci elvețiene. Unsprezece scientologi de vârf, inclusiv a treia soție a lui Hubbard, Mary Sue, au fost trimiși la închisoare la începutul anilor 1980 pentru infiltrare, jaf și urmărire a corespondenței la peste 100 de agenții private și guvernamentale, în încercarea de a bloca investigațiile. La sfârșitul anului 1985, IRS-ul căuta să-l condamne pe Hubbard pentru fraudă de impozite. Hubbard, care se ascundea de cinci ani, a murit în 1986, înainte ca cazul penal să fie judecat.

 

Majoritatea cultelor nu durează mai mult decât fondatorii lor, dar scientologia a prosperat de la moartea lui Hubbard. Mulți spun că organizația mamă a furat 400 de milioane de dolari și i-a depozitat în conturi bancare străine. Cultul este condus acum de David Miscavige, 31 de ani, un om care s-a lăsat de școală și este scientolog la a doua generație. Scopul lui este obținerea credibilității pentru scientologie în anii 1990.

 

La scurt timp după moartea lui Hubbard, biserica a reținut Trout & Reis, o firmă respectată din Connecticut, pentru consultanți de marketing, pentru a o ajuta să își îmbunătățească imaginea. Am fost brutal de onești, spune Jack Trout. "I-am sfătuit să își curețe activitatea, să oprească controversa și chiar să înceteze a mai fi biserică. Nu au vrut să audă de așa ceva."

 

În schimb, scientologia a recurs la mai multe grupări de fațadă. Printre ele:

 

1. PUBLICAREA. Din 1985, cel puțin o duzină de cărți de-ale lui Hubbard au ajuns pe liste de best-seller. Scientologia pretinde că vânzările acestor cărți au ajuns la 90 de milioane în întreaga lume. În realitate, scientologia cumpără cantități masive de cărți proprii de la lanțurile de retail, pentru a face ca titlurile să ajungă pe listele best-seller. Fostul manager B. Dalton spune că unele cărți soseau în magazinul lui cu prețurile pe ele, sugerând că copiile sunt reciclate.

 

2. CONSULTANȚA. Pentru a recruta profesioniști bogați și respectabili, scientologia lucrează prin intermediul unei rețele de consulting care își ascund legătura cu scientologia. Sterling Management Systems, format în 1983, este tipică. A fost cotată în ultimii ani de către revista INC. Ca fiind una din companiile private cu creșterea cea mai rapidă din America (estimat în 1988: 20 milioane de dolari).

 

Sterling trimite regulat un newsletter gratuit la peste 300000 de profesioniști din medicină – promițând să le crească veniturile dramatic. Firma oferă seminarii și cursuri ce costă în medie 10 mii de dolari. Dar scopul real al lui Sterling este prinderea clienților pentru scientologie. "Biserica are un produs învechit așa că îl ambalează diferit," spune Peter Georgiades, avocat din Pittsburgh, care reprezintă victimele lui Sterling. "Este un fel de momeală."

 

Dentistul Robert Geary, 45 ani, din Medina, Ohio, care a intrat la un seminar Sterling în 1988, spune că a îndurat "presiunea cea mai mare în tactica de vânzări pe care am văzut-o vreodată." Firma i-a spus lui Geary că nu este legată de scientologie. Dar Geary pretinde că ulterior l-au convins ca el și soția lui, Dorothy, au probleme personale ce necesită o audiere. În cinci luni familia Geary a cheltuit 130000 de dolari pentru servicii. Geary spune că scientologia a sunat la banca lui pentru a-i crește limta de pe credit-card, dar i-a falsificat și semnătura pe o aplicație de împrumut de 20000 de dolari.

 

3. SĂNĂTATE. Health Med, un lanț de clinici condus de scientologi promovează un sistem de saune, exerciții și vitamine desemnate de Hubbard pentru purificarea trupului. Solicită uniuni și agenții publice pentru contracte. Lanțul este puternic recomandat în cartea DIETĂ PENTRU O PLANETĂ OTRĂVITĂ, de David Steinman, care concluzionează că mâncarea obișnuită este periculoasă. "HeathMed este o poartă spre scientologie și cartea lui Steinman este un mecanism de sortare" spune Prof. William Jarvis, lider la Consiliul național împotriva fraudei sănătății. Steinman neagă orice legătură.

 

4. TRATAMENT PENTRU DROGURI. Tratamentele de purificare ale lui Hubbard sunt Narconon, un lanț condus de scientologie cu peste 30 de centre de dezalcoolizare și reabilitare după droguri – unele în închisori, sub numele de "Criminon" – în 12 țări. Narconon, o metodă clasică de atragere a dependenților în cult planifică să deschidă ceea ce se numește centrul cel mai mare din lume de tratament într-o rezervație indiană lângă Newkirk, Okla. (pop. 2300).

 

La o ceremonie din 1989 lângă Newkirk, Asociația pentru o viață mai bună și educație a prezentat Narconon cu un cec de 200000 de dolari și cu studiu ce îi laudă munca. Asociația era de fapt parte a scientologiei. Azi, orașul se luptă să alunge cultul.

 

5. FINANȚARE. La bursă, practica scurtării implică împrumutul acțiunilor companiilor publice în speranța că prețul va scădea înainte ca acțiunile să fie cumpărate pe piață și înapoiate împrumutătorului. Frații Feshbach din Palo Alto Calif. - Kurt, Joseph, și Matthew – au devenit liderii de vânzări cu scurtare în SUA, cu peste 500 de milioane de dolari în management. Scientologi entuziaști, frații sunt teroare schimburilor la bursă.

 

La audierile din Congres din 1989, liderii a două companii au pretins că Feshbachs și un alt comerciant, partener cu ei, au răspândit informații false și au pozat în diferite deghizări – oficiali de securitate și comisie de schimb – în efortul de a discredita companiile lor și a coborî prețul pieței. Uneori, Feshbach trimit detectivi particulari să caute mizeria din firme care este oferită apoi reporterilor și managerilor de fonduri. Feshbach pretind că sunt curați. Dar Robert Flaherty, editor la EQUITIES spune că au stricat multe începuturi.

 

ÎNGROPAREA DUȘMANILOR. Scientologia alocă resurse vaste strivirii criticilor. Una din politicile lui Hubbard era că toți dușmanii percepuți sunt un vânat sigur și subiectul dării în judecată sau al distrugerii.

 

Cei care se opun bisericii – foști membrii, jurnaliști și chiar judecători – se găsesc adesea înconjurați de litigii, urmăriți de ochi privați, acuzați de crime false și înscenări, bătuți sau amenințați cu moartea. Psihologul Margaret Singer, 70 ani, pensionată, profesor adjunct la University of California din Berkeley și critic declarat al scientologiei călătorește regulat sub un alt nume pentru a evita hărțuirea.

 

Apărătorii cei mai de temut ai bisericii sunt avocații ei. Hubbard și-a avertizat urmașii să se ferească de avocații care își spun să nu dai în judecată – scopul procesului este hărțuirea, descurajarea și nu câștigarea cauzei.

 

Scopul scientologiei este să falimenteze opoziția sau să o îngroape în birocrație. Avocatul din Boston, Michael Flynn, care a ajutat victimele scientologiei între anii 1979 și 1987, a îndurat personal 14 procese frivole, toate respinse înainte de judecare.

 

Criticii scientologiei recunosc că guvernul SUA trebuie să dărâme biserica în mod organizat și major. "Nu ar trebui lăsată litigatorilor particulari," spune Tolby Plevin, avocat din Los Angeles al victimelor. "Multora ne este teamă să ne implicăm." Dar agenții de ordine se tem și ei. "Fiecare investigator este foarte atent când este vorba de biserică," spune un detectiv polițist din Florida, care a urmărit cultul din 1988. "Este necesar un efort federal și mulți bani și putere."

 

Până acum, agenția care creează cele mai multe probleme scientologiei este IRS-ul, ai cărui oficiali au sugerat că succesorii lui Hubbard fură banii bisericii. Din 1988, când Curtea supremă SUA a susținut negarea statutului de eludarea a taxelor din partea cultului, în biserica din California, între 1970-1972, o dovadă masivă IRS pentru bisericile din toată țara a fost pregătită.

 

IRS și FBI urmăresc liderii scientologiei de 3 ani pentru a obține dovezile unei conspirații majore într-un caz ce stagnează. Între timp, scientologia ia milioane de dolari. Deoarece, în final, cultul urmărește banii.

 

"Așa zisele lor terapii sunt manipulări," spune Dr. Edward Lottick, tatăl lui Noah. "Am crezut că scientologia este ceva ca și Dale Carnegie. Acum cred că este o școală pentru psihopați."

 

 

 Credințe și practici scientologice

 

Scientologia este definită ca un set de credințe scrise de scriitorul SFRon Hubbard și se descrie ca fiind studiul și manipularea spiritului în relație cu sine, cu alții și cu viața. Unul din scopurile scientologiei, declarat de biseirca scientologiei, este să devii sigur de existența spirituală a relației cu Dumnezeu sau Ființa Supremă. O credință a scientologiei este că omul este nemuritor, tetan, care este prins pe planeta pământ într-un trup fizic. Hubbard a descris acești tetani în cosmogonia Space Opera. Tetanul a avut nenumărate vieți trecute și este acceptat în scientologie că viețile ce preced sosirea tetanului pe pământ au trăit în culturi extraterestre. Descrieri ale incidentelor din spațiu sunt privite ca evenimente adevărate de către scientologi.

 

Scientologii cred că individul trebuie să descopere pentru sine faptul că scientologia lucrează prin aplicarea personală a principiilor și observarea sau experimentarea rezultatelor dorite. Scientologia pretinde că practicile ei oferă metode prin care o persoană poate obține o stare spirituală superioară. Două metode primare de creștere a stării spirituale sunt numite în scientologie ca audieri și antrenări. În cadrul scientologiei, progresul de la u nivel la altul se numește Podul spre libertatea totală. Scientologii progresează de la pre-clar la clar și în final la tetan operativ.

 

Scientologii sunt învățați că o serie de evenimente sau incidente au avut loc înainte de viața pe pământ. Scientologii cred că oamenii au capacități ascunse ce pot fi deblocate.

 

Credințe

Spirit, trup, minte

 

În comun cu multe religii, scientologia se preocupă cu originea și natura universului și are o mitologie asociată considerată de credincioși ca fiind adevărată, chiar dacă astfel de mituri nu au o acuratețe istorică sau veridicitate științifică. În scientologie, sursa cosmică sau forța vieții este reprezentată de litera grecească theta. Theta reprezintă viața sau sursa vieții, nu este parte a universului fizic dar poate controla universul. Expresia individuală a lui theta este tetanul. Aceasta este considerată adevărata identitate a fiecărei ființe umane - intrinsec bună, atotcunoscătoare, non-materială, și capabilă de creativitate nelimitată. Ca și tetani, oamenii sunt spirit curat, nemuritor și dumnezeiesc, în afara spațiului și timpului. Astfel, conceptul de tetan este similar conceptului vestic de suflet, cu distincția că ultimul nu își asumă natură dumnezeiască pentru ființele umane.

 

Conform mitologiei scientologice, tetanii au adus lumea materială în ființă, pentru plăcerea lor. Universul material – compus din materie, energie, spațiu și timp – a fost creat de tetani într-un trecut primordial, un timp înaintea timpului. Nu are o realitate independentă ci își derivă realitatea aparentă deoarece majoritatea tetanilor sunt de acord că există. Se crede că tetanii au devenit victimele propriei lor implicări cu universul material, devenit prinși de el. Au început să se identifice cu creația lor, mai degrabă decât cu starea originală a purității spirituale. Aici s-a ajuns la un punct în care tetanii și-au pierdut memoria cu privire la adevărata lor natură de tetani, împreună cu puterile spirituale și creatoare asociate. Au ajuns să se considere ființe întrupate.

 

Tetanii se consideră că au ocupat nenumărate trupuri de-a lungul timpului. Acest aspect al teologiei scientologice are similarități cu conceptul hindus și budist de reincarnare. Reîncarnarea în scientologie are loc printr-un proces. Scientologia accentuează importanța consecințelor prezentului sau viitorului, consecințe ale acțiunilor trecute, ceea ce seamănă cu conceptul de karma.

 

Cu fiecare renaștere, efectele universului MEST asupra tetanului devin mai puternice, cu excepția cazului în care o intervenție sau salvare are loc. Scientologii cred că aceasta e petrece datorită faptului că experiențele umane MEST sunt depozitat în mintea reactivă, concept similar cu inconștientul lui Freud, care răspunde irațional și emoțional la orice amintire sau experiență traumatizantă din trecut. Imaginile experiențelor MEST colectate de-a lungul mai multor vieți sunt numite engrame în terminologia scientologică. Engramele sunt considerate dureroase și debilitante; odată acumulate, oamenii se îndepărtează de adevărata lor identitate de tetan. Salvarea de acest destin și restaurarea stării de tetan sunt scopurile de bază ale scientologiei. Tetanul are trăsături ca și atmanul mitologiei hinduse. Pregătirea dianetică este unealta prin care scientologii progresează la starea de clar, câștigând libertatea graduală față de mintea reactivă și obținând certitudinea realității sale de ființă spirituală sau tetan.

 

Puntea către libertatea totală

 

Puntea către libertatea totală este mijlocul prin care scientologii obțin dezvoltarea spirituală personală. Puntea are două laturi: pregătirea și procesarea. Pregătirea este educarea în principiile religioase ale audierii. Procesarea este practica audierii.

 

Supraviețuirea și dinamica

 

Scientologia declară că principiul de bază al existenței este supraviețuirea. Supraviețuirea este considerată unicul scop și este subdivizată în opt dinamici:

 

·                     Dinamica unu este nevoia de supraviețuire ca individ.

·                     Dinamica doi este nevoia de supraviețuire prin procreare, include actul sexual și creșterea și îngrijirea copiilor.

·                     Dinamica trei este nevoia de supraviețuire în grup.

·                     Dinamica patru este nevoia individului de a supraviețui pentru omenire.

·                     Dinamica cinci este nevoia de a supraviețui ca organism viu și să îmbrățișeze toate formele de viață.

·                     Dinamica șase este nevoia de a supraviețui ca parte a universului fizic și include supraviețuirea universului fizic.

·                     Dinamica șapte este nevoia de a supraviețui ca spirit.

·                     Dinamica opt este nevoia de a supraviețui ca parte a ființei supreme.

 

Soluția optimă la orice problemă este soluția ce aduce beneficiul cel mai mare numărului cel mai mare de dinamici. Acțiunile sunt considerate bune dacă promovează supraviețuirea prin cele opt dinamici. Când dinamicile sunt în conflict, scientologia, scientologia încurajează adepții să prefere acțiunea care ajută scientologia (deci grupul, omenirea și majoritatea dinamicilor mai înalte) în locul acțiunii care ajută scientologul individual sau familia lui; astfel apare justificabilă deconectarea de soț sau familie care nu sprijină scientologia. Soțul este doar "2D" (a doua dinamică), în vreme ce scientologia reprezintă mai multe dinamici. Datorită teologiei celor opt dinamici este aproape inevitabil ca un scientolog să alunge soția ce nu sprijină scientologia. Bunătatea este concepută în termeni de "acțiune constructivă de supraviețuire", construcția poate necesita un grad de distrugere pentru o nouă construcție, construcția trebuie să depășească distrugerea pentru ca ceva să fie considerat bun.

 

Morala și etica

 

Scientologia învață că progresul pe Punte necesită și împuternicește obținerea moralei înalte și a standardelor etice. Textele scientologice principale cu privire la etică sunt în cartea Introducere în etica scientologiei.

 

Scientologia folosește termenul "moral" pentru a se referi la un cod colectiv acceptat al bunelor maniere și definește etica drept "acțiunile făcute de un individ asupra lui însușii pentru a obține supraviețuirea optimă pentru sine și pentru alții în toate cele opt dinamici". Scientologia accentuează rațiunea eticii față de morală: etica constă în rațiunea către cel mai înalt nivel de supraviețuire; dacă un cod moral ar fi rezonabil, ar putea, în același timp să fie considerat etic. Dar numai la nivelul cel mai înalt pot ambele să fie numite la fel.

 

Scientologii urmează o serie de coduri comportamentale: codul audierii, codul supervizării, codul de onoare și codul scientologului.

 

Profesorul Stephen A. Kent îl citează pe Hubbard care spune că scopul eticii este îndepărtarea contra-intențiilor din mediul înconjurător. Odată înfăptuită aceasta, scopul este îndepărtarea intențiilor. Kent interpretează acest lucru ca fiind un tip ciudat de moralitate ce beneficiază în mod unic bisericii scientologice…mai clar, scopul eticii scientologice este eliminarea oponenților, apoi eliminarea intereselor oamenilor în alte lucruri decât scientologia. Declarația profesorului Kent a fost acuzată ca fiind înșelătoare, ca și etica din citatul de mai sus, luată în context, care se referă la secțiunea de etică; un departament al bisericii care tratează chestiunile interne de etică și nu tratamentul filozofic sau individual…etica este rațiune. Totuși, este ceva comun pentru un scientolog să se adreseze altui scientolog cu fraza: trebuie să își asumi etica, referindu-se la un comportament care nu este folositor scientologiei. Datorită teologiei celor opt dinamici, este rațional și deci etic să sprijine scientologia mai mult decât orice altceva.

 

Triunghiurile ARC și KRC

 

Triunghiurile ARC și KRC sunt hărți de concepte care arată o relație între trei concepte pentru a forma un alt concept. Aceste două triunghiuri sunt prezente în logo-ul scientologiei.

 

Triunghiul ARC este o reprezentare sumară a cunoașterii pe care o urmăresc scientologii. Combină trei componente: afinitatea este gradul de afecțiune, dragoste sau plăcere, o stare emoțională. Realitatea reflectă realitatea consensuală care este acordul asupra a ceea ce este real. Comunicarea, considerată cel mai important element al triunghiului, este schimbul de idei. Scientologii consideră că îmbunătățirea unuia din aceste trei aspecte ale triunghiului ARC crește nivelul celorlalte două, dar aspectul cel mai important al acestui triunghi este comunicarea, în special deoarece comunicarea conduce afinitatea și realitatea. Scientologii cred că o comunicare ineficientă este o cauză principală a problemelor de supraviețuire umane și se reflectă prin eforturi la toate nivelele în cadrul mișcării pentru a se asigura o comunicare clară, prezența dicționarelor standard fiind, de exemplu, o trăsătură stabilită a centrelor de scientologie.

 

Scala tonului

Scala tonului este o hartă ce pretinde că cuprinde emoțiile într-o secvență crescătoare și descrescătoare. Scala tonului începe cu moartea trupului la capătul de jos și urcă spre seninătatea ființei, la capătul de sus. Scientologii folosesc scala tonului pentru a identifica tonul emoțional în timpul audierii.

 

Scala tonului este folosită la prezicerea comportamentului uman

 

Materiale confidențiale și reîncarnarea

 

Biserica scientologiei păstrează aceasta la cel mai înalt nivel de inițiere. Învățăturile oferite pot fi considerate mistice și potențial periculoase pentru cititorii nepregătiți. Aceste învățături sunt ținute secret față de membrii care nu au ajuns la aceste nivele. Biserica declară că secretul este garantat pentru a păstra materialele folosite în context, pentru a proteja membrii de expunerea la materiale pentru care nu sunt pregătiți. Ei nu permit folosirea materialelor pentru distracția personală sau pentru critică.

 

Acestea sunt nivelele OT, cele de deasupra nivelului de clar, al căror conținut este păzit în scientologie. Învățăturile de la nivelul OT includ povești despre diferite catastrofe cosmice care se întâmplă tetanilor. Cel mai înalt nivel, OT VIII este descoperit doar pe mare, pe vasul de croazieră al scientologiei, Freewinds. A apărut în anii 1980. Intrând în evidența mai multor procese, secvențe și fragmente din aceste învățături secrete au fost publicate.

 

Materialul conținut de nivelele OT a fost caracterizat ca fiind SF de către critici. Dar autorul și profesorul de comunicare de la Hope College, James A. Herrick, crede că au asemănări cu gândirea gnostică și cu miturile hinduse despre creație și lută cosmică. J. Gordon Melton sugerează că la fel ca în mitologia biblică, aceste elemente ale nivelelor OT nu au fost intenționate ca descrieri ale evenimentelor istorice și adaugă că la orice nivel s-ar afla scientologii când primesc această mitologie, ei o găsesc folositoare în scopul lor de a deveni ființe spirituale.

 

Crezul

 

Scientologia are un crez definit, compus în 1954, anul în care scientologia a fost stabilită ca religie. Acest crez declară că toți membrii bisericii cred că oamenii, indiferent de rasă, culoare sau crez, au fost creați cu drepturi egale. Susține că toți oamenii au drepturi inalienabile de practică religioasă ., de viață, sănătate mentală și apărare și de a alege, asista sau sprijini organizații, biserici și guverne, de a gândi liber, de a scrie liber propriile opinii și de a contraataca opiniile altora sau a scrie despre ele.

 

Crezul specifică faptul că toți oamenii au drepturi inalienabile la crearea propriului lor gen, că sufletele oamenilor au drepturile oamenilor, că studiul minții și vindecarea bolilor mintale nu trebuiesc alienate de religie sau conduse în domenii non-religioase și nimeni în afara lui Dumnezeu nu are puterea de a suspenda sau elimina aceste drepturi, pe față sau în ascuns. Mai mult, crezul declară că biserica scientologiei consideră oamenii ca fiind buni la bază, căutând doar să supraviețuiască și această supraviețuire depinde de fiecare și de cei din jur și de obținerea comuniunii cu universul.

 

Conform cu crezul, Dumnezeu interzice oamenilor să se distrugă unul pe altul, să-și distrugă sănătatea sau să distrugă sau să robească sufletul altcuiva și să distrugă sau să reducă supraviețuirea tovarășilor sau grupului din care aparține cineva. În ultimul rând, declară credința că spiritul poate fi salvat și el poate salva sau vindeca trupul.

 

Scripturile și practicile

 

Autorul american SF L. Ron Hubbard este considerat a fi unica sursă a dianeticii și a scientologiei. Lucrarea lui, înregistrată pe 500000 de pagini de scrieri, 6500 de casete și 42 de filme este foarte protejată și păzită pentru posteritate. Aceste materiale includ procedurile de audiere și procedurile de pregătire pentru administrarea scientologiei. Studiile scientologice sunt obținute prin studiul sistematic și aplicarea axiomelor ei și a principiilor ei.

 

Se consideră că scientologia va funcționa numai când este aplicată în forma ei cea mai pură, așa cum a intenționat Hubbard. Orice alterare a acestor tehnici este considerată a afecta eficiența scientologiei. Interpretarea sursei textului în cuvinte proprii nu este recomandată în biserică. Indivizii care alică tehnicile lui Hubbard și care nu sunt oficial conectați cu biserica scientologiei, sunt considerați parte a Zonei libere. Unii din acești indivizi au fost dați în judecată pentru folosirea și modificarea practicilor în interes propriu.

 

Biserica scientologiei a scos versiuni ale unor texte ale lui Hubbard și înregistrări ce conțin alterări sau omisiuni cu privire la versiunea lor originală Aceste texte au fost subiectul unor controverse, mai ales la practicanții din Zona liberă.

 

În iulie 2007, o publicare a tuturor cărților lui Hubbard și a înregistrărilor cu privire la dianetică și scientologie a fost anunțată. Anunțul a fost făcut în cadrul unui speech dat de David Miscavige și Flag Land Base. În timpul a trei ore, el a pretins că multe erori au fost găsite în versiunile anterioare ale cărților și că un proiect la scară mare a avut loc pentru a localiza dictafonul original și transcrierile adnotate ale cărților și restaurarea fiecărei lucrări la forma ei originală.

 

Terminologie

 

În data de 12 noiembrie 1952, Hubbard a explicat în cadrul discursului "Cunoașterea preciziei: necesitatea cunoașterii terminologiei și a legii” nevoia de a avea o terminologie precisă ce nu se poate confunda cu alte cuvinte sau definiții. El a accentuat evitarea anumitor cuvinte din definiții și a comparat limbajele scientologiei cu limbajul matematicii și al altor doctrine precise.

 

Scientologia și dianetica accentuează înțelegerea cuvintelor din definiții. Hubbard a scris o carte numită Cum să folosim un dicționar, în care a definit metodele corectării neînțelegerilor (termen scientologic ce se referă la un cuvânt sau un simbol înțeles greșit). Se crede în scientologie că înțelegerea completă a subiectului unei materii necesită mai întâi o înțelegere completă a cuvintelor acelei materii. Hubbard a mai asamblat Dicționarul tehnic, un lexicon cu sute de cuvinte, termeni și definiții folosite de scientologi. Hubbard a modificat definiția multor cuvinte englezești existente , ca de exemplu cuvântul Clar și Static. Clar a fost împrumutat de la știința informatică în timpul cercetării lui din 1948. El a asemănat mintea omenească cu un computer perfect ce necesită curățarea datelor eronate forțate asupra ei, din engrame sau amintiri dureroase. Imediat după, cuvântul Clar, ca și substantiv a însemnat o persoană care a obținut această stare. El a mai stabilit mulți termeni care sunt variante ale cuvintelor engleze standard, ca de exemplu "a avea."

 

Criticii scientologiei l-au acuzat pe Hubbard de împrumutul limbii și folosirea jargonului scientolog pentru a ține scientologii departe de interacționarea cu sursele de informare din afara scientologiei.

 

Interpretarea și contextul

 

Scientologia are o doctrină rigidă ce descurajează interpretările secundare ale scrierilor ei. Studenții scientologiei sunt învățați să îi direcționeze pe alții spre acele surse originale, mai degrabă decât să interpreteze conceptele în propriile cuvinte. Discutarea proceselor scientologice se numește tehnologie verbală și este considerată de către scientologi a fi ultima interferență cu înțelegerea potrivită și deci eficacitatea învățăturilor. Scientologia este de acord că politica interzicerii interpretărilor secundare există pentru a nu fi modificate învățăturile și pentru a opri studenții de la a transmite neînțelegerile lor la alții. Accentul se pune pe păstrarea scrierilor în context.

 

Învățarea graduală

 

Scientologii cred că materia trebuie învățată într-o ordine definită, netrecând la materia mai complexă, înainte de vreme. Biserica scientologică a publicat o secvență anume de studiu ce trebuie urmată în progresul scientologiei. Un scientolog trebuie să prmească nivelele mai noi și mai înalte numai după ce a terminat nivelul anterior. Scientologia numește acest concept pantă: înțelegerea unei idei complicate și fragmentarea ei în piese mai mici, astfel încât cineva care nu poate înțelege întreaga idee imediat, s-o învețe bucată cu bucată. Un aspect care este învățat în sistemul pantă este că dacă o persoană sare un nivel și i se dă un material care este prea înalt pentru ea, va suferi fizic. Scientologii spun că abordarea informației în trepte nu creează confuzie la oameni.

 

Audierea

 

O practică centrală a scientologiei este o activitatea cunoscută sub numele de audiere, ascultare, ce caută să eleveze aderentul la starea de Clar, liber de influențele minții reactive. Practica este una în care un consilier numit auditor pune o serie de întrebări unui om în starea de pre-clar, observă și înregistrează răspunsurile acestuia și le recunoaște. Un element important în toate formele de audiere este să nu se sugereze răspunsurile Pre-clarului sau să invalideze sau degradeze ceea ce acesta spune ca răspuns. Este foarte important ca auditorul să creeze un mediu sigur și fără distragere pentru sesiune.

 

Audierea este văzută de unii oameni ca fiind controversată, deoarece sesiunile de audiere sunt înregistrate permanent și păstrate în foldere de pre-clar.

 

Auditorii trebuie să fie eficienți în folosirea E-meter-lor. Un exercițiu tipic în pregătirea auditorului este puterea de a determina numărul la care se gândește o persoană care tace. Un simulator ce poate recrea tot felul de reacții ale E-meter-ului este folosit în pregătirea auditorului. E-meter-ul include circuitul supervizorilor cursului de pregătire pentru a comunica cu auditorul care se află în sesiune. Auditorii nu primesc certificarea finală până ce nu au terminat cu succes un curs intern și nu au demonstrat abilitatea îndemânărilor învățate. Auditorii practică adesea audierea unul cu celălalt, cu prieteni sau cu familia. Membrii bisericii se adună adesea pentru -și obține pregătirea, făcând același curs în același timp, pentru a se putea audia unii pe alții prin diferite nivele de scientologi.

 

Căsătoria și sexul

 

În cartea Știința supraviețuirii, în harta evaluării umane, Hubbard spune că un om ce se află sus pe acel grafic are un interes puternic sexual și pentru a face copii. Dar Hubbard a comparat sexul cu o emoție slabă, comparat cu bucuria creației. Hubbard a descris emoția sexului ca pe o atenție puternică similară aplauzelor puternice. A avertizat cu privire la calitățile aberante ale sexului, compus în general din dorința sălbatică de a profita de un alt tetan și de a fi efect și nu cauză.

 

În 1982 Hubbard a scris Durere și sex, un buletin scientologic oficial în care actul sexual și capacitatea trupului de a simți durerea au fost anunțate ca fiind uneltele degradării create de psihiatrii cu milioane de ani în urmă. După Hubbard, când intervine sexul ființa se fixează și își pierde din putere și iubiții sunt rar fericiți.

 

Biserica scientologiei descrie mariajul ca pe o componentă esențială a unei vieți stabile de familie. În 2005, o purtătoare de cuvânt a bisericii a declarat la New York Daily News că biserica nu are o poziție oficială cu privire la căsătoriile homosexuale și membrii preferă să nu vorbească despre aceasta.

 

Femeile sunt încurajate să tacă cât mai mult și să evite medicația la naștere. Pot scoate sunete dar nu rosti cuvinte și nici staff-ul care o ajută să nască, decât dacă este necesar. Noii născuți sunt vulnerabili la engrame induse și la trauma transmisă de mamă sau din mediul înconjurător.

 

Trupul

 

Scientologia are o serie de tehnici numite asistente care sunt considerate capabile de a îndepărta rănirea, trauma sau disconfortul. Aceste tehnici se bazează pe credința că spiritul poate rezolva dificultățile trupului, așezând spiritul în comunicare cu trupul

 

Scientologia are un program numit Purificarea care este promovat ca metodă de detoxifiere dezvoltată de L. Ron Hubbard. Implică folosirea saunelor, a exercițiilor, a vitaminelor, băutura uleiurilor și alergarea. Purificarea este primul pas al unui scientolog care încearcă să obțină starea de Clar și este promovată ca un regim sănătos în cadrul scientologiei și în programul scientologiei de reabilitare după droguri, narconon.

 

Sărbătorile

 

Sunt câteva sărbători celebrate de scientologi, ziua de naștere a lui L. Ron Hubbard, în martie, aniversarea primei publicări dianetice, în mai, ziua auditorului, în septembrie. Majoritatea sărbătorilor oficiale sunt programate în weekenduri pentru a fi convenabil membrilor. Scientologii celebrează și sărbători seculare ca anul nou, și altele. Ei sărbătoresc și evenimente religioase, în funcție de credința altora, deoarece scientologii își păstrează afilierea originală de credință în care au fost crescuți.

 

Controversă, Ceartă

 

Biserica scientologiei a susținut că distribuirea neautorizată de informații despre practicile scientologiei creează un risc al aplicării greșite. Centrul de tehnologie religioasă a dat în judecată și a hărțuit grupări ce practicau scientologia în afara bisericii oficiale, fără autorizație. Folosirea tehnicilor scientologice în altă formă decât cea originală, descrisă de Hubbard este numită crimă de către scientologi.

 

Drepturi legale

 

Biserica scientologiei cere ca orice membru să semneze un act legal ce acoperă relația lor cu biserica scientologiei, înainte de a se angaja în slujbele scientologice.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Arhiva | Contact | Colaboratori | Despre noi
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate