Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Publicaţia de Apologetică - Decembrie 2016
 

 

 

 




Radio Vocea Evangheliei

 

 

 

 

 

 

 

Înainte de întâi Decembrie

 

de Laurenţiu Nica

 

Ceea ce mi-am dorit de când eram copil mic era să plec în America. Probabil că visul american - pe care nu l-am visat încă - începea să prindă contur in mintea mea. Oare câţi dintre noi nu ne-am gândit la aceasta?

 

Pe 1 decembrie 1800 orașul Washington, fondat în 1791, devine capitala Statelor Unite ale Americii. Pe 1 decembrie 1862 Președintele Abraham Lincoln, în adresarea sa Starea Națiunii, reafirmă necesitatea terminării sclaviei, așa cum se ordonase cu 10 săptămâni înainte în cadrul Proclamației de Emancipare, ceea ce însemna pentru mulți politicieni de atunci o amenințare pentru viitorul lor financiar. 

continuare...

Calvinismul (continuare din numărul anterior)

 

Cele cinci puncte ale Calvinismului (Partea 3)

R. L. DabneyRobert Lewis Dabney - imagine preluata de pe wikipedia

3. Alegerea lui Dumnezeu

În Mărturisirea noastră, Capitolul 3, Secțiunile 3, 4, şi 7, avem această descriere a ei: „Prin decretul lui Dumnezeu, pentru manifestarea slavei lui, unii oameni şi îngeri sunt predestinați spre viaţa veşnică şi alții orânduiți spre moarte veşnică” (3). „Aceşti îngeri şi oameni, astfel predestinați şi orânduiți, sunt în special şi neschimbător plănuiți; şi numărul lor este atât de sigur şi definit încât el nu poate fi nici crescut nici micșorat”(4).

„Restul omenirii, Dumnezeu a fost mulțumit, potrivit cu sfatul misterios al voii sale, prin care el exinde şi refuză mila lui după cum îi place lui, pentru slava puterii lui suverane peste creatura lui, de a nu băga în seamă, şi de a-i rândui spre dezonoare şi mânie pentru păcatul lor, spre slava dreptății lui glorioase” (7).

continuare...

Pagina de Teologie

Manual de Teologie - Tratat despre ordinea bisericească

de John Leadley Dagg D.D.John Leadley Dagg

CAPITOLUL V - CINA DOMNULUI

SECȚIUNEA IV – Cina deschisă

Am văzut că Cina Domnului a fost poruncită bisericilor locale ca poruncă și perpetuitate și dacă bisericile locale sunt organizate după Scripturi, conțin doar botezați. deci botezul este o condiție a participării la Cina Domnului. Aceasta determină prioritatea botezului față de celelalte porunci. Aceasta este doctrina pedobaptiștilor. Nu contrazicem principiul. Diferim ca părere însă în practică, pentru că noi considerăm botezul prin imersiune, în urma mărturiei de credință și excludem pe mulți pe care ei îi admit. Dar sunt baptiști care resping principiul că botezul este necesar înainte de Cină și susțin că nimic nu trebuie să condiționeze Cina, care nu este o condiție a salvării. Ei susțin că toate persoanele pioase, botezate și nebotezate, au dreptul la cina Domnului. Practica lor se numește Cină deschisă sau mixtă și argumentele apărării ei ne cer atenția.

continuare...


Marian GhitaElemente practice ale trăirii în nădejde

de Marian Ghita

Așa cum am văzut la credință și dragoste, nădejdea trebuie să se manifeste și ea în mod concret în trăirea creștină. Nădejdea nu poate fi doar un concept teoretic al credinciosului. Atunci când apostolul Pavel se adresează


credincioșilor din Tesalonic, el scoate în evidență lucrarea credinței lor, osteneala dragostei lor și tăria nădejdii lor în Domnul Isus Cristos (1 Tes. 1:3). Așadar, credincioșii manifestau efectiv credința, dragostea și nădejdea lor în trăire practică și acestea erau văzute de cei care îi cunoșteau. Noi trebuie să ținem cont de faptul că faptele vieții noastre trebuie să mărturisească despre ceea ce noi considerăm a fi elementele de bază ale vieții noastre creștine. Noi trebuie să ne dăm toate silințele să unim cu credința noastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni (2 Pet. 1:5:7). Doar în acest fel, ni se spune, ni se va da din belșug intrare în împărăția veșnică a Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos (2 Pet. 1:11).
 

continuare...



Viorel ArdeleanEvanghelizarea printre romi (partea 4)

de Ardelean Viorel

BISERICA PRIMARĂ A PLĂTIT UN PREŢ

Cel mai potrivit lucru este să dăm ca exemplu primii ucenici care au plătit preţul[33] pentru că au vestit Mesajul Evangheliei, chiar dacă Biblia nu este explicită în ceea ce priveşte sfârşitul majorităţii apostolilor, tradiţia orală consemnează felul cum au murit. În locul lui Iuda, care l-a trădat pe Isus Hristos, este ales Matia, iar după Pogorârea Duhului Sfânt şi începutul prigoanei, ucenicii denumiţi şi apostoli se împrăştie şi încep să vestească Evanghelia în diferite ţinuturi. În Fapte ne este relatată moartea lui Ştefan şi a lui Iacov.

continuare...

 

Mărturia Evangheliei

Biserica Creștină Baptistă Română din Baia Mare Istorie și Reflecții (partea IV)

de Vasile BelVasile Bel

Capitolul 4. Literatura

4.1. Biblia

Ceea ce a schimbat inima stăpânilor și a oamenilor simpli a fost și va rămâne Biblia. O carte tipărită și răspândită pe tot pământul. Dar, deși iubită de mulți, este și o Carte discreditată de o parte a omenirii. Alții o țin „sub obroc”, adică prin traducere i se dă o notă astfel încât să nu fie înțeleasă, să nu fie atractivă la citit, ci oamenii să citească mai bine alte cărți de rugăciuni, acatiste și altele.

Inimile unor oameni au fost totuși atinse și s-au gândit ce pot face pentru ca poporul român să aibă și el Biblia în limba lui, dar și pe înțelesul lui. Cei mai interesați de poporul din țările române au fost cei de la Societatea Biblică Britanică, care au făcut cercetări, au căutat traducători dispuși să lucreze după textele „masoretice”, nu după „Vulgata” și fără cărțile apocrife. Astfel a apărut în 1874 așa-numita „Biblia de la Iași”, care avea să devină, în scurtă vreme, Biblia comunității evanghelice române.

continuare...

Istorie

J M Crampp D.D.Istorie Baptistă - de la fondarea bisericii creştine şi până la finalul secolului al 18 lea (continuare)

de J. M. Cramp D. D.

CAPITOLUL V
PERIOADA REFORMEI, DIN ANUL 1517 PÂNĂ ÎN ANUL 1567 D. HR
.

 

SECŢIUNEA IV
Baptiştii din Elveţia – Zuingli – Concesiile lui Bullinger şi Meshovius – Disputele – Acoperirile – Felix Mantz – Balthazar Hubmeyer – Louis Hetzer – Emigrarea spre Moravia – Jacob Hutter.
Schiţa care deja a fost oferită descrie poziţia baptiştilor în Germania. Acum vom urmări istoria lor în Elveţia.


Zuingli, excelentul Reformator elveţian, a fost o dată aprope să devină Baptist. Dar el a rezistat argumentelor care erau în favoarea principiilor noastre, şi a devenit un oponent violent. Guvernul din Zurich a adoptat politica sa. Zuingli a fost supărat de Baptişti, pentru că ei nu doar au pledat pentru botezul credinciosului, ci au susţinut zelos că doar creştinii reali erau membri potriviţi ai bisericilor. Presupunerea naturală era, că de vreme ce societăţile spirituale nu puteau fi conduse de oameni carnali, unirea dintre Biserică şi Stat trebuie să fie dizolvată, şi fiecare partidă să concentreze asupra afacerilor sale proprii: Statul, de lucrurile temporale; Biserica, de lucrurile religioase. Acest lucru mergea prea departe pentru Zuingli. El a respins ideea unei biserici spirituale, privind aceasta ca un lucru total imposibil. El nu a putut renunţa la noţiunea că puterea şi legea lumească erau necesare pentru întemeierea credinţei. De aici el a concluzionat că teoria Baptistă trebuie să fie tratată ca o rezistenţă faţă de autoritate, şi sprijinitorii ei să fie puşi jos cu sprijinul secular. Săracul om! El a căzut ca o victimă a principiilor sale. El a fost ucis pe câmpul de luptă din Cappel, în timpul unei vizite oficiale, ca şi capelan, în armata Protestantă, luptând împotriva Papiştilor, în 11 octombrie 1531.

continuare...

Pastorală

De ce ar trebui creștinii să-și ceară scuze pentru convingerile lor?


de Samy Tuțac

Celor care încearcă din răsputeri să ne reducă la tăcere trebuie să le spunem că noi, in calitate de creștini practicanți, nu vedem nici o problemă în a exprima puncte de vedere biblice cu privire la temele fierbinți din societate. Sub nici o formă nu ne cerem și nu ne vom cere scuze pentru asta.

Cei care nu sunt de acord cu credința noastră creștină nu se scuză pentru pozițiile lor ideologice, religioase și politice, așa că de ce ar trebui să ne simțim noi obligați să facem asta? Scopul nostru este să facem tot ce putem pentru a-L reprezenta pe Domnul Isus Cristos în timpul pe care El ni l-a oferit să-l trăim pe pământ, ca ambasadori ai Săi. În România, creștinii trebuie să aibă dreptul să verbalizeze și să promoveze convingerile lor, la fel de mult ca cei care verbalizează și promovează convingeri diferite.

continuare...

 


Cum să trăiesc într-o societate în care homosexualitatea a luat proporții?

de Viorel Iuga

Pentru că toți suntem în situația aceasta neplăcută, vreau să vă spun că se poate trăi frumos, dacă trăim:

I. Cu convingeri.

Mă refer aici la convingeri biblice. Vă amintiți că vă reaminteam ce spune Biblia despre homosexualitate? V-ați întrebat de ce o fac? Pentru că trăirea noastră depinde de convingerile pe care le avem. Dacă vom crede Scriptura, vom respinge și vom lupta împotriva acestui păcat. Dacă vom crede „glasul” generației sau mai grav, „cântecul homosexualilor”, vom ceda, ne vom adapta. Dincolo de pasajele directe menționate într-un material anterior, pasaje care condamnă ferm acest păcat, vreau vă să spun că atitudinea lui Dumnezeu față de homosexualitate este vizibilă și în ceea ce spune El despre familie și despre unirea sexuală. Domnul ne spune adevărul şi prin binecuvântarea relației monogame și heterosexuale și prin pedepsirea relației homosexuale.

continuare...

 


Ce îmi doresc pentru noi baptiștii la aniversarea a 160 de ani?

de Daniel Fodorean
 

În duminica din 20 Noiembrie 2016 noi baptiștii din Romania am hotărât să ridicăm o piatră de aducere aminte, și anume aniversarea a 160 de ani de la începuturile mișcării baptiste din Romania. În această zi ne-am amintit faptul că o familie de baptiști germani, familia Scharschmidt, s-a mutat în București în anul 1856 și prin lucrarea de vestire a Evangheliei în anul 1859 se înființează biserica baptistă germană din București. De aici s-a pornit o întreagă mișcare baptistă care a inclus ulterior cetățeni români realizându-se astfel transferul de la baptiștii germani spre baptiștii români.

continuare...

 


După 160 de ani, cine suntem și ce valori promovăm?

de Samy Tuțac
 

Are vreo importanță cine suntem și ce valori avem? Cu siguranță da! Suntem într-o vreme în care dorința de subminare a identității persoanelor umane este tot mai accentuată. Iar, dacă nu mai știm cine suntem, devenim ușor de manipulat. Astăzi, când sărbătorim 160 de ani de mărturie baptistă în România, este important să știm că “baptiştii reprezintă cea mai răspândită confesiune creştină de tradiţie protestantă din lume, având biserici în peste 220 de ţări şi state şi aproximativ 120 milioane de membri”.În ciuda faptului că unii din necunoaștere, iar alții din ignoranță îi numesc, în mod fals, “neo-protestanți”, baptiștii sunt o ramură a Reformei protestante din secolul al XVI-lea şi “se consideră continuatori ai tradiţiei evanghelice care a fost prezentă în Europa de-a lungul multor veacuri de istorie creştină”. Începând cu anul 1569, în Anglia, ana-baptiştii (ramura radicală a reformei protestante) “au fost numiţi baptişti, iar prima congregație care a primit numele de biserică baptistă a început în anul 1609 în Amsterdam și a fost formată din emigranți englezi”

 

continuare...

 


Avraam – părintele credincioșilor

de Daniel Branzei

 

Există mult mai mult în Avraam decât cunoaștem. Omul acesta ne este înainte mergător în foarte multe domenii. Redus la statura unui simplu pelerin în căutarea unei noi patrii, Avraam a stat cuminte în galeria modelelor noastre de destin. Asta la o citire superficială a Scripturii, pentru că dacă citim mai cu atenție …

Biblia ne descrie însă câteva lucruri fascinante în care Avraam a depășit cu mult capacitățile normale umane, dovedind un nivel de comunicare superior cu Dumnezeu și un nivel de cunoaștere care nu poate fi explicat decât printr-o spectaculoasă revelație specială.

 

continuare...

 


Ce este biserica?

de Adrien Ladrierre

 

Noul Testament ne arată istoria Celui care a venit din cer la noi şi a fost aici pe pământ, mai întâi un copilaş în slăbiciune şi sărăcie, apoi un om plin de har şi de bunătate, făcând bine tuturor, dar care a fost necunoscut, dispreţuit, lepădat, acoperit de insulte şi, în cele din urmă, răstignit pe o cruce, pe care a şi murit. Acesta este Domnul Isus, Fiul preaiubit al lui Dumnezeu, venit aici pentru a ne mântui prin moartea Sa. Dumnezeu L-a înviat din morţi, apoi L-a înălţat în cer. Acest Isus va veni iarăşi; va lua mai întâi pe cei răscumpăraţi ai Săi la El, apoi îşi va statornici împărăţia pe pământ. Această istorie minunată se continuă până în clipa când Domnul Isus va da împărăţia în mâna Tatălui Său, după ce morţii vor fi fost judecaţi înaintea marelui tron alb. Atunci va fi un cer nou şi un pământ nou, în care va locui Dumnezeu pentru totdeauna, în mijlocul celor preafericiţi.

continuare...

 


Deci, Trump este ales președinte?

de Doru Pope

 

Nu am spus multe despre alegeri și nici acum nu ofer decât câteva gânduri rapide și nemestecate pe această temă. Iată-le.

Nu cred că cineva și-a putut imagina acest rezultat. Opoziția a fost destul de bine organizată și destul de gălăgioasă. Dar a fost nesincronizată cu un numeros segment al populației americane. În miezul ei, America nu e nici progresistă nici liberală.
 

continuare...

 


Crăciunul - origini și istorie

de Biblioteca Vox Dei

 

Originea cuvântului
Cuvântul pentru Crăciun din engleza târzie este Cristes Maesse, Masa lui Hristos, prima dată descoperită în 1038, şi Cristes-messe, în 1131. În olandeză acesta este Kerst-misse, în latină Dies Natalis, de unde provine franţuzescul Noel, şi italienescul Il natale; în germană Weihnachtsfest, de la veghea sacră precedentă. Termenul Yule este de o origine disputată. Acesta nu este conectat cu nici un cuvânt care să însemne „roată”. Numele în anglo-saxonă era geol, ospăţ: geola, numele lumii (cf. cuvântului islandez iol o sărbătoare în decembrie).

continuare...


Profețiile Nașterii

de de J. Hampton Keathley, III , Th.M.

 

Aş dori să vă invit să păşiţi alături de mine la bordul unei imaginare maşini a timpului pentru a demara o călătorie pasionantă înapoi în trecut. De ce vă invit să mă însoţiţi într-o astfel de călătorie? Ei bine, haideţi să privim la lumea din zilele noastre. În ciuda atâtor progrese tehnologice şi a atâtor programe sociale, trăim într-o lume sfâşiată de o concurenţă, omucidere şi depravare morală de cel mai înalt grad, suntem înconjuraţi de războaie şi veşti de războaie, cămine distruse (divorţ, copii abuzaţi, parteneri de viaţă abuzaţi), iar lista poate continua la nesfârşit. Disputa israeliano-arabă este în plină desfăşurare, fără a se întrevedea o soluţionare reală a acesteia. Poluarea, ameninţarea holocaustului nuclear şi distrugerea atâtor bunuri ni se îngrămădesc deasupra capului, şi cu toate acestea suntem neputincioşi în faţa rezolvării acestor probleme. Oamenii generează programe sociale pentru nevoiaşi şi reforme, formulează soluţii, însă problemele nu dispar. Nu numai că ele continuă să existe, însă par să ia proporţii, exact aşa cum ne previne Biblia (2 Tim.3.13).

continuare...


Misiunea Azi

Fii un misionar de Crăciun!

 

de Damian Ion
 

Sarbatoarea Intruparii Domnului Isus ne aduce aminte de felul in care Fiul lui Dumnezeu Si-a inceput misiunea de mantuire a omenirii. O misiune motivata de dragostea nemarginita a lui Dumnezeu, o misiune necesara datorita realitatii starii de pacat a omului, o misiune sigura si eficienta care si-a atins scopul prin Jertfa Domnului Isus. Mantuitorul S-a apropiat de oameni pentru a-i sluji, El S-a facut inteles de oameni (toti au inteles mesajul intruparii Domnului, desi nu toti l-au agreat). In vederea misiunii Sale, Domnul a fost cu si printre oameni, El S-a oferit oamenilor din dragoste, prin Jertfa Sa si pentru mantuirea pacatosilor.

 

continuare...

 

Voci Evanghelice

Concert Deschide-ti inima
Secvente muzicale dela Concertul de Colinde organizat de RVE Timisoara la sala Capitol, editia a II-a.

Concert colinde la Recas
Secventele Concertului de Colinde dela Casa de Cultura din Recas / Timis, organizat de Biserica Baptista din Recas, Biserica Baptista Harul din Lugoj si Misiunea Vox Dei.

Lugoj Flash-Mob
Flash mob organizat la magazinul Carrefour din Lugoj de tineri Bisericii Baptiste Harul..

Zolt Concert de Colinde
Un concert de Colinde sustinut de grupul Mesaj (Arad) la Caminul Cultural a satului Zolt. Un concert sponsorizat de misiunea Vox Dei si familia Obeada, un cadou Zoltului cu ocazia nasterii lui Cristos.

Trupa Emaus in Concert
Filmarile Concertului Muzical cu Trupa Emaus la Caminul Cultural din Zolt, din data de 10 martie, 2013. Concertul a fost transmis direct pe internet, cu o audienta din tara, Europa, America si Canada.

continuare...

 

Media

24 de ore de libertate

 

de Cristina Olariu / RVE Timisoara

 

Cum ar fi să trăiești o zi fără teamă?

Să nu îți fie frică de eșec, de căderi, de necunoscut, să nu te temi că îți vei pierde sănătatea, familia sau prietenii, să nu ai teamă că vei întârzia sau că te vei face de rușine, că nu îi placi suficient Domnului sau altora. Pur și simplu să poți privi liniștit și plin de încredere în jurul tău – nici trecut, nici prezent sau viitor să nu te umbrească cu temeri.

Nimic nu ne împiedică mai mult să ne atingem potentialul pe care Dumnezeu ni l-a dat, decât teama. Uneori este atât de bine camuflată - îi spunem ”precauție”, ”rușine”, ”rezerve” față de un lucru, de multe ori amânăm lucrurile incomode de care ne ascundem. Avem sentimentul că dacă ne temem de un lucru, reușim să îl evităm. De parcă îngrijorarea și teama ar preveni cumva necazul!


Biblia audio citita de Ioan ciobota

 

Resurse diferite in format text oferite de RVE Timișoara

continuare...

sus

Abonare gratuita!

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!


 Arhiva Publicaţiei | Caută în site | Despre noi | Contact 
Copyright © 2003-2016 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate