Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Publicaţia de Apologetică - Octombrie 2016
 

 

 

 
Radio Vocea Evangheliei

 

 

 

 

 

 

 

Când s-au terminat bateriile de la compozitori şi e mai simplu să facem "xerox"...

 

de Laurenţiu Nica

 

În ce gamă preferi să scrii cântecele atunci când le compui? A, nu scrii cântece? Atunci ce fel de cântece cânţi tu? Le compune altcineva versurile, îţi aranjează alţii partea muzicală? Sunt doar câteva întrebări pe care le pun acum pentru a descoperi de fapt unde este "buba" din cadrul culturii bisericeşti române în ceea ce priveşte muzica şi cântecele care se cântă în bisericile evanghelice din prezent.

Probabil că nu mulţi vor răspunde la aceste întrebări pentru că nu au vreo implicare în muzică, sau nu se ocupă de această zonă. Sau alţii vor citi aceste rânduri să vadă dacă ar putea să mai găsească ceva util pentru muzica din cadrul bisericilor creştine evanghelice din România şi diaspora.
 

continuare...

Calvinismul (continuare din numărul anterior)

 

Cele cinci puncte ale Calvinismului (Partea 1)
 

R. L. DabneyRobert Lewis Dabney - imagine preluata de pe wikipedia

Dabney a scris înainte ca formula familiară TULIP (lalea, n. tr.) să fie făcută populară. El şi aproape toţi scriitorii din era lui au tratat cele cinci puncte într-o ordine mai logică. Dar pentru cititorii interesați în a urmări formatul TULIP, aici este un index:

1. T-Totala depravare (Păcatul original)
2. U-Alegerea necondiționată (Alegerea lui Dumnezeu)
3. L-Limitata ispășire (Răscumpărarea particulară)
4. I-Irezistibilul har (Chemarea eficientă)
5. P-Perseverența sfinţilor

continuare...

Pagina de Teologie

Manual de Teologie - Tratat despre ordinea bisericească

de John Leadley Dagg D.D.John Leadley Dagg

CAPITOLUL V - CINA DOMNULUI

SECȚIUNEA I – PERPETUITATEA CINEI DOMNULUI

Ritualul numit Cina Domnului a fost instituit de Hristos, pentru a fi respectat în bisericile Lui până la sfârșitul lumii.

În noaptea care a precedat răstignirea Salvatorului, a mâncat paștele cu ucenicii. La finalul mesei, ceremonia numită Cina Domnului a fost instituită. Despre aceasta vorbește Matei: în timp ce mâncau, Isus a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și a dat ucenicilor și a zis: luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Apoi a luat paharul, a mulțumit și li l-a dat, zicând: beți toți, acesta este sângele Meu, al noului legământ care se varsă pentru mulți, pentru iertarea păcatelor. Dar vă spun, nu voi bea rodul viței, până când îl voi bea nou în împărăția Tatălui Meu.

continuare...


Marian GhitaCe anume face ca nădejdea creștină să fie o nădejde binecuvântată

de Marian Ghita

Nădejdea creștină este așteptarea cu încredere a împlinirii promisiunilor lui Dumnezeu, legate de lucrurile viitoare. Noi folosim des în limbajul nostru cuvântul „nădejde”. Spunem, de exemplu, „Nădăjduim să avem o recoltă bună de grâu în anul viitor”. Când ne exprimăm astfel nădejdea (sau speranța) noastră, noi exprimăm de fapt ceea ce ne dorim foarte mult. Acum, dacă se va întâmpla cu adevărat acest lucru, rămâne de văzut. Noi știm că împlinirea nădejdii noastre nu depinde de noi. Trebuie să fim sănătoși să putem munci, trebuie să dea Domnul ploaie și să vrea cu adevărat acest lucru, pentru a crește recolta și pentru a avea cu adevărat o recoltă bună de grâu, așa cum ne dorim. Noi doar nădăjduim că dorința noastră cu privire la recolta viitoare se va împlini.  

continuare...Viorel ArdeleanEvanghelizarea printre romi (partea 2)

de Ardelean Viorel

MESAJUL DE EVANGHELIZARE

Întreaga biserică trebuie centrată pe misiune şi fiecare credincios din poporul lui Dumnezeu este slujitorul Domnului. (1Petru 2:9) Voi însă Sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam Sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată. Pentru a avea autoritate este necesară a bază a acesteia care se află în Scriptură, singura Carte care arată calea spre răscumpărare. Cristos trebuie să fie centru predicări, pentru că dacă omul nu este confruntat cu păcatul, nici convertirea nu va fi una reală şi adevărată. (1 Petru 1:18) căci ştiţi că nu cu lucruri peritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deşert de vieţuire, pe care-l moşteniserăţi de la părinţii voştri, 19 ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur şi fără prihană.

continuare...

 

Mărturia Evangheliei

Biserica Creștină Baptistă Română din Baia Mare Istorie și Reflecții (partea IV)

de Vasile BelVasile Bel

Capitolul 2. Slujbele bisericești

2.5. Serviciile de căsătorie

Serviciile de căsătorie erau o mare sărbătoare pentru biserici și o bună ocazie de a vesti Cuvântul Domnului oamenilor nemântuiți. Slujba începea la casa de adunare și continua într-un alt loc unde se servea masa. În adunare era un program bogat și bine pregătit de către tinerii bisericii. Corul, de asemenea, avea pregătite cântări de nuntă. Predicatorii erau mai mulți, dar aveau mesaje scurte și pe tema căsătoriei. Apoi, se oficia cununia religioasă, cei doi erau declarați căsătoriți și această parte a nunții se încheia prin rugăciune. Nici la masă nu era diferit de ceea ce se întâmpla în biserică, deoarece avea loc un program adevărat, mai relaxat, dar fără a se fura papucul miresei sau chiar mireasa însăși; nu erau glume cu mult râs sau ieșite din limita bunului simț creștinesc.

continuare...

Istorie

J M Crampp D.D.Istorie Baptistă - de la fondarea bisericii creştine şi până la finalul secolului al 18 lea (continuare)

de J. M. Cramp D. D.

CAPITOLUL V
PERIOADA REFORMEI, DIN ANUL 1517 PÂNĂ ÎN ANUL 1567 D. HR
.

 

SECŢIUNEA II
Baptiştii germani – Thomas Munzer – Războiul ţăranilor – Michael Satler – Hans Schlaffer – Salzburg – Wolfgang Brand – Hueber – Burggraful din Alzey – Edicte imperiale


Pe 10 decembrie 1520, Luther a ars bula Papei împotriva lui, împreună cu decretele şi alte documente Papale, în afara zidurilor din Wittenburg, în prezenţa unei adunări imense de oameni. Prin acel act el se despărţea de Biserica Romei, şi a proclamat sosirea unei noi ordini de lucruri. Baptiştii au susţinut aceasta cu bucurie, judecând corect că aceasta indica o mare şi favorabilă schimbare a opiniei publice. Ei s-au folosit de avantajele astfel oferite, şi imediat s-au angajat în operaţii active pentru răspândirea adevărului. Luther se eliberase pe sine faţă de Papă: ei au declarat libertatea faţă de Luther, şi faţă de toate celelalte autorităţi umane, pe cât era de preocupată religia, şi s-a făcut apel la toţi concetăţenii de pretutindeni de a-şi cere drepturile lor.

continuare...

Pastorală

Ezechiel și Daniel – profeții în stereo


de Daniel Branzei

Ezechiel activează în paralel cu profetul Daniel. Ezechei este în mijlocul poporului. Daniel este la palatul suveranului imperial. Pentru cei ce știu să savureze subtilitățile Cuvântului lui Dumnezeu, numele celor doi profeți definesc mesajul divin pentru epocă.

Așezat la ,,talpa țării“, în mijlocul celor simpli, înconjurat de exilații fără țară, Ezechiel se numește providențial ”Dumnezeu este tăria mea“.


continuare...


Daniel

de Daniel Branzei

Eram tentat să pun un alt titlu: “Aur pentru Cristos la Rio”, dar am renunțat căci am realizat că a Lui este nu numai aurul, argintul, bronzul, ci toată cinstea, onoarea, consacrarea și proslăvirea în vecii vecilor! Am ales acest titlu, pentru că da, slava lui Cristos se vede la Rio și că acolo, Îsi primește slava intr-un mod neașteptat și frumos. Nu mă refer aici la celebra statuie a lui Isus Mantuitorul care a devenit o emblemă a marelui oraș de prin 1923și care este admirată probabil de mulți în aceste zile. (Ea a străjuit “blândă” orașul, în ciuda faptului că pe strazile lui se întamplă în fiecare an, lucruri detestabile, care Îl dezonorează).


continuare...


Faptele Apostolilor - plan de studiu

de Daniel Branzei
 

Vă propun redescoperirea adevărurilor care au marcat debutul Bisericii creștine pe scena lumii. Schițele acestui studiu vor apare pe măsura în care le voi ține în biserica Bethel din Anaheim, California. Voi aduna informații din surse multiple, dar voi încerca să mă țin de planul de studiu al lui Waren W. Wiersbe. Sper să fiu de folos celor ce nu îl pot citi în limba engleză.

Introducere

Una din spaimele cele mari ale oricărui păstor este să ajungă să păstorească un faliment, o orgazinație care nu mai este un organism viu, o scoică goală în care se mai aude doar ecoul valurilor și care au legănat-o altădată. Aceasta a fost dintotdeauna și temerea mea.

,,Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţămitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrînaţi, neîmblînziţi, neiubitori de bine, vînzători, obraznici, îngîmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decît iubitori de Dumnezeu; avînd doar o formă de evlavie dar tăgăduindu-i puterea“ (2 Tim. 3:1-5).


continuare...


Ȋnvǎţǎtura despre soteriologie la patristici pȃnǎ la Calcedon (ultima parte)

de Ionel Tuţac

 

2.6. Învăţătura despre soteriologie la Augustin

Augustin din Hipo (354-430) este unul dintre cei mai importanţi teologi şi filozofi creştini din toate timpurile. Gândirea sa teologică şi-a pus amprenta asupra a numeroşi lideri spirituali în decursul istoriei, inclusiv asupra renumitului reformator Martin Luther23.

Una dintre cele mai importante lucrări ale sale este intitulată Confesiuni şi cuprinde istoria vieţii sale. Accentul nu este pus pe biografia autorului, ci pe relaţia lui cu Dumnezeu şi cu lumea. Ea este una dintre primele autobiografii scrise vreodată şi scoate în evidenţă harul lui Dumnezeu experimentat de către omul păcătos.


continuare...

 


Molohul homosexual continuă să caute pe cine să înghită

de Doru Pope

 

Două școli creștine private din Alberta, Canada au refuzat să accepte formarea de cluburi pentru homosexuali în instituțiile lor. Partidul Democrat al Canadei jură că va lansa o investigație și că dacă e adevărat ce se spune, școlile riscă să fie închise.

Măsura care cere școlilor să aibă cluburi cu membri heterosexuali și homosexuali a fost forțată pe gâtul tuturor școlilor din Canada. Asemenea cluburi ar avea rostul de a-i face pe heterosexuali mai sensibili și mai deschiși față de gay și stilul lor de viață.

continuare...


Gânduri pe marginea terorismului

de Doru Pope

 

Nu este nici o îndoială că SUA se află din nou sub o serie de atacuri teroriste. Indiferent de dansul declarațiilor făcute de politicieni, atacurile au avut rolul de a provoca teroare. O explozie în New Jersey sâmbătă dimineața, o alta în New York sâmbătă seara, apoi descoperirea unei bombe la câteva străzi de cea explodată în New York, apoi găsirea a altor cinci bombe plasate în alte locrui, printre care una plasată la o stație de cale ferată. De dimineață poliția căuta să adauge la cei câțiva deținuți capturați duminică pe un alt tip cu numele Ahmad Khan Rahami. Azi de dimineață l-au capturat și pe acesta în urma unui schimb de focuri de arme.

continuare...


ȘI EI NU AU ȘTIUT NIMIC ” – Iată că El vine pe nori…” Apoc. 1: 7

de Ioan Cocîrțeu

 

Domnul Isus Însuși vorbește cu mare seriozitate despre acel timp care precedă revenirea Sa. El aseamănă acest timp de pe urmă, mai întâi cu timpul lui Noe: ”Ce s-a întâmplat în zilele lui Noe, se va întâmpla la fel și în zilele Fiului Omului” (Luca 17: 26). Dar cum era în timpul lui Noe ? Domnul zice: ”mâncau, beau, se însurau și se măritau…”, ceea ce înseamnă că trăiau numai pentru satisfacția poftelor firii. A mânca bine, a bea bine, a gusta din plin viața, erau singurele lor obiective, iar pentru altceva nu aveau nici interes și nici timp. Ei nu aveau timp pentru sufletul lor, nu aveau timp pentru Dumnezeu. Acest Dumnezeu viu, le era o povară și devenise poate chiar incomod; nu se lăsau mustrați de Duhul Sfânt. În mijlocul acelui neam care în spirala simțurilor cărnii trăia fără Dumnezeu, stătea Noe, omul lui Dumnezeu, care își construia arca ! O, cum puteau contemporanii săi să-l copleșească cu batjocuri și să-l ia în derâdere pentru ceea ce făcea. Domnul Isus zice despre aceștia: ”…și n-au știut nimic, până când a venit potopul și i-a luat pe toți, tot așa va fi și la venirea Fiului omului” (Matei 24: 39).

continuare...


Ce să faci cu cei “chemați” doar să critice? Să-i lași în pace…!

de Samy Tuțac

 

În fiecare biserică există un soi de părerologi (părerologia este “știința” datului cu părerea) care “se pricep” de minune la toate, dar nu fac nimic, doar își dau cu părerea și critică de zor ceea ce fac alții. Ținta lor preferată sunt pastorii, mai ales cei care iși iau în serios chemarea de a predica Cuvântul lui Dumnezeu, de a conduce și de a supraveghea poporul lui Dumnezeu. Urmează la rând cei care lucrează cu tinerii. În loc sa fie sprijiniți și ajutați să facă cu bucurie lucrarea, sunt folosiți pe post de poligon de tragere, pentru că nu corespund standardelor acestor ipocriți religioși. Multe din gloanțele părerologilor sunt trase spre ei.

continuare...


SINCERITATEA UNEI ACTIVISTE LGBT: Familia nu ar trebui să mai existe…

de Samy Tuțac

 

SINCERITATEA UNEI ACTIVISTE LGBT: Familia nu ar trebui să mai existe…

Grație celor de la newsnetcrestin ni s-a amintit că astăzi, 20 Septembrie 2016, Curtea Constituțională a României urmează să se pronunțe pe sesizarea referitoare la recunoaștere căsătoriei între persoane de același sex (cazul Relu Adrian Coman&Robert Clabourn Hamilton). În realitate lucrurile sunt mult mai grave decât încercările disperate ale unor ongiști de a-și legaliza perversiunile. În numele corectitudinii politice, a unei așa zise legalități, oameni corupți în adâncul sufletului lor și-au făcut un ideal din distrugerea oricărei autorități spirituale și mai ales a acelora care refuză pe față asimilarea.

continuare...


Misiunea Azi

Nu renunța niciodată!

 

de Damian Ion

“Pot totul in Hristos care ma intareste.” Filipeni 4:13

La postamentul succesului stau factori, precum voinţa puternică şi dorinţa de a realiza ceva cu adevărat, încrederea, motivaţia, disciplina.

Un element imperios indispensabil pentru realizarea reusitei este perseverenţa. Toţi oamenii de succes au continuat să lupte cu staruinta pentru a-şi îndeplini aspiratiile şi nu au renunţat până când nu şi-au atins tintele
.

 

continuare...

 

Voci Evanghelice

Rau de Mori Hateg
O mărturie Baptistă pe meleagurile Hațegului la Biserica Baptista din Râu de Mori, un program de botez într-un râu de munte cu mulți invitați și bucurie mare a mărturiei Evangheliei.

interviu cu Mihaela Bucin
Dintr-o minciuna o cercetare, dintr-o cercetare o chemare, dintr-o chemare o acceptare. Marturia profesoarei Mihaela care printr-o emisiune televiziva sugereze convertirea lui Richard Wurmbrand la Ortodoxism. Mihaela este cercetata de Domnul, ca mai tarziu sa-si recunoasca minciuna si sa-si predea viata in mana Domnului Isus. Marturia Evangheliei continua in vietile multora care au ajuns sa fie numiti copii de Dumnezeu.

Marturii Baptiste Sucevene Viorel Candreanu
Un interviu cu Viorel Candreanu, pastoral Biserici Baptiste din Ipotesti, Suceava si vicepresedintele Cultului Baptist din Romania.

Interviu cu Daniel Bara
Mărturia Românilor Baptiști pe meleagurile Engleze la Birmingham, unde o mână de oameni au început să planteze biserici începând cu anul 2012 încercând să planteze 10 biserici până în anul 2020.

continuare...

 

Media

Misionar in desertul Kalahari - Namibia - Africa
Interviu cu Daniel Pater. De la varsta de 14 ani, din anul 2010, este misionar impreuna cu familia lui in deserul Kalahari din Namibia, Africa.

Cum ne-am petrecut concediul
Interviu cu pastorul Ghita Mocan

Pornografia NU e anonima - Te va sti toata planeta si Dumnezeu
Interviu cu evanghelistul Adrian Martin.

11 Septembrie 2001 si ciocnirea civilizatiilor
Interviuri cu pastorul Remus Groze.

Video documentar Evanghelistul - de Adrian Martin
va recomand cu multa caldura un documentar care se numeste Evanghelistul si care cred ca va aduce multa zidire bisericilor evanghelice din Romania si diaspora.
Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta lucrare a fratelui Adrian Martin, puteti accesa si web-site-ul evanghelistul.org
Acest documentar răspunde la trei întrebări esențiale:
1.Ce este Evanghelia?
2.Ce este evanghelizarea?
3.Ce este un evanghelist?
Video&Editare-David Pârvu

continuare...

sus

Abonare gratuita!

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!


 Arhiva Publicaţiei | Caută în site | Despre noi | Contact 
Copyright © 2003-2016 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate