Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Publicaţia de Apologetică - Noiembrie 2016
 

 

 

 
Radio Vocea Evangheliei

 

 

 

 

 

 

 

Dacă Dumnezeu tace... înseamnă că ai păcătuit? Răspunsuri de apologetul Jeremiah Johnston

 

de Laurenţiu Nica

 

Pentru mulţi creştini scopul rugăciunii este acela de a comunicacu Dumnezeu şi a căuta răspunsuri. Unele răspunsuri vin imediat, altele pe parcursul timpului. Dar atunci când Dumnezeu arată o tăcere prelungită, atunci când nu se pare că ar fi vreun răspuns din partea Lui, să fie aceasta un semn al pedepsei Lui? A făcut oare credinciosul ceva greşit?

În noua sa carte, Unanswered [Întrebări Nerăspunse, nedisponibilă în limba română momentan], un volum care a necesitat şase ani lungi pentru completarea sa, şi care intenţionează să reflecte o lumină asupra subiectelor aprinse din cadrul bisericii de astăzi, apologetul şi cercetătorul Noului Testament Jeremiah Johnston este sincer cu privire la testul personal al său şi al soţiei sale pe care l-au avut atunci când s-au încrezut în Dumnezeu deşi Acesta tăcea.  

continuare...

Calvinismul (continuare din numărul anterior)

 

Cele cinci puncte ale Calvinismului (Partea 2)

R. L. DabneyRobert Lewis Dabney - imagine preluata de pe wikipedia

2. Chemarea Eficientă

Care este natura şi influenţa revoluției morale de obicei numită chemarea eficientă sau regenerarea?

Această schimbare trebuie să fie mai mult decât o reformare exterioră a comportamentului; ea este o revoluție interioară a primelor principii care reglează comportamentul. Aceasta trebuie să meargă mai adânc decât o schimbare a scopului referitor la păcat şi evlavie; aceasta trebuie să fie o inversare a înclinațiilor originale care până aici au îndemnat sufletul să aleagă păcatul şi să respingă evlavia. Nimic mai puţin nu întemeiază o convertire adevărată. Precum copilul mâncăcios poate fi convins prin frica egoistă de durere şi moarte să renunțe la delicatețele pe care le iubeşte, şi să înghită medicamentele grețoase pe care cerul gurii lui le detestă, tot aşa omul păgân poate fi influenţat de dreptatea lui personală şi de frica egoistă față de iad să se abțină de la păcatele pe care el încă le iubeşte şi să se supună îndatoririlor religioase pe care sufletul său ascuns încă le detestă.

continuare...

Pagina de Teologie

Manual de Teologie - Tratat despre ordinea bisericească

de John Leadley Dagg D.D.John Leadley Dagg

CAPITOLUL V - CINA DOMNULUI

SECȚIUNEA II – DESEMNAREA

Cina Domnului a fost desemnată ca amintire a lui Hristos, hrana spirituală primită și un simbol al părtășiei.

Ritualul este comemorativ. Paștele slujea ca amintire a eliberării din Egipt și an după an, izraeliții luau parte la el și își aminteau eliberarea minunată și o povesteau copiilor lor. Paștele a fost instituit în noaptea acelei eliberări. Cina Domnului a fost instituită în noaptea în care Hristos a fost trădat pentru crucificare și este o amintire a suferințelor și morții Lui. Când ne amintim de El, ne amintim agonia, trupul frânt, sângele vărsat. În predicarea evangheliei Pavel a spus că îl cunoaște doar pe Hristos și pe El crucificat. În euharistie, Hristos este prezentat nu transfigurat pe Tabor sau glorificat la dreapta Tatălui, ci suferind și murind. Ne place să ne amintim onoarea dată celor dragi, dar El ne cere să ne amintim umilințele îndurate. Cina ne duce acolo.

continuare...


Marian GhitaCe lucrează nădejdea creștină în cei credincioși

de Marian Ghita

V-ați gândit vreodată ce ar însemna ca omul să nu aibă nici o nădejde (speranță)? El nu ar putea trăi o viață normală. Nădejdea dă oricărui om echilibru sufletesc, stabilitate emoțională. Fără nădejde un om ar fi purtat în toate direcțiile ca și frunzele duse de vânt. Patriarhul Iov spune ceva foarte interesant: „Un copac și tot are nădejde: căci când este tăiat, odrăslește din nou și iar dă lăstari. Când i-a îmbătrânit rădăcina în pământ, când îi piere trunchiul în țărână, înverzește iarăși de mirosul apei și dă ramuri de parcă ar fi sădit din nou” (Iov. 14:7-9). Înțelegem din aceste cuvinte că nădejdea este ceea ce dă forță, vitalitate vieții. Fără nădejde viața este fără putere de rodire, duce la moarte. Tot Iov spune, în chinul suferinței sale: „Dacă omul odată mort ar putea să mai învieze, aș mai trage nădejde în tot timpul suferințelor mele, până mi se va schimba starea în care mă găsesc” (Iov. 14:14).  

continuare...Viorel ArdeleanEvanghelizarea printre romi (partea 3)

de Ardelean Viorel

CALITĂŢILE NECESARE UNUI UCENIC

În primul rând dacă ne reamintim Isus Hristos a ales oameni pe care ia făcut ucenicii Lui. Acest lucru a însemnat un proces de învățare pe o perioadă de aproximativ 3 sau 3,5 ani, timp în care Isus ia învățat, a făcut minuni și a demonstrat că este Fiul lui Dumnezeu, iar după ce Isus Hristos a fost Jertfit pe Calvar, a murit și a Înviat, apoi s-a Înălțat la cer. Jertfa lui pentru păcatele omenirii nu a vizat doar o categorie de oameni ci a avut un caracter universal și infinit în care erau cuprinși și triburile din junglă dar și romii. Și atunci ca și acum nu te naști ucenic și ai nevoie de un părinte spiritual care să te facă ucenic, sau Biblia, alegerea prin Duhul Sfânt și mai puțin literatură ajutătoare. Ucenic înseamnă discipol (din latină discipolus - elev, învățăcel), iar în greacă termenul înseamnă ( mathetes - a învăța).

continuare...

 

Mărturia Evangheliei

Biserica Creștină Baptistă Română din Baia Mare Istorie și Reflecții (partea IV)

de Vasile BelVasile Bel

Capitolul 3. Activități bisericești

3.1 Lucrarea cu copiii

Lucrarea cu copiii a fost și este o preocupare specială a bisericii baptiste. Astfel, în timp ce frații erau la rugăciune, copiii erau învățați să se roage separat, instruiți fiind de către persoane tinere cu aplecare spre copii. Învățătorii de copii erau la rândul lor echipați pentru această lucrare.

În anul 1935 apare, ca supliment al revistei Farul Creștin, „Călăuza”: suplimentul conținea lecțiuni biblice pentru școala duminicală, societățile surorilor și societățile tineretului; apărea la trei luni și avea 32 de pagini, abonamentul era 10 lei pe an29. Din această „Călăuză” citim următoarele:

Lămuriri și sfaturi, pentru învățătorii Școalelor Duminecale:
1. Lecțiunile Școalelor Duminecale sunt împărțite acum în două părți: lecțiuni pentru copii și lecțiuni pentru oamenii mari.
2. Lecțiunile pentru copii sunt pentru copiii mici până la 12 ani. Învățătorii acestor copii sunt rugați să studieze aceste lecțiuni și să le predea copiilor într’un mod simplu, ca să le înțeleagă.
3. Lecțiunile copiilor sunt scrise într’un mod simplu și ușor, pentru ca să fie înțelese de copii.

continuare...

Istorie

J M Crampp D.D.Istorie Baptistă - de la fondarea bisericii creştine şi până la finalul secolului al 18 lea (continuare)

de J. M. Cramp D. D.

CAPITOLUL V
PERIOADA REFORMEI, DIN ANUL 1517 PÂNĂ ÎN ANUL 1567 D. HR
.

 

SECŢIUNEA III
Principiile de persecutare ale reformatorilor – Dietele germane – Congregaţia de la Steinborn – Leonard Bernkop – Coroana de paie – Johannes Bair – Hans Pichner – Hans Breal – Baptiştii din Italia


Baptiştii au continuat să se răspândească în Germania, fără a se opune dispreţului care era ataşat faţă de ei în consecinţă faţă de afacerea Munster. Ei erau prădaţi, aruncaţi în temniţe, izgoniţi, numeroşi dintre ei decapitaţi sau arşi de vii, şi cu toate acestea au ţinut capul sus împotriva întregii opoziţii şi s-au multiplicat pretutindeni. Se afirmă că „între munţii Eifel din Rhine [în Westphalia] şi Moravia, nu mai puţin de 50 de biserici se spune că au existat în această perioadă [în jurul anului 1557], unele dintre ele de la cinci la şase sute de membrii. 50 de bătrâni şi lucrători s-au adunat la Strasburg, dintr-un district de circa 100 de mile în circumferinţă, pentru a se consulta asupra intereselor împărăţiei lui Hristos”.

continuare...

Pastorală

O altă metodă neglijată de evanghelizare


de Daniel Branzei

V-am scris că puteți evangheliza vecinii prin oferta de a vă ruga pentru problemele lor. Astăzi vreau să mai adaug o metodă prin care putem mări impactul nostru în afara zidurilor caselor de adunare în care ne-am încorsetat și ne sufocăm.

”Adevărat este cuvântul acesta, şi vreau să spui apăsat aceste lucruri, pentru ca cei ce au crezut în Dumnezeu să caute să fie cei dintâi în fapte bune. Iată ce este bine şi de folos pentru oameni!“

continuare...

 


Halloween

de Daniel Branzei

HALLOWEEN-Anton Lavey fondatorul bisericii sataniste: Ma bucur ca parintii isi lasa copii sa il serbeze pe diavol cel putin odata pe an (Efemeride)

Multi dintre romani au preluat, de cativa ani, dintr-un mimetism modernist, care nu are nimic de a face cu discernamantul, Halloween-ul, macabra sarbatoare occidentala, care sub masca unor distractii (tembele) este o veritabila invocare a demonilor si fapturilor infernale.

continuare...

 


Gânduri pe marginea terorismului

de Doru Pope
 

Nu este nici o îndoială că SUA se află din nou sub o serie de atacuri teroriste. Indiferent de dansul declarațiilor făcute de politicieni, atacurile au avut rolul de a provoca teroare. O explozie în New Jersey sâmbătă dimineața, o alta în New York sâmbătă seara, apoi descoperirea unei bombe la câteva străzi de cea explodată în New York, apoi găsirea a altor cinci bombe plasate în alte locrui, printre care una plasată la o stație de cale ferată. De dimineață poliția căuta să adauge la cei câțiva deținuți capturați duminică pe un alt tip cu numele Ahmad Khan Rahami. Azi de dimineață l-au capturat și pe acesta în urma unui schimb de focuri de arme.

continuare...

 


Reforma la 499 de ani: Martin Luther (6)

de Valentin Făt
 

Luther începuse să fie pus pe gânduri de anumite chestiuni legate de indulgenţe. Una dintre frământările sale suna cam aşa: dacă papa are oricum puterea de a scoate oamenii din purgatoriu, de ce o face pe bani şi nu motivat de iubire? Mai mult, nu cumva cumpărarea de indulgenţe înlocuieşte pocăinţa interioară cu un gest exterior, mecanic? Cu aceste preocupări în minte, Luther ţintuieşte cele 95 de teze pe uşa catedralei, cu scopul de a genera o dezbatere publică pe marginea vânzării de indulgenţe. Să nu ne imaginăm însă că afişarea acestora a provocat o furtună imediată. Ele erau scrise în limba latină și nu erau înțelese de marea majoritate a oamenilor, ci doar de teologii cărora le erau destinate. Traducerea și răspândirea lor se petrece mai degrabă fără voia sa. Intenţia lui Luther era să semnaleze că ceva nu se potriveşte cu învăţătura Scripturilor. Pe măsură ce lucrurile au început să se precipite s-a ajuns, era inevitabil să fie aşa, la problema autorităţii. Cine are în cele din urmă autoritatea finală: Biblia sau Papa?

 

continuare...

 


Psihologia căldiceilor sau frica de a fi considerați fanatici...

de Samy Tuțac

 

La aproape 500 de ani de când Martin Luther a aprins flacăra Reformei Protestante, creștinii înflăcărați pentru Cristos sunt o specie rară, pe cale de dispariție. Deși există mai multe consecințe ale acestei realități dureroase, două dintre acestea sunt cele mai devastatoare.

Prima consecința majoră este lipsa entuziasmului și a pasiunii pentru Cristos și Evanghelie din adunările creștine. Uitând îndemnul sfântului Pavel “înflăcărează darul care este în tine”, prea mulți creștini devin comozi și fără vlagă, iar starea de căldicei în care se complac o aduc cu ei în bisericile din care fac parte. Și așa…încet, dar sigur, se așterne letargia spirituală, iar în final moartea.

 

continuare...

 


Călugăria neoprotestanților!

de Daniel Branzai

 

Fără nici o îndoială ”lumea zace în cel rău“ și societatea este pornită, pentru că este domeniul firii pământești, ”numai spre rău“. Cât de rău? Cât de mult însă?

Lumea aceasta ar fi fost făcută praf de mult de diavol, dacă Dumnezeu nu i-ar fi pus anumite stavile:

”Şi acum ştiţi bine ce-l opreşte ca să nu se descopere decât la vremea lui. Căci taina fărădelegii a şi început să lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreşte acum să fie luat din drumul ei. Şi atunci se va arăta acel Nelegiuit, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale şi-l va prăpădi cu arătarea venirii Sale“ (2 Tesal 2:6-8).

continuare...

 


Să nu vă pomeniți că luptați împotriva lui Dumnezeu!

de Viorel Iuga

 

Cu aproape 2000 de ani în urmă, prin predicarea apostolilor, Dumnezeu a oferit evreilor Evanghelia salvatoare. Pe motive care nu-i onorează, liderii naţiunii s-au împotrivit lucrării şi învăţăturii sfinţilor apostoli. Sub mottoul „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!”, sfinţii apostoli au persistat în ascultare. Atunci, liderii s-au adunat în regim de urgenţă pentru a lua o decizie. Realizând gravitatea situaţiei şi impactul dezastruos pe care l-ar putea avea decizia respectivă, înţeleptul şi respectatul Gamaliel cere o întâlnire cu uşile închise. După o scurtă recapitulare a istoriei, Gamaliel îşi avertizează colegii cu memorabilele cuvinte: „Să nu vă pomeniți că luptați împotriva lui Dumnezeu.” (Fapte 5:39)

 

continuare...

 


Fanatismul religios nu face parte din ethosul baptiștilor, dar nici lașitatea...

de Samy Tuțac

 

A fost bine că Președintele Iohannis a venit astăzi cu niște clarificări, dar lucrurile nu sunt clarificate până la capăt. Și nici încheiate. Nu vreau să intru în dezbateri cu nimeni acum, nici să comentez intervențiile bine venite sau nu ale unora sau altora. Vreau doar să clarific în dreptul celor care nu știu și să reamintesc celor care au uitat, ceva legat de ethosul baptiștilor. Cineva afirma astăzi că după revenirea Președintelui Iohannis la sentimente mai bune față de “Biserica Ortodoxă și Biserica Penticostală”, singurii “fanatici religioși” au rămas baptiștii.

continuare...


Misiunea Azi

În situații imposibile

 

de Damian Ion
 

“ …Viata este mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea. … Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu te teme, turma mica; pentru ca Tatal vostru va da cu placere Imparatia.” – Luca 12:22-34


Dorinta omului de a controla situatiile ce nu le poate controla (vs.22A, 29B, 25-26) duce la: in plan emotional – ingrijorarea naste emotii negative, in plan fizic – emotiile negative afecteaza somatic; in plan spiritual – schimbarea comportamentului duce la actiuni care afecteaza viata spirituala.

 

continuare...

 

Voci Evanghelice

Interviu cu Timotei Tarziu
Marturia lucrarii Evangheliei in Banat descrisa de pastoral Timotei Tarziu.

Marturii Baptiste Oltenia Viorel Cruceru
Marturii Baptiste depe meleagurile Oleteniei a lucrarii Evangheliei inceputa de strabunii nostrii. Un inteviu cu pastoral Viorel Cruceru realizat de pastoral Ionel Tutac.

Marturii Baptiste Clujene Nelu Tanta
Interviu cu Nelu Tanța, un credincios cu pasiune pentru memorizarea versetelor Biblice de pe meleagurile Clujene.

Interviu cu True Chris
Un interviu cu artistul si compositorul Crestin Evanghelic Chris, realizat de apologetul Caius Obeada in care se discuta despre muzica Evanghelica si generatia muzicienilor zilelor noastre.

continuare...

 

Media

24 de ore de libertate

 

de Cristina Olariu / RVE Timisoara

 

Cum ar fi să trăiești o zi fără teamă?

Să nu îți fie frică de eșec, de căderi, de necunoscut, să nu te temi că îți vei pierde sănătatea, familia sau prietenii, să nu ai teamă că vei întârzia sau că te vei face de rușine, că nu îi placi suficient Domnului sau altora. Pur și simplu să poți privi liniștit și plin de încredere în jurul tău – nici trecut, nici prezent sau viitor să nu te umbrească cu temeri.

Nimic nu ne împiedică mai mult să ne atingem potentialul pe care Dumnezeu ni l-a dat, decât teama. Uneori este atât de bine camuflată - îi spunem ”precauție”, ”rușine”, ”rezerve” față de un lucru, de multe ori amânăm lucrurile incomode de care ne ascundem. Avem sentimentul că dacă ne temem de un lucru, reușim să îl evităm. De parcă îngrijorarea și teama ar preveni cumva necazul!


Biblia audio citita de Ioan ciobota

 

Resurse diferite in format text oferite de RVE Timișoara

continuare...

sus

Abonare gratuita!

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!


 Arhiva Publicaţiei | Caută în site | Despre noi | Contact 
Copyright © 2003-2016 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate