Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Publicaţia de Apologetică - Septembrie 2016
 

 

 

 
Radio Vocea Evangheliei

 

 

 

 

 

 

 

Telefonul la care ne închinăm (şi holbăm) toată ziua

 

de Laurenţiu Nica

 

De mai bine de 5 ani tot văd continuu, zi de zi, oriunde ţi-ai întoarce capul, oameni care merg cu telefoanele în mână, şi cu ochii pe ele. Nu se împiedică, nu ştiu cum de reuşesc asta, e chiar interesant! Zilele acestea am văzut un “caz” mai ciudat. Un tip mergea pe stradă şi citea dintr-o carte în acelaşi timp. Apoi după ce a trecut individul am văzut pe o tânără care avea pantalonii rupţi în genunchi şi m-am întrebat “căuta semnal la telefon de şi-a rupt pantalonii, sau s-a închinat prea tare la el?” (că nu puteam să îmi imaginez să ai găuri aşa de mari şi de vizibile în nădragi de la statul pe genunchi în rugăciune, nu?).

Generaţia zilelor noastre a uitat ce înseamnă să laşi telefonul deoparte. Sau departe, mai bine zis! Cum intri într-un autobuz, toată lumea este pe telefon, cu telefon, în telefon, toate zornăie în jur. Oare cât mai trebuie să îndurăm acest stil de viaţă care este plin de nomofobie (de la englezescul “nomophobia” care este prescurtat de la no mobile phone phobia)? 

continuare...

Calvinismul (continuare din numărul anterior)

 

Moștenirea Calvinistă a DispensaționalismuluiDr. Thomas Ice
 

Dr. Thomas Ice

Dispensaționalismul sistematic, modern, se aproprie de două sute de ani de dezvoltare și exprimare. Trăim într-o perioadă în care Dispensaționalismul și unele dintre ideile sale au fost adoptate și fragmentate de diferite tradiții teologice. Acest lucru nu este surprinzător de vreme ce ziua de astăzi este caracterizată de anti-sistemizare și ecleticism în zona gândirii. Poate fi surprinzător, pentru unii, faptul că Dispensaționalismul a fost dezvoltat și răspândit în primii săi 100 de ani de persoane din interiorul tradiției Calviniste Reformate. Doar în ultimii 75 până la 50 de ani Dispensaționalismul și unele dintre credințele sale au fost asimilate într-un mod semnificativ în jurul Calvinismului.

continuare...

Pagina de Teologie

Manual de Teologie - Tratat despre ordinea bisericească

de John Leadley Dagg D.D.John Leadley Dagg

Capitolul IV - Membrii copii

Am realizat că credincioșii în Hristos sunt singurele persoane care au dreptul scriptural la a fi membrii în bisericile creștine. Dar acest drept a fost cerut și pentru copii, iar numărul, talentul și evlavia celor care cer acest lucru dau greutate argumentelor prin care îl apără, la o examinare atentă.

SECȚIUNEA II.—ARGUMENTE PENTRU BOTEZUL INFANTIL

Argumentul 8. – Cele trei gospodării din Lydia, temnicierul şi Stephanas, se spune în Scriptură că au fost botezaţi. Este puţin probabil ca au fost trei gospodării întregi fără vreun copil în ele. Maniera în care faptele sunt înregistrate, în special în cazul gospodăriei din Lydia, indică că era un obicei predominant de a boteza gospodăria, atunci când capul ei a devenit un credincios. Nicio sesizare nu este dacă, că toţi membrii gospodăriei erau credincioşi şi au acceptat botezul pe baza credinţelor personale; însă botezul lor a urmat, bineînţeles, admiterea Lydiei însăşi în biserică. Dacă asemenea declaraţie ar fi fost publicată în jurnalul oricărui misionar modern, toată lumea ari fi înţeles că misionarul era pedobaptist. Nimenu nu se aşteaptă să citească despre botezurile asupra unei gospodării, într-o istorie a misiunilor Baptiste.

continuare...


Marian GhitaNU-urile dragostei (partea 2)

de Marian Ghita

Oamenii din lume, în toate demersurile lor, fac întotdeauna ceea ce fac motivați de ideea de profit și acesta se dorește să fie cât mai mare. Conceptul de „economie de piață” se bazează întotdeauna pe realizarea de profit. Așa suntem noi, oamenii; acesta este chipul acestui veac. Cei care fac ceva fără să urmărească vreun folos, sunt considerați oameni care nu-și cunosc interesul, oameni lipsiți de motivație. Chiar și cei care se sacrifică pentru o anume cauză, ei aspiră totuși la ceva: la glorie, la câștig pentru cei din familia lor, sau la renume. Oamenii care sunt credincioși lui Dumnezeu au însă o altă motivație lăuntrică de a face ceva după voia Lui: ei sunt motivați de dragoste față de Dumnezeu și față de semeni

continuare...Viorel ArdeleanEvanghelizarea printre romi (prima parte)

de Ardelean Viorel

Matei 28:19 Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

1). INTRODUCERE

Biserica are de luptat cel puţin pe două fronturi spirituale, unul exterior, împotriva influenţelor lumii acesteia, iar altul din interior, privind păstrarea curată a învăţăturilor din Scriptură. Dar mai există o dimensiune a luptei de pionierat având ca baza Marea Trimitere din Matei 28: 18-20. De asemenea şi în Fapte 1: 8, se spune că vom fi martori în Ierusalim, Iudea, Samaria, până la marginile pământului. Trebuie să înţelegem că înainte de a merge la „ marginile pământului”, misiunea de evanghelizare trebuie să înceapă din „Ierusalim” adică de aici de la noi, din locul unde suntem, din satul, comuna, oraşul în care se află biserica noastră. Pentru acest lucru este neapărat necesară o bună mărturie a credincioşilor şi a bisericii, lucrare care poate să fie făcută doar prin puterea Duhului Sfânt. Noi trebuie să aprindem oraşul în care trăim. În afara învăţăturilor şi practicilor greşite din bisericile tradiționale ca Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică unde predomină „sfânta tradiţie”, dar şi a altor culte, sau secte, sunt mulţi oameni care nu îl cunosc pe Dumnezeu (poate doar la nivel teoretic), fapt care constituie o suficientă motivaţie pentru misiune pe care trebuie să o facem noi credincioșii. Evanghelizarea fiind o poruncă, noi trebuie să o ducem la îndeplinire, fără discriminare privind păturile sociale
.

continuare...

 

Mărturia Evangheliei

Biserica Creștină Baptistă Română din Baia Mare Istorie și Reflecții (partea IV)

de Vasile BelVasile Bel

Capitolul 2. Slujbele bisericești

2.1. Serviciul divin

Serviciul divin era conceput într-o mai mare solemnitate decât celelalte două servicii. La amvon mergea pastorul bisericii și uneori încă un frate, care conducea programul, sau un invitat. În timp ce se mergea la amvon, orga cânta, biserica se ridica în picioare (era învățată să se roage în tăcere), la amvon frații se plecau pe genunchi în rugăciune, iar când se ridicau, dictau o strofa din cântarea nr. 1 „Doamne mare, Te slăvim, Ne-nchinăm puterii Tale; Te mărește ceru-ntreg, Și-Ți înalță osanale./:Mare este slava Ta, și în veci va fi așa:/”. Mai rar se cânta și altă cântare de început, dar aceasta era preferată datorită conținutului ei înălțător..

continuare...

Viaţa Creştină

Așteptări mari și rezultate mici...

 

de Laurențiu Nica

 

Eram în drum spre casă când verificam mesajele de pe telefon, mesaje care nu am reușit să le citesc sau la care nu am reușit să răspund cât eram la muncă. Nu era nimic interesant. Deodată văd un mesaj care era un citat din Scriptură. Mi s-a părut ciudat că îl găseam acolo. Nu era nimic comentat la el; nu era nici o măcar o poză anexată – așa cum ar fi făcut majoritatea… ca să aibă o mai mare implicare în ceea ce înseamnă vizualizări, replici, redistribuiri, etc.

Probabil că acești termeni nu sunt cunoscuți de mulți. Probabil că ceea ce veți citi în continuare vă va pune pe gânduri, așa cum m-au pus și pe mine. Vă redau citatul din Scriptură care l-am citit și care m-a lăsat pe gânduri…

 

continuare...

Istorie

J M Crampp D.D.Istorie Baptistă - de la fondarea bisericii creştine şi până la finalul secolului al 18 lea (continuare)

de J. M. Cramp D. D.

CAPITOLUL V
PERIOADA REFORMEI, DIN ANUL 1517 PÂNĂ ÎN ANUL 1567 D. HR
.


SECŢIUNEA I
Apariţia Reformei – Opiniile susţinute de Baptişti – Reprezentaţi greşiţi de reformatori – Creşterea lor minunată – Suportul în timpul suferinţelor


Perioada în care intrăm acum este una de un interes minunat. Cătuşele cu care a fost de mult timp legate naţiunile au fost rupte, şi s-a spus „prizonierilor, Mergeţi, la cei care rău în întuneric, Arătaţi-vă lor”. O mare trezire a religiei a avut loc pretutindeni în Europa. Papalitatea a fost lăsată de o largă porţiune din poporul german, de suedezi, olandezi, danezi, elveţieni, norvegieni, englezi, galezi, şi scoţieni, şi un mare număr din Austria, Ungaria, Boemia, Bavaria, Italia şi Franţa.

continuare...

Pastorală

Ce se va intampla cu biserica izolata intre patru pereti?


de Samy Tuțac

Cu siguranță Biserica lui Cristos va fi victorioasă în ciuda dificultăților prin care va trece, iar “porțile locuinței morților nu o vor învinge”. Deși întotdeauna Biserica lui Cristos s-a confruntat cu forțe ostile, nu și-a abandonat misiunea și a crescut în ciuda acestora. Întrebarea este dacă astăzi “biserica izolată între patru pereți” va supraviețui, în noul cadru al dezastrului, mizeriei și al răului, fără o schimbare radicală a modului în care acționează.


continuare...


Slava lui Cristos la Rio

de Marius Birgeanu

Eram tentat să pun un alt titlu: “Aur pentru Cristos la Rio”, dar am renunțat căci am realizat că a Lui este nu numai aurul, argintul, bronzul, ci toată cinstea, onoarea, consacrarea și proslăvirea în vecii vecilor! Am ales acest titlu, pentru că da, slava lui Cristos se vede la Rio și că acolo, Îsi primește slava intr-un mod neașteptat și frumos. Nu mă refer aici la celebra statuie a lui Isus Mantuitorul care a devenit o emblemă a marelui oraș de prin 1923și care este admirată probabil de mulți în aceste zile. (Ea a străjuit “blândă” orașul, în ciuda faptului că pe strazile lui se întamplă în fiecare an, lucruri detestabile, care Îl dezonorează).


continuare...


De ce unii dintre cei mai daruiti crestini renunta la implicare?

de Sammy Tutac
 

Înainte de a încerca un răspuns, vreau să vă previn că nu am toate răspunsurile, dar încerc să nu mă fac că nu observ ceea ce observă cei mai mulți. În plus, eu nu caut să ofer un răspuns teologic aici, ci mai degrabă unul sociologic, unei probleme care afectează tot mai mult bisericile locale.

1. SUNT SUPRASOLICITAȚI PESTE PUTERILE LOR

Nimic nu-i îndepărteză mai mult pe creștinii cei mai implicați, decât suprasolicitarea din biserici. Aceeași oameni, puțini la număr, sunt implicați peste tot, iar marea masă de consumatori nu mișcă nici măcar un deget. Suprasolicitarea membrilor implicați este uimitoare; îi face să se simtă ca si cum ar fi pedepsiți pentru implicarea lor. De aici până la renunțare drumul e scurt.


continuare...


Ȋnvǎţǎtura despre soteriologie la patristici pȃnǎ la Calcedon (Partea 3)

de Ionel Tuţac

 

2.3. Învăţătura despre soteriologie la Tertulian
Tertulian din Cartagina, născut cu numele Quintus Septimius Florens, (150-220) a fost primul scriitor patristic care a publicat în limba latină, motiv pentru care a fost numit “părintele creştinătăţii apusene” şi “fondatorul teologiei vestice”17.


Deoarece foloseşte multe idei de sorginte juridică în scrierile sale, istoricii cred că a făcut nu doar studii de literatură şi retorică, ci şi de drept. Stilul său este unul elevat, dar în acelaşi timp incisiv şi adeseori sarcastic.
Spre deosebire de Irineu, care vedea filozofia ca pe un potenţial aliat al creştinismului, Tertulian vedea filozofia ca pe un duşman al acestuia. Există 4 teme importante care apar în opera sa: cultivarea virtuţilor, definirea sacramentelor, apărarea creştinismului şi combaterea ereziilor, dar cea mai importantă contribuţie a sa la dezvoltarea doctrinei creştine este fără îndoială concepţia sa despre Trinitate.


continuare...

 


Credinciosul si Evanghelia practica - Primirea de oaspeti

de Ioan Cocirteu

 

Text biblic: Matei 25:34-46; Romani 12:13 b ,,Fiți primitori de oaspeți.”

În primirea de oaspeți, ne deschidem inima, casa și ne facem slujitorii lor ca mai apoi să ne amintim cu bucurie de clipele petrecute împreună. Atât de primitori de oaspeți să fim, gândindu-ne că în fiecare musafir poate fi prezența Domnului Isus.

1. Definiția primiri de oaspeți
Primirea de oaspeți este o responsabilitate care vine de la Domnul pentru viața de credință. Primirea de oaspeți este perspectiva biblică de a-ți privi și de a-ți trata musafirii. La nivelul acesta de ospitalitate nu se pot ridica decât cei născuți din nou pentru că doar ei știu ce așteaptă Dumnezeu de la ei.

continuare...


Misiunea Azi

Rugăciune pentru misiune

 

de Damian Ion

Ne aducem aminte de chemarea la rugăciune pentru lucrarea Evangheliei pe care ne-o adresează Domnul Isus și in Evanghelia dupa Matei 9:35-38 – "Mare este secerișul, dar puțini sunt lucrătorii! Rugați, dar, pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui."

Suntem chemați să susținem în rugăciune și să ne implicăm în lucrarea Evangheliei. În textul Biblic de față începe ceea ce s-a numit al treilea circuit galileean al Domnului Isus. Mântuitorul a străbătut orașele și satele, propovăduind Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu. În timp ce Domnul Isus îi învață pe oameni și vestea Cuvântul, El vindeca pe cei bolnavi.

 

 

continuare...

 

Voci Evanghelice

Interviu cu Iosif Bejemaru
O marturie istorica a batranului Iosif Bejenaru, cel mai vechi membru a Bisericii Baptiste din Traian Vuia, jud Timis.

Marturii Baptiste Banatene Gheorghe Tepes
O marturie istorica a batranului Gheorghe Tepes, unul din batranii Bisericii Baptiste din Margina, jud Timis.

Marturii Baptiste Sucevene Viorel Candreanu
Un interviu cu Viorel Candreanu, pastoral Biserici Baptiste din Ipotesti, Suceava si vicepresedintele Cultului Baptist din Romania.

Interviu cu Marcel Bota
Un interviu realizat de păstorul Ionel Tutac împreună cu păstorul Marcel Bota de la Biserica Baptistă Elim din Nepos, Bistrița. Discuții pastorale și de misiune în predicarea Evangheliei în România.

continuare...

 

Media

Primul Razboi Mondial - partea II - Lectura unor materiale din publicatia “Strigatul de la miezul noptii”.
~~~
Regina Ana a Romaniei si Monarhia - Interviu cu prof. Florin Istoc, de la Liceul Baptist Emanuel din Oradea.
~~~
Euro-paganizarea Europei - Interviu cu pastorul Sorin Cigher.
~~~
David Livingstone - Abolirea sclaviei - Africa Centrala - Interviu cu pastorul John Balizou din Africa Centrala
~~~
RVE in Africa - Corespondenta telefonica din Uganda
~~~
Untold - Inchinarea prin muzica - la Dumnezeu sau la satana - Interviu cu Tony Berbece, solistul trupei Profides, pastor, scriitor si compozitor.
~~~
Prima bomba atomica - 6 August 1945 - Interviu cu pastorul Sorin Prodan.
~~~
Cum ne imbracam - la exterior si in omul ascuns al inimii - Interviu cu pastorul Alex Neagoe, Conferentiar Universitar la Universitatea de Vest din Timisoara.
~~~
Rezultatele misiunii RVE in Africa la final - Interviu cu Cristina Olariu, jurnalista, Director Radio Vocea Evangheliei - Timisoara
~~~
La plaja sau strand in costum de baie - este curvie sau nu? - Interviu cu Adrian Martin, evanghelist si misionar.
~~~
Ziua de 23 August si religia comunistilor - Interviu cu prezbiterul Ioan Asaftei.
~~~
Orasul Pompei si Sfarsitul lumii - Interviu cu pastorul Moise Vrajitor.
~~~
Oboseala si odihna - doar in Cristos - Interviu cu pastorul Ioan Bugnaruc.
~~~
Asculta intreaga Biblie in doar 90 de ore!
~~~
Noaptea Sfantului Bartolomeu - Interviu cu pastorul Marius Birgean
~~~
Ferdinand si Romania in Primul razboi mondial - Interviu cu prezbiterul Ioan Asaftei.
~~~
I have a dream - Martin Luther King jr - 28 August 1963 - Interviu cu pastorul Marius Birgean.
~~~
Calatoria Crestinului – John Bunyan - Interviu cu pastorul Ghita Mocan.
 

continuare...

sus

Abonare gratuita!

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!


 Arhiva Publicaţiei | Caută în site | Despre noi | Contact 
Copyright © 2003-2016 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate